Splashtop 2 Remote Desktop
recenze

Splashtop 2 Remote Desktop

Vzdálené ovládání počítače
7

Víte, že můžete vzdáleně ovládat svůj počítač z telefonu nebo tabletu, když třeba sedíte na gauči a nechce se vám k němu chodit? Dnes vám představíme jednu z nejlepších aplikací, kterou si můžete pro tento účel do iPhonu, iPadu nebo telefonu / tabletu s Androidem nainstalovat. Zvládne bez problémů i přenos videa nebo her.

K čemu Splashtop 2 Remote Desktop slouží?

Díky této aplikace se pohodlně a rychle připojíte z tabletu nebo telefonu k vašemu PC či notebooku. Není to pouze typ připojení, kdy byste v nějakém průzkumníku viděli jen soubory, jedná se o plnohodnotné propojení, kdy vidíte vzdálenou plochu a počítač můžete kompletně ovládat.

Pro to, abyste se k počítači mohli připojit, musíte na něj samozřejmě nainstalovat aplikaci Splashtop Streamer, té budeme věnovat později samostatný odstavec. Poté v telefonu / tabletu v aplikaci Splashtop 2 Remote Desktop zadáte název vašeho počítače a pokud bude korektně vyhledán a spárován, během pár vteřin se připojíte a na displeji telefonu / tabletu uvidíte to, co máte aktuálně na monitoru. Pokud máte u počítače monitorů více, není to problém, můžete se mezi nimi přepínat.

Před připojením si můžete vybrat rozlišení, které bude pro zobrazení použito. Můžete nechat nativní rozlišení monitoru počítače, pokud se ale připojujete z iPadu, který má pro tyto účely nepraktický poměr stran displeje a na počítači máte monitor širokoúhlý, nebude obraz po celé ploše displeje, je proto lepší zvolit například rozlišení 1024 x 768, které má poměr stran stejný, jako iPad. U tabletů s Androidem většinou žádný takový problém není. Jakmile se od počítače odpojíte, obnoví se na počítači rozlišení, jaké tam bylo předtím.

Ovládání: emulace myši i klávesnice

U zobrazení plochy počítače samozřejmě možnosti aplikace nekončí, počítač můžete i kompletně ovládat. Aplikace má dva režimy práce s myší. V tom prvním vidíte na displeji kurzor a celá dotyková plocha slouží jako touchpad, při posunu prstu po displeji se relativně posune kurzor myši tímto směrem. V druhém režimu se kurzor myši rovnou bude přesouvat tam, kam na displej ukážete.

Rozšířené možnosti získala i klávesnice, mimo klasické klávesnice iOS nebo Androidu je zde přítomna ještě řada kláves navíc, kde jsou počítačové klávesy shift, ctrl, alt, windows klávesa, esc, tab, funkční klávesy, kurzorové klávesy a další.

Zdarma jen pro nekomerční užití

Před prvním použitím aplikace se musíte přihlásit vaším Splashtop uživatelským jménem a heslem (pokud ho nemáte, zdarma si ho založíte), jak v telefonu / tabletu, tak i počítači. Je to z toho důvodu, že pro jeden účet nastavil výrobce omezení přístupu pouze k pěti počítačům, což by ale běžnému uživateli nemělo vadit, drtivá většina z nich se stejně bude připojovat jen k jednomu počítači. Též je nutno zdůraznit, že Splashtop 2 je určen pouze pro nekomerční užití, možnost komerčního užití získáte až s in-app nákupem, ale o tom později.

Zvládne bez problémů i multimédia a hry

Největší výhodou Splashtop 2 oproti jiným podobným produktům je možnost přenášet i rychle se měnící obraz. Není problém vzdáleně sledovat filmy nebo hrát hry, vidíte to téměř v reálném čase s takřka neznatelným zpožděním. Vykoušel jsem běžné přehrávání AVI souborů či hraní 3D her (například Counter Strike Global Offensive), vše běželo naprosto skvěle. Jediné omezení je, že hry nesmí běžet fullscreen, ale musí být spuštěny v okně.

Možná si kladete otázku, jak je to s přenášeným zvukem, ozývá se z reproduktoru telefonu / tabletu nebo z počítače? Při standardním nastavení Splashtop Streameru je zvuk v počítači při vzdáleném přístupu utlumen, v případě potřeby to lze změnit.

Dle informací od výrobce je Splashtop 10x rychlejší, než klasická vzdálená plocha (RDP) nebo VNC.

Splashtop Streamer pro PC

Pro připojení k počítači nestačí mít nainstalovaný program jen v telefonu nebo tabletu, musíte mít i "protikus" v počítači. Ten se jmenuje Splashtop Streamer, stáhnete si ho ze stránek výrobce, k dispozici je samozřejmě zdarma. Je univerzální, připojíte se k němu jak z aplikace v iOS, tak i z Androidu. Splashtop Streamer je možné nainstalovat na operačních systémech Windows, Mac OS a Linux.

Splashtop Streamer

Pro Android zdarma, pro iOS za dolar

Na Google Play můžete stáhnout Splashtop 2 zcela zdarma, za verzi pro iOS si však, jak už to tak u vývojářů bývá, nechají zaplatit a stojí dolar. Aplikace je na obou platformách kompatibilní jak s telefony, tak i tablety. Je otázka, proč iOS uživatelé musí platit: Je to z důvodu velké míry pirátství na Androidu, kdy si výrobce si myslí, že by na ní stejně nevydělal a raději ji dá ke stažení zdarma? Vydělávat na ní umí totiž úplně jiným způsobem. Jakým? To se dozvíte v následujícím odstavci.

Splashtop Streamer

Nemusíte být omezeni jen lokální sítí

Společnost Splashtop Inc. není samozřejmě žádným samaritánem, kdy by poskytovala službu a aplikaci zdarma a přitom z toho nic neměla. Nabízí možnost in-app nákupu měsíčního či ročního předplatného Anywhere Access Pack, kdy je pak váš počítač viditelný i mimo aktuální wifi síť, můžete se k němu připojit doslova z celého světa (podobně jako přes TeamViewer). Koupí Anywhere Access Pack získáte i legální možnost komerčního využití aplikace při vašem podnikání.

Závěr

Splashtop 2 Remote Desktop je velmi užitečnou aplikací, díky níž se můžete připojit z telefonu nebo tabletu k počítači a kompletně ho ovládat. Mezi jeho silné stránky patří velmi rychlý přenos grafiky, není problém ho používat na sledování filmů nebo hraní her, po zakoupení pak potěší i možnost přístupu k počítači odkudkoliv a plusem je i pohodlné ovládání a spolehlivost.

Stáhnout Splashtop 2 Remote Desktop

Google Play (zdarma) App Store

Hodnocení
90%
Klady
  • Podporuje Windows, Mac i Linux
  • Jednoduché a rychlé připojení k počítači
  • Možnost změny rozlišení, přizpůsobí se vašemu displeji
  • Zvládá hry a videa v reálném čase
Zápory
  • Za možnost se připojit z jiné sítě si musíte zaplatit
Diskuze ke článku
kotlik
byborna aplikace
winki
Zrovna dneska jsem to zkoušel. Jdu číst, dík
Albi
Aplikace se připojí i když je počítač vypnutý (v režimu spánku), že? Jinak hezký článek :)
diLucca
Mne na SGN2 dost trha a videa nejdu(ani cez VLC, BS, MediaPlayer). Rychlostou mi to pripomina stare HTC Kaiser s WinMobile 6.1 s Remote Desktop.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze