Sennheiser Accentum Wireless
recenze

Sennheiser Accentum Wireless

Jako vážně? Jako vážně!
1

V redakci se nám objevila sluchátka Sennheiser Accentum Wireless s cenou okolo 4 tisíc korun. Na pohled vypadají vcelku obyčejně, cena je předurčuje k tomu, aby zapadla v přívalu modelů střední třídy. Ale ono tomu tak není, ani zdaleka. Zda to myslíme pozitivně/negativně prozradí dnešní recenze.

Pokud jste příznivci around-ear sluchátek Sennheiser, ale řada Momentum je pro vás příliš drahá, Sennheiser nabízí alternativy. Jednou z nich jsou pár měsíců stará sluchátka Accentum Wireless, která si snaží vzít si to dobré z řady Momentum, ale za ještě dostupnější cenu, v tomto případě na hranici 4 tisíc korun. Velké ústupky však nečekejte, ani se jich nemusíte zbytečně obávat. Zda se však i střední třída v podání Sennheiser vyplatí, to prozradí dnešní recenze.

Technické parametry Sennheiser Accentum Wireless

Hmotnost 227 g
ANC/Transparent Hearing ano/ano
Výdrž s ANC zhruba 50 h
Rychlonabíjení 10 min = 5 h poslechu, 3 h a 15 minut z 0 na 100 %
Vypnutí složením sluchátek ne
Pozastavení při sundání sluchátek (detekce nošení) ne
Uživatelsky vyměnitelná baterie ne
Konektivita Bluetooth 5.2
Kodeky SBC, AAC, aptX, aptX HD
Multipoint ano
Frekvenční rozsah 10 - 22 000 Hz
Obsah balení sluchátka, nabíjecí USB kabel, manuál
Barevné varianty černá, bílá
Cena cca 4 000 Kč

Obsah balení: pouzdro vlastní

Poměrně tenká krabice od sluchátek Sennheiser Accentum Wireless dává tušit, že toho uvnitř moc navíc kromě sluchátek nebude, to se také potvrdilo. Kromě naplocho uložených sluchátek se zde nachází USB-A–USB-C kabel a základní dokumentace. Sluchátka postrádají jack, takže kabel chybí rovněž, stejně tak se nedostalo na pevné pouzdro, které Sennheiser dává jen k dražším modelům. Škoda, ale chápeme.

Sennheiser Accentum Wireless
Líbilo se nám
  • USB-A–USB-C kabel
Nelíbilo se nám
  • bez ochranného pouzdra

Konstrukční zpracování: možná větší překvapení, než čekáte

Sennheiser má design v malíku, ovšem pomalu upouští od kůže, což se dotklo například i špičkových Sennheiser Momentum Wireless 4. Možná smutná zpráva pro ty, kteří si u řady Momentum za kvalitnější materiály rádi připlatili, ovšem dobrá zpráva pro zájemce o střední třídu tohoto výrobce – dalo by se říci, že střední i nejvyšší třída sdílí podobnou až identickou designovou linku, takže i Accentum Wireless vypadají velice hodnotně a kvalitně, určitě s přihlédnutím na pořizovací cenu, která je výrazně nižší než u Momentum Wireless 4.

Sennheiser Accentum Wireless

Sluchátka jsou dle očekávání plastová, a to jejich celá kostra. Plastové jsou i mušle, klouby a most, samozřejmě navíc s pěnovou vrstvou pro pohodlné nošení. Pokud vám nevyhovuje černá, můžete si dopřát i bílo-krémovou variantu, ve které vypadají opravdu velmi povedeně a možná ještě o chlub hodnotněji.

Náušníky jsou u around-ear sluchátek velice důležité. Pokud nejsou pohodlné, nakonec se sluchátky rozloučíte. Zde se toho však obávat nemusíte – jemný materiál náušníků si vás získá, i když nejde o kůži, stěžovat si nebudeme. Ani po několika hodinách s nasazenými sluchátky nepozorujete žádná otlačená místa nebo jakýkoliv nepříjemný pocit, o což se stará komfortní pěna. Doplníme, že odolnost vůči vodě chybí, i přesto se neobáváme, že pár kapek vody by je mělo rozhodit.

Sluchátka jsou velice lehká.

Sennheiser se tentokrát rozhodl vrchní část mostu sluchátek nepolstrovat, krytí je zajištěno plastovým výliskem. Spodní část je polstrovaná a i když krytí polstrování není kožené, hlava rozdíl opravdu nepozná, tedy pokud nemáte extrémně citlivou kůži a jste kompletně bez vlasů. Most na hlavu dosedá velmi měkce, nošení je pohodlné, v tomto ohledu tedy velká spokojenost. Hmotnost je velice příjemná, činí 227 gramů, to je o zhruba 70 gramů méně než u Sennheiser Momentum Wireless 4. Zde se můžete spolehnout, že vaše hlava rozdíl pozná, nošení je totiž o poznání příjemnější.

Sennheiser Accentum Wireless

Sennheiser Accentum Wireless bohužel nejdou nijak kompletně složit, pouze můžete narovnat mušle tak, aby byla přeprava možná v pouzdře. Jak už ale víme, to si budete muset dokoupit, v základním balení se bohužel nenachází. Mimochodem, Sennheiser Accentum Wireless se automaticky nevypnou, pokud je sundáte z uší, detekce nošení tedy chybí. Je škoda, že se sluchátka nevypnou ani v případě narovnání mušlí, jako to zvládají třeba již několikrát zmíněné Sennheiser Momentum Wireless 4 – zcela chápeme, že zde hlavní roli hraje cena, ale jde o drobnost, kterou zkrátka postrádám. Na těle nechybí ani dvojice mikrofonů, který se stará o redukci šumu.

Sennheiser Accentum Wireless

Jak zhodnotit Sennheiser Accentum Wireless jako celek? Vypadají hodnotněji, než jaká je jejich pořizovací cena, ovšem pokud jste příznivci kůže a kovu, pro vás nebudou ta pravá. Nic jim to však neubírá na jejich špičkovém konstrukčním zpracováním.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • kvalita zpracování
  • měkké náušníky
  • jemný dosed polstrovaného mostu
Nelíbilo se nám
  • tělo je kompletně plastové, včetně ramen

Ovládání: tlačítka musí stačit

Sennheiser se rozhodl, že majitelé Accentum Wireless budou sluchátka ovládat pouze pomocí tlačítek na pravé mušli. Pokud dáte pravou ruku na mušli, palec vám intuitivně sklouzne na místo, kde se tlačítka nachází, takže i bez návodu budete vědět, co dělat. Na pravé mušli je hned čtveřice tlačítek, jmenovitě tlačítko pro zvýšení hlasitosti, tlačítko ON/OFF s možností přeskakování skladeb a tlačítko pro snížení hlasitosti. Mimo tato tři tlačítka je zde párovací tlačítko, které zároveň slouží pro změnu režimu z ANC na Transparent Hearing, stačí jej pouze přidržet. V aplikaci si můžete nastavit co se stane, pokud režim Transparent Hearing aktivujete – buď se hudba automaticky pozastaví, nebo hraje dále, ale právě v režimu Transparent Hearing.

Sennheiser Accentum Wireless

Tlačítka vystupují nad okolní povrch, tlačítka pro regulaci hlasitosti jsou hladká, prostřední tlačítko pro přeskakování skladeb, které funguje zároveň i jako vypínací/zapínací tlačítko, je opatřeno výstupkem, aby jste jej snadněji rozeznali. Ovládání je precizní, tlačítka reagují, jak mají, jen si chvíli budete zvykat na jejich velikost, tedy spíše „malost“. Já si zvykl během jednoho dne, vy na tom zřejmě nebudete jinak. Dotykové ovládání skrze mušle chybí zcela a upřímně, vůbec nám to nevadí.

Jen na doplnění, na pravé mušli je i USB-C pro nabíjení, jack chybí zcela. Drátově však i tak sluchátka propojíte, avšak právě pouze přes USB-C.

Líbilo se nám
  • prakticky umístěná tlačítka
  • univerzální USB-C
Nelíbilo se nám
  • tlačítka by mohla být větší

Výdrž: stále špičkové hodnoty

Sennheiser umí sluchátka s dlouhou výdrží, důkazem byla už Momentum, kdy 4. generace vydržela až 60 hodin poslechu s aktivním ANC. Podobně na tom jsou i sluchátka Sennheiser Accentum Wireless, která na jedno nabití vydrží 50 hodin, rovněž s aktivním ANC. 10 minut na nabíječce zajistí až 5 hodin poslechu, ve všech případech mluvíme o hlasitosti na zhruba 50 %.

Sennheiser Accentum Wireless

My jsme si pochopitelně v průběhu testování zapisovali průběžnou výdrž a dostali jsme se na 47 hodin a 49 minut při zapnutém ANC a hlasitosti nastavené na zhruba 60 %. Jde o špičkový výsledek, kterému mohu jen tleskat.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž
  • rychlonabíjení

Zvuk: důvod, proč je milovat

Zvuk Sennheiser umí, což dokazuje i u Sennheiser Accentum Wireless, kde okamžitě zapomenete na nízkou pořizovací cenu. Nastavení mi vyhovuje, výšky jsou příjemně zaostřené, středy vyvážené, skvělá je i basová složka, která je silná, ale ne příliš. Zkrátka typické Sennheiser ladění, které buď milujete, nebo ne. Osobně považuji basovou složku u sluchátek Sennheiser za jednu z nejpovedenějších vůbec. Zvuk je čistý, přímý, po celou dobu konstantní a Sennheiser ctí záměr autora.

Sennheiser Accentum Wireless

Pro bezdrátové připojení slouží Bluetooth 5.2, kromě kodeků AAC a SBC podporují aptX, nechybí ani aptX HD, což jsem vzhledem k ceně vůbec nepředpokládal. V nabídce je technologie multipoint, kterou spravujete skrze aplikaci. V nastavení aplikace Smart Control můžete upravovat ladění díky pokročilému ekvalizéru, můžete si vybrat z několik přednastavených profilů. Aplikace je přehledná a strohá, ale účelná.

Tohle ladění budete milovat!

Sluchátka podporují ANC i režim průchodnosti, zde Sennheiser zkrátka odmítl šetřit. A jak se jim daří? Osobně vnímám ANC jako o stupeň méně výkonné než u řady Momentum, ale stále jde o velmi slušné výsledky. Co se týká režimu průchodnosti, kupodivu je pro mé uši mnohem příjemnější nastavení právě u Accentum než u dvojnásobně dražších Momentum. I když nejsem příznivce toho mluvit s protistranou s nasazenými sluchátky, kdybych chtěl, mohu. A o to přesně jde.

Sennheiser Accentum Wireless

Stejně jako Sennheiser Momentum Wireless umí i Accentum v aplikaci nastavit zóny pro spuštění ANC. V reálu to vypadá tak, že na základě vaší polohy mění režimy, což je praktické. Dodáme, že kvalita telefonních hovorů je opět skvělá, ANC si skvěle poradí i za silnějšího větru.

Závěr: platíte za zvuk, a o to jde

Sennheiser Accentum Wireless nejsou žádné nablýskané krasotinky z kůže a kovu, ale zase hrají tak dobře jako mnohem dražší sluchátka. A to nejen ta konkurenčních značek, ale dokonce i jako ta z vlastních řad. Ano, samozřejmě mírné rozdíly oproti Momentum poznáte, avšak celkově jde o rozdíly, které nedokáží obhájit mnohem vyšší cenu. Z toho vyplývá, že pokud hledáte opravdu skvěle hrající around-ear sluchátka do 4 000 Kč, nedoporučili bychom vám nic jiného než právě Sennheiser Accentum Wireless.

Foto: Martin Fajmon, mobilenet.cz

Klady
  • luxusní zvuk
  • kvalitní zpracování
  • podpora kodeků SBC, AAC, aptX i aptX HD
  • skvělý poměr ceny a výkonu
  • slušné ANC
  • povedený režim Transparent Hearing
  • špičková výdrž baterie
Zápory
  • chybí pouzdro v balení
  • nemají jack
  • chybí detekce nošení