Samsung Galaxy Tab 3 10.1
recenze

Samsung Galaxy Tab 3 10.1

Poprvé s tlačítky

Poté, co se nám do rukou dostal 7palcový Galaxy Tab 3, nyní přichází čas na jeho vůbec největšího bratříčka. Ten se vyjímá především dvoujádrem od Intelu a na první pohled poměrem stran, který se až nečekaně blíží iPadům. Jaké jsou vlastně jeho výhody a nevýhody? To a mnohem více se dozvíte v naší recenzi.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský

 

Předtím, než se pustíme do recenzování samotného tabletu si, jak je již zvykem, připomeneme jeho technické parametry.

dsc_0599

Samsung Galaxy Tab 3 10.1 (LTE)

Operační systém: Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej: 10,1" TFT TN displej, rozlišení 1 280× 800 pixelů
Procesor: Intel Atom Z2560 o taktu 1,6 GHz, dvě jádra (max. 4 pracovní vlákna) 
Paměť: 1 GB RAM, 16 GB interní paměti, podpora microSD karet (max. 64 GB)
Fotoaparát: zadní 3 MPx, přední 1,3 MPx
Bezdrátová komunikace: GPS, Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, infraport, 3G modul     
Konektory: 3,5mm Jack, microUSB port, microSD slot
Senzory: G-senzor, akcelerometr, světelný senzor
Rozměry a hmotnost: 176,1 x 243,1 x 7,95 mm, 512 gramů
Baterie a výdrž: Li-Pol 6 800 mAh, přes 6 hodin při přehrávání videa
Cena a dostupnost: září 2013, cca 11 500 Kč


Obsah balení, konstrukce a vzhled, displej

Obsah balení

Stejně tak jako v případě menšího bratříčka, tedy Galaxy Tabu 3 7.0, tak i jeho největší sourozenec přišel ještě v předprodejním balení – obyčejná bílá krabička, uvnitř níž se nachází pouze skládací microUSB nabíječka a tablet. Ovšem jak jsme se ujistili u autorizovaných prodejců, není ani standardní zákaznické balení o moc bohatší – navíc obsahuje vlastně jen návod.

1

Obsah standardního balení:

  • Skládací nabíječka
  • kabel microUSB-USB
  • návod


I u jako o Galaxy Tabů 3 7.0 a 8.0 Samsung vsází na nyní módní imitaci dřeva. Co nás ale zamrzelo, je skutečně chudé balení. Na to, že máme co dočinění s tabletem, který se v nejnižší konfiguraci prodává za 9 500 Kč, je na tom příslušenství skutečně bídně. I když v poslední době tak trend velí a stále více výrobců šetří na příslušenství, které si následně nechá velmi dobře zaplatit. Například za kvalitní neoprénový obal od Samsungu, který poslouží i jako polohovací stojánek, utratíte zhruba 1 000 Kč.

Konstrukce a vzhled

Konkrétní rozměry tabletu činí: 176,1 x 243,1 x 7,95 mm a hmotnost 512 gramů – na 10palcový tablet tedy velmi solidní parametry. I přesto se ale do tabletu vešla poměrně výkonná střeva a baterie s kapacitou 6 800 mAh. Jak můžete sami vidět, tak tablet po stránce designu nijak nevybočuje z trendu současných Samsung zařízení, ovšem přichází s poměrně zvláštním rozvržením fyzických tlačítek, které se nenachází, jak je u tabletů zvykem, ve vertikální, ale v horizontální poloze. Upřímně musíme říci, že nám rozpoložení, byť při čtení, moc nevyhovovalo a častokrát jsme se omylem vrátili na předchozí obrazovku, případně vyvolali nastavení.

Zadní strana je pro Samsung typicky lesklá a po přiblížení je patrné, že je pokryta jakousi texturou. Kromě čočky 3megapixelového fotoaparátu bez LED diody a loga Samsung na ní pak nic zázračného nehledejte. Upozornit musíme na skutečnost, že zadní strana bude i přes lehce odlišné zpracování pravděpodobně stejně jako 7palcový model, náchylná k obarvení. Ovšem zde nehrozí to, že by 10palcový tablet někdo nosil v kapse, tedy pokud není obr.

2 3


A šupem k bokům přístroje. Boky jsou opět zakulacené a vyvedeny do stříbrné barvy, která má pravděpodobně, ačkoli neúspěšně, napodobovat prémiové hliníkové zpracování. Začněme rovnou z ostra tou „nejnadupanější“ stranou, jedná se o horní bok při držení na šířku. Na tom se nezvykle nachází rovnou 5 různých tlačítek, slotů či portů. Když postupujeme z leva, narazíme na klasické power tlačítko, kolébkový ovladač hlasitosti, na kterém jsme si neustále pletli plus a mínus a slot pro microSD kartu (max. 64 GB). Přesně uprostřed se pak nachází infraport, pomocí kterého můžete ovládat podporované a v mnoha případech i nepodporované televizory. V našem případě se za infraportem nachází ještě slot pro SIM kartu.

4

Když se přesuneme rovnou na levou stranu, nalezneme na ní jeden ze dvou reproduktorů (druhý se nalézá na straně pravé) a 3,5mm audio jack, ze kterého připojená sluchátka trošku vykukují, ovšem na kvalitu zvuku to nemá žádný vliv. Uznat musíme také to, že Galaxy Tab 3 10.1 poměrně solidně a především nahlas hraje, díky reproduktorům umístěným na bocích. Poslední je na řadě dolní strana (při držení na šířku), na té se nachází už pouze systémový microUSB 2.0 konektor.

5 6


A jak na nás vlastně celková konstrukce tabletu působila? No konstrukce vcelku pozitivně. Jak se na zařízení za danou cenu sluší a patří, tak tablet nikde neskřípal, ani se neprohýbal. Designově se nám Galaxy Tab také vcelku líbil a pochválit musíme i poměrně solidní hmotnost. Ze subjektivního hlediska nás poměrně „zklamalo“ jeho rozvržení, kdy se fyzická tlačítka nacházela na podlouhlých stranách. Častokrát jsme tak o ně zavadili a například se vrátili zpátky či vyvolali nastavení – dané je to tím, že jsme jej častěji používali na výšku.

Displej

Dispej je to, co mnoho zákazníků na tabetu logicky zajímá nejvíce, přední strana tabletu je však tak trošku specifická. Je totiž už na první pohled patrné, že hlavní využití tabletu by nemělo být jako standardně na výšku, ale naopak na šířku. Proto se tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku, případně vyvolání multitaskingu a dvě senzorová tlačítka pro vyvolání možností nastavení, respektive pro návrat na předchozí obrazovku, nacházejí na delší straně tabletu. Tlačítka jsou podsvícená a samozřejmě fungují přesně tak, jak mají. Samotný displej do vínku dostal dnes už podprůměrné rozlišení 1 280 × 800 pixelů. To samé můžeme říci o TFT TN technologii. I přesto jsme však neměli s čitelností na přímém slunečním svitu sebemenší problém, avšak jas musel být na 100 %. Na přední straně pak nechybí ještě logo Samsungu, vedle kterého se nachází 1,3megapixelová webkamera a senzor pro automatickou regulaci jasu.

7 8 9


Poprvé, když Galaxy Tab 3 10.1 uvidíte, vás určitě šokuje poměr stran – to je však skutečně záležitost pouze prvního pohledu – po bližším prozkoumání totiž tablet nenabízí poměr stran 4:3, jak by se mohlo na první pohled znát, ale pro Androidy standardní poměr 16:10 se zmiňovaným rozlišením 1 280 × 800 pixelů a 10,1palcovým displejem. Za první dojem tak může především netradiční rozložení senzorových tlačítek, která displej pocitově rozšiřují.

10 11 12



Výkon a výdrž, systém a aplikace, fotoaparát a webkamera, zvuk

To, co se ukrývá uvnitř krabice, jaké nabízí tablet vlastně příslušenství a prohlídku samotného přístroje z venku už máme za sebou a nyní je čas na to podívat se, co se ukrývá uvnitř něj.

Výkon a výdrž

Proto, abychom si potvrdili, co se skutečně ukrývá pod pokličkou tabletu, jsme zvolili prověřenou aplikaci CPU-Z, která rozpoznává hardware. Žádné překvapení se nekonalo– tablet skutečně pohání dvoujádrový procesor Intel Atom Z2560 s dvěma jádry a taktem 1,6 GHz. Z pohledu Android zařízení je samozřejmě zajímavá i platforma x86. Další výbava čítá spíše podprůměrný 1 GB paměti RAM, operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean a dvoujádrový grafický čip PowerVR SGX 544 MP2. Z 16 GB interního prostoru je po spouštění uživateli k dispozici cca 11,2 GB. Paměť lze navíc rozšířit pomocí microSDXC karet až o dalších 64 GB.

13 14 15


Jako obvykle jsme si výkon tabletu otestovali v trojici benchmark testů. Jedná se o NenaMark 2, Quadrant Standard Edition a AnTuTu. Jak můžete vidět, AnTuTu test dostal nový kabátek, ovšem své účely plní nadále stejně dobře či špatně - těžko spekulovat, zda výrobci skutečně až tolik ovlivňují výsledky testů či ne. Procesor Intel Atom tak dokázal v AnTuTu získat slušných 18 613 bodů, což se rovná výkonu loňských top smartphonů. V Quadrantu to bylo ještě lepší – zde především díky čtení/zápisu dat tablet vcelku slušně exceloval. I skóre v NenaMarku 2 bylo více než dobré. Už nyní však můžeme konstatovat, že i přes veliký výkonností rozdíl oproti menšímu bratříčkovi Samsung Galaxy Tab 3 7.0 hardware stále na plynulé hraní her prostě NESTAČÍ.

16 17 18

Zleva: AnTuTu, Quadrant a NenaMark 2

Ano, i přes velmi solidní hardware musíme prozradit, že pokud chcete tablet především na hraní her, nebude Galaxy Tab 3 10.1 tou nejlepší volbou. Plynule jsme si z námi testovaných her zahráli vlastně pouze FIFU 14, která je však stejně jako verze pro PC spíše nenáročným titulem. Uniknout jsme si ale nenechali ani nový Dead Trigger 2. Ten byl však k našemu překvapení hratelný pouze na nízké detaily, když jsme se namlsali poměrně plynulým chodem – přepnuli jsme na high a byli jsme zděšeni, hra se sekala a především ve chvílích, kdy se na scéně objevilo více zombíků, byla zcela nehratelná. U závodní hry Asphalt 8: Airbone jsme se zase setkali s problémy na začátku hry, kdy nám několikrát spadla, nakonec jsme ji zprovoznili a „vcelku“ plynule si i zahráli, občasné záseky ale bohužel nechyběly.

19 20 21

Zleva: Asphalt 8: Airbone, FIFA 14 a Dead Trigger 2

Od úsporného čipsetu Atom od Intelu jsme upřímně očekávali více. Baterie s kapacitou 6 800 mAh bohužel spíše nemile překvapila. Ne, že by byla výdrž zařízení nějak tragická – i při náročném využití v klidu většinou vydržíte celý den, ovšem při přehrávání streamovaného videa při jasu na 50 % a zapojenými sluchátkátky s hlasitostí též na 50 % vydržel tablet zapnutý pouze 6 hodin a 40 minut. Při normálním denním využívání, jako je občasné prohlížení webu, kontrola emailů či sledování několika YouTube videí, pak budete nuceni tablet nabíjet cca každý druhý den – to není vůbec špatné, ovšem konkurence mnohdy nabízí lepší řešení. Nabíjení bylo též navíc až bolestivě dlouhé a na dobití plné kapacity si musíte počkat něco mezi 4 a 5 hodinami.

22 23

Screen při testu přehrávání videa

Systém a aplikace

Samsung Galaxy Tab 3 10.1 už po vybalení běží na Androidu ve verzi 4.2 Jelly Bean. Ten je samozřejmě obohacen o grafickou nadstavbu TouchWizz 4.0. Když vezmeme v potaz, že tento Galaxy Tab, debutoval již před pár měsíci, můžeme tedy Samsung vcelku pochválit, neboť verze 4.3 či 4.4 se prozatím nachází skutečně pouze v pár tabletech. Pokud jste zvyklí na předchozí tablety od Samsungu, určitě vás systém ničím extra nepřekvapí. Mnoho uživatelů má stále zafixováno, že jakmile zařízení běží na x86 procesoru od Intelu, má problémy s kompatibilitou – to však skutečně není pravda. Tablet neměl problém s jakoukoliv aplikací, kterou používáme při běžném provozu i testování - to, že se občas sekaly či padaly je věc druhá.

24 25 26


Když zabrousíme do menu, zjistíme, že je rozděleno mřížkami typu 8 × 5. Na první stránku se tak vejde rovnou 40 aplikací. Horní část menu obsahuje lištu, na které je možné volit mezi tím, zda chcete zobrazovat aplikace či nástroje, které můžete řadit dle různých kritérií. Nechybí pak ani „spešl“ aplikace od Samsungu, mezi které se řadí například T-poznámka, obchod Samsung Apps, S plánovač či ChatOn. Velmi zajímavá je z našeho pohledu především aplikace Smart Remote – ta dohromady s infraportem umožňuje ovládat podporované televizory právě pomocí tabletu. Podporováno je velké množství televizorů a zoufat nemusíte ani v okamžik, kdy mezi ně vaše televize nepatří – aplikace je schopna inteligetně se naučit komunikovat i s dalšími modely. Zajímavá je i aplikace Group Play, které umožňuje naráz synchronizovat více zařízení, která pak nabízí vyšší hudební výkon při přehrávání a vše je přitom dokonale slaďené.

27 28 29


Co potěší je také přítomnost kancelářského balíčku Polaris Office, který umožňuje nejen prohlížet, ale také editovat a vytvářet office dokumenty, jako je Word či Excel. Zapomenout nesmíme ani na důležitou skutečnost – s tímto 10palcovým tabletem můžete klidně uskutečňovat telefonní hovory, stejně tak dobře lze přijímat/odesílat SMS a MMS zprávy. Musíme však upřímně říci, že telefonování s 10palcovým tabletem je už skutečně tak trochu moc – to, že tuto funkci nabízí lze však považovat spíše za pozitivum v chvílích nouze.  

30 31


Prostředí je jinak vcelku plynulé, i když by Galaxy Tabu 3 10.1 zajisté slušelo více než pouhý 1 GB paměti RAM, který společně s náročnou nadstavbou Touchwiz tablet tak trochu limituje – ano, není to tak hrozné jako u první či druhé generace, ale zařízení v dané cenové kategorii by nemělo trpět na kompromisy podobného typu.

Fotoaparát a webkamera

Tragédie – jednoduše tragédie. Asi tak se dají slovy popsat výkony 3megapixelového fotoaparátu, který se nachází na zadní straně tabletu. Na těchto bídných výkonech se samozřejmě podepisuje kromě snímače s nižším rozlišením také absence přisvětlovací LED diody a dokonce i funkce automatického ostření – divné, že mnoho výrobců dokáže i zdaleka levnější modely osadit alespoň jednou z funkcí.

32 33 34


Předtím, než se podíváme na výsledné fotografie, se na chvíli zastavme u prostředí. To je u Samsungu už standardně poměrně bohaté. K dispozici jsou různé režimy fotografování, časovač, efekty (černobílý, sépie a další) a další všemožná nastavení včetně geotagingu či nastavení expozice. Fotky, které jsme tabletem pořídili, si můžete v plné velikosti prohlédnout na následujících obrázcích.

36 35 37


Jak sami vidíte, fotky jsou skutečně mizerné – nouze není o šum a díky absenci autofocusu jsou navíc velmi rozmazané, pořídit ostrou fotografii nebo si nafotit například jízdní řád je tak velmi obtížné. Na kvalitě fotografií se samozřejmě podepsalo i špatné počasí, které nás v posledních dnech provází. Ovšem lepší to nebylo ani v prosvětlených prostorech.

Tablet kromě zadního fotoaparátu disponuje také webkamerou o rozlišení 1,3 megapixelu. Ta oproti zadnímu fotoaparátu podává alespoň průměrné výsledky a k videohovorům poslouží s přehledem. Navíc zvládá pořizovat fotografie a natáčet videa.

Zvuk

Stejně jako u menšího sourozence v podobě tabletu Galaxy Tab 3 7.0 musíme i největšího z rodiny pochválit za velmi kvalitní zvukový výstup. Za tím stojí stereoreproduktory na bocích přístroje. Tablet tak hraje dostatečně nahlas i při 50 % nastavení intenzity zvuku. Hlasitost můžete regulovat jak na bocích přístroje, tak samozřejmě i v tabletu. Co se kvality týká, je zvukový projev solidní – s HTC One se však měřit nemůže. Pro ozvučení menší místnosti však poslouží solidně.

Hlasitost lze navíc i při zamknutém displeji. Samozřejmě nechybí ani klasickýc 3,5 mm jack, proti kterému též neshledáváme žádné negativa. Škoda jen, že Samsung do základního balení nepřibalil žádná sluchátka.




Zhodnocení a závěr

Tak a prokousali jsme se společně až na samotný závěr recenze, kde si shrneme jaké dojmy v nás vlastně největší Galaxy Tab 3. řady zanechal a jaká je vlastně jeho konkurence. Začněme tím, čím nás tablet zklamal nebo lépe řečeno spíše nepotěšil. První musíme zmínit rozvržení fyzických tlačítek po delších stranách tabletu – jelikož jsme jej poměrně často používali ke čtení a prohlížení webu, překážela nám a často jsme se vrátili zpět či vyvolali nastavení – pokud tedy hodláte využívat tablet především na výšku, nebudete to mít s Galaxy Tabem 3 10.1 jednoduché. Další věc je výkon, který je například oproti tabletu Asus MeMO Pad FHD 10, který nabízí naprosto stejné parametry a navíc dokonce Full HD displej, mnohem horší a to především v otázce her, se kterými byl poměrně velký problém. Za tímto problémem stojí s největší pravděpodobností žravý ToucWiz. Výdrž tabletu je na dnešní poměry také spíše průměrná, možná až podprůměrná na to, v jaké cenové relaci se pohybuje.

7 8 9


A co nás naopak potěšilo? Určitě vcelku kvalitní konstrukce, velmi nízká hmotnost – pouhých 512 gramů. Vcelku pozitivně můžeme hodnotit i to, že Samsung do tabletu implementoval Android v novější verzi 4.2 Jelly Bean. Pak tu jsou příjemné vychytávky jako infraport, díky kterému můžete jednoduše ovládat televizor či grafická nadstavba TouchWiz, která sice celý zpomaluje, ale i přesto nabízí řadu vychytávek. Displej je solidní, i když by mu zajisté více slušelo full HD rozlišení. Výhodou této verze byla také konektivita – byl totiž přítomen slot pro SIM kartu – po jejím vložení dokáže tablet dokonce nahradit i telefon.

A jaká je vlastně konkurence? Pokud se soustředíme pouze a jen na tablety s 10palcovým displejem a podporou 3G modulů, nabízí se například o něco dražší Samsung Galaxy Note 10.1 loňské edice, který jsme též testovali. Ten navíc nabízí speciální dotykový digitizér S-Pen a pro nás celkově zajímavější parametry – je však o 1 500 Kč dražší. Ve stejné cenové kategorii se pak pohybuje také Asus MeMO Pad ME302KL – ten se chlubí čtyřjádrem od Qualcommu, Full HD displejem, větší pamětí RAM i lepším fotoaparátem.

Plusy Mínusy

+ konektivita (infraport, microSD, microUSB a volitelně i 3G modul)

+ telefonní funkce

+ nezvyklé umístění senzorových tlačítek

+ nízká hmotnost (pouze 512 gramů)        

+ nabíjení přes microUSB

+ prémiové aplikace

+ Android ve verzi 4.2 Jelly Bean

+ slušný zvuk

- nevyužití solidního potenciálu ve hrách         

- rozlišení pouze 1 280 x 800 pixelů

- podprůměrná výdrž na nabití a dlouhé nabíjení  

- absence NFC a HDMI

- fotoaparát k ničemu

- velmi chudé základní balení