Samsung Galaxy Tab 3 7.0
recenze

Samsung Galaxy Tab 3 7.0

Drahý dárek pro nenáročné

Do našich rukou se tentokrát dostal již 3. tablet Galaxy Tab 7.0 od Samsungu. Jak uspěl tento ambiciózní tablet, který vsází především na spojení vzhledu nových Galaxy zařízení, solidních specifikací a mezi novými Samsung tablety nejpřijatelnější ceny v našich redakčních testech? Má kromě líbivého vzhledu a zmiňované ceny vůbec co nabídnout?

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský

Předtím, než se pustíme do recenzování samotného tabletu si, jak je již zvykem, připomeneme jeho technické parametry.

1a

Samsung Galaxy Tab 3 7.0

Operační systém: Android 4.1 Jelly Bean
Displej: 7" TFT TN displej, rozlišení 1 024 × 600 pixelů, 16 miliónů barev
Procesor: Marvell PXA 986 1,2 GHz, 2 × ARM Cortex-A9, GPU GC1000+
Paměť: 1 GB RAM, 8 GB interní paměti (po zapnutí cca 4 GB), podpora microSD karet (max. 32 GB)  
Fotoaparát: zadní 3,2 MPx, přední 1,3 MPx
Bezdrátová komunikace: AGPS a Glonass, Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Konektory: 3,5mm Jack, microUSB port, microSD slot
Senzory: G-senzor, gyroskop, světelný senzor
Rozměry a hmotnost: 188 × 111,1 × 9,9 mm, 306 gramů
Baterie a výdrž: Li-Ion 4 000 mAh, cca 8 hodin přehrávání Full HD videa
Cena a dostupnost: červen 2013, 4 800 Kč

Obsah balení, konstrukce a vzhled

Obsah balení

Naše již tradičně úvodní kapitola bude kratší než obvykle. Samsung nám totiž Galaxy Tab 3 7.0 zaslal v předprodukčním balení – to znamená obyčejnou bílou krabici a skládací micro-USB nabíječku. Nic víc.

1a 2

Obsah předprodukčního balení

O moc bohatší bohužel však není ani běžné prodejní balení. Jediné, čeho navíc se zákazník vlastně dočká, je návod a hezčí krabička. Ta by měla být po vzoru Galaxy Tabu 3 8.0 a dalších Galaxy zařízení imitací dřeva.

Obsah standardního balení:

  • Skládací nabíječka
  • kabel microUSB-USB
  • návod


Jak vidíte, tedy vlastně nevidíte, Samsung si s dodávaným příslušenstvím neláme hlavu a do balení přikládá doslova jen to nejnutnější. V dané cenové kategorii se však tento tah pochopit. Pouzdro by zvýšilo cenu, špuntová sluchátka zase povětšinou nedosahují bůhvíjakých kvalit. Jak se ale můžete sami přesvědčit, k zakoupení je celá řada různobarevných obalů. Jejich cena se však pohybuje poměrně vysoko – mezi 700 a 1 100 Kč. To je u zařízení za necelých 5 tisíc Kč skutečně dost. Mnoho zákazníků tak určitě sáhne po neoriginálním příslušenství, které se dá získat za zlomek ceny.

 

Konstrukce a vzhled

Co si budeme povídat? U Samsungu je v poslední době obvyklé, že svá zařízení příliš neodlišuje. Třetí pokračování 7palcového Galaxy Tabu se samozřejmě poměrně dosti liší od loňské verze, ovšem to samé už se nedá říci o letošních tabletech z řady Galaxy Tab 3. Spolehlivě jej však od ostatních rozeznáme alespoň jeho úhlopříčkou.

3 5 4


Tablet totiž jako jediný z letošních Galaxy Tabů nabízí 7palcovou úhlopříčku displeje a kupodivu nejblíže svými rozměry mu není jeden z 8palcových tabletů, ale 6,3palcový tabletofon Galaxy Mega 6.3. Tablet nabízí vcelku kompaktní rozměry i velmi solidní hmotnost. Díky rozměrům 188 × 111,1 × 9,9 mm a hmotnosti 306 gramů tak není problém v případě nutnosti tablet strčit do kapsy od kalhot. Jeden háček to však má – bílá konstrukce je velmi háklivá na zanechávání barevných šmouh. S tímto problémem se Samsung potýkal už u telefonu Galaxy S III, a jak je vidět, problém stále nevyřešil. Na snímcích zadní strany si dokonce můžete všimnout modré skvrny v levé dolní části tabletu, která je pravděpodobně způsobena modrými džíny (tablet jsme v tomto stavu již dostali).

Teď se ale soustřeďme na stranu přední. Té samozřejmě dominuje 7palcový WSVGA TFT displej s rozlišením 1 024 × 600 pixelů. Jak se na moderní tablet sluší a patří, lemuje jej jen poměrně tenký rámeček. V horní části se nachází logo Samsungu a nad ním dvě černé ťupky – tou větší je čočka webkamery o rozlišení 1,3megapixelu a tou druhou je čidlo automatické regulace jasu, což u takto levného zařízení jedině chválíme. Displej nabízí klasický poměr stran 16:10 a bohužel není chráněn ochranným sklem. Oleofóbní vrstva naštěstí nechybí a tablet tak tolik netrpí na zapatlání a poměrně snadno se také čistí. V dolní oblasti přední strany se nachází oproti loňské verzi tři novinky – fyzické tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku, případně vyvolání multitaskingu a dvě senzorová tlačítka pro vyvolání možností nastavení, respektive pro návrat na předchozí obrazovku. Tlačítka bohužel nejsou podsvícená a vyhledat je ve tmě tak může být občas problém.

6 3 7


Na řadu se dostává zadní strana, kterou jsme probírali ihned v úvodu kapitoly. Samsung opět vsadil na lesklé plasty, které se velmi snadno ušpiní a dokonce i trvale obarví, viz fotografie zadní strany. V horní části zad se přesně uprostřed nachází čočka čočka fotoaparátu o rozlišení 3,2Mpix. Fotoaparát bohužel nedisponuje přisvětlovací LED diodou, ani funkcí automatického ostření – o tom více v kapitole fotoaparát. Kousek pod snímačem fotoaparát pak nalezneme stříbrné logo Samsungu. Úplně dole pak najdeme info o baterii. To je zadní strany vše.

8 9 10

Obarvené místo je na fotografiích špatně vidět, proto je zvýrazněné červeným kruhem

Konečně se dostáváme k bokům tabletu. Ty jsou zakulaceny tak, aby se tablet lépe držel a vyvedeny do stříbrné barvy, které v nás má pravděpodobně evokovat hliník – jestli ano, tak se skutečně jedná o hodně laciný pokus. Už na první pohled je totiž vidět, že máme tu čest s plasem a první omak vše jen potvrdí. Jako první se podíváme na pravou stranu v poloze na výšku. Ta nabízí klasické power tlačítko, které slouží pro vypnutí/zapnutí tabletu a uspání/probuzení z režimu spánku, i když pro tuto činnost většina uživatelů asi používá home tlačítko na přední straně. Těsně pod tlačítkem se nachází kolébkový ovladač hlasitosti. Obě tlačítka jsou sobě skutečně velmi blízko a nespočetně krát se nám podařilo zmáčknout to nesprávné. Přesuneme se na horní stranu – ta je velmi „chudá“. Nachází se na ní totiž pouze klasický audio vstup v podobně klasického 3,5 mm jack – Samsung chválíme za to, že jej neumístil na dolní stranu, kde v mnohých případech překáží.

11 12


Na levé straně to také není žádná hitparáda. Najdeme na ní totiž pouze slot pro microSD kartu, která umožňuje rozšíření uživatelské paměti. Vyzkoušeli jsme vložit kartu s 32 GB a tablet neměl sebemenší problém s jejím načtením. Poradit by si měl ale i s kapacitou 64 GB, kterou jsme ale bohužel neměli v danou chvíli k dispozici. Když se podíváme na spodní stranu, najdeme na systémový konektor typu microUSB 2.0 a dvojici hlasitých reproduktorů.

14 13


Celkově tak můžeme konstrukci Galaxy Tabu 3 7.0 zhodnotit poměrně pozitivně, i když do ideálního stavu má hodně daleko. Začněme pozitivy – tablet nevrže, neprohýbá se, je poměrně lehký a jeho rozměry jsou též poměrně kompaktní. Co nás ale mrzí? Určitě laciné plastové provedení a hlavně náchylnost zadního krytu k obarvení. Také senzorová tlačítka by mohla být podsvícená.




Výkon a výdrž, systém a aplikace, fotoaparát a webkamera, zvuk

To, co se ukrývá uvnitř krabice, jaké nabízí tablet vlastně příslušenství a prohlídku samotného přístroje z venku už máme za sebou a nyní je čas na to podívat se, co se ukrývá uvnitř něj.


Výkon a výdrž

Samsung pro tentokrát nevsadil na jeden ze svých čipů, které můžeme vídat u většiny novějších Samsung tabletů, ale na řešení v podobě konkurenčního SoC PXA 986 od Marvellu. Samotný procesor nabízí dvě jádra o taktu 1,2 GHz a je cca o 20 % méně výkonný než též dvoujádrový Exynos z Galaxy Tabu 8.0. Zbytek výbavy činí 8 GB úložného prostoru, 1 GB paměti RAM a grafický čip Vivante GC1000+.

15 16 17

Screeny z idenfitikátoru hardware CPU-Z

Abychom si výkon tabletu dostatečně ověřili, podrobili jsme jej jako vždy trojici benchmark testů (Quadrant Standard Edition, AnTuTu a NenaMark 2). V AnTuTu tablet dosáhl vcelku slušného skóre 11 836 bodů a podařilo se mu překonat například staroučký smartphone Samsung Galaxy S II. Za tablety a telefony s novějšími procesory o dvou či čtyřech jádrech však podle očekávání poměrně dost zaostal. Nejvíce se tabletu ale dařilo v otázce 3D výkonu, což se pozitivně projevuje na hraní náročnějších her. V testu Quadrant Standard Edition pak tablet získal 3 915 bodů a jeho poměrně slušný 3D výkon se opět jen potvrdil. Jako poslední se na řadu dostal NenaMark 2, který testuje právě 3D výkon při náročnějších úkonech a následně jej přepočítává na snímky za vteřinu (FPS). V tom se tabletu povedlo utržit 51,6 FPS.

18 19 20

Zleva: AnTuTu, Quadrant Standard Edition a NenaMark 2

Tablet poměrně překvapil tím, že rozjel i velmi náročné hry typu Dead Trigger 2 či FIFA 2014. Hry navíc „šlapali“ vcelku dobře a nemůžeme si stěžovat na to, že bychom se setkali se záseky či zvláštním chováním. Na screenshotech z Dead Triggeru 2 sice můžete vidět jakési černé tečky, ty se ovšem pouze při pořízení screenu, jinak se hra chovala vcelku standardně, ovšem musíte se spokojit s nižšími detaily a ne s tím, co by mohla nabídnout například nVidia Tegra 4 – to je ovšem jiná cenová relace. Ostatně ve všech náročných hrách se musíte spokojit s nižšími detaily, ale zahrajete si a to dokonce i takový závodní trhák, jako je Real Racing 3.

21 22 23

Zleva: Real Racing 3, Dead Trigger 2 a FIFA 2014

Asi největší pozitiva z celého tabletu shledáváme na jeho baterii. Ta do vínku dostala kapacitu 4 000 mAh a přístroj dokáže bez problémů pohánět skutečně dlouho. Když každý den shlédnete nějaké to video, poslechnete pár písniček, projede emaily a chvíli prohlížíte webové stránky, bude tablet nabíjet sotva dvakrát do týdne. Tablet jsme samozřejmě podrobili také testu přehrávání Full HD 1080p videa x.264, kdy tablet vydržel skvělých 8 hodin a 18 minut. Naše nastavení bylo následující – jas na 50 %, stejně tak zvuk vysílány do sluchátek, přístroj byl navíc celou dobu připojen k Wi-Fi. Nutno podotknout, že výdrž se dramaticky prodloužila také kvůli úspornému režimu, který se aktivoval při nižším procentuálním stavu baterie (snížil jas na minimum).

24 25


Systém a aplikace

Po stránce systému Samsung poměrně zklamal. Ne, že by byl v případě Galaxy Tabu 7.0 Android nestabilní nebo se sekal, ale spíše jde o to, že v zařízení stále nacházíme Android ve verzi 4.1 Jelly Bean a to i přesto, že se jedná o vcelku nový přístroj. Samsung snad vše napraví a brzy přispěchá s aktualizací, i když v jeho případě se o tom dá přinejmenším spekulovat. Ještě zpátky k plynulosti prostředí - musíme uznat, že při náročnějších aplikacích či při přecházení z plochy na plochu není nouze o občasný zásek, který je pravděpodobně způsoben vražednou kombinací slabšího dvoujádra a grafické nadstavby TouchWiz 4.0, která je „pověstná“ svými vysokými nároky na hardware.

26 27


Jako u ostatních Samsung zařízení, tak i u Galaxy Tabu 7.0 grafická nadstavba TouchWiz kromě větších nároků na výkon zařízení, přináší také speciální widgety, funkce a samozřejmě aplikace, jako je T-poznámka, Samsung Apps, lehce upravený kalendář, tedy S plánovač či ChatOn.

29 30 32


Jako výhodu musíme uvést skutečnost, že mezi softwarem nalezneme také Polaris Office v plné verzi, který s bravurou zvládá úpravu i vytváření dokumentů. V obchodě Google Play jsou sice v nynější době ke stažení i free verze podobných programů, ovšem oproti nim má Polaris Office v určitých funkcích stále navrch.

31

Co nás ale nemile překvapilo, byla skutečnost, že i v případě, že jsme měli z celkových udávaných 8 GB úložného prostoru pro uživatele k dispozici okolo 300 MB, nebylo možné nainstalovat jakoukoliv další aplikaci. To se samozřejmě po odinstalování většího souboru dat změnilo, ovšem dospěli jsme tak k závěru, že 8 GB je skutečně málo – stačí nainstalovat dvě až tři hry typu Real Racing, Dead Trigger či FIFA 2014 a do tabletu nelze bez vsunutí externí paměti typu microSD nainstalovat vlastně nic navíc.

Kromě výše uvedených aplikací v tabletu samozřejmě najdeme celé kvantum předinstalovaných aplikací, které jsou pro Android typické. Takže logicky nechybí například Gmail, emailový klient, průzkumník souborů, internetový prohlížeč či hlasové vyhledávání a mnoho dalších aplikací, které najdete v dražších i v levnějších zařízeních se systémem Android.


Fotoaparát a webkamera

Galaxy Tab 3 7.0 disponuje zadním i předním fotoaparátem. Nejdříve se zastavíme u primárního, tedy zadního s 3,2megapixelovým čipem. Jak jsme u levných, ale i u mnoha dražších tabletů zvyklí, chybí mu samozřejmě přisvětlovací LED dioda a dokonce i funkce automatického ostření. Za dobrých světelných podmínek tablet zvládne pořídit alespoň ucházející fotografie – zázraky nečekejte, ale pro základní účely postačí. Horší je to s ostrostí detailů – například vyfocení jízdního řádu či jiného textu je velmi obtížné. S horšími světelnými podmínkami navíc dochází k masivnímu zhoršení kvality. Níže si můžete prohlédnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení.

33 34 35
36 37 38

Fotky pořízené tabletem v maximálním rozlišení

Prostředí fotoaparátu je na chlup stejné jako u ostatních novějších tabletů Samsung. K dispozici jsou tak poměrně široké možnosti nastavení. V něm si můžete vybírat mezi jednotlivými efekty, změnit vyvážení bílé či určovat rozlišení a další. Na přední straně pak nechybí webkamera s 1,3megapixelovým snímačem. Ten umí kromě uskutečňování videohovorů také natáčet videa a fotografovat.


Zvuk

Na dolní hraně tabletu se nacházejí dvě mřížky, kterými jsou hlasité reproduktory, a můžeme vás ujistit, že jsou skutečně hlasité. Během běžného provozu jsme měli zvuk dokonce raději stažený na cca 30 až 40 %. Při maximálním nastavení pak tablet zvládne celkem solidně ozvučit menší místnost. Regulace hlasitosti probíhá buďto pomocí kolébkového ovladače či klasicky v nastavení tabletu.

14

Na těle přístroje pak nechybí ani 3,5 mm jack, jenž se nachází v horní části tabletu a jednoduše se k němu přistupuje. Koncovka sluchátek lze navíc do tabletu zasunout velmi snadno. Stejně jako u zvuků, které se linou z reproduktorů, potěší vcelku kvalitním podáním.





Zhodnocení a závěr

A jsme ve finále celé recenze. Nyní je čas na to, shrnout, jak si tablet vlastně vedl, jaké jsou jeho výhody a nevýhody. Protentokrát začneme pozitivy. Mezi ně lze stoprocentně zařadit velmi slušná výdrž baterie (8 hodin a 18 minut při přehrávání Full HD videa), vcelku kompaktní rozměry a váha, slušný displej a na slabé dvoujádro i překvapí 3D výkon – proto si na tabletu zahrajete i většinu moderních 3D her.

3 5 4


Je čas na zápory – tím hlavním je bezesporu vyšší cena, která je na tablet podobného ražení nastavena až překvapivě vysoko. Vzhledem k ní bychom tak očekávali asi vyváženější parametry. To se týká až na výdrž na nabití vlastně všech parametrů od samotného výkonu až po displej. Co nás zarazilo od samého začátku, byla absence podsvícení senzorových tlačítek a hlavně náchylnost zadního krytu k trvalému obarvení.

 

Plusy Mínusy

+ dobrá výdrž na nabití

+ kompaktní rozměry a solidní hmotnost           

+ slušné zpracování           

+ nabíjení přes microUSB

+ GPS, Bluetooth 4.0

+ slot pro microSD karty

+ solidní zvuk

 

- vysoká cena

- podprůměrný výkon

- málo místa pro uživatelova data        

- nepodsvícená senzorová tlačítka

- kryt náchylný k obarvení

- občasné záseky systému

- absence NFC a HDMI

- starší verze Androidu

 

 Suma sumárum vlastně Galaxy tab 3 7.0 spíše nedoporučujeme. Za dané peníze, i mnohem méně, se dá zakoupit stejně výkonné či výkonnější zařízení. Jediné s čím se musíte smířit, je absence loga Samsung. I tak se dá ale zakoupit značkové, levnější a zároveň i výkonnější zařízení, jako je 7palcový Asus MeMO Pad HD 7 či 8palcový Acer Iconia Tab A1, jenž oba pohání čtyřjádro od MediaTeku. I přese všechno je ale Galaxy Tab 3 7.0 poměrně dobře použitelný, trpí především špatným poměrem cena/výkon.