Sencor Element 9.7v2
recenze

Sencor Element 9.7v2

Retina iPad s Androidem

Značka Sencor má na českém trhu v portfoliu již několik zajímavých tabletů. Po zdařilém desetipalcovém "Elementu 10.1" teď přichází inovovaná verze - tablet Element 9.7v2. Verze 2 v tomto případě znamená hlavně vysoké rozlišení a to až 2048x1536 bodů. Dále láká i na silnou baterii nebo velmi nízkou cenu.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Martin Straka

Specifikace, balení, konstrukce,vzhled a první dojmy

Sencor Element 9.7v2

Rozměry a hmotnost: 242 x 189 x 10 mm, 665g
Operační systém: Android 4.1 Jelly Bean
Displej: 9.7″ 4:3 (2048 ×1536 px) IPS , 10xmultitouch
Procesor: 1.5GHz RK 3066 ARM Cortex A9 DUAL CORE
Grafický akcelerátor: HW akcelerace her a videa až do rozlišení 1080p
Paměť: 1GB DDR3, 16GB vnitřní paměť
Fotoaparát/kamera: zadní 2Mpx, přední 2MPx
Bezdrátová komunikace: WiFi (802.11 b/g/n), Bluetooth 4.0
Konektory: 3,5 mm Jack, micro USB OTG, čtečka karet microSD, nabíjecí konektor
Senzory: G-sensor
Baterie a výdrž: 10 000 mAh, dobíjecí lithium-iontová baterie, 8 hodin s Wifi
Obsah balení: tablet, USB kabel, USB Host kabel, nabíječka, sluchátka, manuál
Dostupnost a cena: od 6990,-

 

Tablet jsme testovali po standardní dobu 14 dní a byl používán jako hlavní přístroj recenzenta.

Přístroj dorazil v krabici klasických rozměrů a s vcelku standardní vizáží. Jako prvotní informaci samozřejmě Sencor vyzdvihuje displej a rozlišení tabletu. Na přední straně nás tak hned zaujme nápis Ultra Sharp displej (2048x1536) a Android 4.1. Displej a jedna z nejnovějších verzí operačního systému Android jsou rozhodně těmi největšími taháky a tak se nelze ničemu divit.

Po rozbalení na nás ihned vykoukne samotný tablet, který již na první pohled vypadá jako kopie tabletu od firmy Apple. V balení však najdeme ještě další věci a to: USB kabel, USB Host kabel (redukce z microUSB na USB), nabíječku, sluchátka IMPERIÁL a stručný manuál k použití (v tabletu je nahrán kompletní ve formátu PDF). Na podobnou výbavu jsme si již zvykli, ale za přiložené sluchátka si Sencor určitě zaslouží pochvalu. Opět se ovšem opakuje situace, kdy tablet nemá v balení USB nabíječku, ale jen klasickou s proprietálním konektorem.

Design a zpracovánání tabletu se opravdu povedlo a jak jsem již řekl výše ze všeho nejvíce připomíná Apple iPad. To nakonec potvrdilo i okolí, které si mnohokrát díky zadní hliníkové části tablet s iPadem pletlo. Tenké tělo tabletu a použití hliníku opravdu tento tablet svým vzhledem evokuje. Jak jsem již poznamenal zadní část tabletu je vyvedená celá v hliníku a přítomná je jen čočka fotoaparátu a nápis element 9.1v2 16GB. Daň za zpracování a použité materiály je pak poněkud vyšší váha (665g), ale vzhledem k výše uvedeným skutečnostem je to věc odpustitelná a nejbližší konkurence je na tom podobně.

Přední strana je pak naprosto čistá bez přítomnosti tlačítek doplněná jen čočkou fotoaparátu. Na horní straně najdeme dvě klasická ovládací tlačítka hlasitosti a trošku nezvykle tlačítko zpět, které jsme byli zvyklí vídat spíše na starších přístrojích. Po pravé straně nalezneme vypínací tlačítko, slot na microSD kartu, microUSB, napájecí konektor DC IN 12V, zdířku mikrofonu a sluchátkový výstup. Na obou stranách spodní části boků pak nalezneme dva reproduktory, které zaručují stereo výstup.

Design se Sencoru opravdu povedl a i když ve stříbrné barvě a s hliníkovým vyvedením zad připomína iPad, tak možná právě tento design bude lákadlem pro mnoho zákazníků. Design iPadu se líbí a hodně uživatelů by si jej přála za podmínky - "jen kdyby tam nebyl ten iOS".

Displej, fotoaparát a zvuk

Displej je to, co na tomto přístroji má táhnout nejvíce. Gigantické rozlišení, které je vyšší než u 99% televizních přístrojů, které jsou přitomny na trhu je opravdu velké lákadlo. Po zapnutí přístroje a klasickém nastavení údajů však uživatel musí zkontrolovat jaké rozlišení má nastaveno. Vysoké rozlišení 2048x1536 bodů není při prvním spuštění zapnuto a v nastavení jen tak nutno tuto volbu přepnout. Každé přepnutí buď do rozlišení 1600x1200 nebo do HD (2048x1536) provází restart celého přístroje.

Tady je potřeba taky recenzi rozdělit do dvou částí a to do jedné, kdy tablet používáme s rozlišením 1600x1200 a do druhé části, kdy je tablet používán na vysoké "Retina" rozlišení. Bohužel jsou v obou režimech dost velké rozdíly a tablet se chová rozdílně. K samotnému displeji mnoho výhrad opravdu není. Jedná se o IPS displej, který při rozlišení 2048x1536 pixelů poskytuje nádherné podání barev a pozorovací úhly. Ani při naklonění tabletu se tak nekoná známý jev zmizení nebo zkreslení barev na displeji. Displej disponuje technologií pro rozpoznání až deseti současných dotyků (10 multitouch), což je dnes výhrada spíše vyšší sorty tabletů. Displej se po technologické stránce může směle rovnat s těmi nejlepšími na trhu a patří k tomu nejlepšímu co je možné v tabletech vidět.

Co však je problém, je výkon tabletu vs. použití vysokého rozlišení. S tímto jsme se setkali již několikrát i u jiných přístrojů, které sice měli "jen" FULL HD (1920x1080) rozlišení, ale trpěli podobným problémem. Po přepnutí na vysoké rozlišení se tablet někdy citelně zpomalí a reakce na pohyby nejsou tak plynulé jako pří nižším rozlišení 1600x1200. Záhadou je pak i časté zasekávání systému a celkově o dost horší běh celého systému proti práci s tabletem při základním rozlišení. Podle všeho nepřipravenost operačního systému Android 4.1 (+ aplikací) na takto vysoké rozlišení spolu ruku v ruce s optimalizací a "jen" dvoujádrovým procesorem si vybralo svou daň. Za celou dobu testování jsme zkoušeli různé tipy i od dodavatele, ale chod tabletu se diametrálně lišil jen dle režimu rozlišení.

Fotoaparát

Fotoaparát, ač přehlížená součást tabletu, má své nezastupitelné místo v tomto segmentu a určitě mohou nastat situace, kdy tuto vymoženost můžete využít. Element 9.7v2 disponuje předním a zadním fotoaparátem o stejném rozlišení - dvou megapixelů. Fotky nejsou v porovnání s konkurenci nijak horší, ale na kvalitní focení můžete rovnou zapomenout. Komprese obrázků a slabé detaily předurčují tuto funkci používat jen jako nouzové řešení nebo na jiné využití (Skype, Augment Reality..). Drobnou inovací v prostředí fotoaparátu je funkce, kdy dotykem na displej můžete při režimu natáčení pořizovat i snímky.

Reproduktory a zvukový projev

Další věci, která tablet mírně odlišuje od  konkurence je přítomnost stereo reproduktorů. Díky této výhodě je zvukový projev na velmi slušné úrovni a i hlasitost je dostatečná. Velkou nevýhodou je však umístění v dolních částech boků přístroje, takže při hraní her si uživatel v těchto místech, kde tablet drží zakrývá celé výstupy reproduktorů.

Výkon, výdrž, konektivita a test připojení externích USB zařízení

Srdce tabletu tvoří dvoujádrový procesor od firmy RockChip nazvaný celým jménem RK 3066 ARM Cortex A9 DUAL CORE. Každé jádro běží na frekvenci 1,5GHz a poskytuje dostatečný výkon. Bohužel může být i limitem a to právě ve spojení s vysokým rozlišením (viz. výše). Pokud však přepneme tablet na standardní rozlišení 1600x1200 je běh systému naprosto plynulý a hladký. Společně s přítomností 1GB DDRIII RAM má tak tablet k dispozici dostatečný výkon pro běh operačního systému Android 4.1. Slabší stránkou je však použitý grafický čip, který bohužel není v některých případech kompatibilní s některými aplikacemi. Tyto situace však známe i od známějších tabletů pokud běží na “nestandardní” čipové sadě.


Tablet jsme samozřejmě podrobili různým analytickým testům a výsledky díky dvoujádrovému procesoru jsou více než uspokojící. Sencor 9.7v2 se většinou pohybuje na hranici s Asus Transformer Prime, který je však v současné době výrazně dražší.

Výsledky v testech se samozřejmě lišili dle rozlišení a rozdíl většinou činil kolem 25%. Srovnání můžete vidět na výsledku z benchmarku NenaMark, kde vyšší hodnota (48,3) značí běh na základní rozlišení a nižší hodnota (35,9) výsledek při HD rozlišení 2048x1536.

Element 9.7v2 je vybaven baterií o uctihodné kapacitě 10000mAh, která dává tušit, že výdrž na baterii rozhodně nebude jeho slabá stránka. Opravdu tomu tak je a tablet bez problémů vydrží kolem 8 hodin na Wi-Fi. V našem testu při přehrávání HD videa z youtube a nastavení rozlišení na HD sice vydržel jen něco málo přes 6 hodin, ale při běžné práci není problémem dosáhnout i desetihodinové výdrže.

Nabíjení tabletu také probíhá standardní dobu a na 50% se tablet nabije za necelé 3 hodiny.

Citlivost Wi-Fi modulu je opět o něco nižší oproti notebooku, ale i tak jsme nespozorovali žádný výraznější problém. Jako další výhodu musíme vyzdvihnout přítomnost Bluetooth a to ve verzi 4.0. Zamrzí však absence GPS čipu, který by měl být dnes standardní výbavou všech lepších tabletů. Díky přibalenému USB OTG kabelu však můžete k tabletu bez problému připojit flashdisk nebo externí disk. Z dalších periferií je samozřejmostí klávesnice či myš. Pomocí dodávaného USB OTG jsme připojili dva různé flashdisky (32GB a 8GB) a po stáhnutí správce souborů (např. File Manager HD) je práce s těmito disky naprosto v pořádku. Přehrávání 1080p mkv souborů z těchto disků bylo rychlé a bezproblémové.

Software a internet

Element 10.1 patří mezi tablety, které již běží na novějším operačním systému Android 4.1 Jelly Bean. Upgrade na nejnovější systém 4.2 je zatím nejistý a nikdo zatím netuší, jestli se společnost rozhodne ho uvolnit. Systém je skoro beze změn a je tedy ponechán standardní Android ICS. Jednu změnu si však firma Sencor přece jen dovolila a tou je tlačítko pro zachycení screenshotu obrazovky. Toto tlačítko se dá libovolně vypínat v nastavení systému. Již jsme poznamenali, že systém běží velmi plynule (na základní rozlišení), až na občasné problémy, které však většinou souvisí s nekompatibilitou aplikací. Samotný systém se zdá jako dobře optimalizovaný a výkon dvoujádrového procesoru je znát. Tablet je vybaven standardním prohlížečem, který běží na jádře Webkit. Další výbavu bohužel výrobce "nepřibalil", takže nečekejte žádný kancelářský software nebo nějaké další placené aplikace. Mimo standardní aplikace, které obsahuje systém Android 4.1 tak v tabletu najdete již jen Správce souborů - Explorer, Movie Studio pro střih videí a Speech recorder pro nahrávání zvuku.

Zhodnocení, závěr a konkurence

Sencor Element 9.7v2 je jednou z Android odpovědí na tablety Apple iPad. Vysoké rozlišení, dvoujádrový procesor a kvalitní dílenské zpracování ho předurčují k tomu, aby se tak stalo. Element je opravdu dobrý tablet, dokonce bych se nebál říci, že jde o špičkový tablet z pohledu poměr cena/výkon. Za cenu kolem 7 tisíc je jen opravdu málo tabletů, které mu můžou výbavou konkurovat. Na českém trhu pak prakticky žádný neexistuje. Problémem je však právě ono vysoké rozlišení. I při dlouhodobém testování se tablet někdy po přepnutí na vysoké rozlišení citelně zpomalil a bylo tak lepší používat přístroj na základní nastavení displeje. Výrobce již tuto chybu řeší a slíbil brzké odstranění problému. Pokud by tomu tak opravdu bylo, jednalo by se o bezkonkurenční tablet, na kterém najdeme jen minimum chybiček.

plusy mínusy
+ vzhled a zpracování
+ hliníková zádní část
+ výkon
+ HD retina displej
+ výbava
+ Android 4.1
- výkon při HD rozlišení
- umístění reproduktorů
- softwarová výbava
- nekompatibilita některých aplikací
- nepřítomnost HDMI
- nemá GPS

 

Aktuální cena Sencor Element 9.7v2

Tablet se na internetu prodává i pod jinými jmény např. Visture V4HD, Cube U9GT5, Hyundai Play X900 nebo Chuwi v99. Komunita již řeší problémy se zasekáváním systému a optimalizaci verze Android 4.1.1. Veškeré firmware jsou mezi těmito přístroji kompatibilní.