Sony Xperia 10 II je odolnou novinkou se 3 zadními fotoaparáty

25
Sony Xperia 10 II je odolnou novinkou se 3 zadními fotoaparáty
  • Nasazen je OLED displej s Full HD+ rozlišením a poměrem stran 21:9
  • Hlavní fotoaparát je doplněn o ultraširokoúhlý snímač a teleobjektiv
  • Telefon nepostrádá USB-C ani 3,5mm jack
  • Výkon zajistí Snapdragon 665

Za normálních okolností by dnes Sony v Barceloně představilo své novinky. Veletrh MWC 2020 však byl zrušen a japonský výrobce se rozhodl smartphony představit on-line. Dnes jsme proto do řad chytrých telefonů přivítali novou Xperii 10 II, která bude spadat přímo do střední třídy a navazuje na loňskou Xperii 10. Po vzhledové stránce jde o originální Sony s protáhlým designem, kdy telefon připomíná takřka dálkový ovladač. Štíhlé tělo má šířku jen 69 milimetrů.

Za vše pak může displej, kde však Sony vylepšovalo a nově hledíme na 6palcový OLED panel. Samozřejmostí je Full HD+ rozlišení a pro Sony typicky poměr stran 21:9. Tento poměr stran může papírově vypadat takřka ničemu, v praxi však pocítíte jeho výhody při čtení textů, případně spouštění více aplikací. O ochranu displeje se stará sklíčko Corning Gorilla Glass 6.

151 gramů těžký telefon má konečně zvýšenou odolnost. Xperia 10 II se tak chlubí certifikací IP68 a odolá vodě a prachu. Chráněny jsou také oba konektory na těle, jmenovitě USB-C a 3,5mm jack. Po hardwarové stránce Sony sice vylepšovalo, ale rozhodně neoslní. Nasazen je jen průměrný Snapdragon 665. Na druhou stranu je třeba podotknout, že výkon bude drtivé většině uživatelů plně postačovat. Kromě podpory paměťových karet je připravena také 128GB interní paměť. Není velkým překvapením, že od začátku bude telefon osazen nejnovějším Androidem 10.

Sony Xperia 10 II

Kromě displeje Sony vylepšovalo také oblast zadních fotoaparátů, a to poměrně výrazně. Hlavní snímač je 12megapixelový a doplňuje jej dvojice 8megapixelových fotoaparátů. Jeden pořizuje ultraširokoúhlé snímky a v druhém případě se jedná o teleobjektiv. V tomto ohledu by tak novinka mohla patřit k nejlepším ve své třídě. Záznam videa je umožněn až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu a elektronickou stabilizací obrazu.

Ačkoliv nedošlo k nárůstu úhlopříčky displeje, zvětšila se kapacita baterie z 2 870 mAh na 3 600 mAh. Lze očekávat tudíž velmi slušnou výdrž, přičemž nechybí podpora rychlého nabíjení. Z další výbavy je již samozřejmostí LTE a také NFC.

Sony Xperia 10 II se na českém trhu objeví během blížících se jarních měsíců v černé a bílé variantě za 9,5 tisíc korun.

Technické parametry Sony Xperia 10 II

Kompletní specifikace
Konstrukce157 × 69 × 8,2 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 665, CPU: 4×2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 610
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2020, 9 500 Kč
tisková zpráva,
Diskuze ke článku
Abby
Vypadá pěkně a 1 II taky. Akorát teda svou Xperii 5 nebudu měnit po pár měsících :-) Každopádně radši trochu dražší kvalitní Sony než levný čínský šmejd. PS: odpůrci displeje 21:9 - už jste si to aspoň na pár hodin vyzkoušeli nebo jde stále jen o subjektivní názor bez zkušeností?
Pepa
Štve mě, že Japonci pro náš trh uvolní jen 2 barevné varianty a přitom ta tmavší modrá barevná varianta vypadá fantasticky... Uvidím, jak bude vypadat ta bílá naživo, ale asi jedině nudná černá by připadala v úvahu.
Slovák
Vyzerá slušne, jack + 3 plnohodnotné foťáky (žiadne macro ani boke) ... len tie 4gb ram je dnes už trošku priemer... keby má 6gb tak by bola mojim horúcim kandidátom!
V
Kdyby byla za 8 tisíc, tak bych do ní i šel. Ale obávám se, že to Sony zase zabije cenou...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze