Microsoft Lumia 535
recenze

Microsoft Lumia 535

Vyvážená premiéra
168

První Lumia s logem Microsoftu je tu a nese označení Lumia 535 Dual SIM. Od Lumie 530 se v mnohém liší a přichází s mnoha vylepšeními, nezapomnělo se samozřejmě ani na křiklavé barevné varianty, ale hlavně na nízkou cenu, za kterou si novinku bude moci dovolit opravdu téměř každý. Takže nový bestseller? Uvidíme...

Jaké má Microsoft Lumia 535 Dual SIM hlavní úkoly? Navázat na prodejní rekordy u modelu Lumia 520, kterého se prodalo více než 10 milionů kusů, a zároveň posloužit jako alternativa k Lumii 530, která dostala do vínku až příliš osekanou výbavu. Úkol nelehký, ale novinka se rozhodně nevzdá bez boje.

Microsoft Lumia 535 Dual SIM na oficiálních snímcích

Nepřehlédněte:

Oproti hůře vybavené Lumii 530 přichází novinka s mnoha vylepšeními a podobně nízkou cenou, díky které opět aspiruje na to stát se bestsellerem. Ambice na to rozhodně má, teď už je jen nepromarnit.

Microsoft Lumia 535 DUAL SIM

Microsoft Lumia 535 – videopohled

Technické parametry Microsoft Lumia 535 DUAL SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce140,2 × 72,4 × 8,8 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 936), LED dioda, autofocus, video: 848 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8212, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 302
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor1 905 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostleden 2015, 3 290 Kč

Obsah základního balení: strohý základ

V balení nalezneme opravdu pouze nezbytný základ v podobě nabíječky a základních peckových sluchátek nevalné kvality. Své místo si tak v balení nenašel ani tolik typický synchronizační USB kabel. Samozřejmostí je pak přítomnost základního manuálu a záručního listu. Nic více, nic méně.

Obsah základního balení

Výčet obsahu základního balení:

  • mobilní telefon Microsoft Lumia 535 Dual SIM
  • nabíječka
  • pecková sluchátka
  • strohý manuál, záruční list

Design a konstrukce: uzavřeno „ve vaničce“

Levné Lumie od Nokie, respektive nyní už od Microsoftu, jsou vždy vcelku snadno rozeznatelná zařízení. Dostupné jsou vždy v mnoha barevných variantách zadního plastového krytu, přičemž jeho uchycení je často „vaničkovitou“ formou, kdy zadní kryt přechází až do samotných boků přístroje. Tím telefon dostává stabilní zázemí, ve kterém se nijak nehýbe, a proto je příkladná i kvalita konstrukčního zpracování – a přesně to je případ i novinky v podobě Lumie 535 Dual SIM. I když je telefon kompletně plastový, při jeho používání se žádných nepříjemných zvuků nedočkáte. Kvalita konstrukce tedy rozhodně nízkou cenu nijak neprozrazuje.

Microsoft Lumia 535 Dual SIM

Přední straně dominuje 5palcový displej, přičemž ovládací prvky operačního systému Windows Phone 8.1 se přestěhovaly do prostředí samotného, pod displejem tedy nic dalšího nenalezneme. Nad displejem nalezneme kromě sluchátka také průhledy senzoru přiblížení a jasu. Za ten musíme Microsoft pochválit, Nokia dlouhou dobu ignorovala senzoru jasu u levnějších zařízení, Microsoft ho však znovu vrátil do hry. Kromě samotné přítomnosti musíme pochválit i jeho funkčnost, která je absolutně bezproblémová. Nad displejem pak ještě nalezneme čočku sekundárního fotoaparátu s rozlišením 5 Mpx, což je na takto levné zařízení nevídaná hodnota. I některé špičkové smartphony takto vysokým rozlišením sekundární kamery nedisponují.

Microsoft Lumia 535 Dual SIM

Podíváme se také na boky zařízení, přičemž ten levý můžeme rovnou přeskočit, nenachází se zde totiž žádný ovládací prvek. Na pravé straně nalezneme jak dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti, tak také vypínací tlačítko displeje. Obě tlačítka musíme pochválit za ideální velikost, umístění i stisk, který je příkladný. Zkrátka, radost používat. Na spodní straně nalezneme vstup microUSB konektoru a primární mikrofon, na vrchní straně pak 3,5milimetrový jack konektor.

Microsoft Lumia 535 Dual SIM

Vrátíme se ještě k zadnímu krytu. Styl uchycení jsme si již prozradili, zaměříme se však také na zpracování. Kryt je u pastelových barev vyveden v lesklé formě a je tak magnetem jak na otisky prstů, tak také na vlasové škrábance, kterými se povrch začne hemžit po pár dnech používání. Díky tomu, že je kryt lesklý navíc prokluzuje, což hrozí nebezpečím pádu. Zkrátka, daň za náležitou pozornost. Pochválit musíme Microsoft alespoň za dostupné barevné varianty.

Ve vrchní části zadního krytu se nachází čočka integrovaného fotoaparátu s rozlišením 5 Mpx, tomu po jeho levém boku sekunduje přisvětlovací LED dioda. Zhruba uprostřed pak nalezneme ještě logo společnosti Microsoft (jak už víme, na Lumiích poprvé), nic dalšího zde nehledejme.

Microsoft Lumia 535 Dual SIM

Pod zadním krytem, který na svém místě drží opravdu poctivě, nalezneme baterii s kapacitou 1 905 mAh a také hned trojici slotů. Dva slouží pro microSIM karty a zbylý slot zaplníte paměťovou kartou microSD. Sloty bohužel bez vyjmutí baterie nevyměníte.

Microsoft Lumia 535 Dual SIM

Jak zhodnotit design a konstrukční zpracování Lumie 535 Dual SIM jako celek? Vaničkovité uchycení potěší, telefon je díky tomuto způsobu velmi pevně zajištěn, na nepříjemné zvuky tak můžete v klidu zapomenout. Potěší také kompaktní rozměry 140,2 × 72,4 × 8,8 milimetrů, zaskočí snad jen trochu vyšší hmotnost 146 gramů. Celkově však hodnotíme zpracování kladně, stejně jako design, který prakticky nemůže svou jednoduchostí nikoho urazit. Navíc je zde bonus v podobě několika barevných variant, mezi kterými si můžete vybrat jak před nákupem, tak i po něm (kryty zkrátka můžete měnit dle libosti).

Microsoft Lumia 535 DUAL SIM

Displej: až nad očekávání

Microsoft Lumia 535 Dual SIM se chlubí 5palcovým TFT IPS displejem, který je krytý odolným sklem Gorilla Glass 3 a nabídne qHD rozlišením, konkrétně tedy 960 × 540 pixelů. Výsledná jemnost 220 pixelů na palec naznačuje, že se nebude jednat o kdo ví jaké „terno“, nás však displej poměrně mile překvapil. Pozorovací úhly sice nejsou ukázkové, vzhledem k cenovce se však jedná o příjemné překvapení, potěší i barevné podání, které je dostatečně syté a jasné i na denním světle.

Displej se vcelku povedl

Pochválit musíme i maximální jas, který je na dostatečné úrovni, fungování senzoru pro automatickou regulaci jsme chválili již v předchozích odstavcích. Celkový dobrý dojem tak kazí pouze částečná „utopenost“ displeje, kdy je jasně zřejmé, že displej je umístěn ještě kus za krycím sklem Gorilla Glass. Celkově však máme z displeje veskrze pozitivní pocit, na kterém nic neubralo ani nižší rozlišení, a tedy i jeho nižší jemnost. Při běžné práci si totiž tohoto nedostatku všímat téměř vůbec nebudete. Co se nám líbí a za co musíme Microsoft pochválit, je i možnost odemknutí displeje dvojím poklepáním. Glance screen bohužel chybí.

Microsoft Lumia 535 DUAL SIM

Baterie a výdrž: průměrně den a půl

Jak již víme, Lumia 535 Dual SIM disponuje uživatelsky vyměnitelnou baterií s kapacitou 1 905 mAh, což je vzhledem k podpoře Dual SIM poměrně nízká hodnota i na papíře, natož pak při reálném použití. Výsledky dlouhodobého testu však ukázaly, že se se o žádnou tragédii nejedná a Lumia 535 Dual SIM tak v průměru vydrží zhruba 1 a půl dne používání, přičemž telefon nemusíte nijak zvláště šetřit. Samozřejmostí je tedy brouzdání po internetu, hraní her, focení, točení krátkých videoklipů a komunikace skrze internetové messengery, případně SMS a samozřejmě také vyřízení několika telefonátů denně. V nastavení samozřejmě najdeme i úsporný režim, ten však využijete spíše sporadicky, typicky v situacích, kdy zbývá posledních pár procent baterie a zdroj elektrické energie je v nedohlednu. Úsporný režim se může zapnout i automaticky a mimo jiné zastaví synchronizaci e-mailů na pozadí nebo push notifikace.

Baterii nalezneme pod zadním krytem

Nezapomněli jsme provést ani náš standardizovaný test výdrže, kdy byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo streamováno video v kvalitě 720p. Microsoft Lumia 535 Dual SIM vydržela streamovat video celkem 5 hodin a 45 minut, což je veskrze průměrný výsledek. Pro srovnání: Nokia Lumia 530 se v tomto testu vypnula po 3 hodinách a 23 minutách, Lumia 520 vydržela ve shodném testu 2 hodiny 49 minut a Lumia 630 úctyhodných 7 hodin 19 minut. V testu nabíjení se Lumia 535 Dual SIM nabila na 80 % za 1 hodinu a 45 minut, na kompletní dobití si musíte počkat ještě o 39 minut déle. Nabíjení je tak bohužel spíše pomalejší.

Hardware a výkon: pomalu ale jistě

Lumii 535 Dual SIM pohání čtyřjádrový procesor Snapdragon 200 (MSM8212) s taktem 1,2 GHz, tomu dopomáhá 1 GB operační paměti RAM, ze které je pro uživatele dostupná více než polovina. Uživatelská paměť se ustálila na hodnotě 8 GB (k dispozici je zhruba polovina), bez problému ji však rozšíříte pomocí paměťových karet microSD. Co se týče grafického akcelerátoru, spolehnout se musíte na Adreno 302.

A jak je na tom výkon a optimalizace jako celek? Jak už naznačují papírové specifikace, o žádné výkonné monstrum se rozhodně nejedná a Lumia 535 Dual SIM nemá výkonu na rozdávání. Při běžné práci si záseků všímat nebudete, i když občas budete čekat na nějakou animaci, která se tak trochu pozapomene. Například scrollování v menu je místy pomalejší, než by bylo záhodno. Celkově je ale telefon plynulý a běžnému uživateli nebude horší hardware nijak vadit.

Uživatelské prostředí:

Microsoft Lumia 535 Dual SIM přichází s operačním systémem Windows Phone ve verzi 8.1, včetně nejnovější aktualizace Lumia Denim, která přináší některá vylepšení navíc. Prostředí telefonu je tak zcela pod taktovkou nejnovější verze, ve které nechybí notifikační lišta (centrum akcí) nebo podpora virtuálních tlačítek, kterými Lumia 535 Dual SIM také disponuje. Aktualizace přinesla také možnost vytváření živých složek, což je vlastnost, na kterou uživatelé Windows Phone zařízení dlouho čekali.

Uživatelské prostředí

V centru akcí nalezneme kromě nejnovějších notifikací také rychlé přepínače, kterými můžete přepínat Wi-Fi, Bluetooth nebo si pohrát s nastavením jasu. Skvělý je také přepínač, kterým se automaticky přesměrujete do aplikace fotoaparát, což se vzhledem k chybějící spoušti na boku zařízení opravdu hodí. Samozřejmě nechybí ani odkaz do podrobnějšího nastavení. Co se týče složek, ty lze vytvářet jednoduše přetažením jedné dlaždice na druhou, poté se aplikace seskupí za sebe, přičemž po opětovném „rozkliknutí“ složky se rozbalí všechny umístěné aplikace. Rozhodně intuitivní.

Samozřejmostí je také možnost nastavit si vlastní pozadí, ovšem v tomto ohledu se tak trochu nehodí jednotné zabarvení speciálních aplikací, které celkový efekt narušují. Jedná se především o aplikace Lumia od Nokie (Microsoftu). Pro co nejdokonalejší efekt je tedy nutné mít tyto aplikace mimo domovskou obrazovku.

Uživatelské prostředí

Na zamykací obrazovce, na které se mohou zobrazovat podrobné informace o jedné službě, například z kalendáře, si můžete nastavit dalších pět aplikací pro rychlé zobrazení informací o stavu. Můžete však využít i další aplikace, které podporují funkci zamykací obrazovky pro zobrazování například předpovědi počasí, zpravodajství a podobně. Tyto aplikace nabízejí i možnost vlastního pozadí zamykací obrazovky. Jinak můžete použít svou vlastní tapetu, ale mohou se vám zde střídat i vlastní obrázky nebo každý den se aktualizující obrázky z Bingu. Domácí obrazovka je tvořena nekonečným pásem dlaždic, které mohou mít tři velikosti. V základním rozvržení se na displej vměstnají 3 střední velikosti dlaždic, situace je tedy stejná jako u tabletofonu Lumia 1320 nebo Lumia 1520. Vzhledem k 5palcovému displeji nepůsobí dlaždice nijak titěrným dojmem a naopak se na displej vleze mnohem více informací, za což rozhodně chválíme.

Uživatelské prostředí

Do menu se dostanete tahem prstu zprava doleva. Menu je stále řazeno pouze podle abecedy, alespoň, že při větším počtu nainstalovaných aplikací dojde k automatickému rozdělení do bloků podle počátečních písmen. Když poté kliknete na vybrané písmeno, objeví se mřížka obsahující pouze ta písmena, jimiž nainstalované aplikace začínají. Samozřejmě, že nechybí ani intuitivní hledání pomocí lupy.

Kontextová nabídka u jednotlivých aplikací v menu se vyvolá delším stiskem jejich názvu. V této nabídce pak můžete aplikaci připnout na úvodní obrazovku, ohodnotit ve Windows Phone Store, sdílet nebo odinstalovat. Do seznamu naposledy spuštěných aplikací se dostanete delším podržením tlačítka „zpět“. Mezi naposledy spuštěnými aplikacemi můžete jednoduše tahem prstu listovat a kliknutím na náhled je spouštět. Zároveň je však můžete kliknutím na křížek v pravém horním rohu nebo tahem shora dolů uzavírat.

Potěšující zprávou je potvrzení updatu na Windows 10 v průběhu letošního roku.

Multimediální funkce: FM rádio na palubě

Nový přehrávač hudby si poradí s většinou nejpoužívanějších formátů hudebních souborů, škoda jen, že Lumia 535 Dual SIM postrádá ekvalizér. Hudba je v aplikaci roztříděna podle interpretů, alb, skladeb, žánrů a seznamů stop. Součástí je i internetové rádio, které je však dostupné pouze pro přihlášené předplatitele. Jako samostatná aplikace je pak zde i FM rádio s RDS, což je bohužel už poměrně vzácná funkce.

Multimediální funkce

Aplikace Fotky ve Windows Phone 8.1 prošla proměnou, která ji zjednodušila a zpřehlednila. Místo rozcestníku k hlavním složkám se nyní na úvodní stránce zobrazují všechny fotografie přehledně roztříděné podle data pořízení. Dalšími stránkami, na které se dostanete tahem do stran, jsou již jen alba a oblíbené. Na stránce s alby jsou až na konci i zástupci online alb na Facebooku, na rozdíl od Windows Phone 8 však pouze vlastní, a OneDrive.

Videopřehrávač přehraje video ve formátech 3G2, 3GP, MP4, WMV, AVI, M4V, MOV. Telefon sice spustí i FullHD video, ale při jeho přehrávání už hardware dostává pořádně zabrat a video se čas od času zasekává. HD video je pak ještě vcelku sledovatelné, záleží na dalších okolnostech, například hodnotě volné paměti RAM. Videopřehrávač je, stejně jako ten hudební, propojený se službou Xbox. Chválíme také podporu srt titulků, které se uložené jako unicode zobrazí včetně české diakritiky.

Fotoaparát(y): celkem příjemné překvapení

Jak přední, tak i zadní fotoaparát se pyšní rozlišením 5 Mpx. Ten zadní navíc nabídne přisvětlovací LED diodu a autofokus, i tak se ovšem dá říci, že pozornost si zaslouží oba dva. Opět musíme zopakovat, že vzhledem k cenovce se jedná o poměrně příjemné překvapení, a to v obou případech.

Microsoft Lumia 535 DUAL SIM

Prostředí aplikace je velmi jednoduché, nastavit můžete blesk, scénu, ISO, jas, rychlost závěrky, ostření nebo vyvážení bílé – to vše pomocí kruhového ovladače a přepínačů na pravém boku. V podrobnějším nastavení nechybí nastavení časovače, případně můžete zhlédnout některé fotografické kurzy přímo od Microsoftu. Nechybí ani sekvenční snímání. Kromě základní aplikace Fotoaparát (Lumia Camera) však v Lumii 535 Dual SIM nechybí ani aplikace Lumia Selfie, která se stará o kvalitní selfie snímky. To umožní focení selfie i pomocí zadní kamery, kdy se o správním zaostření necháte informovat zvukovým doprovodem. Po vyfocení je pak možné fotografii rovnou otočit nebo oříznout do čtvercového formátu, který je vhodný pro upload na Instagram.

Prostředí aplikace Fotoaparát a Lumia Selfie

A jak je na tom kvalita fotografií? Na poměry telefonu za 3 000 Kč poměrně dobře. Fotky se mohou pochlubit celkem věrným barevným podáním a také ostrostí, to však pouze na displeji mobilního telefonu, po přesunu do PC to již tak slavné není. Na druhou stranu stále jsou výsledky nad naším očekáváním a pro potřeby sebeprezentace jsou naprosto dostatečné. To samé lze říci i o sekundárním fotoaparátu, zde je nutné dbát na dostatečné osvětlení a kvůli chybějícímu autofokusu také na pevnou ruku, snímky mají tendenci k rozmazání. Kvalitu snímků můžete posoudit sami na následujících snímcích.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Videokamera: snad jen na displej

Velké zklamání na nás čeká u videokamery, ta totiž zvládne nahrávat videoklipy v maximálním rozlišení jen 848 × 480 pixelů při 30 snímcích za vteřinu. To je smutné i proto, že například stará Lumia 520 dokázala nahrávat i HD videoklipy. Škoda. Naštěstí je video alespoň dostatečně plynulé. I tak, nikde jinde než na displeji mobilního telefonu bychom výsledky neprezentovali, doba už je zkrátka trochu jinde.

Navigace: zdarma pro všechny a navždy

Microsoft Lumia 535 Dual SIM nabídne také integrovaný GPS čip, v nabídce nechybí ani ruská alternativa v podobě čipu GLONASS. Kombinace obou systémů nabídne rychlejší nalezení polohy než jen zpřesnění polohy pomocí A-GPS a nalezení polohy tak trvá pouze v řádu sekund a telefon signál drží i v místech s horším výhledem na satelity.

Navigace nesmí chybět

Smířit se musíte s absencí elektromagnetického kompasu, který by usnadnil pohyb po mapě. Pro navigaci jsou v zařízení dostupné aplikace HERE Maps a HERE Drive+ , do kterých můžete stahovat i mapy jednotlivých států pro pozdější off-line použití. Navíc zcela zdarma i s hlasovou navigací. Nechybí ani navigace pro pěší nebo v MHD.

Telefonní funkce: dvojí standard

Telefonní funkce i kontakty jsou v Lumii 535 Dual SIM stejné jako ve všech ostatních smartphonech s Windows Phone 8.1. Kliknutím na ikonu telefonu se dostanete k výpisu posledních hovorů. Tahem prstu doleva se objeví rychlé vytáčení, které je další z novinek ve Windows Phone 8.1. Telefonní klávesnici pak vyvoláte pomocí jednoho ze spodních tlačítek. Vzhledem k tomu, že Microsoft Lumia 535 disponuje funkcí Dual SIM, jsou k dispozici rovnou dvoje dlaždice, kdy každá patří jedné SIM kartě. Pokud však chcete vytáčet telefonní číslo, není nutné nejprve přemýšlet, z jaké SIM karty hovor provedete, to lze následně změnit přímo v číselníku jednoduchým přepínačem.

Telefonní funkce

Kontakty, jak je ve Windows Phone 8.1 zvykem, jsou sdruženy v hubu Lidé. Ten není jen čistým telefonním seznamem, ale naleznete zde i aktualizace ze sociálních sítí. Zvláštní situace však nastala u integrace Facebooku, která byla v této verzi odstraněna. Aktualizace zde mohou být stále zobrazeny, ale musíte hub nejprve propojit s aplikací Facebook a když kliknete na facebookový příspěvek, otevře se v jeho aplikaci. U Twitteru a LinkedIn přitom zůstalo vše při starém. V případě, že je konkrétní kontakt přítomen ve více účtech, jednoduše je sloučíte dohromady. U zobrazování aktualizací přitom nechybí ani filtrování, které využijete například v případě, že sledujete na Twitteru velké množství účtů. Ty si tak můžete odfiltrovat ze seznamu kontaktů, ale jejich aktualizace se budou přitom nadále zobrazovat. Můžete si rovněž zobrazit i pouze kontakty, které mají vyplněné telefonní číslo.

SMS zprávy: Windows Phone 8.1 v plné polní

V aplikaci Zprávy už nově nenalezneme integraci Facebook chatu, prostor je tak vyhrazen pouze pro SMS a MMS zprávy. Na Facebook chat musíte využít stejně jako na dalších mobilních platformách aplikaci Messenger. To sice přináší možnost rychlejších aktualizací a Messenger je stabilnější a spolehlivější než integrovaný chat, ale na druhou stranu je ale trochu pomalejší. Co se týče technologie Dual SIM, i ve zprávách platí to, co v případě telefonu, tedy, k dispozici máte dvě samostatné dlaždice, kdy každá patří dané SIM kartě. Ani zde není ovšem nutné myslet na to, z jakého čísla chcete SMS odeslat, to můžete provést klidně až po napsání celé SMS zprávy.

Psaní a diktování SMS zpráv

Doručené zprávy se řadí do konverzací bez ohledu na to, zda se jedná o SMS či MMS. E-maily jsou i ve Windows Phone 8.1 mimo hub Zprávy. Vlastní aplikaci má Outlook a ostatní poskytovatelé emailů, které se nicméně liší pouze ikonou, ale po funkční stránce jsou shodné. Každá e-mailová schránka vytváří samostatnou položku v menu, což je vhodné například v případech, kdy chcete oddělit soukromé a pracovní emaily.

Schránky však můžete i sloučit do jedné. Při psaní máte k dispozici pouze QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. V nastavení si můžete stáhnout klávesnice i slovníky pro jednotlivé jazyky. Škoda, že metoda „swypování“, která se v podání Microsoftu nazývá WordFlow a která umožňuje psát tahem prstu přes jednotlivá písmena, není k dispozici pro českou klávesnici.

Organizační funkce: je to Microsoft

Hlavní síla Microsoftu tkví v kancelářských aplikacích, konkrétně v kancelářském balíku Office. Aplikace Office si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint. Nejedná se přitom o pouhý prohlížeč, ale dokumenty můžete i editovat nebo vytvářet nové. Nechybí však ani kvalitní integrace úložiště OneDrive, do kterého se dokumenty mohou přímo z telefonu ukládat. Dokumenty však můžete i třídit nebo připínat na domácí obrazovku.

Organizační funkce

Z dalších organizačních funkcí pak stojí za zmínku poznámkový blok One Note, který je synchronizovaný s poznámkami ve OneDrive, prohlížeč PDF souborů, opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis nebo kalkulačka. Oficiální správce souborů, který Microsoft vydal na konci května, si můžete doinstalovat ze Store.

Internet a konektivita: LTE nehledejte

Co se týče konektivity, nabídne Lumia 535 Dual SIM kromě základního GPRS a EDGE také HSDPA s rychlostí až 42 Mb/s a HSUPA s rychlostí až 5,76 Mb/s. Na krátké vzdálenosti si vystačíte s Wi-Fi 802.11 b/g/n a s Bluetooth ve verzi 4.0. Ani zde nechybí aplikace Inteligentní data, která specifikuje přenesení dat v závislosti na službě a dovoluje také nastavení datových limitů a šetření dat, pokud se k nim přiblížíte. Nechybí ani nová možnost automatického sdílení přístupových údajů k Wi-Fi s vašimi kontakty. Co se týče přítomnosti NFC a LTE, tak na to bohužel musíme zapomenout, což je ale vzhledem k cenovce zcela pochopitelné.

Internetový prohlížeč a přehled využití dat

Pro prohlížení internetových stránek je zde starý známý Internet Explorer, který je ve Windows Phone 8.1 v nové verzi 11, jež přináší celou řadu novinek. Nabízí zobrazení naposledy použitých adres po klepnutí do adresového řádku, automatické doplňování adres i synchronizování hesel s počítačem nebo tabletem. Má také integrovaného správce stahování. Počet otevřených oken nově není nijak omezen a praktický je i režim čtení.< /p>

Závěrečné zhodnocení: barvitý low-end

Lumia 535 Dual SIM, jakožto prvotina s logem společnosti Microsoft, dopadla nad očekávání. Microsoft si může oddychnout a my směle můžeme zapomenout na méně povedenou Lumii 530. Pokud tedy ovšem nepožadujete menší displej a 5 palců je pro vás už moc.

Microsoft Lumia 535 DUAL SIM

Plusy novinky jsou zřejmé: kvalitní 5palcový IPS displej, senzor okolního jasu, až na výjimky skvěle optimalizované prostředí, novinky operačního systému Windows Phone 8.1 a aktualizace Lumia Denim, solidní konstrukční zpracování a také zajímavé barvy, ve kterých se novinka prodává. Jasným plusem je i podpora Dual SIM, špatné to není ani s výdrží na nabití. A fotoaparát? Na momentky a selfie postačí.

Nevýhodou je jednoznačně nízké rozlišení nahrávaného videa, místy línější odezvy systému, zejména při načítání náročnějších aplikací, a možná také umístění tlačítek pro ovládání systému do prostředí samotného. Jinak se za svoji cenu jedná o velmi zajímavý smartphone, který rozhodně aspiruje na to stát se bestsellerem. V této cenové kategorii totiž mnoho lepší a zajímavější konkurence nenaleznete, a když už, musíte se potýkat s menšími či většími kompromisy. Nákup Lumie 535 Dual SIM vám tak rozhodně rozmlouvat nebudeme, naopak ji můžeme vzhledem k cenovce zhruba 3 200 Kč směle doporučit.

Konkurence

Prestigio MultiPhone 8500 DUO

Zajímavým konkurentem s Windows Phone 8.1 může být například Prestigio MultiPhone 8500 DUO za zhruba 3 400 Kč. Za tuto cenu nabídne rovněž 5palcový, ale už HD displej, 8Mpx fotoaparát a také baterii s kapacitou 2 000 mAh. Jak napovídá již samotný název, těšit se můžete i na podporu Dual SIM.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO

Doogee Valencia

Zajímavým konkurentem s operačním systémem Android může být například Doogee Valencia za cenu zhruba 3 300 Kč. Za tuto cenu dostanete zajímavý smartphone s dotykovou ploškou na zádech, 4,5palcovým displejem s qHD rozlišením nebo například s fotoaparátem o rozlišení 13 Mpx. Nechybí ani podpora dvou SIM karet.

Doogee Valencia

Prestigio MultiPhone 5505 DUO

Dalším zajímavým konkurentem je Prestigio MultiPhone 5505 DUO s operačním systémem Android 4.4 KitKat a za výprodejovou cenu zhruba 3 500 Kč. Mezi další jeho přednosti patří 5palcový displej s HD rozlišením, potěší také fotoaparát s rozlišením 13 Mpx a podpora Dual SIM.

Prestigio MultiPhone 5505 DUO
microsoft-lumia-535
Klady
  • odladěný Windows Phone 8.1 s aktualizací Denim
  • podpora Dual SIM
  • přítomnost FM rádia
  • poměrně kvalitní IPS displej
  • výběr z mnoha pastelových barev
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • probuzení poklepáním a automatická regulace jasu
  • přední fotoaparát s vysokým rozlišením
  • solidní fotoaparát
Zápory
  • pomalejší načítání náročných aplikací
  • lesklý kryt se snadno poškrábe
  • nízké rozlišení nahrávaného videa
Diskuze ke článku
Tom
Nějak, možná záměrně, jste vynechali hlavní problém- s dotykem. Viz recenze na herecká a diskuze na smartmania.cz k tomuto telefonu. Některé telefony jsou na tom hůř, jiné lépe. Ale všechny ten problém mají. A bez ohledu na mlčení a lhaní Microsoftu není problém stále vyřešen. Aktualizace ho pouze zmenšuje. Tak udělejte recenzi poradně a nenechte se podplácet za reklamu.
dh
Nevyzera zle.

Inak sranda kam sa to uz dostalo.
Predtym som mal galaxy Y za 80€ co nieje az tak davno.
Malicky displej, hrozna odozva, otrasne rozlisenie.

Teraz takyto telefon uz za 3000kc. Vsak ono to uplne rovnako posluzi aj ako 25 000 iphone plus ak niekto nepotrebuje extra fotit len na zdielanie mu fotak staci.
Jan Vidim
Jan Vidim
Neměla mít původně kapacitní tlačítka pod displejem?
tom
Půjdou ty tlačítka někdy skrýt i na Lumii 630? (po nějaké aktualizaci)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze