Kodak Ektra
recenze

Kodak Ektra

Nostalgie nefunguje
4

Na český mobilní trh přichází značka, kterou většina z nás zná, avšak málokdo s jejími výrobky telefonoval. Kodak byl zejména dříve spjat s fotoaparáty. A právě na dávné modely výrobce vzpomíná s modelem Ektra, který se je snaží vzhledem připomínat. Za originálním vzhledem s nepřehlédnutelným modulem fotoaparátu se však skrývá řada nepříjemných „ale“.

Značka Kodak se na mobilním telefonu neobjevuje poprvé, ale prvně o ni více slyšíme v souvislosti s českým trhem. Nový model s názvem Ektra odkazuje na legendární fotoaparáty ze 40. let dvacátého století. Design je skutečně silnou stránkou zařízení, alespoň na fotografiích. Výrazný modul fotoaparátu, kožená záda a kovové rámečky jistě nikomu neuniknou. Nechybí ani typický oblouk na spodní straně, který tvoří plynulý přechod mezi čelní a zadní stranou. Zkrátka vše budí dojem starých poctivých fotoaparátů.

Kodak Ektra

Při pohledu na výbavu to také, alespoň co se tabulkových parametrů týká, nevypadá špatně: desetijádrový procesor, baterie se slušnou kapacitou, dostatečně kvalitní displej a kompletní nabídka konektivity. Dokáže však novinka vše přetavit na reálný úspěch a obstojí ve srovnání s tvrdou konkurencí, která si ve vyšší střední třídě servítky nebere?

Technické parametry Kodak Ektra

Kompletní specifikace
Konstrukce147,8 × 73,4 × 14 mm, 163 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát21 Mpx (5 312 × 3 984), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 25 FPS
ChipsetMediaTek helio X20, CPU: 10×2,3 GHz, GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:36 hodin
Dostupnostleden 2017, 14 490 Kč

Kodak Ektra – videopohled

Obsah balení

Navzdory tomu, že před sebou máme dražší telefon, se výrobce v balení nijak nerozdal. Kromě samotného telefonu nechybí USB kabel s koncovkami USB-C a USB-A. Samozřejmostí je nabíjecí adaptér a nezvykle tu najdete také poutko. Na sluchátka už se nedostalo. Tentokrát se zastavíme u návodu, který vám pomůže s orientací, zejména v aplikaci fotoaparátu. Bohužel chybí česká lokalizace. Zvláštní, když nechybí například slovenština či jazyky slovanských bratrů z Pobaltí či Balkánu.

Kodak Ektra

Design a konstrukce: střízlivíme

Setkání s telefonem se nese ve znamení velmi tvrdého vystřízlivění. Již na první pohled působí Kodak mnohem tuctověji než na fotografiích. Vzhled sice můžete zachránit povedeným originálním pouzdrem, jeho cena však činí 1 600 Kč. Čelní straně rozhodně neprospívají velké rámečky kolem displeje, kvůli nimž je celé zařízení široké a obtížněji se drží. Vše podtrhuje značná 14 milimetrová tloušťka. Ano, hodnotu 14 milimetrů vídáme spíše v seriálu Retro. Současně dodejme, že – jak je „dobrým“ zvykem – jde o tloušťku bez vystupujícího fotoaparátu. Pochválit lze alespoň senzorová tlačítka pod displejem. Ta jsou dokonce podsvětlená, ale bohužel jim chybí vibrační odezva.

Situaci zachraňuje snad jen 163gramová hmotnost, kterou byste však nehádali. Telefon působí velmi lehkým dojmem. Záhy vyjde najevo, jak to dokázal – rámečky, které svou povrchovou úpravou imitují kov, skutečně kovové nejsou. Jde o obyčejný plast. Zadní strana není z opravdové kůže, ale pouze z umělé a velmi lacině vypadající náhražky.

Kodak Ektra

Snaha o originalitu z telefonu přímo srší a spíše mu to škodí. Názorně je to vidět u tlačítek po pravé straně, která mohla být umístěna mnohem lépe. Ovládání hlasitosti je příliš vysoko a současně rozdělení na dvě samostatné klávesy rovněž není pohodlné. Naopak o něco níže mohla být dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Při pohodlném držení na ni lze taktéž obtížněji dosáhnout. Na pravém boku najdete ještě zdířku pro poutko k dotvoření pocitu, že máte na ruce „opravdový fotoaparát“. Levý bok je již tlačítek prost a ubytovává jen slot pro paměťovou kartu a nanoSIM kartu.

Prošli jsme všechny strany telefonu a bohužel je nutné potvrdit, že se zapomnělo na čtečku otisků prstů, která je dnes již takřka nepsaným standardem. Čistě na okrasu je zde značně velký a vystouplý modul fotoaparátu. Zdá se však, že jeho čočka bude poměrně odolná vůči škrábancům. Díky spodní bradě je pak telefon vyvážen a nijak se nekývá. Plastová konstrukce si však přeci jen vybírá svou daň a i u nového kousku při silnějším promačkání tu a tam uslyšíte povrzávání.

Líbilo se nám:

  • originální vzhled
  • příjemně lehký v ruce

Nelíbilo se nám:

  • plastové materiály
  • lacině působící zadní strana
  • slabší konstrukční zpracování
  • chybí čtečka otisků prstů

Displej: nijak neoslní

Zdánlivě běžně se jeví také displej. Model Ektra je osazen 5palcovým IPS displejem s Full HD rozlišením a dostatečnou jemností 441 PPI. Displej je také dobře čitelný venku za ostrého slunce, za což vděčíme i dobře fungující automatické regulaci jasu. O něco slabší jsou pozorovací úhly – v tomto ohledu je veškerá konkurence dále. Nelíbí se nám ani barevné podání displeje. Barvy jsou laděné spíše do studených odstínů, což působí nepříjemně zejména při zobrazení bílé. V nastavení navíc není možné barevné podání měnit. O ochranu displeje proti rozbití se pak stará sklíčko Corning Gorilla Glass. Nad displejem bdí informační LED dioda, kterou však nelze nastavit, ani vypnout. Modrým blikáním tak vždy upozorní na zmeškané hovory, zprávy či e-maily.

Líbilo se nám:

  • jemné rozlišení

Nelíbilo se nám:

  • slabší pozorovací úhly
  • barvy laděné do studena

Zvuk: znovu klame

Hlasitý reproduktor se skrývá na zadní straně a znovu můžeme říci, že výrobce klame. Průduchy jsou napříč zadní stranou, samotný reproduktor se pak ukrývá pouze zcela vlevo. Jeho výkon hodnotíme jako vesměs průměrný. Hraje hlasitě, avšak vydává převážně vysoké tóny. Sluchátka výrobce společně s telefonem nedodává, nicméně výstup skrze 3,5mm jack si vede slušně.

Líbilo se nám:

  • hlasitý reproduktor

Baterie a výdrž: tentokrát nezklame

V útrobách je skryta uživatelsky nevyměnitelná baterie se solidní kapacitou 3 000 mAh, což zajišťuje mírně nadprůměrnou výdrž na jedno nabití. Při středně náročném využívání, kdy si nehlídáte konektivitu, se lze bez větších problémů dostat k nabíjení obden. Dodejme, že to probíhá skrze nový USB-C konektor, jehož umístění na spodní straně nepřekvapí.

Při našem testu výdrže, kdy telefon přehrává streamované video ve Full HD kvalitě, dosáhla Ektra času 7 hodin a 28 minut. Nabíjení pak příliš svižné není, ačkoliv na displeji telefonu se dozvíte, že ano. Z nuly na 80 % se Ektra nabije za 1 hodinu a 52 minut, přičemž k úplnému dobití je zapotřebí 2 hodin a 36 minut.

Kodak Ektra

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž

Nelíbilo se nám:

  • delší doba nabíjení

Hardware: je libo 10 jader?

Po bídném začátku se Kodak hodlá vytáhnout alespoň po výkonové stránce a při pohledu na specifikace leckoho jistě zaujme. V těle totiž tepe desetijádrový procesor Helio X20 od MediaTeku s taktem až 2,3 GHz. 3GB operační paměť je vítaná a běžně bývá polovina volná. V benchmarku AnTuTu dosáhl čip výsledku přes 85 tisíc bodů a výkon tak telefonu rozhodně nechybí. Případně si zahrajete i náročnější hry. Potěší i 32GB úložiště, kde máte reálně k dispozici 23 GB. Vaše soubory však můžete s klidem ukládat i na paměťovou kartu. Výkonu má telefon poměrně dost na veškeré běžné činnosti.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • slušný hardware

Uživatelské prostředí: dobrý začátek, špatný konec

Prostředí dostal na starost Android 6.0 Marshmallow, což s ohledem na podzimní premiéru telefonu promíjíme. O případné aktualizaci se však nemluví a její příchod aktuálně příliš pravděpodobný není.

Prostředí

Výrobce přistoupil k nasazení takřka čisté podoby prostředí. Přidány jsou pouze tapety a aplikace včetně antiviru. Dále zde najdete několik aplikací Kodaku, z nichž některé lze odinstalovat. Ty, které odinstalovat nelze, však můžete alespoň deaktivovat a nebudou ubírat cennou paměť. Uživatelské prostředí je přehledné a funguje příjemně svižně. Bohužel si občas postaví hlavu a uživatele na chvíli neposlouchá. Můžete se displeje dotýkat jak chcete, ale nic se stane. Většinou stačí telefon chvíli nechat, případně zamknout a odemknout a problém pomine, nicméně tolerovat to nelze. Prostředí měl výrobce vychytat rozhodně mnohem lépe, neboť ve chvílích, kdy telefon nefunguje, jej máte tendenci prohodit oknem.

Líbilo se nám:

  • takřka čistý Android

Nelíbilo se nám:

  • hůře optimalizované prostředí

Multimediální funkce: nezbytný základ

V případě multimediálních funkcí se Kodak z části spoléhá na Google. To je případ třeba hudebního přehrávače Hudba Play. Poměrně stroze působící přehrávač však uspokojí většinu nenáročných uživatelů. Přehledné třídění doplňuje i uživatelsky nastavitelný ekvalizér. Pakliže vás vaše hudba omrzí, budete muset zamířit do světa internetu. Klasické FM rádio totiž telefon postrádá.

Hudební přehrávač

Své obrázky a fotografie můžete prohlížet skrze aplikaci Fotky nebo Snap galerii. Telefon tvářící se jako fotomobil nemůže postrádat pokročilou úpravu multimédií, kterou zde zastupuje vskutku povedená aplikace Snapseed, kde můžete popustit uzdu fantazii. Upravovat lze také videa, a to skrze aplikaci Super 8. Videosoubory můžete vybavit různými filtry. Zajímavě vypadá například přidání třesu, efektu starého či ohraného filmu a podobně. Vše by bylo moc fajn, ovšem nebýt toho, že aplikace funguje velmi pomalu a tu a tam se jí nevyhnou ani pády.

Telefon si poradí s běžnými formáty videa, ale často stávkující nativní přehrávač vám přehrávání rozhodně neusnadňuje. Marně byste tu hledali nějaké hry, avšak není problém si jich spoustu stáhnout z obchodu Google Play.

Líbilo se nám:

  • aplikace na úpravu fotografií a videí

Nelíbilo se nám:

  • chybí FM rádio

Fotoaparát: Chlouba? Ale kdepak

Dostáváme se k největšímu lákadlu Kodaku Ektra. Ač zatím příliš nepřesvědčila, fotoaparát by měl být oním trumfem, který vše zachrání. Papírově to opět vypadá docela nadějně. Máme tu 21megapixelový fotoaparát s optickou stabilizací. Světelnost f/2.2 již sice budí rozpaky, ale budiž. Připravena je také dvojitá LED dioda pro přisvětlení, jenže to nám přijde málo. Od obdobného modelu bychom k diodě přivítali také xenonový blesk. Chuť si spravíme dvoupolohovou hardwarovou spouští. Její umístění by sice mohlo být trochu lepší, ale jistota stisku vám vykouzlí úsměv na tváři. Skrze spoušť lze fotoaparát poměrně rychle spustit, a to i při vypnutém displeji. Pro úplnost dodejme, že optický zoom telefon nenabízí, byť to vzhled fotoaparátu může evokovat.

Kodak Ektra

Samotné prostředí se snaží imitovat fotoaparáty a hlavním ovládacím prvkem je kruhové tlačítko. Asi netřeba dlouze rozvádět, že v případě dotykového displeje jde o velmi nešťastný krok, který ovládání rozhodně neusnadňuje. Dílčí nastavení je dále v horních partiích displeje, neboť skrze kruhové tlačítko vybíráte jen režimy. Kromě automatiky zde nechybí manuální režim, panorama, bokeh, makro, noční režim či přednastavení vhodné pro rychle se pohybující objekty.

Prostředí fotoaparátu

Zásadním problémem celého prostředí je jeho tragická optimalizace. Opravdu velmi často se stává, že některé prvky v aplikaci fotoaparátu nefungují. Řešením je buď telefon „rozhýbat“, kdy změníte orientaci displeje doufaje, že se telefon chytne. Druhou možností je uzamknutí a odemknutí displeje. Většinou jedna z variant pomůže, ale takto si finální produkt skutečně nepředstavujeme. Další obtíž představuje ostření. To by mělo fungovat i přiložením prstu na displej. Co si ale myslet o tom, kdy dvakrát přeostříte a na třetí pokus už na váš prst nereaguje? Práce s aplikací je tak velmi nepohodlná.

Vše by snad ještě mohly zachránit výsledné snímky. Jenže ani to se nestane. Ektra boduje ostrostí blízkých předmětů a věrným barevným podáním. V tomto ohledu by fotoaparát všem běžným uživatelům patrně vyhovoval. U vzdálenějších předmětů je však již jasně patrné slévání ploch. Ektra tak disponuje velmi obyčejným fotoaparátem a jako fotomobil se pouze snaží tvářit. Situace se nadále zhoršuje s ubývajícím světlem, kdy na snímcích přibývá digitálního šumu a současně je problém pořídit ostrý snímek.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

O mnoho lépe na tom není čelní kamerka se svými 13 megapixely. Téměř každý snímek totiž zásadně postrádá ostrost a výsledky by tak fanoušky selfies příliš nepotěšily.

Ukázková fotografie z čelní kamerky

Nenadchne vás ani záznam videa ve 4K rozlišení s 25 snímky, který následně lze plynule přehrát jen v telefonu. Na počítači video mnohdy nefunguje. Vyhrát si můžete s doplňkovými aplikacemi pro úpravu fotek či přímé poslání snímků do tisku. Asi nejpovedenější videoeditor Super 8, který dokáže vaše nahrávky zahalit do zajímavých filtrů.

Kodak Ektra (testovací video) – 2160p, 25 FPS

Kodak Ektra (testovací video) - 2160p, 25 FPS (81,8 MB, mp4)

Líbilo se nám:

  • hardwarová spoušť fotoaparátu

Nelíbilo se nám:

  • průměrná kvalita fotografií
  • často nepoužitelná aplikace fotoaparátu
  • nekvalitní čelní kamerka
  • nahraná videa nepřehrajete na počítači

Telefonní funkce a zprávy: nic překvapivého

Výše jsme naznačili, že se Kodak do úpravy prostředí nijak zásadně nehrnul, což jasně dokreslují klasické aplikace pro komunikaci, které jsou shodné s čistým Androidem. Skrze vytáčení čísla se dostanete také k záložkám aplikace Kontakty, kde nechybí rozdělení na oblíbené a dále na nedávno použité. Kvalita hovoru je na slušné úrovni a při telefonování si ani jedna strana nestěžovala na nesrozumitelnost.

Zprávy se vytváří v jednoduchém editoru, který je společný pro SMS i MMS zprávy. Klávesnice od Googlu je přehledná a píše se na ní pohodlně. Elektronickou komunikaci má pak výhradně na starost Gmail, kde není problém zprovoznit emailovou službu libovolného poskytovatele.

Zprávy a e-maily

Organizační funkce a GPS: základ přítomen

Organizační funkce zaštiťuje kalendář od Googlu, který nabízí několik různých náhledů a slušnou přehlednost v mnoha různých kalendářích, pakliže jich používáte více. Bohužel i v případě kalendáře jsme byli svědky několika drobných zaseknutí. V další výbavě nechybí poznámky Keep nebo správce souborů a kalkulačka. Pro práci s kancelářskými dokumenty je k dispozici plná verze Office Suite ve verzi 8.9.

Kalendář a další funkce

Telefonu nechybí A-GPS a s ní spojené Google Mapy a Navigace. Fixace vaší polohy proběhne vcelku rychle, avšak záleží, kde se nacházíte. V zastavěném území má telefon problém určit, jakým směrem se díváte, a pokud byste mu věřili, patrně byste se neustále točili kolem své osy.

Google Mapy a navigace

Líbilo se nám:

  • navíc balíček pro práci s Office dokumenty

Datové funkce a internet: zde je to slušné

Po stránce konektivity telefonu takřka nic nechybí. K internetu se dostanete skrze Wi-Fi nebo sítě LTE s podporou všech u nás využívaných pásem. K prohlížení stránek pak velmi dobře poslouží prohlížeč Google Chrome.

Na zadní straně se také překvapivě nachází NFC, které funguje spolehlivě. Nemůže chybět ani Bluetooth a plusové body si Ektra připisuje také za USB-C konektor.

Líbilo se nám:

  • podpora LTE a NFC
  • konektor USB-C

Zhodnocení

Kodak Ektra měla po svém představení poměrně slušně našlápnuto. Pěkně vypadající telefon, který si jen tak s jiným nespletete. Nadějně působící fotoaparát také nebyl k zahození. Oba potenciální trumfy však Ektra trestuhodně zahodila a dostala se do nezáviděníhodné pozice, a sice s průměrnou výbavou obstát mezi takřka prémiovými kousky. S tím by měly problém i zavedení výrobci, avšak naděje na úspěch stále žila.

Kodak Ektra

To by ovšem výrobce alespoň něco musel udělat dobře. Náladové prostředí, které často nefunguje, což se paradoxně podepsalo zejména na aplikaci fotoaparátu, veškeré zbytky naděje zadupalo do země. Závěrem dodejme, že Kodak Ektra se na českém trhu prodává za více než 14 tisíc korun a za tyto peníze můžete jinde dostat mnohem více muziky. Ostatně posuďte sami, že po uvážení konkurence nemá nad Ektrou žádný větší smysl přemýšlet.

Konkurence

O dva tisíce korun levněji můžete mít Samsung Galaxy A5 (2017), který má lepší displej, výkonnější hardware, kvalitnější fotoaparát a navrch přidává zvýšenou odolnost proti vodě a prachu.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Chybu neuděláte ani s HTC 10, které má svým způsobem také vcelku originální vzhled. Lepší zpracování a nesrovnatelně lepší systém zajistí, že na nějakou Ektru hned zapomenete.

HTC 10

Příjemně poklesla cena Xperie X Performance od Sony, díky čemuž tu máme dalšího konkurenta. Velmi výkonný hardware podporují stereo reproduktory či zvýšená odolnost proti vodě a prachu.

Sony Xperia X Performance

Nakonec je zde o tisíc korun levnější Huawei P9, který fotí lépe než Ektra a navíc si vyhrajete díky duálnímu fotoaparátu. P9 rovněž lépe vypadá a nesrovnatelně pohodlněji se používá.

Huawei P9
kodak-ektra
Klady
  • originální vzhled
  • dvoupolohová hardwarová spoušť
  • kompletní podpora LTE
  • přítomnost NFC
  • nasazení konektoru USB-C
  • slušná výdrž
Zápory
  • laciné použité materiály
  • jen průměrné konstrukční zpracování
  • displej na konkurenci ztrácí
  • nedodělky v prostředí
  • velmi špatná aplikace fotoaparátu
  • pouze průměrné fotografie
  • nekvalitní čelní kamerka
  • velmi vysoká cena
Diskuze ke článku
klokutek
Opravdu tohle za 13tis , svet se v (.) obraci ......
Dragereker
Takže nič moc.
Stickler Stickleru
Stickler Stickleru
LG Viewty II. :D
Verva
Mně se teda právě ta konstrukce líbí, ale za patnáctku mám s7 edge a jsem věrný samsungu, ale zrovna co vy tu kritizujete, tak za to má u mě kodak palec hore. Ať si všichni včetně samsungu strčí ty kovová a skleněná záda. Je to humus klouže se to, je to nepříjemný na dotek. Ještě, že právě na samsung se dají sehnat opravdu kvalitní pouzdra.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze