Samsung S5560 Marvel: další do počtu
recenze

Samsung S5560 Marvel: další do počtu

22

Stále se prodlužující zástup levných dotykových telefonů nejvíce obohacuje jihokorejský Samsung. Další levnou novinkou je model Marvel, který vyčnívá snad jen 5 Mpx fotoaparátem s automatickým ostřením a podporou Wi-Fi. Zbylá výbava už spadá do šedého průměru. Osloví vás?


Samsung S5560 Marvel - oficiální fotografie

Celou dotykovou mánii u Samsungu odstartoval model Star v polovině roku 2009. Zhruba po roce je v rozmezí od dvou do čtyř tisíc korun přítomno hned několik modelů. Dnes testovaný S5560 Marvel stojí právě ony čtyři tisíce a řadí se tak mezi nejdražší low-end dotykovky na našem trhu. Jasnou otázkou je, zda-li na to má. Po designové stránce rozhodně. Na první pohled budí dojem dražšího telefonu. Poněkud horší situace panuje kolem funkční výbavy, kde lze za trumfy označit jen fotoaparát a podporu Wi-Fi. Bude to na úspěch stačit?

Technické parametry

Rozměry106 x 53,5 x 11,9 mm
Hmotnost96 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz
Displej dotykový - odporový, rozlišení 240x400 px, 262 144 barev, úhlopříčka 3"
Paměť?MB RAM, 78 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16GB)
Otevřený operační systém ne (vlastní UI – TouchWiz 2.0)
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, poznámky, úkoly, e-mailový klient, internetový prohlížeč, Google Maps, čtečka RSS kanálů
Multimédia 72-hlasé polyfonní melodie, SP-Midi, i-melody, MP3, AAC, AAC+, WMA, 3,5mm konektor pro sluchátka, sociální sítě (Facebook, MySpace, Twitter), pohybový senzor
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), automatické ostření, LED dioda nahrávání videa (320x240 px), 15 FPS
Navigace GPS ne
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth 2.1 (profil A2DP) GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), Wi-Fi
Baterie a výdrž 960 mAh
Doba hovoru: 570 minut
Pohotovostní doba: 700 hodin
Cena a dostupnost 4250 Kč
duben 2010

Design a konstrukce: elegantní placička

Samsung S5560 Marvel sází na první dojem. Jinak si nedokáži vysvětlit vskutku povedený design, který tvoří zaoblené hrany a notnou dávku pochromovaných prvků. Hlavním materiálem je samozřejmě plast. Konstrukce je ale poměrně pevná a zvuky vyloudíte až při opravdu silném promačkání. Rozměry telefonu jsou 106 x 3,52 x 11,9 milimetrů. Díky lehounce prohnutému zadnímu krytu a zaobleným bočním hranám však působí tenčím dojmem. Udávanou hmotnost 96 gramů byste také určitě nehádali. V kapse tento Samsung téměř nepocítíte.

Přední straně dominuje poměrně velký displej vsazený do černého rámu. Nad ním naleznete jen efektní mřížku reproduktoru pro hlasové hovory. Logo se tudíž nezvykle přestěhovalo pod displej, kde dělá společnost třem hardwarovým klávesám. Jde o tradiční sluchátkovou dvojici a středovou klávesu, která je tentokrát ve tvaru kosočtverce a vystupuje nad povrch. Velmi dobře ji tak nahmatáte. Do krajů přední strany také zasahuje chromový lem, který jinak obíhá po celém obvodu telefonu. Pod ním najdeme na pravém boku dvě klávesy. Jde o tradiční zamykací tlačítko a spoušť fotoaparátu. Na opačném boku to pak je kolébková klávesa regulující hlasitost, případně ovládající zoom v aplikaci fotoaparátu.

Horní hrana je domovem pro veškeré konektory. Je tu klasický 3,5 mm jack konektor pro připojení sluchátek a microUSB konektor pro spojení s počítačem a nabíjení. Spodní hrana ukrývá jen mikrofon. Nyní se dostávám k zadnímu krytu, který na svém místě pevně sedí a potěší i jeho matné provedení. Neulpívají na něm otisky prstů a mobil se díky tomu i jistěji drží v ruce. V jeho dolní části jsou dva průduchy hlasitého reproduktoru a nechybí ani logo výrobce. V horní části se krčí pěkně vyhlížející čočka fotoaparátu, ukrytá v chromovém rámečku. Společnost ji dělá malá LED dioda.

Baterie a výdrž: je to držák!

Výrobce do telefonu vložil Li-Ion baterii o kapacitě průměrných 960 mAh. Celkem mě tak překvapila nadprůměrná výdrž 700 hodin, kterou se výrobce ohání. Realita sice není tak perfektní, ale stále velmi dobrá. Pokud budete Samsung využívat opravdu střídmě, bez větších problémů se dostanete až na šesti denní výdrž. Podmínkou je samozřejmě vypnuté Wi-Fi a Bluetooth. Jistý podíl na velké výdrži má i absence sítí třetí generace. Při silnějším používání, kdy se tu a tam připojíte na internet přes Wi-Fi či vyřídíte více hovorů, výdrž klesá zhruba o tři dny. Když připočtu, že lze Marvela dobíjet i pomocí USB kabelu, nelze než jej doporučit někomu, kdo vyhledává dotykový mobil s dlouhou výdrží na jedno nabití.

Displej a uživatelské prostředí: nic nového pod sluncem

Displej zůstal v základních parametrech podobný, jako u dalších levných modelů výrobce. Opět se dočkáte úhlopříčky tří palců a rozlišení 240 x 400 pixelů, které bych označil jako dostačující. Displej je také aktivní, typu TFT a zobrazí až 262 144 barevných odstínů. Dotyková technologie tentokrát spoléhá na tlak vašeho prstu či případného stylusu. To ocení uživatelky, kterým vyhovuje ovládání pomocí nehtů na prstech. I přes starší technologii je dotyk jistý a sám se přiznám, že jsem s ním nemělm problémy.

Uživatelské prostředí u novinky opět obstarává TouchWiz. Pohotovostní obrazovka se opět skládá ze tří displejů, mezi kterými se můžete jednoduše pohybovat tahem prstu. Velký prostor přímo vybízí k umístění spousty praktických widgetů, které Samsung nabízí. Při troše skromnosti nebudete muset téměř navštěvovat hlavní menu. To je mimochodem taktéž více displejové, stejně jako pohotovostní obrazovka. Nemohl jsem si však nevšimnout, že všemožné animace, které doprovázejí vstupy do menu či položek, jsou trhané. Pokud chci hezké animace, musí je stíhat telefon. Marvel je ale nestíhá a výsledek nevypadá moc hezky. Zpomalenost pocítíte při každém kliku. Telefon ze sebe sice vyloudí vibraci a tím vás ujistí o registraci požadavku, nicméně poté je třeba zhruba vteřinu vyčkat.

Ovládání je tedy myšleno jako maximálně pohodlné, celé jej ale degraduje pomalost telefonu. Uživatelům, kterým je telefon určen, by to však nemuselo tolik vadit. Koncepce ovládání je jinak řešena skoro totožně, jako u modelu Star. Vše začne stiskem boční klávesy, která uvede telefon do provozu. Vstup do menu je řešen již přes displej. Nejvyužívanější klávesou bude tlačítko zpět. To je zarovnané mezi sluchátková tlačítka, ale je dostatečně velké a jeho stisk je naprosto jistý.

Fotoaparát: velice slušných 5 Mpx

Dostávám se k prvnímu a zřejmě největšímu trumfu celého telefonu, kterým je v této kategorii nadprůměrný fotoaparát. Ten disponuje 5 megapixely, automatickým ostřením a nechybí ani přisvětlovací dioda. Příjemným zjištěním byl fakt, že výrobce to nepřehnal s kompresí a snímkům neschází potřebná ostrost. Spokojeni budete s podáním barev. Potěší i bohaté nastavení, které ocení zkušenější fotografové. Zklamání naopak panuje u videozáznamu. Ten je totiž možný jen v mizerném rozlišení 320 x 240 a výsledek nevypadá nijak úchvatně ani na samotném displeji telefonu.

Ukázky fotografií:

Videozáznam: 320 x 240

Multimediální funkce: staňte se režisérem

Začnu asi tím, co Samsungu jde nejlépe. Přehrávač hudby je pěkně zpracovaný a nabízí klasickou snůšku funkcí, mezi kterými nechybí ani ekvalizér. Potěší již výše zmíněná přítomnost klasického konektoru 3,5 mm jack. Ve výbavě se usídlilo i FM rádio s RDS, které dokáže samo vyhledat a uložit rozhlasové stanice. Interních 78 MB lze rozšířit paměťovými kartami až na 16 GB.

V telefonu objevíte i nějaké ty hry, ale jak je u Samsungu zvykem, jde opět jen o demo verze, což je škoda, protože nové hry sice už do telefonu dostanete snadno přes Bluetooth, nicméně přizpůsobení pro dotykové hraní není ideální a Marvel navíc není žádný rychlík. Spuštěné aplikace můžete minimalizovat. Tím jsem nakousl přítomnost multi-taskingu, který je však hodně omezený. Na pozadí vám může běžet maximálně jedna či dvě náročnější aplikace. Poté již Monte hlasí nedostatek paměti. Využitelnost je tedy téměř nulová.

Další zábavu obstará například editor obrázků, pomocí něhož během chvilky vylepšíte například vaše fotografie. Nově ale naleznete i video editor, ve kterém během chvilka sestříháte svá videa pořízená telefonem. Díky své popularitě je přítomen i samsungovský klient pro Facebook a Twitter. Jejich zpracování se mi ale příliš nelíbilo. Popisky tlačítek v dolní části displeje jsou příliš dlouhé a nevejdou se. Zmateně se uživatel bude cítit už u samotného přihlašování, kdy na dvou tlačítkách najde stejný popisek „Přihlásit se“. Metodou pokus omyl lze zjistit, že první Vás přihlásí a druhé pošle na internet, kde se následně registrujete.

Telefonní seznam: 2000 přátel

Byť Samsung spadá téměř do té nejnižší cenové kategorie, nabízí telefonní seznam s nadprůměrnou kapacitou 2000 míst. K jednotlivým kontaktům lze uložit mnoho doplňujících informací. Dotyčného lze samozřejmě odlišit unikátní melodií či fotografií. a dokonce i speciálními vibracemi. Kontakty je možné vyhledávat pomocí psaní jednotlivých písmen z požadovaného jména. Telefon si rozumí pouze se sítěmi GSM a to ve všech čtyřech frekvenčních pásmech.

Zprávy: po vzoru Staru

Po nedávno testovaném Samsungu Monte jsem se i u tohoto modelu obával přítomnosti jediného režimu psaní. Naštěstí se mé obavy nenaplnily a Marvel poskytuje plné pohodlí jako model Star. V základu je dostupná klasická alfanumerická klávesnice, která se při naklopení telefonu přemění na QWERTY. Tlačítka jsou v obou režimech dostatečně velká a na psaní si lze zvyknout. Jediné co mi dělalo problém byl celkem malý mezerník. Další dva způsoby psaní se už zakládají na psaní písmen přímo po displeji. Dále Samsung nabízí všechny nezbytné funkce. Sdílenou paměť pro SMS zprávy, odpočítávání od začátku psaní a zprávy MMS, jež jsou omezené do standardní velikosti 300kB. Opomenut nebyl ani e-mailový prohlížeč, který si proradí i s přílohami a více účty. Kontrolu své schránky je možné si navolit v určitých časových intervalech.

Organizační funkce: zažitý průměr

V této oblasti nabízí Samsung opravdu vše důležité. Přehledný kalendář se třemi typy náhledu, úkolovník, pěkně zpracované poznámky a kalkulačku. Graficky hezky vypadající jsou i stopky a minutka. V nabídce naleznete i převodník měn, do kterého lze i další přidávat a již jen aktualizovat kurzy. Své využití dozajista najde i aplikace světový čas. Organizaci času též usnadňuje dostatečně rozměrný displej, který dovoluje zobrazení aktuálních událostí hned pod kalendářem.

Datové funkce: nízká cena zhatila 3G

U datových funkcí Samsung Marcel nejprve zaujme podporou Wi-Fi, ale vzápětí zklame absencí sítí 3G. Spousta lidí preferuje bezdrátové Wi-Fi, ale v dnešní době je stále celkem problém najít kvalitní a rychlou Wi-Fi síť vyjma našeho hlavní města Prahy. Proto bych i v levnějším telefonu ocenil podporu 3G s HSDPA, která ale tentokrát chybí. V místech bez Wi-Fi tak budete muset spoléhat na hlemýždí dvojici GPRS/EDGE. Konektivitu s počítačem zajišťuje microUSB konektor či Bluetooth 2.1 s A2DP.

Zhodnocení: pěkný, levný a dotykový

Samsung S5560 je po designové stránce velmi pěkným telefonem. Je navíc poměrně levný. Cena už pomalu padá pod čtyři tisíce. Poslední rádoby pozitivem je kapacitní dotykový displej, který se těší velké oblibě a mívá značný vliv při rozhodování o koupi nového telefonu. Pochválit musím i povedený fotoaparát, který mezi low-endy s nadhledem kraluje. Za největší nedostatek lze považovat absenci sítí třetí generace. Kdo ale hledá líbivý telefon, nemůže se s Marvelem zmýlit. A ten, kdo prahne po lepší výbavě za stejnou cenu, může zabrousit do řad konkurentů, kde najde například Samsung Monte či Nokii 5230.

Samsung S5560 Marvel můžete zakoupit na značkovém obchodě Samsung

samsung-s5560-marvel
Klady
  • líbivý vzhled
  • slušný 5 Mpx fotoaparát s autofocusem
  • Wi-Fi
  • 3,5 mm jack konektor
Zápory
  • opožděné reakce
  • chybí 3G
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
ruiz aw
Zdravím, máte v článku chybu, nemá kapacitní, ale odporový displej.
Věrka
Bohužel to je recenze, kde je tedy vidět, že to netestovaly :-(
Michal Pavlíček
Velmi se omlouváme za tuto chybu. Do oné části recenze se zatoulal text z jiné recenze. Děkujeme za připomenutí a ještě jednou se omlouváme.

Telefon jsem samozřejmě testoval, mám jej už dost dlouhou dobu u sebe.
spajk
Dobrý den, zvládá telefon prečíst i office nebo pdf dokumenty? V různých obchodech maj u tech. parametrů že ano, ale zvládá je doopravdy?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze