Nokia X10
recenze

Nokia X10

Ekologická a drahá
8

Na českém trhu se objevila další nová Nokia a rovnou jde o dvojče vrcholného modelu X20. Nová Nokia X10 je na první pohled identická. Neliší se vzhled, displej a z velké části ani výbava. Drobné ústupky však předznamenaly pokles ceny, která již není tak extrémně vysoká a aktuálně se pohybuje kolem hranice 7,5 tisíc korun.

Letošní portfolio telefonů HMD Global budí prozatím velké rozpaky. Vrchol představuje Nokia X20, která za téměř 10 tisíc korun nabízí jen velmi chabou výbavu. Její dvojče, Nokia X10, jde v podobných šlépějích. Navzájem od sebe obě novinky nemáte možnost rozeznat, avšak v několika drobnostech se liší, a to ve prospěch Nokie X20. Co to znamená? Nokia X10 se nadále může těšit ze čtyř fotoaparátů, velkého Full HD+ displeje nebo Snapdragonu 480 a také dlouhé softwarové podpory. Startuje však s nižší cenou, která se pohybuje kolem mnohem příznivějších 7,5 tisíc korun.

Technické parametry Nokia X10

Kompletní specifikace
Konstrukce168,9 × 79,7 × 9,1 mm, 210 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP52
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 480, CPU: 4×2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 619
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 470 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2021,

Obsah balení

Prodejní balení vypadá na pohled identicky jako u starších Nokií, avšak výrobce se rozhodl najet na rádoby ekologickou vlnu. Mobil tak postrádá nabíjecí adaptér. Škoda, že prostor po něm v krabici zeje prázdnotou. V balení kromě mobilu najdete jen USB kabel a 100% kompostovatelné pouzdro.

Konstrukční zpracování: matný plast

Vzhled Nokie X10 je skutečně zcela identický s Nokií X20. To znamená, že před sebou máme další typickou Nokii, která se velmi podobá starším modelům. Beze změny zůstaly také rozměry, a tak je nutné opět počítat se šířkou téměř 80 milimetrů, což je opravdu hodně a nepříjemně se to projevuje na pohodlí při držení v ruce.

Nokia X10

Ačkoliv je cena Nokie X10 již o něco příznivější, nadále je nutné připomínat, že vzhled působí zbytečně obyčejně. Pochvalu si výrobce zaslouží alespoň za matná záda, která nepřitahují otisky prstů. Samotné zpracování je však solidní a telefon rozhodně nijak nevrže. Vážně ale zamrzí zcela nulový progres. Novou Nokii hravě zaměníte se starými modely řady 3 či 4, které stojí polovinu.

Nepohodlné držení pak ještě prohlubuje vysoká hmotnost 220 gramů. Jedná se opravdu o extrémní hodnotu, kterou běžně vídáme u mobilů celoskleněné či keramické konstrukce. Nokia to „zvládla“ s plastovými zády, bohužel. Špatnou ergonomii podtrhují nevhodně umístěná boční tlačítka, a to včetně velké klávesy kombinované se čtečkou otisků prstů. To se Nokii jednoduše nepovedlo. Čtečka alespoň funguje poměrně spolehlivě.

Nokia X10

O ochranu telefonu se může postarat výrobcem dodávané pouzdro, kterému rozhodně nelze upřít značnou míru originality. Žádný průhledný silikon či fádní barvy se nekonají. Pouzdro se pohodlně nasazuje, je příjemné na dotek a současně je v rámci ekologie 100% kompostovatelné. Bohužel zvětší již tak značné rozměry telefonu.

Líbilo se nám
  • matná záda
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • vysoká hmotnost
  • telefon se hůře drží
  • nevhodně umístěná tlačítka
  • pouze plastová záda

Displej: alespoň je jemný

Čelní straně dominuje 6,67palcový IPS displej s Full HD+ rozlišením a bohužel i poměrně masivními rámečky. Je to velká škoda, neboť i u mobilů střední třídy již dochází k redukci šíře samotných rámečků. Samotný displej je pouze průměrný. Ano, je dostatečně jemný i velký, jenže proč jsme se nedočkali OLED panelu nebo vyšší obnovovací frekvence, když obojí je u konkurence běžné? Na to zná odpověď zřejmě jen Nokia.

Nokia X10

Na každý pád ani v tomto ohledu proti konkurenci neobstojí. Dodejme, že ochrana displeje byla svěřena do rukou sklíčka Gorilla Glass 5. Za vyzdvihnutí stojí alespoň fakt, že Nokia X10 disponuje režimem Always-On, navzdory nasazení IPS panelu. Pokud budete chtíti, displej může neustále decentně svítit a bílé zobrazovat hodiny, datum, počasí a zmeškané události.

Líbilo se nám
  • slušný IPS panel
  • praktický Always-On
Nelíbilo se nám
  • čekali bychom AMOLED panel
  • jen 60Hz obnovovací frekvence

Zvuk: klasika střední třídy

Na těle smartphonu najdeme nejen USB-C, ale i 3,5mm jack, což je super. Poslech hudby je tak naštěstí možný právě přes jack, neboť jediný hlasitý reproduktor na spodní hraně kvalitou neoslní. Je ale hlasitý, tudíž se skvěle hodí na vyzvánění, které rozhodně jen málokdy přeslechnete.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • chybí stereo reproduktory

Výkon hardwaru: pouze velmi průměrný

HMD Global se letos vzhlédlo ve Snapdragonu 480 a nakoupilo těchto procesorů tolik, že jej budeme vídat asi ve všech telefonech Nokia. Ani v modelu X10 neudělá vyloženě radost, jedná se spíše o slabý průměr pro telefon za 7,5 tisíc korun. Mobil se sice nezadýchává, zdaleka ne, ale u velmi náročných aplikací už mu spuštění trvá déle, totéž může nastat u her. Je také nutné říci, že konkurence nabídne zpravidla vyšší výkon. Oproti Nokii X20 pak došlo k redukci operační paměti, a to výrazné. Klesla z 8 GB na pouhé 4 GB. Interní paměť pojme 128 GB, přičemž reálně zbývá zhruba 111 GB pro vaše data po prvním zapnutí. Nenechte se proto zmást námi testovaným kouskem se 64GB pamětí, tato verze u nás nebude oficiálně k dostání. Kromě velikosti úložiště se však nijak neliší.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podporuje paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • menší operační paměť
  • slabší procesor
  • menší úložiště

Výdrž baterie: slušný výsledek

Příliš optimismu nepřináší ani baterie s kapacitou 4 470 mAh. Naštěstí optimalizace se Nokii povedla a zhruba 1,5 dne je metou reálnou i pravidelně dosažitelnou při středně náročném využívání. Kritiku si ale zaslouží pouze 18W nabíjení, které rychlostí neoslní. Mnohem horší je, že Nokia nasedla na „eko vlnu“ a do krabičky nedala nabíjecí adaptér. Místo po něm ale zůstalo. Ve výsledku tak budete muset využívat adaptér po svém starém telefonu, případně si dostatečně výkonný dokoupit.

Nokia X10
Nelíbilo se nám
  • výrobce nedodal nabíječku
  • pomalejší nabíjení

Konektivita: 5G samozřejmostí

Navzdory průměrnému procesoru jsme se dočkali podpory sítí 5G, v tomto ohledu tedy Nokia X10 naštěstí nijak nezaostává. Dále tu máme rychlou Wi-Fi ac, kompletní LTE a nechybí ani NFC či Bluetooth 5.0. Samozřejmostí je nasazení USB-C. Velkou pochvalu zaslouží A-GPS, kterou doplňuje i ruský systém GLONASS. Vždy velmi rychle našla polohu a nevykazovala velké odchylky.

Líbilo se nám
  • podporuje 5G
  • nepostrádá NFC

Fotoaparát: šetřilo se

Již tradiční kruhový fotomodul na zadní straně ubytovává čtveřici fotoaparátů, jenže jaké je to nemilé překvapení, že hned tři by tu vůbec nemusely být, a to navzdory tomu, že Nokia neopomněla dodat logo Zeiss, které zde samozřejmě není zárukou kvality.

Nokia X10

U fotoaparátů došlo na zásadní změnu v podobě nižšího rozlišení hlavního snímače, který má 48 megapixelů a výsledky jsou spíše jen průměrné. Záběrům svědčí dostatek světla. Naopak při šeru vzrůstá digitální šum a vytrácí se ostrost. Nokia nasadila i ultraširokoúhlý objektiv, avšak s velmi nízkým 5megapixelovým rozlišením, kvůli čemuž jsou výsledky výrazně za očekáváním a odpovídají mobilům za pár tisíc. Zbylé dva fotoaparáty sloužící pro makro a portrétní snímky jsou jen 2megapixelové, opět tedy spíše zbytečné.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn maximálně ve Full HD rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Výsledky však nejsou příliš uspokojivé, neboť plynulost nepůsobí nijak valně.

Nokia X10 (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Stejně jako u hlavního fotoaparátu se šetřilo také na čelní kamerce, která má místo 32 jen 8 Mpx. Základní selfies telefon pořídí, nicméně pokud chcete fotit primárně „selfíčka“, poohlédněte se po jiném telefonu.

Nelíbilo se nám
  • nekvalitní ultarširokoúhlý snímač
  • makro fotoaparát s nízkým rozlišením
  • videa nejsou plynulá

Software: aktualizace to jistí

Silnou stránkou Nokií má být prostředí a podpora. Nokia X10 využívá služeb takřka zcela čistého Androidu 11 a květnových bezpečnostních záplat. Chod je svižný, optimalizace se tedy povedla. Výrobce slibuje tříletou podporu, což znamená, že by na telefon měl dorazit například Android 14. Je to lákavé, ale dnes již vyloženě nic světoborného. Nokia rozhodně telefony nemůže stavět jen na softwarové podpoře, která by měla být samozřejmostí. Ve výsledku tak vidíme, jak výrobce vsadil vše na software, ale bohužel si neuvědomil, že je rok 2021 a podobným směrem se ubírá kdekdo.

Líbilo se nám
  • nejnovější Android 11
  • skvělá optimalizace prostředí
  • příslib 3leté podpory

Zhodnocení

Nokia X10 je řešením pro ty, kteří chtěli Nokii X20, ale její cena se jim zdála příliš vysoká. Nová X10 totiž nabízí ve zkratce totožnou výbavu, avšak cenu nižší o 2 tisíce korun. Stačí se smířit jen s o něco horším hlavním a čelním fotoaparátem nebo poloviční operační pamětí. Nadále však musíme kritizovat průměrný displej, spíše slabší procesor nebo méně pohodlné držení mobilu. Pochválit Nokii můžeme jen za matná záda či povedené prostředí s adekvátní podporou. Jak si záhy ukážeme, konkurence bývá ve většině oblastí mnohem dále.

Konkurence

Důkazem, jak moc je Nokia X10 špatně vybavená, je například Redmi Note 10 Pro. Při stejné ceně má sice menší paměť, ale výrazně výkonnější procesor, AMOLED displej se 120 Hz a lepší sestavu fotoaparátů.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128+6 GB

Rozměry164,5 × 76,2 × 8,1 mm, 192 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 732G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 020 mAh

O zhruba tisíc korun více stojí Poco F3, které se chlubí kvalitnějším displejem a opravdu výrazně výkonnějším procesorem.

Xiaomi Poco F3 256+8 GB

Rozměry163,7 × 76,4 × 7,8 mm, 196 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 870, 1×3,1 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor4 520 mAh, doba nabíjení: 0:52 hodin

Naopak o tisíc korun méně vyjde Realme 7 5G, které disponuje výkonnějším procesorem, 120Hz displejem, lepší výdrží a kvalitnější čelní kamerkou.

Realme 7 5G 128+6 GB

Rozměry162,3 × 75 × 9,1 mm, 194 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 800U, 2×2,4 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:03 hodin

Foto: Michal Pavlíček

nokia-x10
Klady
  • nejnovější Android
  • skvěle optimalizované prostředí
  • příslib 3leté softwarové podpory
  • matná záda
Zápory
  • slabší procesor
  • jen průměrný displej
  • výrobce nedodal nabíječku
  • nepodporuje záznam 4K videa
  • nepohodlně se drží
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 25. 7. 2021 10:28
Procesor je velmi prumerny? Jako v prumeru co maji konkurenti v teto cenovce? Pac kdyz to srovnam co maji v prumeru za SoC telefony kolem 8k...tak mi to spis vychazi tady jako velmi podprumerny procesor. A to je celkem rozdil...

Jo jinak samozrejme kram a koupi si to jen blazen.
Stickler Stickleru
Stickler Stickleru
Za 7 439 Kč seženu teda lepší raketu než tenhle foun.
Ten procesor je fakt funny.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
A zase jste podělaní strachy napsat, že procesor je jen velmi podprůměrný. To je furt JEN VELMI PRŮMĚRNÝ. Takže vaše recenze je opět jen velmi průměrná.
Pc Wifi
Pc Wifi
Castecne me uklidnuje, ze tento NOKIA produkt vyplodila cinska opice a ne Finove. Ti by totiz takovej humac do sveta nikdy nepustily. Znacka zdevastovana, vira v to ze produkt na kterem je ten napis ma vyssi cenu je smena. No co uz, dalsi kdo po LG pujde od válu...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze