Leitz Style Smart LED
recenze

Leitz Style Smart LED

Zhasněte telefonem
2

V dnešní době nepřekvapí, že i klasické doplňky do bytů, kanceláří či aut nesou přívlastek „smart“, tedy chytré. Je to dáno především tím, že se téměř vše dá připojit k telefonu, tabletu či internetu. Podobným příkladem je i námi testovaná chytrá lampička Leitz Style Smart LED, která nabízí nejen bohaté možnosti co se svícení týče, ale i mobilní aplikaci pro Android a iOS.

Chytrá lampička Leitz Style Smart LED na první pohled chytře nevypadá. Rozhodně ale vypadá jako krásný designový doplněk do domácnosti či kanceláře. A i když v názvu figuruje „Smart“, stále je její primární funkcí svítit na pracovní prostor. Chytré funkce v podobě ovládání lampičky skrze mobilní aplikaci jsou pak alespoň pro mě spíše bonusem.

Leitz Lamp

Design: krása na každý stůl

Již v úvodu recenze jsem zmínil, že po designové stránce se lampička Leitz Style Smart LED vskutku povedla. Zasloužily se o to zejména kvalitní materiály, jimž vévodí kov. Samotná lampička se pak skládá ze tří, respektive čtyř hlavních částí. Tou první je pevný stojan, který lampičce dává potřebnou stabilitu. Přímo ve stojanu je zabudováno ovládání, kterému se budu podrobněji věnovat v následující kapitole. Kromě něj ještě stojan nabízí klasický USB port pro připojení například kabelu k telefonu. Jde o ideální způsob, jak si na pracovním stole dobít telefon a nemít jej připojený přímo k notebooku. K naprosté dokonalosti schází už jen bezdrátové nabíjení.

Další tři části už nenabízí žádná tlačítka ani ovládací prvky. Jde o samotná ramena lampičky, která jsou opravdu bytelná a dlouhá zhruba 30 cm. Lze díky nim lampičku natáhnout v podstatě i přes celý stůl. Ramena nedrží jen středně tuhé kovové panty, ale i ocelové lanko, které přidává na stabilitě i pocitu, že v oblasti zpracování se na Leitz Style Smart LED opravdu nešetřilo. Poslední a v podstatě nejdůležitější část, která nese samotné LED žárovičky, pokrývá na vrchní straně také kov a je možné ji nastavit do všech možných stran.

Ovládání: v každém případě dotykově

Jak již víte, na pevném stojanu lampičky se nachází základní ovládací prvky. Mezi ně patří samozřejmě zapínací tlačítko, které doplňuje dvojice tlačítek na regulaci intenzity svitu, přepínač mezi teplým (žlutým) a studeným (bílým) nádechem a tlačítko pro vyvolání režimu čtení, které nastaví vysokou intenzitu a bílou barvu světla. Všechna tlačítka jsou senzorová a není tak nutné nic mačkat, stačí pouze přiložit prst a reakce nastane okamžitě. Zde bych byl možná raději, kdyby alespoň zapínací tlačítko bylo přímo hardwarové a vystupující, abych jej mohl nahmatat i za tmy. Podobné ovládací prvky pak nabízí i mobilní aplikace pro Android a iOS.

Leitz Lamp

Světlo: 7 odstínů bílé a žluté

Lampička Leitz Style Smart LED není chytrá jen co se ovládání týče. Lze si totiž vybrat až mezi 7 odstíny bílé a žluté barvy světla, a to skrze ovládání přímo na stojanu či pohodlněji pomocí mobilní aplikace. Světlo tak lze utlumit až do téměř neviditelné žluté záře či jej naopak „vyboostovat“ až do bílé, oči vypalující barvy. Možností lampička Leitz Style Smart LED nabízí opravdu až neskutečně mnoho. Osobně jsem si rád zpříjemňoval noční práci u počítače téměř neviditelným žlutým světlem, které mi jen lehce svítilo na klávesnici. Využil jsem však také možnost maximální úrovně světla, a to například při kreslení na stole či focení různých produktů.

Ukázky rozsahu žluté a bílé barvy

Přepínaní mezi jednotlivými módy i intenzitou světla probíhá vskutku jednoduše a rychle. A když už jsem u té rychlosti, ověřilo se mi spíše ovládání přímo skrze stojan než mobilní aplikaci. Přesto však aplikace pro Android a iOS v něčem naprosto vyniká.

Mobilní aplikace Leitz Smart Lamp

Co by to bylo za chytrou věc do domácnosti, kdyby ji nebylo možné připojit k chytrému telefonu či tabletu. Aplikace, pomocí které se lampička s telefonem propojí, se jmenuje Leitz Smart Lamp a zdarma si ji můžete stáhnout z Google Play a App Storu. Po rychlém spárování můžete lampičku z telefonu plnohodnotně ovládat, a to dokonce ve větší míře než v případě tlačítek na stojanu. Kromě samotného zapnutí je možné přepínat mezi přednastavenými módy jako Relax, Read (čtení) a Energize. Poslední zmíněný mód, jak asi tušíte, „vypálí“ jas na maximum. Zároveň si můžete vytvořit 2 vlastní módy, u kterých si zvolíte jak intenzitu světla, tak i jeho barvu. Druhá záložka v aplikaci pak nabízí naprosto skvělý a přesný výběr barev, kterými mohou LED žárovičky svítit. Tuto vlastnost jsem si opravdu oblíbil a milerád jsem si vždy nastavil přesně tu barvu, na kterou jsem měl právě náladu. Bohužel jste zde však omezení na škále mezi bílou a žlutou barvou. Odstínů je i tak na výběr vcelku dost. Nutno zároveň dodat, že reakce při výběru barvy i její intenzity jsou okamžité a prodleva je zanedbatelná.

Leitz Lamp

Poslední záložka v aplikaci nabízí další nastavení, jako je věk uživatele, výchozí aktivita (například čtení či psaní) a možnosti automatizace. Právě zde si nastavíte, jestli se má lampička v přítomnosti uživatele s telefonem sama zapnout či zda se má přizpůsobit její jas. Tyto funkce jsem však nepoužíval.

Stáhnout Leitz Smart Lamp

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Mobilní aplikace Leitz Smart Lamp představuje zajímavý doplněk, díky níž navíc můžete lampičku ovládat například z postele či gauče. Spojení zajišťuje technologie Bluetooth, což zaručuje dosah zhruba 10 metrů. Když jsem například skončil s noční prací u počítače a šel do postele, nemusel jsem světlo zhasínat už u stolu, ale až v posteli. A právě takové maličkosti dokáží opravdu potěšit.

Mobilní aplikace Leitz Smart Lamp

Závěr

Ještě než se pustím do závěrečného hodnocení, měl bych prozradit, že Leitz Style Smart LED cenově atakuje 8 tisíc Kč. Lampičku zakoupíte i v našich končinách ve specializovaných obchodech s kancelářským vybavením, a to v mnoha barevných variantách. A právě zmíněnou cenu vidím jako největší zádrhel. Naopak mezi největší pozitiva řadím krásný design, opravdu kvalitní zpracování, velké možnosti nastavení intenzity a barev světla i propojení s mobilní aplikací. Pochválit musím také nabíjecí USB port přímo ve stojanu.

Leitz Lamp

Na závěr tak zbývá říci jen tolik, že pokud máte přebytečných skoro osm tisíc a chcete domů či do kanceláře opravdu skvělou a krásně vypadají stolní lampičku, Leitz Style Smart LED musí jednoznačně být mezi vašimi nejužšími kandidáty.

Klady
  • krásný design
  • kvalitní zpracování
  • bohaté možnosti nastavení světla
  • dobře fungující mobilní aplikace
Zápory
  • vysoká cena
  • omezená dostupnost
  • větší transformátor
Diskuze ke článku
Picakozena
Tak to je sakra drahá lampa, co se týče světla, tak mám pořešeno chytrou žárovkou, ovládáním z telefonu a má daleko větší možnosti nastavení i barev, tak u tohohle mi za ty prachy uniká smysl.
Jií
Už jsem na ní koukal v iSetosu: http://www.isetos.cz/stolni-led-lampa-leitz-style-smart-sat-cerna.
Ve skutečnosti vypadá ještě lépe než na obrázku, opravdový luxus.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze