Vivo Y36
recenze

Vivo Y36

Spousta místa pro všechny

Do střední třídy přibyla poměrně nedávno novinka Vivo Y36. Sympatický telefon láká na solidní displej, 50megapixelový fotoaparát či svižné nabíjení. Potěší také příkladně aktualizované prostředí. Dokáže obstát mezi silnou konkurencí?

Vivo je přední světový výrobce, a tak se snaží ve větší míře prosadit i na českém trhu. Jeho aktuální ofenzíva mířící do střední třídy neminula ani cenově dostupnější patra. Horká novinka v podobě modelu Vivo Y36 se na českém trhu prodává za zhruba 6,5 tisíc korun. K jeho hlavním trumfům patří lákavý vzhled, kvalitní displej nebo velká 256GB interní paměť. Na první pohled telefon působí jako ideální volba pro nenáročné uživatele, avšak jakým problémem bude chybějící 5G?

Technické parametry Vivo Y36

Kompletní specifikace
Konstrukce164,1 × 76,2 × 8,1 mm, 202 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,64" (2 388 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 680, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 619
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2023, 6 499 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Výrobce se od začátku snaží, aby budoucí uživatelé měli od začátku vše, co by jen mohli potřebovat. Kromě telefonu se tak v základním balení nachází USB kabel, nabíječka a také ochranné silikonové pouzdro.

Vivo Y36
Líbilo se nám
  • silikonové pouzdro v balení

Konstrukční zpracování: snaha o styl

Aktuálně se Vivo u takřka všech telefonů snaží o uhlazený design, který funguje zejména ve střední třídě. Mobily vypadají najednou mnohem dospěleji, což je případ i dnes testovaného Viva Y36. Existuje třeba ve třpytivě modré variantě, ale i v konzervativněji vypadající černé, která dorazila na náš redakční stůl. Poznávacím znamením jsou ploché strany, a to včetně všech bočních hran. Díky tomu se telefon poměrně dobře drží, ačkoliv nejde o nijak kompaktní kousek.

Zadní strana je matná s příjemnou povrchovou úpravou, která takřka zcela zabraňuje otiskům prstů, dokonce i tomu, že by vám telefon z ruky nechtěně vyklouzl. Pokud si však chcete být ještě o něco jistější, můžete telefon usadit do dodávaného silikonového pouzdra. To chrání záda i boky mobilu.

Plusové body novinka sbírá i za mírně zvýšenou odolnost. IP54 značí, že telefonu nevadí částečně prach a stříkající voda či déšť, to se rozhodně může hodit. Zpracování jinak plastového telefonu je velmi příkladné. Na pravém boku je v tlačítku i čtečka otisků prstů. Jistota dotyku i stisku sice není zcela ideální, ale chce to jen cvik. Samotné rozpoznání otisku je svižné.

Líbilo se nám
  • matná záda
  • líbivý design

Displej: příjemná podívaná

Čelní straně dominuje poměrně velký 6,64" IPS displej, rámečky jsou vcelku v normě, na cenově dostupnější telefon poměrně malé. Průstřel pro čelní kamerku pak asi nikoho nepřekvapí. Líbí se nám barevné podání, solidní je i čitelnost či rozsah jasu, kdy je displej dobře čitelný i venku. Standardní je dostatečně jemné Full HD+ rozlišení a navrch potěší 90Hz obnovovací frekvence. O ochranu displeje se stará spíše běžné tvrzené sklíčko, které výrobce nijak nespecifikuje. Někomu by se však hodila informační dioda, nicméně chybí, což platí i pro Always-On.

Vivo Y36
Líbilo se nám
  • dostatečně kvalitní displej
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda

Zvuk: obyčejná klasika

Na spodní hraně umístěný reproduktor je vhodný jen pro vyzvánění. Hlasitý je skutečně dost, avšak kvalitou nijak zásadně neoplývá. Výstup skrze 3,5mm jack pak uspokojí všechny nenáročné posluchače.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • chybí stereo reproduktory

Výkon hardwaru: opravdu dostatečný

Vivo pro Y36 sáhlo po lehce starším procesoru Snapdragon 680, který je však i nadále dostatečně výkonný a neměl by vás nijak limitovat. Tím spíše ve spojení s 8GB RAM. Na běžné úkony stačí a problémy nejsou ani s většinou dnešních her. Výhodou je velký prostor pro vaše data, neboť je připravena 256GB interní paměť, ze které po prvním zapnutí zbývá 231 GB pro vaše data. Komu by to nestačilo, může do telefonu vložit až 1TB paměťovou kartu.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velká paměť
  • podpora paměťovek
Nelíbilo se nám
  • starší procesor

Výdrž baterie: zvyknete si rychle nabíjet

Telefon se chlubí baterií s velmi slušnou kapacitou 5 000 mAh. Díky tomu se můžete spolehnout na výdrž pohybující se běžně kolem dvou dní při středně náročném používání. Jedná se tak rozhodně o lepší průměr a jistou konkurenční výhodu. Potěší i rychlé nabíjení výkonem 44 W, což je spíše nadprůměr. Za pouhých 15 minut se telefon stihne nabít na 30 %. K úplnému nabití je zapotřebí necelá hodinka. Bezdrátové nabíjení chybí.

Vivo Y36
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • svižné nabíjení

Konektivita: zapomnělo se na 5G

Po datové stránce nabízí Vivo Y36 především LTE Cat 4 s maximální rychlostí 150 Mb/s při downloadu a 50 Mb/s při uploadu. Z dalších možností bezdrátového připojení máte samozřejmě k dispozici i Wi-Fi 802.11 ac, což mimochodem znamená, že smartphone zvládá i pásmo 5 GHz. Dostalo se také na GPS a GLONASS, a tak lze mobil využít pro navigování. Zbývá zmínit ještě Bluetooth 5.1 pro blízkou konektivitu. Obávat se nemusíte ani bezkontaktního placení, neboť nechybí čip NFC. Máme zde však i kaňku na kráse. S ohledem na použitý procesor totiž telefon nezvládá 5G, a to je už poměrně škoda u mobilu za 6,5 tisíc korun.

Líbilo se nám
  • podporuje NFC
Nelíbilo se nám
  • nemá 5G

Fotoaparát: žádná sláva

Na zadní straně napočítáme hned tři objektivy, avšak k nelibosti všech je situace více než tristní. Hlavní snímač je sice 50Mpx a ve dne produkuje solidní snímky, ale slušela by mu třeba optická stabilizace obrazu, jenže ta chybí. Snadno zjistíme, že fotky za zhoršených světelných podmínek příliš parády neudělají. Vivo Y36 se tak hodí na momentky focené během dne či v místech s velmi dobrým umělým osvětlením. V jiných případech se budete muset smířit s šumem i neostrostí.

Vivo Y36

Situaci rozhodně nezachrání další dva fotoaparáty. Vivo totiž nasadilo 2Mpx portrétní snímač a 2Mpx makro objektiv. Oba jsou vlastně naprosto k ničemu. Naopak citelně chybí alespoň základní ultarširokoúhlý objektiv.

Ukázkové fotografie

Opět se vracíme k procesoru, který telefon pomyslně brzdí v natáčení videa. Maximem je totiž jen Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Tím Vivo díru do světa neudělá, přičemž je to málo i na telefon této cenové kategorie. Ve výsledku je obrazově videozáznam obstojný, nicméně plynulost pokulhává.

Vivo Y36 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Pro potřeby selfies je v průstřelu displeje 16Mpx kamerka, která produkuje vcelku slušné snímky, jež pro potřeby sdílení skrze sociální sítě plně postačují.

Vivo Y36
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • spíše podprůměrná kvalita fotoaparátů
  • neumí 4K video

Software: vypadá to dobře

Prostředí má na starost nejnovější Android 13 a rovněž nadstavba Funtouch 13 od Viva. Vše je přehledné, avšak podstatné je zejména to, že chod je skvěle optimalizovaný. Nic se neseká a uživatel nebude na nic čekat. Během testování dorazila i aktualizace se srpnovými bezpečnostními záplatami. V tomto ohledu je tedy Vivo Y36 připraveno velice dobře.

Líbilo se nám
  • dobrá optimalizace
  • nejnovější software

Zhodnocení

Vivo Y36 se snaží tvářit jako telefon střední třídy za 6,5 tisíc korun, který nabídne vše, co může uživatel potřebovat. Kromě vzhledu vás může zlákat velkou interní pamětí nebo vcelku povedeným a aktuálním prostředím. Jenže je tu poměrně dost zásadních ale, které Vivu do karet nehrají. Chybí mu stereo reproduktory a zamrzí v podstatě odfláknuté fotoaparáty, které ve střední třídě nemají co dělat. Velké problémy pak Vivu může udělat poměrně výrazná konkurence a fakt, že model Y36 nemá žádný velký trumf, kterým by konkurenty zastínil.

Konkurence

O pár set korun dražší je Motorola Moto G73 s modernějším procesorem, stereo reproduktory a také ultraširokoúhlým fotoaparátem. Dokonce nabídne i kvalitnější displej s vyšší obnovovací frekvencí a podporu 5G.

Motorola Moto G73 5G 256+8 GB

Rozměry161,4 × 73,8 × 8,3 mm, 181 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 930, 2×2,2 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Opomenout nemůžeme ani Xiaomi Redmi Note 12 Pro, které je zhruba o tisíc korun dražší, avšak příplatek stojí za zvážení. Dostanete lepší hlavní fotoaparát s optickou stabilizací, výkonnější procesor, stereo reproduktory i ultraširokoúhlý objektiv. Samozřejmostí je i 5G.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128+6 GB

Rozměry162,9 × 76 × 7,9 mm, 187 g
DisplejOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 1080, 2×2,6 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 0:45 hodin

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

vivo-y36
Klady
  • zdařilý design
  • matný povrch zad
  • dobrá výdrž
  • svižné nabíjení
  • velká interní paměť
  • aktuální software
Zápory
  • nepřesvědčivé fotoaparáty
  • nepodporuje 5G
  • postrádá stereo reproduktory
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze