Samsung S7220: ultra tenký fotoaparát
recenze

Samsung S7220: ultra tenký fotoaparát

Po představení vysouvacích tenkých novinek od Samsungu výrobce připravil i svého zástupce v podobě klasické konstrukce, který se rozhodně nenechá zahanbit. Zákazníky si chce získat AMOLED displejem, kvalitním 5 megapixelovým fotoaparátem, multimediální výbavou i prvotřídním zpracováním.


Samsung S7220 - oficiální fotografie

Po vzoru dvou prodávaných bratříčků S7350 a S8330 z řady Ultra edition, připravil jihokorejských výrobce Samsung štíhlou novinku s funkcemi, které uspokojí nejednoho uživatele. Přeci jen najít v portfoliu tohoto výrobce dobře vybavený telefon klasické konstrukce je tak trošku oříšek, a tento oříšek se právě chystá rozlousknout novinka Samsung S7220b. Bude stačit k úspěchu výborný fotoaparát, špičkový displej typu AMOLED, precizní zpracování, vydařený vzhled a slušná datovýá základna včetně sítí 3G a nástavby HSDPA ? O tom rozhodněte Vy.

Technické parametry

Rozměry 114 x 46.3 x 11.8 mm
Hmotnost 90 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení Černá
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 / 2100 MHz
Displej aktivní, typu AMOLED, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,2"
Paměť 110 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16 GB)
Otevřený operační systém ne
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, hlasové vytáčení,stopky
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, M4A, AAC, AAC+, eAAC+, AMR, WMA, WAV), FM rádio s RDS, ekvalizér, přehrávač videa, JAVA 2.0, internetový prohlížeč, akcelerometr, microUSB
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), autofocus, LED dioda, až 8x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty, face detections, geotagging, smile shot, nahrávání QVGA videa (320 x 240 px, 15 snímků/s, 3gp)
Datové funkce microUSB 2.0, Bluetooth 2.1 (profil A2DP) GPRS (multislot třídy 32), EDGE (multislot třídy 32), 3G, HSDPA 7,2 Mbps
Baterie a výdrž Li-Ion 960 mAh
Doba hovoru: až 5h 30min, pohotovostní režim: až 400 hodin
Cena a dostupnost 7 499 Kč s DPH
březen 2009

V krabici naleznete

  • mobilní telefon
  • uživatelskou příručku CZ/SK
  • baterii Li-ion 960 mAh
  • nabíječku
  • stereo sluchátka s redukcí na 3,5 mm jack
  • datový kabel microUSB
  • CD se softwarem PC Studio 7

Design, konstrukce: tenký a precizní

Nebudu daleko od pravdy, když bych vzhled novinky označil za "štíhlou modelku". Svojí velikostí i rozměry 114 x 46.3 x 11.8 mm je šita přímo na míru do každé ruky. Hmotnost 90 gramů je neznatelná, častokrát jsem při držení zapomínal, že v ruce nedržím nějakou drobnost ale mobilní telefon. Slova chvály budu směřovat k výrobci za perfektní a příkladné zpracování. Zadní kryt je zhotoven z tvrdšího plastu a na svém místě drzí bez jakékoliv vůle či pohybu. Přední strana telefonu je po stranách lemována kovovým "mantinelem".

Boční partie telefonu si pro sebe vyhradila dvě tlačítka, jedno pro korekci hlasitosti a druhé tlačítko je dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Co do počtu konektorů novinka neexceluje. Kdo by očekával sluchátkový 3,5 mm jack, bude zklamán, přítomen je totiž pouze konektor MicroUSB který slouží jednak pro nabíjení, tak i pro připojení k pc prostřednictvím datového kabelu a nakonec i pro připojení stereofonního headsetu. Na přední straně telefonu nad displejem se ještě nachází kamera určená pro videotelefonování. Světelné čidlo zde není.

Pod zadním krytem se nachází malá štěrbina, kde se ukrývá slot na paměťové karty typu microSDHC až do velikosti 16GB. Manipulace s paměťovými kartami je bezproblémová. Bohužel v dodávaném prodejním balení se musíme obejít bez paměťové karty.

Baterie a výdrž: s dechem u konce

Podle specifikací výrobce jsme očekávali velmi slibnou výdrž, usuzovali jsme podle kapacity použité Li-ion 960 mAh baterie, menšího displeje i absence operačního systému. Vše je nakonec jinak. Při větším používání telefonu tj. zapnutá síť 3G, několik desítek minut příchozích i odchozích hovorů, pořízení několika fotek či poslech hudby se výdrž přiblíží konci druhého dne.

Při střídmém používání vydrží telefon i čtyři dny. Samozřejmě je možné dosáhnout i pár dní navíc, ale znamená to jisté ústupky např. nastavení jasu displeje na nejnižší možnou hodnotu a také manuální nastavení podsvícení displeje či klávesnice v určitém časovém rozpětí. Např. osvětlení klávesnice může být pro úsporu energie každý den aktivováno jen od 18:00 hod. Do této doby je deaktivované. Nabíjení trvá zhruba 2,5 hodiny.

Displej: dokonalost v malém těle

Co jistě každého na první pohled upoutá, jsou zobrazovací schopnosti tohoto telefonu. Konkrétně se jedná o výborný displej. Výborný proto, že je typu AMOLED, což s sebou nese určité výhody, jako živější barvy, větší kontrast i jas a také nižší energetickou náročnost. Při úhlopříčce 2,2" nabídne větší "výkon", než jiné rozměrnější displeje, menší úhlopříčka naštěstí není vykoupená rozlišením displeje, rozlišení je 240 x 320 obrazových bodů. Při této úhlopříčce se samozřejmě nejedná o dotykový displej i když je to škoda. Čitelnost na přímém slunci je bezproblémová a srovnatelná s jinými displeji mobilních telefonů, které využívají reflexní folii.

Ovládání a prostředí telefonu: nastaveno podle mého vkusu

Uživatelské prostředí nikterak nevybočuje ze standardů, jaké známe z jiných modelů s nedotykovým displejem od výrobce Samsung. Celé prostředí telefonu si můžeme vyšperkovat takřka podle vlastního vkusu, můžeme nastavit velikost i typ písma, na výběr je několik barevných témat. Základní práce s telefonem je svižná, i když se nejedná o žádného přeborníka v rychlosti. Na provedení některých úkonů jsem musel pár sekund čekat.

Během mého testování mě potkalo i pár zatuhnutí či restartování telefonu.Co mě překvapilo, a to bohužel v negativním slova smyslu, bylo znatelné zpomalení telefonu při spuštěném minimalizovaném hudebním přehrávači. Rychlost telefonu se citelně zpomalila a z telefonu se rázem stal "ufuněný šnek".Celkově uživatelské prostředí je intuitivní, a líbivé. Barvičky zde hrají prim a kdo rád experimentuje s vlastními úpravami, přijde si zde na své.

Telefonování a zprávy: tvrdošijně lpí na paměti

Telefonní seznam i zprávy nejsou, co se týče kapacity, vůbec ve stínu skromnosti. Do útrob telefonního seznamu se vměstná až 1000 vícepoložkových kontaktů. Každý kontakt může být odlišen vlastní vyzváněcí melodií či obrázkem. Kapacita zpráv je fixně stanovena na 500. O tuto kapacitu se dělí jak přijaté, tak i odeslané zprávy. Bohužel není možné je zálohovat na paměťovou kartu. Psaní nové textové zprávy je komfortní díky plastové klávesnici s jistým stiskem i velikosti samotných tlačítek. I když jednotlivé klávesy nejsou hmatatelně rozlišeny a mezi klávesami nejsou mezery, nedochází k překlepům.

Kvalita vestavěného mikrofonu je dobrá. Hlasitost sluchátka je vysoká, takže se telefon hodí i pro uživatele s horším sluchem. Vestavěný emailový klient podporuje až pět účtů, a to klasicky buď POP nebo IMAP.

Fotoaparát: nebojím se fotit

Co jsem si na testování telefonu nejvíce zamiloval je bez debat vestavěný fotoaparát. Začnu papírovými parametry. Vestavěná optika nabídne rozlišení 5 megapixelů (2560 x 1920 pixelů), k dispozici je automatické zaostřování, režim makro nebo detekce obličeje. Efektivní snímky z blízka na makro režim je možné pořizovat už ve vzdálenosti cca 8 cm. V nastavení fotoaparátu, můžeme nastavit hodnotu citlivosti na světlo (ISO), také je zde "pomůcka" pro zlepšení fotek při focení do protisvětla Wide dynamic range (WDR). Musím potvrdit, že se nejedná pouze o reklamní trik, ale o celkem účinné vylepšení. V realitě se to projeví celkovým zesvětlením či ztmavením celého snímku. Dále je pak možno aktivovat diodový blesk, který ale ztrácí na významu při pořizování snímků na kratší vzdálenosti, dochází totiž k přepalům. Výčet funkcí uzavírají režimy scén jako text, noc a podobně.

Asi nejvíce otázek bude kolem kvality snímků z fotoaparátu. Odpovědí bude, že kvalita snímků je špičková. Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že technickou kvalitou snímků, samozřejmě za dobrého počasí, patří na samotný vrchol mezi telefony, bez ohledu na rozlišení. Častokrát jsem zaslechl, že novinka nefotí kdovíjak dobře. To se může snadno stát, protože čočka fotoaparátu postrádá krytku, tudíž je nechráněná. U čočky fotoaparátu co chvíli docházelo k ušpinění či zaprášení. Tyto neduhy v praxi způsobují znatelné zhoršení kvality snímků. Snímky jsou pak neostré a mdlé. Samozřejmě vše má dvě strany a u otázky kvalit fotoaparátu to nebude jinak. Technická kvalita je bezesporu výborná, ale neduhy miniaturní optiky se musely někde projevit, na většině pořízených snímků, nehledě na to za jakého počasí byly pořízeny se projevuje šum i když v menším rozsahu, ale je viditelný. S tím se ale nic nenadělá, je to daň za miniaturní rozměry optiky v mobilním telefonu.

Aktivace fotoaparátu z menu trvá asi dvě sekundy, než naběhne do standby režimu. Ukládání pořízeného snímku včetně post-processingu je nepostřehnutelné, je to otázka jedné max. dvou sekund. Pro pořizování snímků je vyhrazena boční dvoupolohová spoušť s dobrou odezvou, na kterou nutné vyvíjet větší tlak. Stisk je jistý. Aby jsme se nebavili jen o pořizování snímků, je zde také přítomna videokamera která umí pořizovat videonahrávky v maximálním rozlišení QVGA (252 x 388 pixelů) při 15 snímcích za vteřinu. Kvalita pořízeného videa je přijatelná, avšak adekvátní pouze pro displej mobilních telefonů.


Makro snímky


Optimální světelné podmínky


Zhoršené světelné podmínky + 4x digitální zoom

Zábava: kopec zábavy

Krom pýchy celého telefonu, a to vestavěného fotoaparátu, chce Samsung také oslovit i svými dalšími multimediálními funkcemi. Milovníkům her udělám radost. V základní nabídce JAVA her se totiž již od výrobce nachází mnoho her, avšak pouze v demo verzích. Ale není problém doinstalovat nové a to přímo z paměťové karty. Aplikace jsou na tom o poznání hůř, v základu je pouze strohá nabídka a to Google Maps či Google vyhledávač.

Hudební přehrávač nedoznal žádných velkých změn, ale i tak se jedná o velmi funkčně i graficky vydařený přehrávač. K dispozici je několik vizualizací, stylů, přičemž každá písnička může zobrazovat vlastní booklet alb ke kterému náleží. Samozřejmostí je možnost vytváření vlastních playlistů skladeb. Komu by základní hudební výstup nestačil, může jej zkrášlit o několik pevně přednastavených ekvalizérů jako megabass, pop, rock atd. Vlastní přednastavení není možno vytvořit. Pro připojení sluchátek slouží microUSB konektor, výhoda to sice není, ale v balení se nachází redukce na sluchátkový 3,5mm jack včetně poměrně kvalitních špuntových sluchátek. Kdo neholduje kabelům, může poslouchat hudbu bezdrátově přes stereofonní bluetooth A2DP profil.

Hudební výstup ze sluchátek patří mezi lepší a směle může soupeřit s konkurenčními značkami hudebně zaměřených telefonů. Hlasitost je dobrá, ale za vyšší výkon bych se nezlobil. Pro příjem rádiových vln je připraveno FM rádio s RDS.

Prohlížení obrázků zpříjemňuje vestavěný akcelerometr, při aktuální poloze telefonu se zobrazený obrázek či video automaticky překlopí. Využití ale uplatňuje i jinde, a to při příchozím hovoru nebo zvonícím budíku. Telefon stačí obrátit a rázem se umlčí všechny nežádoucí zvuky. Když jsem nakousl prohlížení obrázků, tak musím zmínit, že při plné paměti nebo procházení obrázků s větším rozlišením je rychlost podstatně nižší - reakce nejsou okamžité a je nutné počítat s několika sekundovými prodlevami při načítání.

Multimediální výbavu uzavírá přítomnost integrovaného GPS modulu. Bohužel jeho potencionál není plně využit díky chybějícímu operačnímu systému. Musíme se tak spolehnout na dosti limitovanou nabídku JAVA aplikací. Při prvním tzv. studeném startu trvá fixace satelitů do dvou minut, při zapnuté aGPS. Při vypnuté aGPS se může fixace prodloužit až na pět resp. deset minut. Obnovovací frekvence satelitů je okamžitá, takže není problém využívat telefon i na geocaching. Pokud by někdo přemýšlel o využití GPS k auto navigování, existuje aplikace WisePilot, ovšem je zapotřebí neomezený datový paušál a aplikace není zdarma. Pro geocaching existuje velmi dobrá freeware aplikace Handy Geocaching. Na turistiku je pak výborná alternativa rovněž v licenci freeware aplikace TrekBuddy.

Organizační funkce: hledám, ale nic nenacházím

Samsung se u svých mobilních telefonů ve střední kategorii drží velmi dobrého standardu. Tento standart zahrnuje skoro kompletní balík kancelářských funkcí. Bohužel se však výrobce stále nepoučil od konkurence a má stále fixní a omezenou paměť na úkoly, poznámky, události či položky v kalendáři. Pokud máte událostí více nebo si telefon synchronizujete s počítačem, může to představovat poměrně zásadní problém.

Jak už jsem zmínil výše, nalezneme zde kalendář se třemi typy náhledů a pěti typy událostí jako setkání, výročí, důležité atd. K dispozici jsou také poznámky a úkoly. Ranní spáče jistě nepotěší podpora více budíků, z nichž každý může mít vlastní vyzváněcí melodii a může být buď jednorázový anebo opakovaný. Při konferenčních hovorech se jistě bude hodit diktafon s dobou nahrávání až jedna hodina a ve výsledném zvukovém formátu amr. Nechybí ani stopky.

V této cenové kategorii, zvláště u telefonu bez operačního systému, překvapí široká podpora formátů office dokumentů. Můžeme pracovat s dokumenty pdf, txt, doc, docx. Prohlížení menších dokumentů je plynulé a svižné, datově objemnější soubory už trochu drhnou, ale prohlížení je stále pohodlné. Dokumenty upravovat však nelze.

Datové funkce: kde je wi-fi?

Na první pohled se novinka tváří, že pouze multimédia jsou jí vlastní. Není to tak, naopak ani datové funkce jí nejsou cizí. I když opomenula přítomnost bezdrátových sítí Wi-Fi, tak menší náplastí bude přítomnost sítí 3G spolu s nástavbou HSDPA. V síti 2G jsou zastoupené technologie EDGE a GPRS. Pro uskutečnění videohovorů poslouží přední videokamera. Vestavěný internetový prohlížeč Net front se povedl, je komfortní, s rychlým načítáním stránek . Trošku s podivem je fakt, proč Samsung neintegruje internetový prohlížeč Dolphin i do telefonů s nedotykovým displejem. Tento prohlížeč umí pracovat s webovými stránkami jak v horizontálním tak i portrét režimu. Přímo v samotném prohlížeči je možné vyhledávat různé stránky či odkazy. Samozřejmostí je i náhled celé webové stránky.

Zhodnocení:

I když tato novinka zatím není tolik rozšířená v podvědomí veřejnosti, nutno říct že má velký potenciál. Během testování si mě Samsung S7220 získal. Přednostní je kvalitní zpracování, které ani v dnešní pokročilé době není u většiny telefonů samozřejmostí. Potěší velmi dobrou datovou výbavou, displejem, na který je radost pohledět a fotoaparátem, který se může měřit s nejedním laciným kompaktním fotoaparátem. Novinka nemá vyloženě žádné větší nedostatky, vadit může pouze občasná pomalost či absence sdílené paměti pro organizér. V dané cenové kategorii bychom chtěli asi mnoho, když bychom si přáli o něco větší displej. Tak jako tak, se jedná o jeden z nejlepších telefonů v poměru cena/výkon.

Klady
  • displej typu AMOLED
  • kvalitní zpracování
  • špičkový fotoaparát
  • konektor microUSB
  • java hry i aplikace lze možno instalovat z pam. karty
  • kvalita hudebního výstupu
  • podpora sítí 3G vč. HSDPA
  • akcelerometr
  • přítomnost GPS modulu
Zápory
  • menší displej který se snadno upatlává
  • nechráněná čočka fotoaparátu
  • slabší rozlišení pořizovaného videa
  • absence 3,5 mm jack konektoru
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze