Registrace otisků prstů nebude už nikdy stejná. Chystá se velká (r)evoluce?

Registrace otisků prstů nebude už nikdy stejná. Chystá se velká (r)evoluce?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Za novou čtečkou stojí společnost Goodix
  • Vylepšení bychom se měli dočkat v oblasti samotného skenování otisku

Zřejmě nejběžnější formou biometrického rozpoznávání uživatelů smartphonů je, navzdory popularitě moderních iPhonů, které využívají (s výjimkou recyklovaného iPhonu SE) tzv. Face ID, stále „stará dobrá“ čtečka otisků prstů. Čtečka prstů má za sebou poměrně dlouhou evoluci, neboť jsme se dočkali od dob mnohdy i poměrně nespolehlivých kapacitních čteček otisků prstů překotného vývoje: přes optické čtečky otisků prstů v displeji až po výtečné ultrazvukové čtečky, které si poradí i s mokrým či řádně „vymrzlým“ prstem. Nyní navíc, podle možná ne tak známého, ale významného výrobce čteček otisků prstů, společnosti Goodix (od tohoto výrobce například používají čtečky i nejnovější skládačky od Samsungu), přichází další významný krok v evoluci.


Zřejmě každý, kdo si pořídil nový telefon, zná mírně otravný proces registrace otisků prstů. V případě čteček otisků v obrazovce se uživatelé nevyhnou několikasekundovému zvedání a různému natáčení palce v oblasti čtečky, která si unikátní otisk postupně skenuje. Zejména technologicky méně erudovaní uživatelé pak mohou mít na první pokus trochu problém s naskenováním, neboť jim přijde přirozenější prst pouze položit a čekat, dokud se nenaskenuje.

Nový postup skenování prstu však bude jiný, resp. lepší. Namísto zvedání a opětovného pokládání prstu bude stačit prst přiložit na čtečku a mírně s ním „klouzat“ po senzoru. Touto vychytávkou má disponovat nové iQOO Neo 9s Pro Plus. Proces skenování prstu je pak oproti konvenčnímu způsobu o dost rychlejší. Pravdou je, že Vivo X80 Pro, jež disponovalo čtečkou od Qualcommu s označením 3D Sonic Max, disponovalo oskenováním prstu na jeden jediný dotyk, nehledě na to, že plocha čtečky byla skutečně obří a šlo nastavit také odemknutí pomocí dvou prstů najednou. V současnosti podle zdrojů androidauthority.com probíhají diskuze mezi společností Goodix a dalšími výrobci mobilních smartphonů o nasazení čtečky také do dalších modelů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze