Sony Xperia M5: poctivá vyšší střední třída s rychlým fotoaparátem

45

Japonské Sony dnes osvěžilo své portfólio novinkou Xperia M5, která řádně rozvíří vody střední třídy. Nabízí totiž velmi výkonný hardware, kde se dokonce objevuje 3GB operační paměť, dále také rychlý fotoaparát s 21,5 megapixely, pětipalový FullHD displej a za zmínku také stojí, že plní certifikaci IP68 a odolá tak nejen vodě, ale také prašnému prostředí.

Sony Xperia M5

Design novinky dnes již patrně nikoho neuchvátí. Sony do střední třídy použilo léty prověřený vzhled, který je již jakýmsi poznávacím znamením novodobých Xperií. Spíše ostřeji střižený styl s mírně zaoblenými rohy by měl dobře padnout do rukou. V případě rozměr potěší tloušťka pouze 7,5 milimetrů či hmotnost 142 gramů. Menší radost již udělají poměrně velké rámečky kolem displeje, byť i v jejich případě můžeme nalézt důvody, proč se je nepovedlo dokonale zmenšit. Xperia M5, byť se nikde nechlubí přídomkem Aqua, plní certifikaci IP68 a odolá ponoření do 1,5metrové hloubky pod vodu a nerozhází ani prašné prostředí. Jasná konkurenční výhoda, především ve střední třídě. Navíc udělají radost nijak nezakryté konektory, tudíž odpadá zápasení s krytkami. Krytka je na telefonu pouze jedna a chrání sloty pro SIM kartu a paměťovou kartu.

Sony Xperia M5 bude dostupná ve třech barevných variantách

Zobrazovačem Xperie M5 se stal pětipalcový IPS displej s FullHD rozlišením. Sázka na jistotu, jejímž výsledkem bude parádní podívaná. Sony však nehodlalo šetřit ani pod kapotou. Nasadilo moderní 64bitový procesor MediaTek X10 Helio s osmi jádry a taktem 2 GHz. Výkon dále podtrhuje 3GB operační paměť. Interní úložiště dostalo do vínku 16 GB a je rozšiřitelné paměťovými kartami až o dalších 200 GB. Požadavky i těch datově nejnáročnějších uživatelů by tak měly být splněny do puntíku. Menší výtku si naopak Sony zaslouží za nasazení staršího Androidu, konkrétně ve verzi 5.0 Lollipop. Zde bychom očekávali nejnovější verzi 5.1.

Důraz bude Xperia M5 klást na fotoaparát, který papírově nabízí opravdu vysoké rozlišení. Dokonce nejvyšší v historii všech Xperií. Těšit se můžete na snímky v rozlišení 21,5 megapixelů. Výrobce se nicméně chlubí především hybridním autofocusem. Ten má být schopen zaostřit za pouhých 250 milisekund (0,25 sekundy). Samozřejmostí je přítomnost hardwarové spouště fotoaparátu a my s radostí kvitujeme, že ji Sony jako takřka poslední výrobce neopouští. Pokud preferujete záznam pohyblivých obrázků, budete se moci spolehnout na 4K video. Kvalitní bude i čelní kamerka, což je vidět již z produktových snímků. Má 13megapixelové rozlišení.

Dostalo se na zvýšenou odolnost, ale konektory již krytky nepotřebují

Sluší se připomenout, že Xperia M5 bude existovat také ve variantě s podporou dvou SIM karet. Samozřejmostí je pak podpora sítí LTE a velmi pravděpodobně se všemi potřebnými frekvencemi. Kdy Xperia M5 vstoupí do prodeje, není v tuto chvíli známo a podobné otazníky se vznáší nad cenou. S jistotou tak pouze víme, že dorazí v bílé, černé a zlaté variantě.

Technické parametry Sony Xperia M5 Single SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce145 × 72 × 7,5 mm, 142,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát21,5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio X10, CPU: 8×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:32 hodin
Dostupnostleden 2016,

Zdroje: sonymobile.com

Diskuze ke článku
mental.disease
Tak toto sa Sony podarilo, až na tú batériu..
Snáď to nezabijú cenou.
Redmarx
Tak parametrove opravdu pekne, uvidime jaka bude cena a hlavne prakticke zkusenosti.
pet
opet cihla s mega ramecky nad a pod displejem, dekuji nechci ani zadarmo
Hairy
Zkazit by to mohla prestrelena cena. Uvidime zatim to vypada paradne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze