Samsung M8800 Pixon v redakci - zakládáme blog

6

Do redakce se nám podařilo na týden zapůjčit předprodukční vzorek Samsungu M8800 Pixon s českou lokalizací, který se u nás začne prodávat teprve až za několik týdnů. Do tohoto blogu budeme postupně přidávat naše postřehy a informace. Aktualizace 10:47

Samsung M8800 Pixon je špičkový fotomodel, který disponuje 8 Mpx fotoaparátem, autofocusem, LED diodou, stabilizátorem obrazu a funkcemi jako například detekce obličeje, úsměvu a mrkání. S telefonem lze pořizovat video v rozlišení až WVGA s 30 snímky/s či v rozlišení QVGA se 120 snímky/s. Telefon dále zaujme dotykovým displejem s úhlopříčkou 3,2" a prostředím TouchWiz, které je uzpůsobené pro snadné ovládání prsty.


Oficiální fotografie - Samsung M8800 Pixon

Chcete se nás na něco zeptat? Zajímá vás chování určité funkce? Otázky nám můžete pokládat přímo do diskuze pod článkem. Odpovědi pak naleznete v pravidelných příspěvcích v tomto blogu.

Nepřehlédněte: preview Samsung M8800 Pixon


GPS navigace - 14. prosince 2008 - 10:47

Telefon disponuje vestavěným GPS přijímačem a jako navigační software poslouží Google Maps. Potřebné mapové podklady se tak stahují z internetu. Důležité je proto mít vhodně zvolený datový tarif u svého operátora. Škoda, že výrobce neuvádí typ GPS přijímače. S rychlostí hledání rozhodně nejsem spokojen. Současnou polohu Samsung Pixon našel po více než jedné minutě. Doufejme, že to výrobce do finální podoby telefonu napraví.


Fotoaparát - 13. prosince 2008 - 17:30

Samsung M8800 Pixon disponuje fotoaparátem s rozlišením 8 Mpx. K dispozici je autofocus, přisvětlovací LED dioda, stabilizátor obrazu a funkce jako například detekce obličeje a mrkání. Po krátkém přidržení spouště fotoaparátu se posune krytka objektivu a objeví se prostředí fotoaparátu. V nastavení stojí za povšimnutí funkce geotagging, která automaticky přidá ke snímku GPS souřadnice, kde byl pořízen. Nechybí režimy, scény, efekty, vyvážení bílé a další.

Zkušební fotografie - Samsung M8800 Pixon:


Exteriér v podání Samsungu M8800 Pixon

Ačkoliv nám počasí při pořizování zkušebních fotografií v těchto dnech příliš nepřálo, jsou snímky poměrně dost kvalitní. Fotografie exteriéru se vyznačují vysokou ostrostí a dobrým podáním barev. Snímek interiéru je sice rozostřen, ale také přináší věrohodné podání barev. Velikost fotografie v maximálním rozlišení 8 Mpx se pohybuje zhruba okolo 3 MB, což je poměrně dost.


Zábava - 12. prosince 2008 - 18:49

Pro multimédia je v telefonu přichystána vnitřní paměť o velikosti 200 MB. Tu je možné rozšířit paměťovými kartami microSD. Ve výbavě najdeme hudební a video přehrávač, FM rádio, 8 Mpx fotoaparát, GPS navigaci a několik JAVA her. Pojďme se ale podívat na jednotlivé části výbavy pěkně do detailu. Hudební přehrávač načte hudební soubory z paměťové karty téměř okamžitě. S telefonem jsme testovali 2GB kartu microSD a na žádný problém jsme nenarazili. Vyhledávat skladby postupným zadáváním znaků nelze. Najít tak píseň uprostřed seznamu s tisíci skladbami je záležitost téměř na celý večer.

Telefon třídy skladby podle ID3 tagů. Skladbu lze najít podle interpreta, alba, žánru, skladatele a nechybí ani podcasty, nejčastěji přehrávané skladby, poslední přidané, poslední přehrané, seznamy skladeb a všechny skladby dohromady. Hudební přehrávač umí hrát na pozadí. Bohužel však postrádá ekvalizér, možnost opakování či náhodného výběru skladeb. Také zamrzí pouze jediný reproduktor na zadní straně telefonu. Samsung M8800 Pixon ale na druhou stranu disponuje celkem užitečnou funkcí pro rozpoznávání hudby.

FM rádio hraje pouze s připojenými sluchátky, která fungují jako anténa. Nechybí funkce RDS či AF (automatické přelaďování stanic). Přehrávač videa podporuje nespočet formátů: DivX, XviD, H.263, H.264, WMV a MP4. Přináší SRS, neboli Surround Sound System, Virtual 5.1. Potěší výstup TV-out pro připojení k televizi, prohlížeč Office souborů a také internetový prohlížeč NetFront ve verzi 3.5.


Prostředí - 12. prosince 2008 - 18:19

S dotykovým prostředí TouchWiz jsme se v minulosti již párkrát setkali. Pohotovostní režim nabízí postranní lištu s Widgety. Jednoduchým přetažením je lze přemístit kamkoliv na plochu. V nastavení si můžeme zvolit, které Widgety budou zobrazené, a to: analogové hodiny, digitální hodiny, duální hodiny, kalendář, fotografie, narozeniny, profil, informace o síti, hry, nápověda, prvních 5, Bluetooth, kalkulačka, doručené, poznámka, SFC, Dnes, zrcadlo, vyhledávání na Googlu, předpověď počasí AccuWeather a stáhnutí dalších Widgetů.

Důležité jsou také ovládací prvky pro pohyb v prostředí telefonu. Kromě dotykového displeje je užitečné středové kulaté tlačítko, které v pohotovostním režimu slouží pro vstup do menu a naopak v menu pro vstup do pohotovostního režimu. V dalších nabídkách telefonu se tímto kulatým tlačítkem vrátíme o nabídku zpět. Pokud se však nacházíte hlouběji v nabídce, pak je rychlejší pro opuštění nabídky stisknout tlačítko pro ukončení hovoru.

Prostředí telefenu není možné příliš upravovat. V nastavení najdeme pouze volbu pro změnu pozadí a typu písma (na výběr 3 typy). Nastavit můžeme jas v pěti úrovních či zvolit automaticky a nechat tak vše na světelném čidlu, které se nachází vedle kamerky pro videohovory. Téma bohužel není možné měnit. Každý se bude muset smířit s bílým pozadím ve všech nabídkách.


Displej - 12. prosince 2008 - 18:00

Velikou chloubou Samsungu M8800 je rozměrný dotykový displej. Ten je typu TFT a disponuje rozlišením 240 x 400 px, schopností zobrazit až 262 tisíc barev a úhlopříčkou 3,2 palce. Odezva displeje je v praxi poměrně dobrá. Důležitý je především důkladný stisk, jak už to delší dobu, nejen u modelů korejského LG, bývá. V nastavení si lze zvolit určitý stupeň vibrační odezvy po úspěšném potvrzení nabídky. Výrobce již nedodává s telefonem stylus, což o ledačem svědčí. Upravené prostředí TouchWiz je doslova stvořené pro ovládání prsty.


Vzhled, konstrukce - 12. prosince 2008 - 17:38

Samsung M8800 Pixon padne díky kompaktním rozměrům 107,9 x 54,6 x 13,8 mm krásně do ruky. Celkem mě překvapila jeho hmotnost, která sice činí 121 gramů, ale přesto jsem neměl žádný problém, že bych telefon v kapse nějak výrazně pocítil. Pixon je vyroben převážně z kovu, který působí velmi dobrým dojmem. Ačkoliv jde teprve o předprodukční vzorek, tak musím výrobce pořádně pochválit. Nikde nic nevrže, plasty na sebe prvotřídně lícují. Horší je to s lesklým povrchem zadního krytu, na kterém se dokonale zachycují otisky prstů. Lapačem nečistot je samozřejmě také rozměrný dotykový displej. Zbylé plasty již tímto neduhem netrpí.


Fotogalerie - 10. prosince 2008 - 0:00



Diskuze ke článku
Martin
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli se v základním úvodním zobrazení displeje "(na pracovní ploše)", zobrazují schůzky, neboli záznamy v kalendáři, tak jak je to u Nokií. Děkuji.
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, bohužel, na ploše pohotovostního režimu, kam se umísťují widgety, nelze nechat zobrazit záznamy z kalendáře (schůzky, úkoly,..). Jednotlivé defaultní widgety, jako například kalendář, úkoly, atd. vždy slouží pouze jako ikonky, přes které se dostaneme ke kalendáři, úkolům, atd. Jedinou možností by bylo stáhnutí nějakého lepšího widgetu kalendáře do telefonu.
Mako
Dobrý den.
Zajímalo by mě zda je možné v průběhu telefonování hovor nahrávat.
Děkuji.
Honza
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak pracují java aplikace určené pro rozlišení 240x320 na tomto širokoúhlém displeji 240x400. Roztáhnou se na celý displej nebo si zachovají svoji velikost a jak je to s jejich ovládám když chybí jakákoli klávesnice. Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze