Sony Ericsson MBW-100: Každý začátek je těžký
recenze

Sony Ericsson MBW-100: Každý začátek je těžký

2

Sony Ericsson MBW-100 jsou první zařízení svého druhu na světě. Spojí se s telefonem pomocí Bluetooth a upozorní vás na příchozí hovor nebo SMS. Jejich cena nyní již klesla do únosných mezí, pojďme se tedy na ně podívat.


MBW-100 na oficiálních fotografiích

Když si zakoupíte celkem obří krabici (pravý opak krabice s Apple iPhonem, která je na mimořádně subtilní), určitě se v bezpečí domova hned podíváte, co je uvnitř. Uprostřed trůní vaše nové hodinky. Oproti krabici jsou opravdu malé, nicméně když si je dáte na ruku, zjistíte, že i ruka jako plácačka musí před rozměry těchto hodinek vypadat krapet směšně. A co teprve, až ruku spustíte podél těla - bude vám déle trvat, než si vaše rameno na zátěž 187 gramů zvykne. Hodinky zkrátka nejsou žádný drobek a na ženskou ruku se opravdu nehodí.


Po odklopení víka následuje otevření pouzdra • k hodinkám dostanete kartu s jejich číslem

Pásek je vyroben z nerezové oceli, u luxusnějších přístrojů je celkem běžná kombinace broušené a leštěné oceli. Praktické je umístění broušené oceli na hlavní dílky řemínku, zatímco leštěná ocel tvoří spojovací dílky, které jsou malé. Ať chtěně nebo nechtěně, stejně občas o spojovací dílky zavadíte prsty, čímž jsou hodinky zapatlané. Řemínek si lze nechat u hodináře zkrátit (což bude nejspíš nutnost). Na hodinkách samotných je zasazeno minerální sklo, které se ale může extrémní námahou přece jen poškrábat a tím de facto celý styl hodinek poslat do věčných lovišť. Už ale na první pohled je jasné, že hodinky by si na ruku nejspíš nevzala velká část žen.

To hlavní, co povyšuje obyčejné hodinky na MBW-100, je displej a tři ovládací tlačítka. Displej má rozlišení 96 x 16 bodů a je vyroben technologií OLED. Na doslova přímém slunci si z něj nepřečtete opravdu nic, ale stačí natočit ruku o pár stupňů a informace se objeví. Ještě se zmíníme o ciferníku. Ten postrádá vteřinovou ručičku, nijak mu to ale za zlé nemám. Kdyby někdo potřeboval stopky, má mobil, hodinky by mu stejně poskytly jen omezenou pomoc.

Funkce hodinek jsou velmi omezené, přesto unikátní. Když vám někdo volá, na displeji se ukáže číslo nebo jméno, pokud je dotyčný ve vašem telefonním seznamu. Hovor je možné ihned horním tlačítkem ztlumit nebo odmítnout. Pokud přijde SMS, ukáže se asi na sedm sekund obálka. Oba projevy jsou doprovázeny jemnými vibracemi hodinek. Bohužel neexistuje nic jiného, co by je probudilo, tedy ani příchozí e-mail nebo událost v kalendáři. Hodinky se snadno spárují, stačí si je jen přidat do seznamu "Moje zařízení". Hodinky jsou podporovány těmito telefony: K530i, K550i, K610i, K790i, K800i, K810i, K850i, M600i, P1i, P990i, S500i, T650i, V630i, W580i, W610i, W660i, W710i, W850i, W880i, W910i, W950i, W960i, Z610i a Z710i. Ovšem u některých telefonů (zejména loňských chytrých, tedy P990i, M600i či W950i) bude nutné si přeinstalovat firmware, jinak hodinky nebudou fungovat v plném rozsahu.

Sony Ericsson MBW-100 Sony Ericsson MBW-100
Hledá se mobil • spojení přerušeno

Kolečkem si můžete povytáhnutím a otáčením seřídit analogové hodiny. Při stisku spouští kolečko hudební přehrávač, při delším stisku přeskočí na další skladbu. Mezi takové pochopitelnější věci patří i možnost vypnutí Bluetooth nebo možnost zobrazení data a času digitálně. Ten se neřídí podle ciferníku, ale podle času v mobilu, k němuž byly hodinky naposledy připojeny. Bluetooth má celkem rozporuplný dosah - okolo 12 m bez překážek, 5 metrů se zdí, ale někdy prostě stačí dát ruku na půl minuty za záda a mobil mít přitom v přední kapse a už vám hodinky hlásí ztrátu signálu.

Sony Ericsson MBW-100 Sony Ericsson MBW-100 Sony Ericsson MBW-100
Datum a čas podle mobilu, je vidět i ukazatel baterie • menu s možností vypnutí upozorňování na hovor, zprávu, vypnutí Bluetooth či zahájení párování

Sluší se ještě zmínit o výdrži baterie. Ta vydrží cca 10 dní v plném provozu, potom už vypíná Bluetooth a běží jen analogové hodiny. Dobré ale je, že k hodinkám dostanete sponovou nabíječku (která je napájena z klasické Fast-portové nabíječky) a nemusíte nechávat oproti běžným hodinkám měnit baterii v servisu. Mluví se též o vodotěsnosti 30 atmosfér, tedy 30 metrů pod hladinou vody, podle námi osloveného odborníka bychom ale měli hodinky raději nechat na pláži, tato odolnost je vhodná spíš pro zpocené ruce nebo při jejich mytí. Cena je celkem vysoká - nejlevnější přístroje se nám podařilo najít za 5 500 Kč, ale většinou se povedlo najít spíš přístroje v cenové kategorii okolo 6 500 Kč.

Pokud jste tedy opravdu občas líní se přehrabovat v kapsách a máte nějaké ty peníze nazbyt, pak investice do hodinek MBW-100 není zas až tak úplně marná. Berte ale v potaz, že upozorňují jen na hovor a SMS, jiné věci je nechávají chladnými. Jsou ale první svého druhu, nemůžeme od nich čekat zázraky. Můžeme jen doufat, že největší mouchy budou v nástupcích MBW-150 snad alespoň trochu vyplácány. Jisté je, že nástupce je o něco menší a tudíž dostupnější pro širší okruh uživatelů včetně žen.

Klady
  • pohodlný způsob zjištění jména volajícího nebo u zprávy
  • možnost ovládání hudebního přehrávače
  • stylový přístroj
  • možnost dobíjení doma
Zápory
  • velké rozměry a hmotnost
  • neupozorňuje na MMS
  • e-mail ani události v kalendáři
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
pista
podpora SE K810i...?
Miros
Potřeboval bych sehnat dva až tři články pásku hodinek na prodloužení, prosím pokud někdo máte nepotřebné schované v šuplíku, navrhněte si cenu. Díky za všechny zprávy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze