Samsung B2700: zamiloval si nárazy, prach a vodu
recenze

Samsung B2700: zamiloval si nárazy, prach a vodu

13

Odolnost především, takovým heslem se řídí model B2700. Přináší také kompas, krokoměr a výškoměr, 2 Mpx fotoaparát, displej s rozlišením 176 x 220 px, kamerku na videohovory a mnoho dalšího. Vydrží spadnutí na zem, pobyt ve vodě i nepříjemný prach. Dokážete mu naopak vy odolat?

V prodeji bude Samsung B2700 až v průběhu října, my vám však nabízíme jeho recenzi už nyní. Měli jsme možnost exkluzivně otestovat, jestli se výrobek právem pyšní přízvyskem odolný. V lásce by měl mít prach, vodu, nečistotu i nárazy. Poradí si s tím vším? Více napoví následující řádky. Dopředu můžeme prozradit, že nás Samsung překvapil ve všech směrech, nejen těch odolných.

Technické parametry

Rozměry 115 x 52 x 18 mm
Hmotnost 114 gramů
Konstrukce klasická
zvýšená odolnost proti nárazům, prachu a vodě
Barevné provedení černé, modré
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100
Displej typ TFT, rozlišení 176 x 220 px, 262 tisíc barev, úhlopříčka 1,9"
Paměť 26MB vnitřní + paměťové karty microSD (TransFlash) (až 8GB)
Operační systémne / (vlastní UI)
Organizační funkce e-mailový klient, 1000 položek v telefonním seznamu, 500 sms, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, RSS čtečka
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora formátů MP3, e-AAC+, WMA, AMR, SMAF), stereo FM rádio s RDS, přehrávač videa (podpora formátů 3GP, MPEG), JAVA 2.0, internetový prohlížeč NetFron 3.4, aplikace kompas, výškoměr a krokoměr
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), LED dioda, digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty
nahrávání CIF videa s 15 snímky za sekundu
VGA kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0, Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (384 kbps)
Baterie a výdrž Li-Ion 1300 mAh
Doba hovoru: až 5 hodin
Pohotovostní režim: až 360 hodin
Cena a dostupnost kolem 6 000 Kč
říjen 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon
  • baterii
  • nabíječku
  • sluchátka
  • USB datový kabel
  • CD se softwarem

Pro koho je Samsung B2700?

  • pro ty, co si potrpí na pořádném outdoor telefonu
  • koupí si ho ti z vás, co využijí krokoměr, výškoměr a kompas
  • pro všechny, kteří svůj mobilní telefon nešetří od nárazů i zmoknutí

Pro koho naopak není Samsung B2700?

  • pro lidi, kteří nemají rádi masivní pogumované tělo přístroje
  • nekoupí si ho ti, kteří potřebují kvalitní fotoaparát
  • pro všechny, kteří dávají přednost raději klasickému přístroji

Design a konstrukce: outdoor tělem i duší

Poohlížíte se po opravdu odolném telefonu, který snese nárazy, vlhkost, vodu, a zároveň nabídne i silnou LED diodu použitelnou jako baterku do tmy? Pak jste našli nejvážnějšího adepta, Samsung B2700. Tělo má vyrobeno z pevného plastu, který je pogumován. Zároveň jsou utěsněny všechny škvíry tak, aby mohl odolávat náporu vody i vlhkosti. Hodit s ním o zem také není žádný problém. Nedoporučujeme jej jen tak házet proti zemi, ale při vypadnutí z kapsy nebo z větší výšky se vašemu miláčkovi opravdu nic nestane.

Přední strana telefonu působí dojmem levného přístroje, s masivním pojetím, menším displejem. Opak je ovšem pravdou. Nad displejem se krčí VGA kamerka na videohovory. Displej má sice úhlopříčku pouhých 1,9“, má však zaručenu vyšší odolnost proti prasknutí a poškrábání. Klávesnice je nepropustná pro vodu i prach. Spodní část nese jen miniaturní otvůrek pro mikrofon.

Horní hrana obsahuje pro mobil atypický prvek – svítilnu. Tu představuje LED dioda s velmi silným svitem. Zapnout je lze tlačítkem na pravé hraně telefonu. Stačí podržet dvě vteřiny a z telefonu se rázem stává šikovná baterka do temných nocí. Krom toho na vrchní hraně vystupuje podélný otvor pro poutko.

Pravá hrana nabízí již zmíněné tlačítko svítilny a také fotoaparátu. Zvrásněné tělo telefonu působí impozantně a zároveň je dobré i na dotek. Levý bok nese dvojici tlačítek hlasitosti, s nimiž se dá pohybovat po ikonkách i v menu, a také otvor pro nabíječku a sluchátka. Ten je kryt odklopnou plastovou krytkou, která dobře těsní. Neměla by se tedy případně voda pod ni dostat.

Zadní strana je vyřešena velice šikovně. Odklopný díl se nalézá uprostřed, v horní části je umístěn fotoaparát, v dolní pak posuvný gumový díl, který drží zmíněný prostřední. Nechybí ani reproduktor, který je pod povrchem kryt určitou blánou, která nepropouští vodu. Za celkové konstrukční pojetí lze výrobce opravdu jen chválit. Pořádný venkovní outdoor má výdrž s extrémních podmínkách. V kombinaci s kvalitní výbavou by mohl oslovit značnou část potenciálních zájemců o nový telefon.

Baterie a výdrž: bez obav mimo civilizaci

Samsung kupodivu přidal k telefonu ambiciózní Li-Ion baterii o skvělé kapacitě 1300 mAh, se kterou se ve tmě neztratíte. Díky zabudované LED diodě na vrchní hraně si můžete pohodlně svítit na cestu celé hodiny. Udávaná doba výdrže v pohotovostním režimu se u modelu B2700 pohybuje okolo 360 hodin, při volání zhruba na hranici 5 hodin. Při běžné denní zátěži, čímž myslíme několik hovorů, sms zpráv, pár minut posvícení a poslechu hudby, nám telefon vydržel přijatelné 3-4 dny bez absolutního vybití baterie. Velice solidní hodnoty, obzvlášť pro outdoor telefon, který budete zajisté potřebovat pár dní mimo civilizaci a možnost nabití.

Ovládací blok a klávesnice: kvalitně podsvícená pogumovaná tlačítka

Kompaktní pojetí dostala i klávesnice, která je vytvořena pogumovaným plátem hmoty, z níž vystupují nad úroveň jednotlivá tlačítka. Zvlášť je pak umístěno pětisměrné navigační tlačítko s odděleným potvrzovacím středem. Podobné nalezneme např. i u modelu U800 Soulb. Svým zpracováním však majitele telefonu nebude v psaní i ovládání nijak omezovat, ba naopak. Tlačítka jsou dostatečně tuhá, leč snadno stisknutelná. Výrobce si zaslouží pochvalu za výborné podsvícení všech tlačítek, stejně tak i za přídavnou LED diodu sloužící jako baterka do tmy.

Displej: k venkovnímu použití dostačující

Otloukejte si Samsung B2700 jak chcete, displej je totiž poměrně malý, proto ho tak snadno nepoškrábáte. Má úhlopříčku pouze 1,9“ a rozlišení 176 x 220 px. Dokáže zobrazit až 262 tisíc barev. Jeho nepatrné zapuštění pod úroveň okolní pogumované části zaručí vysokou odolnost při jakékoliv špatné manipulaci s telefonem. Displej je dobře čitelný i v horších světelných podmínkách. Nastavení umožňuje regulovat hladinu jasu, stejně tak i dobu podsvícení displeje.

Zvuk: voda mu není žádnou překážkou

Kvalitní hudební produkce a to dokonce i pod vodou? Ano, to opravdu Samsung B2700 dokáže. Vyzkoušeli jsme jej ponořit do nádoby s vodou, kde bez obtíží hrál naši oblíbenou píseň a nenechal se odradit. Při vyšších hodnotách hlasitosti však berte v potaz částečné chrčení reproduktoru. Součástí balení jsou samozřejmě i sluchátka. Ta jsou klasická, pohodlně nasaditelná, dobře hrající. V telefonu nechybí kvalitní hudební přehrávač, ani FM rádio. Nutností zůstává připojení sluchátek, jinak se vám rádio nepustí.

Prostředí telefonu, ovládání: prst do ohně za kopii Soulů

Prostředí telefonu a ovládání je důvěrně známé z dřívějších modelů Samsungu. Zatímco středová funkční klávesa je vyhrazena pro vstup do menu, pravá funkční klávesa otevírá internetový prohlížeč a levá sms zprávy. Funkce směrů kurzorového kříže pak lze plně nastavit. B2700 sice postrádá speciální klávesu na multitasking, ale funkce nezmizela. Je však mnohem hůře použitelná, protože zde již nemáme speciální klávesu. Jedná se však o dosti ořezaný multitasking, zahrnující přepínání jen mezi hovorem, zprávami, internetem a hudebním přehrávačem. Nechybí matice 3 x 4 jednoduše animovaných ikonek. Můžeme také zvolit zobrazení v podobě seznamu.

V menu se lze pohybovat pomocí přiřazených klávesových zkratek a následnému stisknutí určité číslice. Velmi praktickou vlastností Samsungů je, že po opuštění menu a následném navrácení zůstane aktivní vždy naposledy použitá položka. Nepříjemná absence možnosti zvolit velikost písma v menu je bohužel vlastní i pro B2700. Doufejme, že se někdy Samsung poučí a dovolí například zmenšit některé zbytečně velké fonty v menu.

Speciální funkce – krokoměr, výškoměr, kompas: kdekoliv s přehledem

Podobně jako u např. Sony Ericsson W580i se zde, u modelu B2700, setkáváme s funkcí krokoměru, který vám bude dostatečně přesně měřit nachozené kilometry. Stačí jednoduše nastavit vaši výšku a hmotnost, vypočte se vám BMI. Načtené kroky si můžete nechat zobrazovat přímo uprostřed displeje v pohotovostním režimu, což je velice užitečné. Přímo v aplikaci pak máte možnost pozorovat spálené kilokalorie, nachozené kilometry a počet kroků. Užitečný se může jevit i nastavený varovný signál po určeném počtu ušlých kroků.

Další aplikací je výškoměr. Čas od času si telefon vyžádá nejprve kalibraci, kterou provedete otočením přístroje kolem horizontální osy. Nadmořská výška se přibližně shoduje s tou, kterou ukazovala naše GPS navigace TomTom. V neposlední řadě chybí zmínka o kompasu, který se nemýlí a ukazuje světové strany s minimální odchylkou.

Fotoaparát: foťme příležitostně 2 Mpx

K zachycení nejen venkovních snímků si odolný borec, Samsung B2700, připravil 2 Mpx fotoaparát, který zůstal ochuzen o autofocus i LED diodu. To mu však nebrání pořizovat vzhledem ke svému zaměření dostačující snímky. To si také ukážeme na zkušebních fotografiích. V nastavení můžeme zvolit režim fotografování, velikost fotografie (1600 x 1200, 1280 x 960, 800 x 600, 640 x 480, 320 x 240, 240 x 180 px), časovač, efekty, vyvážení bílé, režim hledáčku, zkratky fotoaparátu.

Zkušební fotografie a video – Samsung B2700:

Video telefon zvládá pořizovat v zastaralém rozlišení 176 x 144 px, což tedy není žádná sláva. Fotoaparát se přeci jen více hodí na pořizování sem tam nějaké momentky.

Zkušební video (3GP, 281 KB, 176 x 144 bodů)

Telefonování a telefonní seznam: po vzoru elegantních kolegů

Telefon pojme až 1000 kontaktů, přičemž ke každému z nich můžeme přidělit kromě několika telefonních čísel také přezdívku, e-mailovou adresu, poznámku, obrázek, libovolné vyzvánění, apod. Kontakty jsou řazeny abecedně podle křestního jména. Vyhledávání je možné pouze zadáním prvních písmen křestního jména. V nastavení můžeme zaškrtnout, jaké kontakty chceme zobrazovat v telefonním seznamu (z paměti telefonu, ze SIM karty, všechny). Nechybí vytváření skupin kontaktů, ke kterým lze přidělit obrázek či libovolné vyzvánění. V telefonu také nalezneme funkci „rychlá volba“, kde stačí přidělit k jednotlivým číslům numerické klávesnice dané kontakty a lze tím docílit následného rychlejšího vytáčení daných čísel.

Program Samsung PC Studio 3 umožňuje pohodlně synchronizovat telefonní seznam s Microsoft Outlookem. Na příchozí hovor je samozřejmě možné nechat se upozornit také hudbou ve formátu MP3, AAC nebo WMA. U Samsungu B2700 také potěší plnohodnotné vyzváněcí profily, které korejský výrobce dlouho ignoroval. Sice pořád není možné vytvářet své vlastní profily, ale šestici přednastavených lze libovolně upravovat. Telefon nabízí 3G včetně videohovorů, které lze uskutečnit v jediném pásmu sítí 3. generace 2100 MHz. Jediné, co u telefonu zamrzí, je absence ovládání hlasem (tzv. hlasové vytáčení).

Zprávy: zběhlý korejec povedeným pisatélkem

Samsung B2700 umožňuje uložení maximálně 500 zpráv, více se do telefonu nevejde. Při psaní lze využívat chytrého slovníku T9, který ale bohužel zkracuje s českou diakritikou výslednou délku zprávy. Potěší odpočítávání znaků již od prvního zadaného znaku (od 2295 znaků) a také počítadlo celkového počtu SMS zpráv, do kterých bude následně zpráva rozdělena. Telefon nabízí dále možnost posílat zprávy zároveň více příjemcům najednou. V nastavení nechybí aktivace posílání doručenky po odeslání SMS zprávy. Samozřejmostí je podpora multimediálních zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon nabízí e-mailového klienta (POP3, IMAP4, SMTP), který podporuje správu až pěti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo celé zprávy. Potěšující je možnost nechat telefon automaticky kontrolovat nové zprávy v intervalu 30 minut až 1 den. Všechny zprávy mohou být uloženy v paměti telefonu, která má kapacitu 26MB.

Organizační a datové funkce: obrněn nejen VGA kamerkou

Datová výbava zahrnuje GPRS (třída 10), EDGE (třída 10) a UMTS (až 384 kb/s). Rychlá nástavba HSDPA k dispozici není. Pro bezdrátové spojení s okolím nechybí Bluetooth 2.0 (profil A2DP). Pomocí USB kabelu (USB 2.0, konektor Samsung) je možné propojit telefon také s počítačem a třeba jej použít jako modem. Softwarová výbava je také velmi dobrá. Telefon nabízí internetový prohlížeč NetFront ve verzi 3.4, který je poměrně kvalitní. Nechybí čtečka RSS zpráv nebo přístup k mobilnímu blogu přes klienta ShoZu.

Základem organizace času je v modelu U800 kalendář. Nabídne měsíční, týdenní i denní náhled a možnost zapsat 5 typů událostí (schůzka, výročí, svátek, důležité, soukromé). Událostem nechybí upozornění ani opakování. Paměť kalendáře je však omezena na 100 schůzek, 50 výročí, 50 svátků, 20 důležitých a 20 soukromých událostí. To může představovat problém při synchronizaci s Outlookem, který většinu událostí posílá jako schůzka. Kdo má více událostí, nemusí se mu do telefonu všechny vejít. Organizaci času doplňují kvalitně zpracované poznámky a úkoly. Obě aplikace se vzorně a bez problémů synchronizují s Outlookem. Své nápady si můžete zaznamenat rychle i pomocí diktafonu, který váš tok myšlenek utne až po 1 hodině. Výsledný zvukový soubor je ve formátu .amr.

Jako skutečně kompletní lze označit i další organizační výbavu. Samsung nezapomněl na stopky, odpočítávací měřič ani užitečný převodník jednotek. Jednoduchá kalkulačka zná prioritu operací. Organizační funkce uzavírá světový čas s textovým náhledem a pětice propracovaných opakovaných budíků s volbou dnů upozornění. Zmínit se musím také o prohlížeči dokumentů NetFront. Samsung totiž jako jeden z mála výrobců umožňuje i u obyčejných telefonů prohlížet dokumenty Word, Excel nebo i PDF. Samsung B2700 podporuje Javu (JAVA MIDP 2.0). V mobilu najdeme výrobcem nainstalované hry: WSOP, TetrisMania, SuperActionHero, MidnightPool, DiamondTwister, BrickBreakerRevolution, BrichChallenge Vol2 a Asphalt3. Pokud si budete chtít nějaké opatřit, nezbývá vám nic jiného, než stahovat přímo z internetu. Kabelem ani přes Bluetooth totiž do telefonu žádnou JAVA aplikaci nedostanete, Telefon také nabízí vyhledávání přímo přes Google.

Zhodnocení: práskne soupeřům do zad

Samsung B2700 nás příjemně překvapil. Začátky testování nenasvědčovaly, že bychom si telefon nějak výjimečně oblíbili, ovšem později nastal zvrat. Díky svým funkcím, jako je pedometr, výškoměr či kompas, zároveň i extrémní výdrži při nárazech a vlhkosti, si nás získal. Nejen, že dostal pořádně do těla, a byl několikrát absolutně ponořen ve vodě, a přesto dokázal odeslat SMS a běžně fungovat, ale nabídl také propracované menu ve stylu modelů Soul. Pokud si právě vy chcete pořídit telefon, co snese hrubé zacházení a přihodí i kvalitní výbavu, pak můžeme model B2700 vřele doporučit.

samsung-b2700
Klady
  • odolná konstrukce
  • LED svítilna
  • kamerka na videohovory
  • krokoměr
  • kompas
  • výškoměr
  • hlasité zvonění
  • FM rádio
Zápory
  • menší displej
  • slot na microSD pod baterií
Diskuze ke článku
Peter
Kupil som si Samsung B2700 hlavne pre jeho odolnost a pridavne funkcie ako kompas,alebo baterka. Tiez som ocakaval, podla papierovych udajov aj slusnu vydr baterie. O to vacsie bolo moje sklamanie, ked som zistil, ze bateria (hoci ma 1300 mAh) vydrzi v telefone ledva dva dni. Telefonujem asi hodinu denne, v noci ho nevypinam a osvit displeja mam na stupni 2, alebo 3 z piatich. Je to skoda, lebo som ocakaval vydrz deklarovamu vyrobcom a ta je od reality velmi daleko. Tento mobil mi vydrzi rovnako, alebo este menej, ako Nokia 6300 s vacsim displejim, viacerymi funkciami a bateriou s nizsou kapacitou.
Romeo
Pan Peter to je mi divné, buď jste tento názor psal ještě před zformátováním baterie nebo jste natrefil na vadný kus, protože já jsem s výdrží baterie velice spokojen. Vydrží opravdu déle jak uvádí výrobce, naopak mám kolikrát co dělat abych baterii úplně vybil...Ke koupi tohoto telefonu mě vedlo právě to jak je odolný spolu s výdrží baterie. Bohužel zatím žádný dodavatel neprodává samostatně baterii.
Ondrasw
Ahoj mám tento mobil a žádám radu nevím nebo to nelze nainstalovat na tento mobil jakoukoliv aplikaci zaplatil sem pres 1 server tam psali ze ta urcena aplikace se da nainstalovat na mobil samsung b2700 tak sem jim poslal jako pako sms v cenně 50 kč a mohl sem si stáhnout do počítače tu aplikaci jenže nešla nainstalovat nevíte tedy jak nebo který typ Aplikací java nainstalovat na tento mobil p.s.nepodporuje .jar a prosím odepište mi na e-mail pokud to budete vědět
díky
Ondrasw
sakra teda pardon tak mi nepište jak si sem si nepřečetl celou rubriku jinak tu hru tam nedostanu než přes internet škoda

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze