Samsung Galaxy Tab 3 Kids
recenze

Samsung Galaxy Tab 3 Kids

Tablet nejen pro děti

V uplynulých týdnech jsme testovali tak trochu nezvyklý tablet – tím je Samsung Galaxy Tab 3 Kids, tedy 7palcový přístroj, který je zaměřen na nejmenší zákazníky. Nenechte se však zmást – pokud budete chtít, můžete sundat infantilní obal, přepnout systém a užívat si brouzdání po webu a další aktivity jako u běžného Android tabletu.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský


1

Samsung Galaxy Tab 3 Kids

Operační systém: Android 4.1 Jelly Bean + speciální dětské prostředí
Displej: 7" TFT TN displej, rozlišení 1 024 × 600 pixelů, 16 miliónů barev
Procesor: Marvell PXA 986 1,2 GHz, 2 × ARM Cortex-A9, GPU Vivatne GC1000+
Paměť: 1 GB RAM, 8 GB interní paměti (po zapnutí cca 4 GB), podpora microSD karet (max. 32 GB)  
Fotoaparát: zadní 3,2 MPx, přední 1,3 MPx
Bezdrátová komunikace: AGPS, Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Konektory: 3,5mm Jack, microUSB port, microSD slot
Senzory: G-senzor, gyroskop, světelný senzor
Rozměry a hmotnost: 188 × 111,1 × 9,9 mm, 306 gramů
Baterie a výdrž: Li-Ion 4 000 mAh, cca 7 hodin při přehrávání 720p videa
Cena a dostupnost: září 2013, 6 000 Kč


Obsah balení, konstrukce a vzhled, displej

Obsah balení

Galaxy Tab 3 Kids do naší redakce bohužel dorazil ještě v předprodukčním balení, takže nemůžeme plně posoudit jeho obsah, neboť v tomto balení nebylo všechno příslušenství, jako se nachází ve finální verze. Do rukou jsme totiž dostali pouze tablet a speciální obal. Součástí klasického balení je navíc speciální dětský dotykový stylus a stojánek.

16
Obsah balení:

  • tablet
  • nabíječka
  • speciální ochranné pouzdro
  • stojánek
  • dotykový stylus


Jak je vidět, Samsung si s obsahem prodejního balení poměrně pohrál a vyšší cenu se rozhodl ospravedlnit nejen speciální softwarovou výbavou, ale také tou hardwarovou. Jen škoda, že jsme nemohli vyzkoušet i stojánek a dotykový stylus, neboť obojí příslušenství vypadá skutečně zajímavě.


Konstrukce a vzhled

Ačkoli by se dal od dětského tabletu čekat infantilní vzhled, tak jako nabízí někteří ostatní výrobci, Samsung se touto cestou vlastně nevydal. Konstrukčně se totiž jedná o „dospělý“ Galaxy Tab 3 7.0, který jihokorejská společnost vlastně jen obarvila na žluto tak, aby ihned upoutal dětskou pozornost, což se mu očividně povedlo, neboť když se během našeho testování začali v jeho blízkosti objevovat děti, všechny hned zbystřili.

Za co však Samsung nepochválíme, je náchylnost tabletu k obarvení zadní strany. Tablet nám už totiž dorazil zezadu poškrabaný/obarvený. Další co nás doslova vyděsilo, byla skutečnost, že se „odchlípnul“ bok přístroje – tzn., že stříbrný bok šel lehce odtáhnout od zbytku žlutého těla. Sice nijak dramaticky, ovšem ani tak by se toto dít rozhodně nemělo. Po nandání oranžového obalu naštěstí není vidět ani jeden ze zmiňovaných neduhů. Rozměry tabletu jsou opět identické s těmi Galaxy Tabu 3 7.0, tedy 188 × 111,1 × 9,9 mm, hmotnost též činí 306 gramů.

2 9


Když se podíváme na přední stranu, tak na ní kromě 7palcového displeje nalezneme také 1,3Mpix kameru, čidlo pro regulaci jasu dle okolního osvětlení a logo Samsung. Na dolní části se pak nachází tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku a dvojice senzorových tlačítek (tlačítko zpět a pro vyvolání nastavení) – ty jsou bohužel nepodsvícená jako u Galaxy Tabu 3 7.0. Zadní strana je vyrobena z lesklých plastů. Je celá žlutá, v její horní části se přesně uprostřed nachází čočka fotoaparátu o rozlišení 3,2 Mpix. Fotoaparát bohužel nedisponuje přisvětlovací LED diodou, ani funkcí automatického ostření. Pod fotoaparátem se pak nachází ještě logo Samsungu.

4

6


Boky přístroje jsou zakulaceny tak, aby se tablet lépe držel, vyvedeny jsou do stříbrné barvy. První si rozebereme pravý bok – na něm se nachází tlačítko pro vypínání/zapínání případně uspání/probuzení z režimu spánku. Těsně pod tlačítkem se nachází kolébkový ovladač hlasitosti. Na horní straně se pak nalézá jen 3,5 mm audio jack konektor. Na levé straně najdeme slot pro microSD kartu, která umožňuje rozšíření uživatelské paměti a to až o dalších 64 GB. Na spodní straně se pak nachází ještě systémový konektor typu microUSB 2.0 a dvojice reproduktorů.

5

7


Pokud se podíváme na pouzdro, tak to tablet poměrně solidně chrání – před menšími pády by jej mělo ochránit skutečně dostatečně. Na bocích přístroje jsou výřezy pro všechny porty a speciálně vytlačené místa pro power tlačítko i regulaci hlasitosti, na zadní straně je pak výřez pro čočku fotoaparátu. Záda obalu jsou navíc zvrásněna tak, aby se tablet lépe držel a snížila se možnost vypadnutí z dětských rukou na minimum.

14

17


Tablet je lehký, dobře se drží i ovládá. To je pro menší dětské ruce velmi důležité – velmi nás však zklamalo to, jak snadno se trvale poškodí záda a v našem případě i boky přístroje – těžko však soudit, jak k poškození došlo. Mohlo se jednat o pád z vyšší výšky a poté se není čemu divit. Přeci jen se jedná o dětský tablet a ne o klasického obrněnce.

Displej

Zobrazování má v tomto případě na starost 7palcový displej, který do vínku dostal podprůměrné rozlišení 1 024 × 600 pixelů. Po přiblížení k displeji můžeme vidět rastr, ovšem pro děti je stále více než dostačující – vždyť většina ostatních dětských tabletů nabízí ještě rozlišení 800 × 480 pixelů, ovšem je nutné přihlédnout také k jejich ceně. Podprůměrná je bohužel i TFT technologie, které tablet využívá – pozorovací úhly ani čitelnost na přímém slunečním svitu tak nepatří mezi nejlepší.

1 2 3


Na škodu je i to, že přední sklo není chráněné tvrzeným sklem, což je u dětského tabletu za danou cenu poměrně nepochopitelné. Pozitivní je naopak to, že se displej moc „nepatlá“ – samozřejmě když na něj šáhne dítě špinavé od čokolády, nedá se nic dělat. Displej se ale naštěstí poměrně dobře čistí.


Výkon a výdrž, systém a aplikace, fotoaparát a webkamera, zvuk

Výkon a výdrž

I tentokrát jsme ověřili to, co se ukrývá uvnitř tabletu pomocí prověřeného identifikátoru hardware CPU-Z. V něm se nám jen a jen potvrdilo, že se vlastně skutečně jedná o upravený Galaxy Tab 3 7.0. Jako SoC tak poslouží Marvell PXA 986, který nabízí dvě jádra o taktu 1,2 GHz. Zbytek výbavy činí 8 GB úložného prostoru, 1 GB paměti RAM a grafický čip Vivante GC1000+. Tablet nabízí také 8 GB úložného prostoro, z nějž je po zapnutí dostupných pouze 4,5 GB prostoru.

s1 s2 s3


Následovali benchmark testy – ty nám opět jen potvrdily podobnost obou tabletů, neboť výsledky byly velmi, ale velmi podobné. V AnTuTu jsme zaznamenali výsledek těsně pod 11 tisíc bodů, konkrétně 10 948 bodů, v Quadrantu 3 479 bodů a v NemaMarku 2 50,1 FPS. Když si tedy celkově porovnáme oba tablety, můžeme dojít k závěru, že „dospělý“ Galaxy Tab 3 7.0 dosáhl ve všech testech o několik procent lepších výsledků – to může být dílo náhody, ovšem tablet jsme proto testovali několikrát a více jsme se bohužel k naměřeným hodnotám Galaxy Tabu 3 7.0 nepřiblížili.

s4 s5 s6

Zleva: AnTuTu, Quadrant Standard Edition a NenaMark 2

Kromě hraní dětských her, jsme do tabletu nainstalovali i náročnější tituly. Konkrétně jsme vyzkoušeli oblíbený trojlístek, tedy Dead Trigger 2, FIFA 14 a Real Racing 3. První dvě hry sice šly nainstalovat, ovšem o plynulém hraní, byť na nízké detaily, se mluvit nedá. U Real Racingu jsme se dokonce setkali s tím problémem, že hra nešla vůbec nainstalovat – při prvním spuštění vždy došlo k pádu hry a nestáhli se tak nutné doplňkové soubory. Na hraní náročných pecek tak tento tablet určitě neposlouží, k tomu doporučujeme spíše jiné tablety s čtyřjádrovými procesory, které mnohdy vyjdou i levněji.

s7

s8

Zleva: Dead Trigger 2 a FIFA 14

Závěrem jsme tablet podrobili standardizovanému testu baterie. V tom tablet přehrával streamované 720p video s jasem a zvukem nastaveným na 50 % - zvuk byl přitom distribuován do sluchátek. Tabletu se video podařilo přehrávat bezmála 7 hodin. To je oproti ostatním levným dětským tabletům velká výhoda, neboť ty zpravidla nabízí sotva poloviční výdrž. Při běžném využití (občasné prohlížení webu, videí, čtení mailů či pdf souborů a hraní her) tak tablet zvládne bez problémů pracovat okolo 7 až 8 hodin v závislosti na náročnosti využití. To je pro dítě určitě více než dostačující hodnota. Nabíjení tabletu je poměrně boužel dlouhé - na 80 % se přístroj nabíjí 3,5 hodiny, na 100 % pak cca 5 hodin.

s9

Screen výdrže při standardizovaném testu

 

Systém a aplikace

Systém jsme si tentokrát netradičně rozdělili do dvou kapitol a to z jasného důvodu – ačkoli se jedná o tablet do dětských rukou, Samsung myslel i na rodiče. Po zadání kódu, který si sami určíte, se totiž můžete dostat do klasického menu, které znáte i z jiných Samsung tabletů.

Dětské prostředí

Na dětském prostředí se Samsung skutečně vyřádil. Do dětského prostředí se můžete dostat z klasického prostředí a to pomocí standardní ikony „Režim Děti“. Zpátky se pak dítě nebo vy můžete dostat pouze po zadání speciálního kódu, který si sami zvolíte. Nemůže se tak stát, že by dítě tablet vypnulo a ten se následně zapnul v klasickém prostředí. Po vypnutí se totiž vždy zapne přesně tam, kde byl naposledy.

s11

s10

Po zapnutí dětského režimu se před vámi objeví animovaná postavička – po dlouhém kliknutí na ni si pak můžete volit mezi dalšími třemi zvířátky (k dispozici je kočička, pejsek, opička a druhá kočička). Změnit lze také celé pozadí, které je pak tematicky zaměřeno na další postavičku. Když se ještě podíváme na úvodní obrazovku, zjistíme, že v levém horním rohu se nachází místo, kde si nastavujete profil uživatele – do něj může dítě vyplnit své jméno a vyfotit se pomocí zadní kamery či vybrat předem nahranou fotografii z galerie. V pravé horní části je pak aktuální čas a datum.

s12

s19

V dětském režimu také neustále podkresluje obrazovku hudba, která má udržet pozornost dětí – jde samozřejmě klasicky ztlumit a v nastavení i zcela vypnout. Do nastavení se dítě i vy dostane pomocí ikony seznamu v dolní levé části displeje – po rozkliknutí ikony jek dispozici právě nastavení a po zadání hesla přístup do rodičovského zámku. V nastavení může i samo dítě zapínat/vypínat Wi-Fi, Bluetooth, otáčení displeje, zmiňovaný zvuk či zapnout úsporný režim.

s13

s14

Podívejme se také na rodičovský zámek – do něj se, jak už jsme zmiňovali, dostanete po vyťukání hesla, které si sami vyberete, a následně máte k dispozici pokročilé možnosti nastavení. Můžete vybírat obsah, který chcete sdílet s vašimi dětmi, blokovat tlačítka nebo i zakázat možnost přidání nově nainstalovaných aplikací do režimu děti. Velmi užitečný se nám zdál především nástroj pro správu času – v něm můžete jednoduše nastavit, že dítě může tablet používat například maximálně 20 minut v kuse, či nastavit dobu použití v daném čase (například mezi 17:00 až 18:30 či jak chcete). Existuje zde i možnost tablet vždy zamknout, takže musíte dítěti zadat heslo předtím, než bude moci tablet používat.

s15 s16 s17

Chybět samozřejmě nesmí ani klasická správa aplikací, ve které povolujete/zakazujete aplikace, kterou jsou dle vás pro dítě vhodné či nevhodné. V menu rodičovského zámku pak můžete ještě měnit PIN kód a vracet se do klasického prostředí.

s18

s19

Pokud se opět vrátíme do menu, nepopsali jsme si, co se nachází za ikonkou v pravém dolním rohu. Ta umožňuje bez nutnosti zadávání PIN kódu prohlížet aktuálně nainstalované aplikace – toť vše. Samotné základní menu se pak skládá z různých karet, které se mění tím, jaké aplikace si dítě nainstaluje.

Dětský obchod

Samsung si pro malé zákazníky připravil také speciální obchod, ve kterém jsou vybrané aplikace. Ty jsou rozdělené na následující kategorie: učení, hry, příběh a jiné. Můžete je také třídit na placené a zdarma.

s20

Pokud chcete stáhnout vybranou hru, musíte zadat PIN kód, tak aby dítě nemohlo nainstalovat hru, se kterou nesouhlasíte. Poté jste přesměrování do obchodu Samsung Apps (musíte v něm mít samozřejmě zaregistrovaný účet, jenž je zdarma). V něm pak můžete hru stáhnout.

s21

V obchodě je dostatek různorodých aplikací, které dokáží děti jak pobavit, tak především i naučit – to je vlastně směr jakým se tento tablet ubírá od samého začátku. Škoda jen, že všechny hry nejsou kompletně v českém jazyce – upřímně více her bylo v angličtině. Hry jsou naštěstí velmi intuitivní, takže po chvíli se v nich dokáže slušně orientovat i neanglicky mluvící dítě. Na druhou stranu se děti v angličtině procvičí, což rozhodně není na škodu.

s22 s23 s24


Když se podíváme na dětský režim jako celek, můžeme Samsung pochválit – vadila nám však například možnost, že dítě se samo v režimu nemůže připojit k Wi-Fi, do které si tablet nepamatuje heslo, což může být v určitých situacích poměrně problém. Na vážkách jsme pak s tím, že všechny aplikace v dětském obchodě nejsou v českém jazyce – to je na jednu stranu poměrně škoda, ovšem na stranu druhou si děti alespoň nenásilnou formou osvojí anglický jazyk.

Klasické prostředí

Když se podíváme na klasické prostředí, které bude s největší pravděpodobností využíváno v menší míře než speciální dětské, můžeme konstatovat, že byste jej zcela jistě nerozpoznali od toho, které se nachází v tabletu Galaxy Tab 3 7.0 – tedy až na to, že hned na ploše je naistalována speciální aplikace, která slouží pro návrat do dětského systému (nachází se samozřejmě i v menu a je svým vzhledem doslova k nepřehlédnutí).

s25

Jedná se tak o Android ve verzi 4.1 Jelly Bean a nechybí samozřejmě ani grafická nadstavba TouchWiz se všemi klady i zápory. Těžko soudit, jak moc se bude Samsung starat o tento dětský tablet – podle našeho názoru se s velkým počtem aktualizací bohužel počítat nedá, ale doufejme, že se dočká alespoň Androidu 4.2, respektive 4.3 Jelly Bean – o KitKatu už asi nemá cenu ani hovořit.

s26

V tabletu jsou jinak předinstalované vlastně jen aplikace pro Samsung a Android jako takový typické. Mezi ty patří například T-poznámka, Samsung Apps S plánovač či ChatOn. Nechybí samozřejmě ani další aplikace jako Gmail, email klient, kancelářský balíček Polaris Office v plné verzi a další. Co chybí, můžete snadno stáhnout z obchodu Google Play.

s27

s28

V podání tabletu bohužel chybí funkce „multitaskingu“, tedy možnosti provozovat dvě podporované aplikace najednou. Touto funkcí Samsung v poslední době osazuje stále více a více svých tabletů. U low-endu prozatím bohužel ne.

Plynulostí prostředí a stabilitou systému pak Galaxy Tab 3 Kids patří spíše k podprůměru až průměru. Není se čemu divit – pohon tabletu obstarává slabší dvoujádrový čip, kterému pomáhá 1 GB paměti RAM. To by mohla být ve spojení s TouchWizem téměř smrtelná kombinace, ovšem žádné hrůzy se nekonají. Musíte se „pouze“ smířit s občasným zásekem či neplynulostí animací při přechodu mezi obrazovkami. Nic co by nenáročného zákazníka, který pravděpodobně bude tablet využívat, měla odradit.

Fotoaparát a webkamera

Ve výbavě tabletu nechybí ani dvojice kamer. Na zadní straně se nachází 3,2megapixelový čip, který bohužel nedisponuje přisvětlovací LED diodou ani funkcí automatického ostření. Jedná se tak o identický čip jako u tabletu Galaxy Tab 3 7.0. Fotit můžete jak v klasickém prostředí, tak i v dětském režimu. Výsledné fotografie v plném rozlišení bez jakýchkoli úprav a efektů vypadají následovně:

c1 c2 c3


Kamera je, jak už jsme uvedli, dostupná i v dětském režimu. Jedná se o zjednodušenou verzi, která kromě dětského vzhledu nabízí snadné ovládání (k dispozici nejsou žádná nastavení typu ISO, kvalita fotografie atp.). K dispozici je pro děti funkce, která umožňuje foceným objektům přidat vybraný doplněk – například brýle či knír a mnoho dalšího.

c4

c5

Děti mohou pomocí zadní kamery natáčet také videa a to v rozlišení 640 x 480 pixelů maximálně při 15 snímcích za sekundu. Na přední straně pak nechybí ani webkamera o rozlišení 1,3 Mpix, jež kromě videohovorů zvládá i pořizovat fotografie a natáčet videa.

Zvuk

Dostatečně hlasitý projev zajišťují dva reproduktory na dolní hraně tabletu. Reproduktory jsou skutečně velmi hlasité a při běžném využívání stačí mít zvuk stažený na 30 až 40 procent. S nastavením na maximální hlasitost, pak tablet poslouží k slušnému ozvučení menší místnosti. Regulace hlasitosti přitom probíhá pomocí kolébkového ovladače hlasitosti či klasicky softwarově.

14

5

Vyzkoušeli jsme samozřejmě připojit i sluchátka, u kterých jsme se též nesetkali s problémy. Zvuk byl dostatečně hlasitý. Propojení sluchátek s tabletem pak probíhá klasicky přes 3,5mm jack. Škoda jen, že se místo pro reproduktory nenašlo na přední straně, jak to Samsung předvedl už u několika předchozích modelů. Když totiž tablet držíte například při sledování filmů, je velmi pravděpodobné, že reproduktory zastíníte jednou rukou a zvuk tak bude více zkreslený než obvykle. Díky tomu, že je obal vyřezaný, nijak nezhoršuje kvality zvuku a ani tak dle zvuku nepoznáte, zda je v obalu nebo ne.

 


Zhodnocení a závěr, konkurence

A co říci závěrem? Samsung to s dětským tabletem myslí dobře, problém je bohužel v jeho ceně, která se v současné době pohybuje okolo 6 000 Kč, což je jednoduše za podprůměrně vybavený tablet moc. Ano, dětský režim je bezesporu propracovanější a kvalitnější než možnosti, kterou jsou aktuálně dostupné v obchodě Google Play, to však nestačí.

1 17 9


Když se tedy podíváme na klady tabletu, můžeme mezi ně zařadit právě povedené dětské prostředí, bohaté základní příslušenství, na dětský tablet slušnou výdrž a dostačující výkon. Mezi hlavní zápory pak patří nekvalitní konstrukce, což zejména u dětského tabletu řádně zamrzí, pak také otravně dlouhý přechod mezi klasickým a dětským prostředím. Neutrálně lze hodnotit to, že zdaleka ne všechny hry jsou v českém jazyce.

A když se podíváme na konkurenci? Tu můžeme rozdělit do dvou skupin. Tou první jsou dětské tablety od společností, jako je Sencor či GoGen. Ty zpravidla nabízejí poloviční cenu, jednojádrové procesory a celkově mizerné specifikace. Tou druhou, z našeho pohledu zajímavější, jsou klasické tablety s nižší cenovkou. Buďto můžete koupit naprostý low-end, který se pohybuje okolo 2 tisíc Kč, nebo zakoupit „dražší“ tablet okolo 4 tisíc Kč, přičemž oproti Galaxy Tabu poměrně radikálně ušetříte a navíc zakoupíte kvalitnější tablet – například takový Asus MeMO Pad HD 7 či Acer Iconia Tab A1. Speciální aplikace rodičovské kontroly a další můžete zdarma dostahovat z obchodu Google Play. Dokoupit odolné pouzdro též není problém. Nám se tedy tato druhá varianta zdá vzhledem k poměru cena/výkon jako nejlepší možné řešení.

Plusy Mínusy

+ propracované dětské prostředí

+ dostatečně výkonný hardware

+ slušná výdrž na nabití

+ možnost přechodu do klasického prostředí

+ bohaté příslušenství

+ slot na SD karty

+ systémový konektor USB

+ slušný zvuk

- přemrštěná cena

- nutnost dětem povolovat stažení her zdarma z dětského obchodu

- zdlouhavý přechod z klasického prostředí do dětského a naopak

- nekvalitní konstrukce

- nepodsvícená senzorová tlačítka

- starší verze Androidu

- absence NFC a HDMI