Samsung S3650 Corby: hravý oblázek
recenze

Samsung S3650 Corby: hravý oblázek

3

Samsung S3650 Corby má velké ambice, neboť se jedná o telefon určený hlavně pro mladé lidi či teenagery. Napomoci mu mají výměnné kryty, podpora sociálních sítí a lákadlo v podobě dotykového displeje. I když na trhu jsou rivalové, není jich mnoho. Navíc jako jediný z daného segmentu nabídne kapacitní displej. Jaký je? Čtěte dále, vše se dozvíte v naší recenzi Samsungu S3650 Corby. (2x HD VIDEO)

Corby ovšem nebude mít na růžích ustláno, v dané cenové kategorii jsou na trhu už dva velcí matadoři. Setkáváme se zde s konkurencí z vlastní stáje, a to s celosvětově oblíbeným Samsungem S5230 Star. Pak je zde také druhá korejská konkurence, LG KP500. Přitěžujícím faktem pro novinku je poměrně vysoká cena, kdy je na podobné úrovni stávajících konkurentů, avšak v porovnání s nimi funkčně zaostává. Nové zájemce bude chtít oslovit především svými možnosti personaliazce, multimediální výbavou a výměnnými kryty.

Technické parametry

Rozměry 103 x 56.5 x 12 mm
Hmotnost 90 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení Růžová, oranžová, bílá, žlutá
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej dotykový, kapacitní, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 256 tisíc barev, úhlopříčka 2,8"
Paměť 50 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 8 GB)
Otevřený operační systém ano/Cartoon UI
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, hlasové vytáčení,stopky
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, M4A, AAC, AAC+, eAAC+, AMR, WMA, WAV), FM rádio s RDS, ekvalizér, přehrávač videa, JAVA 2.0, internetový prohlížeč
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), až 4x digitální zoom, vyvážené bílé, efekty, režim panorama, smile shot, nahrávání QVGA videa (320 x 240 px, 15 snímků/s, 3gp)
Datové funkce Bluetooth 2.1, GPRS, EDGE
Baterie a výdrž Li-Ion 960 mAh
Doba hovoru: až 9h, pohotovostní režim: až 630 hodin
Cena a dostupnost 3 599 Kč s DPH
září 2009

V krabici naleznete

  • mobilní telefon
  • uživatelskou příručku CZ/SK
  • baterii Li-ion 960 mAh
  • nabíječku
  • stereo sluchátka s redukcí
  • datový kabel microUSB
  • CD se softwarem PC Studio 7
  • 3 výměnné kryty

Design, konstrukce: barevná extravagence

Většinou jsme zvyklí, že telefony obdařené dotykovým displejem svými rozměry neobsazují "mety" nejmenších telefonů. U novinky je to jiné, ta totiž naopak svými malými rozměry a kompaktním tvarem předčí leckteré jiné telefony. Její tvary jsou příjemně zaoblené, velikost 103 x 56.5 x 12 mm je více než příznivá, takže se bez obav vejde do jakékoliv dlaně, ať menší či větší. Díky designu, rozměrům a tvaru udělá radost zejména ženám. Ruku v ruce spolu s malými rozměry jde i nízká hmotnost, která se zastavila na hodnotě 90 gramů.

Konstrukce je vzhledem k cenové kategorii příkladná. Telefon je tvořen celoplastovými kryty, přičemž přední straně dominuje černá lesklá plocha, která je přeborníkem v lapání otisků, takže nezbývá nic jiného, než se naučit "čistit a čistit". Zadní kryt je výměnný a může být žlutý, bílý, růžový anebo černý. Avšak kvalita těchto krytů trošku pokulhává. I když kryt na svém místě drží tak jak má, v prostřední části krytu dochází k prohýbání o několik milimetrů. Lepší by bylo použití silnějšího plastu.

Boky telefonu obsadila tři tlačítka. Na pravé straně je to uzamčení telefonu a jednopolohová spoušť fotoaparátu, na levé straně si své místo našla dvojklávesa pro korekci hlasitosti.Pod touto klávesou se rozpíná ještě krytka továrního konektoru, jehož prostřednictvím nabíjíme telefon, připojujeme sluchátka či datový kabel. Bohužel se nejedná o univerzální konektor typu microUSB, ale vlastní konektor Samsungu.

Baterie a výdrž: v malém těle silný duch

Vzhledem k tomu, že telefony s dotykovým displejem neoplývají rekordní výdrží, ani zde nebudou údaje nijak překvapující. Na druhou stranu ale nejsou ani špatné. V útrobách telefonu nalezneme poměrně výkonný Li-ion článek o kapacitě 960 mAh. Musíme jej pochválit, že telefon statečně drží při životě. V běžném využívání telefonu, což představuje pouze volání, či práce s SMS (psaní, odesílání), vydrží klidně i čtyři dny. Pokud do této činnosti zapojíme i pořizování snímků, připojení na internet, či hraní her, výdrž se smrskne na celé dva dny. I přesto všechno lze výdrž hodnotit jako nadprůměrnou. Příznivým hodnotám samozřejmě napomáhá také absence 3G, které baterii vyčerpává rychleji.

Displej: velký ale hrubý

Dotykový displej telefonu budí rozporuplné pocity. Na jednu stranu je zde otázka rozlišení. Vzhledem k úhlopříčce 2,8" palce se mi stávající rozlišení QVGA (240 x 320 pixelů) jeví jako nedostatečné. Rastr už je totiž viditelný okem z běžné vzdálenosti. Co však vítám, je použití kapacitní dotykové technologie, díky které se Corby odvděčí velmi dobrými reakcemi na dotyk. Stačí se jen letmo dotknout. Viditelnost na přímém slunci je také dobrá, ale za použití lepší antireflexní folie bychom se nezlobili. Nakonec pochválíme i věrné zobrazení barev, displej zobrazí až 262 tisíc barev.

Ovládání a prostředí telefonu: jemně a přehledně

Ovládání novinky je velice snadné a intuitivní. Ostatně je stejné, jako u několika dalších dotykových Samsungů. Premiéru si zde odehrává nové animované schéma CartoonUI. Po jeho aktivaci se telefon promění k nepoznání. Rázem je vše animované, vykreslené a ikonky jsou líbivější. Pokud by vám toto schéma nevyhovovalo, můžete jej přepnout zpátky na jedno ze standardních schémat např. černé či zelené. Jak už jsem zmínil, prostředí je intuitivní, ale přesto zde musíme směřovat výtku k celkové pomalosti telefonu. Reakce nejsou okamžité a často jsou všechny úkony prováděny s menší prodlevou. Nejvíce citelné to je v oblasti multimédií, či při psaní nové zprávy, kdy telefon nestíhá vypisovat jednotlivé znaky.

Jedna z věcí, která se mi opravdu líbí, je možnost opravdu široké personalizace telefonu. Můžeme volit ze čtyř druhů typu písmen, volit velikost písma a také není problém si vytvořit vlastní téma. Pochvalu si zaslouží i opětovné použití Widgetů, kde. Na levé straně pohotovostního displeje se nachází lišta s mnoha Widgety, které můžeme přetahovat dle vlastní libosti na displej a zase zpátky.

Domovská obrazovka se skládá ze tří obrazovek, mezi kterými přepínáme tahem prstu do stran. Každá z obrazovek může mít vlastní pozadí, i vlastní Widgety, které si můžeme do každé obrazovky poskládat jinak. Abychom neopomenuli ještě jednu zajímavou funkci, musím zmínit tz. Smart Unlock. Jedná se vlastně o nakreslení námi vybraného znaku na displej telefonu, který poté uzamkne, případně odemkne telefon. Může tak zastoupit boční klávesu pro uzamčení telefonu.

Nejenom základní obrazovka, ale i menu je tvořeno třemi hlavními skupinami. První menu obsahuje základní nabídku funkcí jako zprávy, telefonní seznam, nastavení. Druhé menu zahrnuje zábavné a kancelářské funkce a třetí menu obsahuje kalkulačku, stopky či ostatní výpočetní funkce. Bohužel ani jedné ve všech skupině ách není možno skládat ikonky či jejimi přemisťovat.

Telefonování a zprávy: stará klasika

Telefonní seznam nabídne dobrou kapacitu, útroby telefonního seznamu pojmou až 2000 vícepoložkových kontaktů. Ke kontaktu je možné přiřadit několik druhů mobilních čísel, narozeniny, poznámky, dokonce i vibrace, obrázek nebo jej zařadit do skupiny. Můžeme si zvolit zobrazování kontaktů buď ze SIM karty nebo z telefonu, anebo nakonec můžou být zobrazovány pohromadě. Jednotlivé kontakty můžou být kopírovány, přesouvány nebo odesílány prostřednictví Bluetooth.

Přímo v nabídce telefonního seznamu je panel pro vyhledávání kontaktů postupným psaním znaků. Překvapí také volba "nastavení ovládání jednou rukou" což znamená , že posuvný jezdec, který se nachází na boku telefonního seznamu a slouží k pohybu v telefonní seznamu, může být umístěn buď na pravé straně nebo na levé straně. Pokud vám při příchozím volání nestačí standardní ikona, můžete u tzv. fotokontaktů přiřadit danému kontaktu fotografii či obrázek. U vyvolání hovoru pak stačí pouze na daný obrázek kliknout a hovor se aktivuje.

Zprávy už několik let prakticky zůstávají beze změny. Vnitřní paměť je stále omezena na 500 zpráv (jedná se o sdruženou paměť pro odchozí, příchozí zprávy i koncepty). Při psaní nové zprávy můžeme využít pouze numerickou klávesnici, qwerty klávesnice bohužel není. Během psaní zpráv dochází k mírnému "zadýchávání" telefonu, editor zpráv totiž, pokud máte rychlejší tempo, nestíhá vypisovat jednotlivé znaky. Obzvláště patrné a již dost nepříjemné je to při používání slovníku T9. Pod ikonkou znaků můžeme nalézt ve formě symbolů přednastavené smajlíky. I přes fakt, že displej patří mezi menší v rámci dotykových displejů, je psaní díky kapacitní technologii pohodlné. Velkým záporem zůstává tak jen zmíněná pomalost přístroje.

Fotoaparát: nesmělý fotograf

Fotoaparát nás nepřekvapí, nabízí totiž základní rozlišení 2 megapixely. To by ani tak nevadilo, ale nejvíce citelná je absence autofocusu. Tyto nedostatky ale výrobce nahradil jinde, a to v možnostech nastavení a funkcích. Málokterý telefon s fotoaparátem v dané cenové kategorii nabídne v nastavení režim panorama, zachycení úsměvu, efekty, vyvážení bílé, korekci expozice, několikanásobné pořízení snímku, samospoušť či noční režim.

Videokamera umožňuje pořizovat videosekvence v maximálním rozlišení QVGA (240 x 320 pixelů) a při počtu 15 snímků za vteřinu.

Ukázkové snímky

Zábava: rád se bavím

Tradičním zástupcem jsou dobré hudební funkce. Vestavěný hudební přehrávač je komfortní s tříděním skladeb dle mnoha kritérií, s pevně přednastavenými ekvalizéry. Vestavěná paměť asi nikomu nevystačí ale nemusíte zoufat, k dispozici je slot pro paměťové karty typu microSDHC až do kapacity 8 GB.

Milovníky her nejspíše nepotěším, v základní nabídce se totiž nenachází ani jedna hra. Nezbývá tak nic jiného, než je dohrát. Potěší snad jen fakt, že java hry i aplikace je již možno přímo instalovat z paměťové karty. Aplikace je možné také minimalizovat na pozadí. Z výčtu aplikací jsou zde zastoupeny pouze Google mapy. Komu by nestačil hudební přehrávač, může využit integrované FM rádio s RDS, k jehož provozu je zapotřebí připojit sluchátka. Pokud se vám zalíbí některý song, ale nevíte jeho název či interpreta, pomůže vám funkce "Najít hudbu".

Pokud patří mezi uživatele sociálních a komunitních sítí, přijdete si na své. Pod položkou Communities najdete širokou škálů sítí jako Facebook, Flickr, YouTube a mnohé další. Widgety na domovské obrazovce vám navíc mohou ukazovat aktualizace stavů vašich přátel například na Facebooku, nebo nejnovější tweety z Twitteru.

Organizační funkce: bez kompromisů

Organizační funkce uspokojí i náročnějšího uživatele, novinka totiž v sobě zahrnuje naštěstí takřka vše. Zamrzí pouze menší kapacita na události. Můžeme využit kalendář s kapacitou 300 položek pro schůzky a 50 pro výročí. Samozřejmostí jsou různé druhy zobrazení, jako denní či měsíční náhled. Budíky můžou být několikanásobné, není problém vytvořit i šest samostatných budíků. Z ostatních funkcí jmenujme úkoly či poznámky, nebo odpočítávání času, čtečku RSS, Světový čas a diktafon jehož maximální délka jedné nahrávky je limitována limitem MMS zpráv.

Pokud oplýváte znalostmi angličtiny, je možné využít výkladový slovník, který vám vysvětlí význam anglických slov. Bohužel čeština zastoupená není. Příjemně nás také překvapila podpora txt a pdf dokumentů.

Datové funkce: skromnost nadevše

S nabídkou datových funkcí velkou parádu neuděláme, zastoupena je zde pouze základní nabídka datových technologií jako GPRS a EDGE ( oboje třídy 10). Bohužel sítě 3G bychom hledali marně. Propojení s počítačem probíhá buď pomocí Bluetooth 2,1 anebo přes datový kabel, který ovšem není součástí balení.

K prohlížení webových stránek můžeme využít vestavěný internetový prohlížeč Samsung Mobile Browser 1.0. Práce s ním je poměrně komfortní, i když někdy dochází k sekání, či zpomalení. Ale oproti předchozím prohlížečům Netfront se určitě jedná o pokrok.

Zhodnocení: stylově,barevně za každou cenu

Novinka přišla s velmi dobrým nápadem. Nabídne osobitý design s kapacitním dotykovým displejem, výměnné kryty, pěkné uživatelské prostředí a přívětivý, sympatický vzhled kombinovaný s malými rozměry. Bohužel počáteční cena je vzhledem ke konkurenčním modelům trochu vyšší. Oproti nim přináší Corby kapacitní displej a velmi dobrou podporu sociálních sítí i kancelářských funkcí. Pokud cena klesne o pár stovek níž, může se jednat o nejlepší alternativu na trhu mezi levnými dotykovými telefony. Hlavně v segmentu mladých lidí, pro které je tato novinka jako dělaná, bude mít Corby určitě úspěch.

Klady
  • kapacitní displej
  • výměnné kryty
  • uživatelské prostředí
  • příznivé rozměry a hmotnost
  • baterie s dobrou kapacitou
Zápory
  • slabší rozlišení displeje
  • lesklý přední kryt
  • často pomalé reakce
  • tovární konektor
  • chybí 3G
Diskuze ke článku
Boban
Ahoj Michale, mohl bys prosím napsat recenzi na Nokii N97 Mini? Rozhoduji se mezi ní a klasickou N97. Jakou bys upřednostnil ty? Mě přijde, že není N97 zase o tolik větší abych se vzdal takové paměti a většího displeje. Ptám se tebe protože jak to tady pročítám tak skutečně odpovídáš na většinu dotazů. Předem děkuji za odpověď.
Michal Kostka
Michal Kostka
Dobry den,bohuzel zatim ji nemam k dispozici. Ale jakmile by se tato situace zmenila, pokusim se ji otestovat. Prave jste mi polozil aktualni otazku, protoze zrovna pred par tydny jsem se jako vy rozhodoval mezi N97 a Mini. A moje volba padla na Mini. Procetl jsem kvanta zkusenosti o standartní N97 a prekvapily me opravdu spatne zkusenosti a prakticky maloktery uzivatel by jej doporucil. Muzu jmenovat napr. sekani, zamrzani, restartovani mnoho bugu i v posl. verzi firmware 20a to vse zakoncuje nevalna kvalita reprodukovaneho zvuku ze ster. reproduktoru a nizka hodnota pameti ram po startu. Naopak pocatecni zkusenosti uzivatelu Mini jsou zatim velmi kladne. Doporucil bych Mini, i kdyz je hure vybavena tak zatim odstranuje nedostatky standartni N97. Preji hezke proziti vanocnich svatku a at se dobre rozhodnete.
podesino
Telefon je to dobry akorat me mrzy ze jsem v orig. baleni nenasel datovy kabel a instal. cd

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze