Vodafone Smart Tab III 7
recenze

Vodafone Smart Tab III 7

Univerzální voják od Lenova

Do naší redakce zavítalo další velmi zajímavé zařízení – tím je tablet Smart Tab III 7, který svým zákazníkům exkluzivně nabízí operátor Vodafone. Pro ten jej vyrábí čínské Lenovo a za cenu nepřesahující 5 000 Kč do něj namontovalo skutečně zajímavý hardware. Pojďme se na něj tedy podívat blíže.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský


Předtím, než se pustíme do recenzování samotného tabletu si, jak je již zvykem, připomeneme jeho technické parametry.

1

Vodafone Smart Tab III 7

Operační systém: Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej: 7" IPS displej, rozlišení 1 024 × 600 pixelů, 16 miliónů barev
Procesor: MediaTek 8389 1,2 GHz, 4 × ARM Cortex-A7
GPU: PowerVR SGX544MP
Paměť: 1 GB RAM, 16 GB interní paměti (po zapnutí cca 12,25 GB GB), podpora microSD karet (max. 32 GB)  
Fotoaparát: zadní 5 MPx, přední 0,3 MPx
Bezdrátová komunikace: GPS, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, 3G modul
Konektory: 3,5mm Jack, microUSB port, microSD slot
Senzory: G-senzor, gyroskop, světelný senzor
Rozměry a hmotnost: 194 × 120 × 11 mm, 350 gramů
Baterie a výdrž: Li-Ion 3 500 mAh, cca 6 hodin při streamování 720p videa
Cena a dostupnost: listopad 2013, 5 000 Kč


Obsah balení, konstrukce a vzhled

Obsah balení

Tentokrát se nám do rukou dostal tablet konečně v klasickém prodejním balení – to nás na 7palcový tablet překvapilo svou velikostí. Na šířku je balení standardně velké, ovšem jedná se o pořádně dlouhý kousek. S nadšením jsme tedy očekávali, co se uvnitř krabice bude nacházet, ovšem ve finále jsme byli pouze zklamaní. Po odklopení víka jsme narazili na samotný tablet. Zvědavě jsme se ihned vrhli dál, ale našli jsme už pouze nabíječku a redukci microUSB – USB, která poslouží k nabíjení a k propojení s PC.

2 3

Obsah balení:

  • tablet
  • skládací nabíječka
  • kabel microUSB-USB
  • návod


Vodafone nás tak na začátek lehce navnadil a čekali jsme nadstandardní výbavu – například obal, ovšem nic takového se nekonalo a je to rozhodně škoda, neboť v minulém týdnu nám například Colorovo ukázalo, že poměrně bohaté příslušenství lze přibalit i k o polovic levnějšímu zařízení.

 

Konstrukce a vzhled

Když tablet poprvé uvidíte, určitě vás neuchvátí luxusním vzhledem, který by na okolí vyřvával: „ jsem exkluzivní zboží“. To ale vlastně není ani pravda, tablet tak na první pohled sice příliš nenadchne, ovšem o to radostnější je následující zjištění, že je jeho konstrukce, ač kompletně plastová, velmi kvalitní. Ani rozměry přístroje nejsou úplně špatné, ty činí: 194 × 120 × 11 mm, takže se nejedná o žádného anorektika – o to lepší pocit ale máte při jeho držení. Hmotnost pak činí 350 gramů – na nejnovější 7palcové tablety tak svou tloušťkou i hmotností ztrácí, ale ani tyto hodnoty nejsou nijak tragické. 

Druhá věc, která nás ihned praštila do očí, nebyl překvapivě displej, ale zadní strana! Tablet totiž není od drtivé většiny zařízení vyroben v unibody konstrukci, ale část zadní strany je uživatelsky snadno odstranitelná tak, že se můžete dostat k baterii – tu však nelze bez většího zásahu vyndat. Čínské Lenovo, které tablet vyrábí (jedná se vlastně o lehce upravený model IdeaTab A3000) se rozhodlo ukrýt slot pro microSD kartu (max. 32 GB) a slot pro SIM kartu – tím se také liší od nebrandované verze IdeaTab A3000, neboť ta nabízí podporu DualSIM. Přesně v prostředku zadní části se pak nachází stříbrné logo Vodafone. Na horní straně pak fotoaparát s 5megapixelovým snímačem (bez LED diody i autofokusu). V dolní části zadní strany vidíme ještě méně výrazný nápis „by Lenovo“, který je umístěn přesně mezi dva stereo reproduktory. Pod nimi se nachází ještě mikrofon. Zadní strana je navíc příjemně vroubkovaná a velmi dobře se tak drží – nemusíte mít proto strach, že by vám tablet vyklouzl z rukou.

4 5 6


Boky přístroje nejsou moc bohaté – přesněji řečeno jsou docela chudé. Na levé straně (při držení na výšku) nenalezneme vůbec nic, to samé platí i o dolní straně. O trochu lépe je na tom pravá strana, kde se nachází kolébkový ovladač hlasitosti, který se ovládá velmi příjemně. Vlastně „všechna“ výbava se nachází na horní straně, kde najdeme power tlačítko pro zapnutí / vypnutí tabletu, respektive uspání / probuzení do / z režimu spánku. Nechybí ani systémový port microUSB a neodmyslitelný 3,5mm audio jack.

7 8


Konstrukce a zpracování tabletu náš tak poměrně potěšila. Zamrzela nás snad jen absence HDMI výstupu a o něco vyšší hmotnost a tloušťka – nejedná se však o zásadní problém, který by nás více zatěžoval. Pochválit musíme to, že i přesto, že se nejedná o tablet v klasické unibody konstrukci, nikde nic nevrže ani se neprohýbá. Vroubkovaná záda se navíc skvěle drží.

Displej

Přední stranu zdobí 7palcový displej, který do vínku dostal IPS technologii a podprůměrné rozlišení 1 024 × 600 pixelů. Za IPS technologii musíme jednoznačně pochválit, neboť displej nabízí solidní podání barev, dobré pozorovací úhly a také slušnou čitelnost na přímém slunečním svitu. Horší už je to s rozlišením – to je na dnešní dobu podprůměrné a po přiblížení je lehce vidět rastr. Pokud však nepatříte mezi nejnáročnější zákazníky, určitě si vystačíte i s rozlišením 1 024 × 600 pixelů, což u 7palcového tabletu znamená hustotu 170 pixelů na palec.

9 10 11


V dané cenové kategorii jsme se také podle očekávání nedočkali krycího skla Gorilla Glass, ovšem displej se zdá být i tak slušně odolný – škrábat jej klíčem ale nedoporučujeme. Tablet se sice jednoduše zašpiní, ale stejně snadno se čistí, takže i to hodnotíme neutrálně, možná spíše pozitivně. Když se podíváme na přední stranu jako celek, najdeme na ní ještě čočku fotoaparátu s rozlišením 0,3Mpix a senzor pro automatickou regulaci jasu, který na náš vkus až moc snižoval jas, takže jsme se raději uchýlili k ručnímu nastavení. V prostředku horní části pak najdeme ještě reproduktor určený pro telefonování, které však nelogicky není podporováno.


Výkon a výdrž, systém a aplikace, fotoaparát a webkamera, zvuk

Výkon a výdrž

Jako obvykle jsme si předtím, než se pustím do testování výkonu, ověřili to, co se nachází uvnitř přístroje v aplikaci CPU-Z. Potvrdilo se tedy to, že srdce tabletu skutečně tvoří čtyřjádrový procesor MediaTek 8389 o taktu 1,2 GHz. Tomu pak napomáhá grafický čip Power VR SGX 544MP a 1 GB RAM. Pro uživatele se nabízí 16 GB ROM, ze které je po prvním zapnutí k dispozici cca 12,25 GB.

12 13 14


Zbytečně už se nebudeme dále zdržovat a vrhneme se rovnou na naše oblíbené benchmarky a ukážeme si, jak výkonný je vlastně procesor, který vsází na čtyři jádra a spíše úspornou architekturu ARM Cortex-A7. V AnTuTu se mu podařilo získat lehce pod 14 tisíc bodů – to sice není na dnešní dobu žádná hitparáda, ovšem na tablet za 5 000 Kč s 3G modulem slušný výsledek. V Quadrantu je na tom tablet ještě lépe – podařilo se mu dokonce porazit HTC One X, za kterým v AnTuTu zaostal. Nakonec test spíše pro grafický čip – NenaMark 2. V něm tablet dosáhl na nadprůměrných 55,9 snímků za sekundu.

15 16 17

Zleva: AnTuTu, Quadrant, NenaMark 2

A jak jsme na tom byli s hrami? V tomto ohledu tablet mile překvapil. Zpočátku jsme se totiž obávali, že bude mít s tituly typu Real Racing 3 či Dead Trigger 2 problémy, ovšem opak je pravdou. Zahráli jsme vcelku plynule – Dead Trigger 2 běžel na nízké detaily skutečně dobře, nejhorší to nebylo ani po přepnutí na high, ovšem pro lepší hratelnost je určitě chytřejší zůstat unižších detailů. Zahráli jsme si i oblíbený fotbálek FIFA 14 a další nenáročné hry – s radostí můžeme konstatovat, že jsme se nesetkali s problémy. Pokud tak nepatříte mezi hardcore pařany, kteří vyžadují max. detaily, bude Vodafone Smart Tab III 7 rozhodně stačit.

18 19 20

Zleva: Real Racing 3, Dead Trigger 2 a FIFA 14

Na výdrž jsme byli hodně zvědaví – tablet totiž nabízí velmi zajímavé spojení baterie o kapacitě 3 500 mAh a úsporného čipsetu na architektuře ARM Cortex-A7. I výdrž nás nakonec celkem potěšila – nejedná se o úplného maratonce, ale lepší průměr to je. Při náročném používání nám tablet vydržel cirka 1,5 dne, pokud jsme zvolnili, nabíjeli jsme jej cca po dvou dnech, což není vůbec špatné. 

21 22

Screen výdrže při standardizovaném testu

Tablet jsme také pro větší objektivitu podrobili standardizovanému testu výdrže – v tom se mu podařilo přehrávat streamované 720p video 6 hodin a 20 minut. Jas byl přitom napevno nastaven na 50 %, to samé platí o zvuku, který byl navíc vysílán do klasických špuntových sluchátek. Potěšilo i poměrně rychlé nabíjení – to probíhá přes microUSB port a z nuly na 80 % trvá přibližně 1 hodinu a 47 minut, na 100 % pak celkem 2 hodiny a 22 minut.

Systém a aplikace

Po zapnutí Vodafone Smart Tabu III 7 jsme byli celkem potěšeni tím, že běží pod taktovkou operačního systému Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. Vodafone či Lenovo, jak chcete, přitom nechalo systém téměř v čisté podobě, což je vzhledem k využití úspornějšího procesoru jedině dobře. Jediné, co Vodafone přidal, je několik vlastních aplikací a widgetů – mezi ty patří Vodafone čas, což jsou vlastně klasické hodiny, budík, stopky a časovač. Dále tu máme aplikaci Vodafone počasí, kterou zajišťuje dobře známý AccuWeather – Vodafone tak pouze předělal kabátek. To je vlastně od Vodafonu vše. K dispozici je ještě několik speciálních widgetů, které vám Vodafone ukáže ihned při zapnutí tabletu.

24 23 25


Z dalších aplikací, které jsou v tabletu už od začátku, stojí za zmínku zajisté Kingston Office v plné verzi, který umožňuje editaci i vytváření dokumentů Microsoft Office. V tabletu jsou pak předinstalované i aplikace jako Wiki Encyklopedia či trošku nezvykle Twitter. Nechybí pak ani klasika v podobě Gmailu, internetového prohlížeče a dalších, o kterých asi nemá cenu začínat.

26 27


Když se podíváme do menu tabletu, zjistíme, že je klasicky rozděleno pomocí mřížek 5 × 6, na jednu stránku se tak „naštosuje“ až 30 aplikací. Na horní liště navíc můžete snadno volit mezi tím, zda chcete právě prohlížet aplikace či widgety. Co se úvodní stránky týká, k dispozici je 5 stránek, přičemž je Vodafone ozdobil různými widgety a aplikacemi už od prvního spuštění – vy si však samozřejmě můžete vše uzpůsobit dle vlastního uvážení.

28 29 30


A jaká je vlastně plynulost a stabilita systému? Vcelku dobře, nebojíme se říci, že stabilita je skutečně na velmi dobré úrovni – během 14denního intenzivního testování se nám nestalo, že by některá z aplikací spadla či se chovala podivně. Plynulost také není špatná, ovšem při přechodech z menu na úvodní obrazovku je občas znatelné lehké zaseknutí – ovšem nic dramatického. Celkově tak lze i v tomto ohledu Smart Tab III 7 pochválit.

Fotoaparát a webkamera

Podle našeho názoru by měli výrobci levných tabletů až na výjimky radši fotoaparát vynechat a ušetřit, to bohužel platí i pro mnoho zástupců z vyšších tříd. Vždyť na co je nám fotoaparát, se kterým nepořídíme obstojné fotografie a dokonce ani nevyfotíme jízdní řád či jakýkoli text? Lenovo sice tablet osadilo zadním fotoaparátem s papírově slušným snímačem o rozlišení 5Mpix, ovšem v praxi byly jeho výsledky prachmizerné. Podepsala se na tom samozřejmě také skutečnost, že chybí LED dioda a hlavně funkce automatického ostření. Fotky jsou proto rozmazané, šum je všude a poslouží skutečně jen jako naprostá „krizovka“. Kvalitu můžete posoudit i sami na fotografiích v plné velikosti.

31 32a 33

34 35 36


Na přední straně se pak nachází zcela základní webkamera s rozlišením 0,3 Mpix. Ta svůj účel splní solidně – nejedná se samozřejmě o nijak extra kvalitní obraz, ale pro komunikování přes Skype stačí. Kromě toho zvládá také pořizovat fotografie a nahrávat videa.

Zvuk

Zadní stranu tabletu zkrášlují stereo reproduktory – ty samozřejmě nejsou pouze na okrasu a musíme uznat, že hrají poměrně solidně. Jejich hlasitost je více než dostačující a při běžném používání si určitě vystačíte s nastavením na cca 50 %. Při nastavení na maximální hlasitost pak slušně ozvučíte i středně velké místnosti. Co do kvality na tom nejsou reproduktory vůbec špatně a v případě, že nepatříte mezi audiofily, poměrně velmi dobře uspokojí všechny vaše hudební choutky.

Lehce zklamaní jsme ale byli po připojení sluchátek. Ta totiž hrála na náš vkus až příliš potichu – použili jsme přitom dvoje sluchátka s impedance 16, respektive 32 ohm, která by tak měla hrát dostatečně nahlas. Sluchátka nás bohužel i při maximálním nastavení zklamala, neboť u tabletu spíše než hlasité reproduktory oceníme hlasitou reprodukci do sluchátek. Hlasitost pak můžete regulovat klasicky pomocí kolébkového ovladače či v nastavení.


Zhodnocení a závěr, konkurence

Vodafone Smart Tab III 7 nás celkově velmi potěšil. S klidným svědomím můžeme prohlásit, že se v poměru cena / výkon jedná o skutečně výjimečně kvalitní zařízení. Mezi jeho největší výhody bezesporu patří spojení ceny do 5 000 Kč a 3G modulu – bohužel bez telefonních funkcí. Potěší také čtyřjádrový procesor, kvalitní displej a velmi dobré dobré dílenské zpracování. Kromě toho nás překvapila také skutečnost, že nemá problém ani s hraním náročnějších 3D her. Když se podíváme na opačnou stranu, musíme výrobce pokárat za nižší rozlišení displeje – o řád vyšší hodnota by zněla i vypadala mnohem lépe, přitom by se dalo ušetřit na tragickém fotoaparátu, který je vlastně k ničemu. Vodafone se moc nepředvedl s obsahem základního balení, ovšem nad tím můžeme v dané cenové kategorii přimhouřit oči.

3

10

5


A jaká je vlastně konkurence Vodafone Smart Tabu III 7? Jako první nás hned napadl tablet Asus FonePad ME132CG, který stojí zhruba o 500 Kč více, ovšem nabízí lepší rozlišení displeje, výkonnější procesor a možnost telefonování. Zato má poloviční uživatelskou paměť, ovšem ta se dá lehce vyřešit slotem pro microSD karty. Pokud byste raději sáhli po 8palcovém tabletu, je tu Acer Iconia Tab A1 – ten je 1 000 Kč dražší a kromě rozdílné úhlopříčky a poměru stran (4:3) se už od své konkurence příliš neliší – navíc přidává snad jen microHDMI výstup. Jak tedy můžete vidět, Vodafone to, i přes nesporné kvality přístroje, nebude mít v dané kategorii vůbec lehké.

Plusy Mínusy

+ solidní výkon

+ přijatelná cena         

+ GPS, Bluetooth, 3G modul                                        

+ Android 4.2 Jelly Bean

+ čistá verze OS

+ slot pro microSD karty

+ hlasité stereo reproduktory

+ slušné dílenské zpracování

+ nabíjení přes microUSB

- podprůměrné rozlišení displeje

- tragický fotoaparát

- občasný lehký záškub animací při přecházení ploch

- absence telefonních funkcí   

- senzor jasu občas až moc tlumí podsvícení

- menší hlasitost ve sluchátkách

- chybí NFC a HDMI

- o něco vyšší hmotnost