Sony Ericsson Z300i: Dámské véčko osázené brilianty
recenze

Sony Ericsson Z300i: Dámské véčko osázené brilianty

1

Sony Ericsson Z300i je pohledné tmavě červené stylové véčko zdobené originálními třpytivými kameny pod vnějším displejem určené hlavně do dámských kabelek. Potěší tedy hlavně nenáročné uživatelky a to příjemným vzhledem a výbornou cenou.

rozměry (mm) 85 x 45 x 23
hmotnost (g) 91
Displej - vnější monochromatický, 64 x 64 pix
Displej - vnitřní pasivní, 128x128 bodů, 65 tisíc barev
Síť GSM 900,1800
Paměť 1 MB
Datové funkce GPRS třídy 8, WAP 1.2.1
Organizační funkce kalendář, budík, stopky, odpočet, kalkulačka
Multimédia Obrázky, polyfonní melodie, vestavěné hry, Mophun, MMS, kryty Style-Up™
Cena 2500 Kč

Véčková konstrukce s vínovým designem

Zaoblené tvary konstrukce s příjemnými rozměry 86 × 45 × 23 milimetrů a s váhou 91 gramů způsobují, že - jak v mých, tak i v dámských ručkách - se toto véčko drží příjemně a pohodlně.

Na přední straně véčka v zavřeném stavu je umístěný skoro kulatý vnější displej s růžovým rámováním, který si můžeme oblepit dodávanými „drahými“ kameny. Na výběr máme sadu černých, modrých, zelených a bílých kamínků různých velikostí. Toto zdobení vypadá velice elegantně, telefon dostane svěží a originální vzhled líbící se hlavně dámské populaci.

Boky telefonu zdobí stříbrné proužky, do nichž bylo umístěno tlačítko pro regulaci hlasitosti, které je tak akorát zapuštěné do těla, a proto zajišťuje jistý stisk bez případné obavy o nechtěná stisknutí. Na spodu je umístěný klasický konektor a na vrchu nalezneme postříbřený kloub, díky kterému je otevírání tohoto véčka zcela jisté.

Otočím telefon a hle…co se to děje, kdo ukradl čočku fotoaparátu? Ba ani můj druhý pohled hledaný foťák nenalezl. Místo něj na mě čeká pouze mřížka reproduktoru a vyboulená část krytu ve vrchní části, kde se ukrývá schovaná anténa. Pod nevyboulenou částí zadního krytu se ukrývá Li-pol 900mAh baterie s udávanou výdrží 250 hodin v pohotovosti a až 330 minut v hovoru. A údaj pro vás, milé dámy: Tento poklad by vám měl v kabelkách vyhrávat klidně i velice solidních pět dní, musíte si však odpustit vaše noční hovory se svým miláčkem.

Dámská klávesnice

Po rozevření telefonu se nám odkryje oranžově podsvětlená klávesnice s průhlednými plastovými číselnými tlačítky. Na jejím vrchu nalezneme další sadu tlačítek s kovovým nádechem pro ovládání telefonu. Jde o čtyřsměrnou klávesu s potvrzením (pod každý její směr si můžeme nastavit svoji oblíbenou položku pro rychlý přístup), tlačítka Yes, No (pro příjem a odmítnutí hovoru), C (pro mazání znaků) a také zde nalezneme tlačítko pro vyvolání pohotovostního menu.

Můj pocit z klávesnice není příliš dobrý. Mohou za to především hluboce zapuštěné klávesy s přílišnými mezerami.

I když jsem tedy z klávesnice nebyl příliš nadšený, velice kladně ji ohodnotily prstíky zdobené dlouhými nehty, pro které nebyl problém cokoliv vyťukat. Proto jsme se nakonec spolu s nimi shodli: pokud nejste zrovna vášnivé textařky, milé dámy, tak proti klávesnici nebudete nic namítat.

Malý a ještě menší displej

Nad kloubem v druhé části véčka nalezneme hlavní CSTN displej s rozměry 128 × 128 pixelů s 65ti tisíci barvami ozdobený stříbrným rámováním. Je veliká škoda, že jsme se dočkali pouze tohoto malého prcka, protože okolo něj máme hromadu místa, kde by se větší displej bez problému vešel. Takhle se bohužel musíme smířit s dnes již podprůměrným displejem.

Na tomto displeji se setkáme se standardním prostředím, a proto čekejme základní obrazovku s klasickými stavovými řádky (v horním si pohlídáme stav signálu, baterie, popř. budeme vědět jestli nám někdo volal či poslal sms díky malým zobrazujícím se ikonkám, v dolním řádku se nám zobrazuje čas a datum). Do menu se dostaneme stiskem tlačítka nacházejícího se uprostřed čtyřsměrné klávesy. Po jeho zmáčknutí se nám otevře maticové menu s devíti ikonami. Další položky v něm jsou již jen textové. Prostředí telefonu si samozřejmě můžeme libovolně graficky měnit, a to jedním ze čtyř povedených předinstalovaných schémat různých barev.

Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i

V zavřeném stavu využijeme hlavně druhý monochromatický displej s rozlišením 64 × 64 pixelů podsvětlený jasným bílým světlem, který nabídne dva módy. V prvním na něm uvidíme indikátor stavu signálu a baterie, čas a ikonu aktivního budíku; v druhém módu se budeme kochat klasickými ručičkovými hodinami. Přepínat mezi nimi můžeme pomocí bočního tlačítka určeného k regulaci hlasitosti. Příchod textové zprávy či zmeškaný hovor oznámí komíhající se zpráva s textem.

Skromná multimédia, propojení telefonu a organizační funkce

Telefon moc multimediálních funkcí nenabídne, avšak nechybí třeba herní technologie Mophun či tři přeinstalované hry Black Deal, Minigolf a Honey Cave 2. Prohlédnout si můžeme i nějaký ten barevný obrázek, poslat MMS či poslechnout si třiceti dvouhlasou melodii. Využít můžeme i primitivního skladatele hudby. Tím však bohužel zábavní funkce končí.

Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i

S pamětí to taký není nijak slavné, ale protože si žádná videa, fotky či mp3 hudbu do tohoto véčka nenahrajeme, tak nám bude 1 MB paměti celkem stačit.

Véčko můžeme propojit s PC pouze pomocí datového kabelu (v balení ho však nenajdeme). S jiným mobilním telefonem tento model nepropojíme, a tak tedy vyměnit obrázky a melodie můžeme pouze pomocí MMS zpráv. Datovou komunikaci obstarává GPRS třídy 8 a Wap zde máme zastoupený ve verzi 1.2.1 .

Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i

V organizačních funkcích ovšem telefon nezaostává, a proto na nás čeká kvalitní kalendář s měsíčním, týdenním a denním nadhledem, časovač, stopky, kalkulačka, budík a opakovaný budík.

Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i

Hlavní nedostatky vidím hlavně v chybějícím fotoaparátu a v minimální možnosti propojení telefonu - a také nesmíme zapomenout na absenci poslechu mp3 hudby. Tyto neduhy rozhodně odradí nemálo zájemců o případnou koupi. Ale jestli vám slabší výbava mutimédií nebude vadit, telefon vám místo nich nabídne slušný balíček organizačních funkcí.

Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i

Telefonování a psaní sms

Rozevřením telefonu automaticky přijmeme příchozí hovor (v již otevřeném stavu postačí stisknutí tlačítka Yes). Ukončení hovoru zařídíme stiskem tlačítka No či zavřením telefonu. V Americe však tyto tlačítka ani potřebovat nebudeme, protože se nám jen tak někdo nedovolá. Může za to totiž jen duální podpora sítí v pásmu 900 / 1800 Mhz. Samotný hovor zní velice věrohodně a hlasitost regulujeme bočním stříbrným tlačítkem.

Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i

Do jednopoložkového telefonního seznamu s kapacitou 200 jmen se dostaneme dolním stiskem čtyřsměrné klávesy popř. ikonkou v menu. Vyhledávat v něm bohužel lze jen pomocí prvního písmena. Kontakty můžeme ukládat do skupin, ke kterým není problém přiřadit vlastní vyzvánění, avšak i jednotlivé číslo může být ozdobeno vlastním obrázkem či melodií.

Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i Sony Ericsson Z300i

Textové zprávy lze psát s českou T9, aniž by byly zkráceny a s odpočtem znaků, který se objeví při posledních dvaceti znacích, budeme vědět kolikátou SMS právě píšeme. Pro příchod textové zprávy lze nastavit vlastní zvuk. Do samotné paměti telefonu se vejde až 50 SMS.

Žádná masová záležitost

Sony Ericsson Z300i rozhodně osloví jen pár nenáročných uživatelek (v pánských kapsách se s ním asi jen tak nesetkáme). Pokud se smíříte se slabší funkční výbavou, hlavně tedy vy milé dámy, a rozhodnete se, že ozdobíte svoji kabelku právě tímto pohledným vínovým véčkem, které vás svedlo svými třpytivými kamínky, určitě si tohoto stylového hezouna pořiďte.

sony-ericsson-z300i
Klady
  • Drahé kamínky
  • kvalitní zpracování
  • výměnné kryty
Zápory
  • Absence moderních funkcí
  • horší displej
Diskuze ke článku
Lucík
Chtěla bych se zeptat, na telefon značky Sony Eriscon Z300i, jestli když si ho u Vás objednám tak jestli mi přijde s tím krytem s kamínky. Moc díky...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze