Inovativní platební metody: Revolut
recenze

Inovativní platební metody: Revolut

Druhý díl našeho čtyřdílného seriálu

Utrácení těžce vydělaných peněz sice není zrovna zábava, ovšem mnoho institucí se snaží placení zefektivnit a zároveň ho učinit pohodlnějším. V dnešním přehledu si vezmeme na mušku inovativní službu Revolut, která se v mnohém shoduje s pro vás již dobře známým Twistem.

Zřejmě se shodneme, že utrácení vydělaných peněz někdy dost bolí. Na druhou stranu se nás mnoho institucí snaží přesvědčit o tom, že není zábavnější věci než právě placení. Určitě se však shodneme na tom, že když už platíme, chceme to dělat efektivně a ideálně bez poplatků, a to ať už jsme kdekoli na planetě. Naproti nám v tomto ohledu jde hned několik zajímavých subjektů a fintech startupů, přičemž jedním z velkých hráčů je právě Revolut.

Revolut je v mnohém podobný Twistu, které jsme pro vás již otestovali. Twisto za posledních několik měsíců přidalo několik šikovných dovedností a v rámci nejvyššího tarifu navíc směle konkuruje právě Revolutu, a to díky výhodným nákupům v zahraničí. To je mimo jiné i hlavní devíza Revolutu, který se na výhodnou směnu zahraničních měn zaměřuje od svého počátku.

Seznámení s Revolutem

Revolut vešel do většího povědomí tuzemských klientů minulý rok v květnu. Tehdy totiž britský fintech startup oficiálně vstoupil na tuzemský trh s ambicemi podmanit si Česko.

Inovativní platební metody: Revolut

Zkusme si Revolut představit komplexně. Lze jej charakterizovat jako přednabitou platební kartu, která zaujme výhodnými mezibankovními směnnými kurzy. To znamená, že při platbě v zahraničí, případně na internetu, nabídne téměř pokaždé lepší kurz než vaše banka. I když Revolut již získal bankovní licenci, klasickým bankovním institutem se nestane. Oproti klasické bance lze Revolut využívat pouze v rámci mobilní aplikace se stejným názvem pro platformy Android a iOS. Právě v momentě, kdy Revolut vstoupil oficiálně na tuzemský trh, umožnil bezplatné přidávání tuzemské měny do aplikace, čímž se stal pro většinu zájemců mnohem zajímavějším a zároveň dostupnějším.

Je pro vás Revolut v(ý)hodný?

Ještě než se podíváme na všechny dovednosti Revolutu, uděláme si malý kvíz. Pokud vás zajímá, zda byste Revolut vůbec využili, odpovězte si na následující otázky:

  1. za své nákupy nejčastěji platím debetní/kreditní kartou
  2. rád a často platím na internetu v zahraničních e-shopech
  3. nahodile či pravidelně cestuji do zahraničí a nerad s sebou vozím větší hotovost/nevěřím směnárnám
  4. ocením výběry z bankomatu zdarma, přesto v zahraničí neplánuji vybírat desítky tisíc korun
  5. občas odesílám/přijímám zahraniční platby
  6. ocením snadné P2P platby mezi uživateli aplikace
  7. o své finance se starám primárně skrze mobilní aplikaci, webovou mutaci nevyžaduji
  8. ocením možnost platit telefonem skrze Google Pay a do budoucna i Apple Pay

Pokud jste na většinu z otázek odpověděli ano, existuje zde velká šance, že si vás Revolut získá. Rovnou se tedy můžeme podívat na to, jak si službu Revolut opatřit.

Objednáváme Revolut

Pokud vás Revolut zaujal, můžete přistoupit k objednávce. Nejjednodušší cesta vede přímo přes aplikaci, která je dostupná jak pro Android, tak také pro iOS, a to zcela zdarma. Odkaz pro stažení si můžete vygenerovat i skrze oficiální stránky startupu.

Stáhnout Revolut - Better than your bank

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Po stažení aplikace vás čeká poměrně jednoduchý průvodce, který je čerstvě i v českém jazyce. Revolut vás požádá o ověření telefonního čísla, jméno, datum narození a také adresu, na kterou vám bude zaslána platební karta. Nezbytné je také ověření vaší identity – na výběr máte mezi ofocením občanského průkazu, popřípadě pasu. Nezbytné je rovněž pořízení selfie snímku, kdy Revolut srovná vaši podobu s fotografií na zaslaném dokladu totožnosti.

Proces aktivace. V našem případě jsme se registrovali ještě před nasazením češtiny, nyní je již proces počeštěn.

Pro plnou aktivaci vašeho účtu je nutné Revolut „přednabít“ částkou 300 Kč. Vzhledem k tomu, že Revolut funguje jako předplacená karta a nemůže jít do mínusu (alespoň v běžném režimu), je tento proces nezbytný. Kartu Revolut můžete dobít jakoukoli kreditní či debetní kartou, převodem, případně skrze Apple Pay a Google Pay. Možností tedy máte více než dost. Pokud budete dobíjet skrze kartu, samozřejmě neplatíte žádné poplatky navíc – vaše banka převod označí jako klasickou „platbu na internetu“. V případě převodu je nutné počítat s poplatky vaší banky, jedná se totiž o mezinárodní SWIFT platbu.

Proces aktivace. V našem případě jsme se registrovali ještě před nasazením češtiny, nyní je již proces počeštěn.

Kartu máte i v případě bezplatného tarifu zdarma, zaplatit však budete muset za dopravu. I tak vás karta vyjde na 99,99 Kč, což je vlastně jen ono dopravné. Využít lze i různých akcí, kdy získáte kartu zcela zdarma, případně vám bude poplatek za doručení vrácen, jakmile o něj požádáte. Tato akční nabídka však neplatí vždy. Zdarma vám Revolut zašle kartu i u prémiových tarifů, o tom však až později. Většinou dorazí do jednoho a půl týdne. Pokud chcete kartu rychleji, je možné zaplatit 513,99 Kč a kartu budete mít do pár dnů ve schránce. Náhradní karta vyjde na 151,99 Kč.

Karta je zdarma, ovšem doručení něco stojí. Pokud chcete dopravu zdarma, musíte využít různých akcí, případně zvolit tarif Premium/Metal.

Revolut od druhé poloviny roku 2018 zasílá pouze karty poskytovatele Mastercard, a to i u bezplatného tarifu. Prvotní pokusy s poskytovatelem VISA se neosvědčily, klienti si často stěžovali na špatné fungování. To koneckonců můžeme potvrdit i z vlastní zkušenosti, kdy VISA karta u bezplatného tarifu přestala z ničeho nic fungovat a funkční zůstaly jen platby na internetu.

Ještě než karta dorazí, můžete ji používat pro platby na internetu. Vizuál karty s unikátním číslem se objeví předem, a to včetně CVC kódu, který je pro platby na internetu nezbytný. Po prvotní aktivaci karty v aplikaci je nezbytné její vložení do terminálu a zadání nastaveného PIN kódu, až následně se zpřístupní možnost bezkontaktních plateb. To vše je pro vaši bezpečnost, pokud by se karta po cestě „ztratila“. Doplníme že PIN ke kartě si volíte sami, a to již v průběhu objednávkového procesu karty.

Prostředí aplikace

Pokud víte, že budete chtít Revolut používat jen pro on-line platby na internetu, potažmo pro platby skrze Google Pay (o tom později), můžete požádat čistě jen o virtuální kartu, která je navíc zcela zdarma. O tuto kartu je možné požádat hned po aktivaci účtu, doručení se pochopitelně neplatí a je okamžité. Revolut chválíme, že nevynucuje pořízení plastové karty před pořízením té virtuální. Zájemci si tak mohou služby Revolutu snadno otestovat. Pozor však na ověření vaší identity. Bez ověření, že jste to opravdu vy (ofocený doklad, selfie, potvrzení adresy), vám Revolut neumožní aktivovat ani kartu virtuální.

Ještě než karta dorazí, můžete ji používat pro platby na internetu.

Mimo virtuální platební karty nabízí Revolut také jednorázové virtuální platební karty. Ty po každém nákupu změní své číslo i CVC kód, aby zaručily maximální bezpečnost. Pokud tak budete nakupovat například na čínském tržišti, určitě se jednorázová karta vyplatí. Zde však pozor, tato karta je dostupná pouze uživatelům s placeným tarifem – k tomu zdarma ji získat nelze.

Správa karty

Revolut umožňuje velmi podrobné nastavení platební karty. Kartu můžete jedním kliknutím zmrazit (Freeze card), čímž znemožníte jak platby v kamenných obchodech, tak na internetu. Pokud zapomenete PIN, můžete si jej nechat zobrazit, stejně tak můžete snadno obnovit pokusy pro zadání PIN kódu, pokud jej zadáte 3× špatně. Následně je nutné kartu vložit do bankomatu a aktivovat ji zadáním PIN kódu. Ten lze přitom změnit právě jen v bankomatech.

Pokročilá je i správa zabezpečení. Jedna zajímavá funkce nese název „Zabezpečení na základě polohy“. Při každé platbě v kamenné prodejně Revolut na základě GPS ověří, zda se nacházíte v blízkosti. A pokud ne, platbu zamítne. Pokud vám tedy někdo zcizí kartu a vy ji nestihnete zablokovat, zloděj s kartou nezaplatí, protože se poloha místa platby nebude shodovat s vaší polohou, kterou určí GPS.

Správa zabezpečení

Dalším bezpečnostním prvkem je blokace magnetického proužku. Některé karty mohou být naklonované a pokud tedy ochranu aktivujete, bude magnetický proužek nefunkční, což ale zároveň znemožní platby na terminálech s tímto typem autorizace. Zablokovat lze rovněž i bezkontaktní platby, ovšem ty jsou ve výchozím stavu standardně vypnuty a aktivovat je musíte manuálně. Pokud si to však později rozmyslíte, můžete je jedním kliknutím vypnout.

Možnosti zabezpečení karty lze mezi sebou navzájem kombinovat.

Správa zabezpečení dále umožňuje aktivovat/deaktivovat možnost výběrů z bankomatů, stejně tak snadno můžete zakázat platby na internetu, přičemž platby v kamenných prodejnách přitom zůstanou nadále aktivní. Veškeré zmíněné možnosti zabezpečení lze mezi sebou kombinovat a dosáhnout tak přesně stavu, který odpovídá vašim potřebám.

Pokud se bojíte, že přečerpáte svůj měsíční limit, můžete si jej přímo v aplikaci nastavit. Tento limit nemá souvislost s limitem, který vám přiděluje Revolut na základě zvoleného tarifu. Ten má samozřejmě před vaším limitem přednost a pokud vlastní limit nastavíte vyšší, uplatňovat se bude právě limit tarifu.

Tarify

Když už jsme zmínili tarify, rozebereme si je podrobně. Na výběr máte ze tří možností: Standard (zdarma), Premium (175 Kč měsíčně) a konečně Metal (300 Kč měsíčně). Každý tarif s sebou nese příslušné limity a benefity navíc lze nalézt v tarifech Premium a Metal.

První tři karty patří k tarifu Premium, černá kovová k tarifu Metal. Zbylé karty jsou virtuální, poslední je jednorázová a po každé platbě se změní (pouze tarif Premium a Metal).

Tarif Premium a Metal se vyplatí především v momentech, kdy častěji cestujete do zahraničí, případně často směňujete a vybíráte z bankomatů. Základní tarif Standard umožní vybrat pouze 4,5 tisíce a v případě tarifu Premium jde o dvojnásobek. U tarifu Metal slibuje Revolut celých 16 500 Kč, avšak web stále tvrdí 13 500 Kč. Tarif Premium a Metal můžete změnit zpět na tarif Standard. Vybraná karta vám zůstane aktivní, avšak přijdete o veškeré benefity. Tím se Revolut liší od Twista, které vám v případě změny placeného tarifu na tarif Online (zdarma) kartu deaktivuje.

Standard Premium Metal
Cena za měsíc zdarma 174,99 Kč 299,99 Kč
Doručení karty (mimo akci) 99,99 Kč zdarma zdarma
Vydavatel karty Mastercard Mastercard Mastercard
Měsíční limit všech transakcí 120 000 Kč bez limitu bez limitu
Výběry z bankomatů (měsíčně) 4 500 Kč,
poté + 2 %
9 000 Kč,
poté + 2 %
16 500 Kč*,
poté + 2 %
Převody peněz (standardní čas) zdarma zdarma zdarma
Turbo platby 140 Kč zdarma zdarma
Cashback × × 0,1 % Evropa, 1 % zbytek světa
Cestovní pojištění 29 Kč / den max. 40 dnů, zdarma max. 40 dnů, zdarma)
Zákaznická podpora běžná prioritní prioritní
Přístup ke kryptoměnám ×
Vzhled karty pevně daný volitelný speciální kovový
Virtuální karta zdarma
Jednorázová virtuální karta ×
Expresní doručení 513,99 Kč zdarma zdarma
Vstup do letištních salonků × (350 až 720 Kč / osoba) (1× vstup ročně zdarma)
Google Pay
Apple Pay × (v plánu) × (v plánu) × (v plánu)
Možnosti dobíjení kartou (debetní, kreditní), převodem, Apple Pay, Google Pay kartou (debetní, kreditní), převodem, Apple Pay, Google Pay kartou (debetní, kreditní), převodem, Apple Pay, Google Pay

* aplikace uvádí 16 500 Kč, webové stránky 13 500 Kč

Pozor si však dejte na to, kdy případně tarif zrušíte. Pokud neuplynou ani dva týdny, Revolut vám naúčtuje pokutu ve výši 10 liber (300 Kč) v případě tarifu Premium a u tarifu Metal činí pokuta dokonce 50 liber (1 500 Kč). Účtuje se i pokuta po této době, a to ve výši 14, respektive 26 liber, a to jako kompenzace za předčasné zrušení nabídky prémiových služeb.

Zřejmě nejdůležitějším limitem je souhrn FX transakcí během jednoho měsíce. V případě bezplatného tarifu můžete měsíčně uskutečnit transakce a směnu maximálně ve výši 120 tisíc korun, v případě Premium a Metal takové omezení neexistuje. Spekuluje se i o ročním limitu příchozích plateb převyšující 320 tisíc korun, ovšem ten v sazebníku nenaleznete. Mělo by jít však o limit, který stojí nad limity Revolutu a má tak zabránit praní špinavých peněz.

Kurzy

Čím je Revolut vlastně nejzajímavější? Kurzem, tedy směnou měn. Pokud často cestujete do zahraničí, nebo nakupujete na zahraničních webech, jistě jste si již několikrát kladli otázku, jakou částku si strhává vaše banka ve formě poplatků. Na jednoduchou otázku neexistuje jednoduchá odpověď. Jsou banky, které přičítají 3 %, jiné o trochu méně. Existují samozřejmě i speciální účty, které směňují mnohem výhodněji, ale k těm se člověk dostane, až teprve když se aktivně zajímá. Revolut však tvrdí, že v danou chvíli nabízí ten nejlepší možný kurz, který se navíc mění téměř každou vteřinu.

Směna dopředu / v daný moment

Revolut funguje na principu výhodné směny, což je jeho hlavní devíza. Skrze Revolut totiž můžete platit jak přímo, tedy s okamžitou konverzí dle aktuální situace, tak „z peněženky“ v dané měně, kterých můžete mít kolik chcete, vždy však jen 1 ve vybrané měně. Tato peněženka se vyplatí, pokud chcete mít jistotu, že máte na kartě dostatek požadované měny, například před dovolenou. V opačném případě můžete nechat směnu až na moment, kdy za službu/zboží platíte. Při nákupu v zahraničí se z Revolut strhává buď daná měna (pokud máte v rámci Revolutu dost financí v dané měně), případně přímou směnou v daný okamžik.

Princip fungování vám pomůže pochopit příklad. Dejme tomu, že si před cestou do zahraničí nabiji účet Revolut částkou 5 000 Kč. Polovinu částky směním na eura, zbytek mi zůstane v korunách. Na účtu mám tedy 2 500 Kč a zhruba 100 eur. Když v Německu zaplatím za ubytování 90 eur, Revolut částku strhne z peněženky v eurech a na účtu vám tedy zůstane 2 500 Kč a 10 eur. Pokud bych měl na účtu jen 5 000 Kč, Revolut provede okamžitou směnu v době placení a strhne ekvivalent částky v CZK.

Revolut - Better than your bank

A co by nastalo v momentě, kdy bychom měli na účte nějaké euro a zbytek v korunách? Pokud by částka v eurech nedostačovala, Revolut automaticky směňuje měnu, neb částka se musí odečíst celá v jeden moment. To, že by Revolut sáhl po pár zbylých eurech a zbytek dorovnal převodem z korun na eura, není možné.

Při nákupech v zahraničí můžete ušetřit i několik set korun během jedné dovolené. Ještě více můžete ušetřit, pokud kromě cestování často nakupujete on-line, například na Amazonu či eBay. Výhodou Revolutu je také to, že částka se z vašeho účtu strhne automaticky v moment zaplacení, ne až v moment zaúčtování, jako to dělají banky. Mezi dnem pořízení zboží a zaúčtováním platby může běžně uplynout i několik dní a pokud se do té doby kurz měny změní, ať už jakýmkoli směrem, změní se i výsledná částka. Toho jste u Revolutu ušetřeni a v krátké chvíli tak na displeji uvidíte finální sumu.

Na větších částkách se rozdíl zcela logicky lépe pozoruje, tak si uvedeme další příklad. Na konci února jsme pořizovali položku v hodnotě 252,50 GBP. Revolut za tuto transakci strhl částku 7 586,46 Kč, banka (v tomto případě Equa bank) by si zaúčtovala 7 704,53 Kč. Středový kurz ČNB přitom činil 29,92 Kč za libru, a tak nákup měl (ideálně) vyjít na 7 529,55 Kč. Oproti ideálnímu kurzu jsme si tedy v případě Revolutu připlatili zhruba 57 Kč. Kdybychom platili s bankovní kartou, činil by rozdíl téměř 175 Kč. Na jedné transakci jsme tak s Revolutem ušetřili zhruba 118 Kč, což vůbec není špatné.

Nákup zboží dne 27. 2. 2019

Středový kurz ČNB Revolut Equa bank
1 GBP 29,819 Kč 30,045 Kč 30,513 Kč
252,50 GBP 7 529,298 Kč 7 586,460 Kč 7 704,533 Kč
Rozdíl oproti ČNB - + 57,163 Kč + 175,236 Kč

V našem příkladu je však nutné myslet na to, že Equa bank by nestrhla částku okamžitě – pouze by onu částku zablokovala. V následujících dnech by částku zaúčtovala, a to podle kurzu v daný den. Vzhledem k tomu, že v tomto konkrétním případě účtovala Equa bank následující dny za libru vždy více než v den transakce, rozdíl by se, ve prospěch Revolutu, ještě o trochu zvětšil.

Vše samozřejmě má svá „ale“. V první řadě se Revolut příliš nevyplatí o víkendech. Proč? Po uzavření FX Marketu se ke směně přičítá poplatek od 0,5 do 2 %, a to v závislosti na měně, kterou směňujete. Poplatek se přičítá k hodnotě, která byla aktuální těsně před uzavřením FX Marketu. Běžné měny, jako je kupříkladu euro a libra, si vystačí s poplatkem 0,5 %, ale pár měn uzme i 1,5–2 % navíc. V takovém případě se vyplatí počkat si na běžný pracovní den, který se orientuje sídlem Revolutu, tedy časem Velké Británie. Poplatek se nikde neukáže, na což je třeba dávat si pozor – splyne zkrátka s částkou.

Možná vás napadá, co se stane, když si částku směníte dopředu, třeba před víkendem, když dopředu víte, že budete nakupovat v cizí měně. Ano, to je samozřejmě možné. V pátek ráno si tak můžete směnit částku z CZK do EUR a o víkendu zaplatit – pak se nepočítá žádný příplatek ani poplatek navíc.

Je toho více...

Revolut nabízí i další benefity, na které se nyní v krátkosti podíváme.

V první řadě jde o výhodné převody. Pokud musíte uhradit platbu na zahraniční účet, povětšinou platíte poplatky bance (a ne zrovna nízké). Stejně tak se platí i za příchozí platby, tedy pokud nemáte speciální typ účtu. Revolut je těchto poplatků zproštěn – zkrátka zadáte IBAN/BIC kód a odešlete takovou částku, která je potřeba. Poplatek je 0 Kč a totéž platí i v případě příjmu financí. Protistraně stačí zaslat IBAN/BIC k vašemu účtu v dané měně, případně platební odkaz. Protistrana dostane žádost o zaplacení částky, kterou může uhradit kartou. V takovém případě vám zaplatí v podstatě stylem, jako kdyby nakupovala na internetu za zboží, navíc pro obě strany je vše stále zdarma. Jeden poplatek se váže k bezplatnému účtu, pokud si přejete zaplatit protistraně zrychleně takzvaným Turbo převodem. Zde se hradí 140 Kč, ale při standardní platbě se nic navíc neplatí. Turbo převody jsou navíc zdarma u tarifů Premium a Metal.

Zajímavostí je rovněž funkce Split, tedy rozdělení účtu.

Možná se ptáte, co se stane, když si chcete zbytek financí na vašem Revolut účtu zaslat na svůj bankovní účet. Samozřejmě to lze – stačí vyplnit IBAN a další náležitosti, přičemž na váš účet dorazí platba ve vybrané měně. Pokud se jedná o převod korun na tuzemský účet, Revolut zasílá finance z tuzemské banky, a tak neplatíte žádné poplatky za příjem ze zahraničního účtu (například příchozí SEPA platba).

Zajímavostí je rovněž funkce Split, tedy rozdělení faktury/účtu. Tu známe i z Twista a slouží stejně, tedy k rozdělení nákladů za platbu. Pokud tedy uhradíte kolegům večeři, stačí zaslat požadavek na rozdělení. Požadavek uvidí protistrana formou notifikace.

Někoho může zaujmout pojištění majetku, například telefonu, který používáte. V našem konkrétním případě jsme si mohli na 12 měsíců pojistit iPhone X 64 GB, a to za 53 Kč týdně. Celkem bychom za pojištění zaplatili za dobu trvání zhruba 2 800 Kč, přičemž spoluúčast by byla ve výši 2 108 Kč. Pojištění se vztahuje i na rozbití displeje či vytopení vodou. Krytí je celosvětové a o ochranu se stará Allianz, případně simplesurance. Pokud máte tarif Premium a Metal, získáte na pojištění slevu 20 %.

Pojištění majetku

Pojistit si samozřejmě můžete i jiná zařízení. Stačí uvést jeho cenu, kupříkladu fotoaparát za 50 000 Kč by se dal pojistit za necelých 100 Kč týdně se spoluúčastí 5 620 Kč.

Kromě pojištění majetku nabízí Revolut i pojištění cestovní. V případě tarifu Standard startuje na částce 29 Kč / den / osoba v případě, že se budete nacházet v Evropě. Severní Amerika vyjde na 49 Kč/den, zbytek světa poté na 39 Kč/den. Další příplatky se hradí v momentě, kdy budete v zahraničí vykonávat zimní sporty. Platíte přitom jen za dny, které se opravdu nacházíte v zahraničí. Revolut to pozná na základě vaší GPS polohy. Pokud se budete v zahraničí nacházet i další den, platba se strhne automaticky. Tarif Premium a Metal má pojištění zdarma, maximální doba bezplatného pojištění činí 40 dní.

Cestovní pojištění

Pojištění kryje jak léčebné výlohy (lékaře do 15 milionů liber, zubaře do 300 liber), tak také případné náklady na ubytování, pokud léčba prodlouží pobyt. Spoluúčast činí 75 liber za zákrok.

Drobností, která může zaujmout, je určitá forma spoření zvaná Trezor Valuts. Jednoduše si můžete nastavit, že „drobné“ se budou ukládat do odděleného účtu, a tak se vám bude lehčeji spořit na vytyčené cíle. Spoření probíhá tak, že při každé platbě Revolut zaokrouhluje částky směrem nahoru. Svůj cíl si můžete pojmenovat a stanovit si přesnou částku. Spořit tak můžete například na nový telefon či dovolenou. Pokud skrze Revolut platíte často a i menší položky, ušetřit můžete v průměru několik set korun měsíčně. To můžete posílit akcelerací, tedy znásobením částky, která se bude automaticky zaokrouhlovat směrem nahoru. Revolut při zakládání vašeho spoření „nakoukne“ do vašich uskutečněných plateb a řekne vám, kolik máte šanci ušetřit.

Trezor Valut

Už jsme si povídali o tom, že před cestou do zahraničí si můžete směnit určitou měnu tak, abyste ve virtuální peněžence měli dostatek prostředků bez nutnosti přímé směny při dané platbě. Pokud máte před cestou ještě nějaký ten čas, vyplatí se počkat si na výhodný kurz. To za vás může udělat sama aplikace, když ji řeknete, jaký kurz by se vám líbil. V momentě, kdy měna klesne pod tuto hranici, Revolut automaticky nakoupí, tedy smění vaše koruny nebo jinou měnu za daných podmínek. Stejně tak oceníte i možnost pravidelných plateb v určitý datum (Recurring), což supluje trvalé platby v rámci běžných bank.

Když už jsme zmínili automatizaci, pohovoříme krátce i o automatickém nabíjení karty Revolut. Revolut může váš účet automaticky nabít okamžitě poté, co zůstatek klesne pod určitou částku, například 500 Kč. Revolut automaticky stáhne finance z vaší debetní karty, která je k Revolutu připojená. Automatické dobíjení však nelze aktivovat hned po založení účtu. Aby si vás dostatečně ověřil a začal důvěřovat, že na propojené kartě máte dostatek financí, budete muset provést několik manuálních dobití a až poté vám tuto možnost Revolut zpřístupní. V našem konkrétním případě jsme provedli asi 15 různých nabití, avšak ani to Revolutu prozatím nestačilo.

Revolut - Better than your bank
Do Google Pay můžete přidat i virtuální kartu, jen pozor na terminály vyžadující PIN

Za jednu z velkých výhod považuji možnost přidání karty do peněženky Google Pay. Dříve byla tato dovednost zpřístupněna jen uživatelům tarifu Premium s kartou Mastercard, avšak jak již víme, nově se karta Mastercard vystavuje všem a bez výjimky, především kvůli problémovým kartám VISA. Pokud se vám tedy placení mobilem líbí, s Revolutem není problém: využít můžete jak klasické plastové karty, tak také ty virtuální. Zde však pozor – virtuální karty nejsou opatřeny PINem, a proto s virtuální platební kartou nahranou v Google Pay nebudete moci zaplatit na starších bezkontaktních terminálech, které PIN mohou čas od času vyžadovat. Ověření karty pro potřeby Google Pay vyjde na 30 Kč, ale tato částka se vám vrátí (odblokuje) do pár hodin zpět na váš Revolut účet.

Dlouhou dobu se hovořilo i o zpřístupnění Apple Pay, což je aktuálně i pro Českou republiku velice aktuální téma. Prozatím však kartu do Apple Pay nepřidáte. Co naopak můžete je využít Apple Pay k nabití karty Revolut, stejně tak jde využít i nabití pomocí Google Pay. Jedná se však jen a pouze o nabití finančních prostředků. Apple Pay a Google Pay zde supluje klasickou platební kartu či bankovní převod.

Zkušenosti: buďte ostražití

Revolut působí na tuzemském trhu již pěknou řádku měsíců a i přes zdánlivě jednoduchou funkčnost není vše tak ideální, abychom mohli službu jednoznačně doporučit. Ano, kurz je většinou výhodnější než právě u bankovních institucí, avšak existují výjimky speciálních účtů, kdy jsou poplatky srovnatelné s Revolutem, zvláště pak při platbách o víkendu. Pokud se smíříte s určitými limity účtu Standard, doporučujeme právě ten. Pokud si připlatíte za nadstandardní služby, musíte k tomu mít důvod, například potřebu vyšší částky k výběru z bankomatů, případně neomezenou směnu FX.

Vždy je před výběrem či platbou nutné myslet také na odmítnutí DCC.

Pozor je třeba si dávat při platbách o víkendu, kdy existuje speciální příplatek 0,5 až 2 % v závislosti na měně. V některých zahraničních zemích také Revolut účtuje poplatek za výběr z bankomatu ve výši až 2 %, a to i přesto, že jste ještě nevyčerpali svůj měsíční limit pro výběry. Opět, obejít to jde různými cestami, ovšem komu by se chtělo neustále pročítat zahraniční diskuze jen proto, aby si vybral? Pravidla se navíc často mění. Další problém může nastat v případě, že se na vašem účtu začnou objevovat podezřelé transakce, například častý příjem vyššího obnosu od konkrétních osob a podobně. Revolut využívá speciálních algoritmů a pokud se mu nebude něco pozdávat, bez upozornění vám pozastaví účet, a to až do podání vysvětlení.

Tuzemská diskuzní fóra se plní také informacemi o různých poplatcích, které nastražili provozovatelé bankomatů. Vzhledem k tomu, že je karta Revolutu vydaná ve Velké Británii, některé bankomaty, například ty České spořitelny, účtují za výběr poplatek 125 Kč a bankomaty MONETA si údajně řeknou o 175 Kč za výběr. Dopředu nelze zaručit, jaký bankomat jaké banky vám poplatek naúčtuje, protože zkušenosti uživatelů se liší. Někde je poplatek fixně daný, jinde tuto nepříjemnost zjistíte až na místě.

Vždy je před výběrem či platbou nutné myslet také na odmítnutí DCC, tedy Dynamic Currency Conversion, což je častý „trik“ některých obchodníků/vydavatelů terminálů. Bankomaty a platební terminály v tu chvíli (sice správně) vyhodnotí kartu jako zahraniční a doporučují směnu ve vaší měně, tedy dle vydání v měně GBP. Pokud tento krok přijmete, banka převede výběr svým nevýhodným kurzem, navíc v měně GBP. Revolut vám tedy poté (správně) naúčtuje částku za směnu měny a ještě k tomu se přidá poplatek banky, který celý proces znevýhodňuje ještě více. Poté můžete u výběru v hodnotě 500 Kč zaplatit klidně i necelých 700 Kč.

Startupy často a rády mění podmínky takzvaně za pochodu, Revolut nevyjímaje.

Revolut je fintech startup a startupy často a rády mění podmínky takzvaně za pochodu. Toho si lze všimnou i v případě podmínek. Již jsme zmínili nesoulad mezi výběrem v rámci tarifu Metal. Stránky uvádí, že s tarifem Metal můžete vybrat 13 500 Kč, ovšem aplikace láká na 16 500 Kč. Stejně tak se mohou poplatky za různé služby v průběhu času měnit. V některých případech se setkáme s nesouladem v účtování. Příkladem může být fakt, že některým uživatelům může Revolut zaúčtovat poplatek za kartu, jiní dostanou kartu k tarifu Standard zdarma včetně dopravy, a to i přesto, že nevyužili žádný zvací kód či speciální nabídky. Jde zkrátka o živoucí organismus, který se neustále vyvíjí. Někdy něco nefunguje, jindy Revolut potěší nezaúčtováním některého z poplatků.

Zmíníme ještě jeden příklad nesouladu zkušeností různých uživatelů. Dle diskuzí neumožní Revolut dobití částky vyšší než 250 eur denně. Pokud si tedy chcete nabít více než je tato částka, musíte dobití rozdělit na několik po sobě jdoucích dnů, což by mohl být problém, typicky před dovolenou. Nás se však toto omezení nedotklo – najednou jsme dobili částky vyšší než 8 tisíc korun zcela běžně. Je tedy možné, že Revolut tuto hranici aktivuje jen v momentech, kdy se chováte „nestandardně“.

Revolut sice chválíme za to, že prostředí aplikace je již v českém jazyce, avšak stále lze v překladu narazit na nedokonalosti. Konkrétně u některých vyskakovacích hlášek narazíte stále na angličtinu, což je trochu škoda a navíc to působí zmatečně.

Důvěřuj, ale prověřuj

Doporučení? Před každou akcí přemýšlejte. Pokud hodláte nakupovat o víkendu, převeďte si dostatek financí na danou měnu ještě před víkendem. Pokud nakupujete v zahraničí, vždy si ověřte, že neplatíte s převodem DCC, případně tento převod odmítněte a nechte směnu vždy a pouze na Revolutu. Pokud vybíráte z bankomatů, hlídejte si jak DCC, tak různé poplatky za výběr. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, transakci raději zrušte.

Celý tento „pelmel“ různých problémových situací může způsobit, že běžný uživatel si pořízení Revolut karty rozmyslí. K tomu však není důvod, když budete dodržovat základní pravidla a před každou transakcí si ověříte, zda na vás obchodník nezkouší nějakou nekalost.

Dnešní díl inovativních platebních metod končí, ale nevěšte hlavu. Příště si detailněji představíme službu Curve a hned poté se můžete těšit na komplexní srovnání všech tří služeb, které jsme v rámci tohoto seriálu testovali.

Diskuze ke článku
Me
Výborný článek, děkuji.
Pietor
Používám Revolut protože značou část roku pobývám v zahraničí. Je to naprostá paráda. Nikde nenajdete lepší kurz než má revolut ( snad jen o víkendech je to horší, ale na to mám také hotovost).
Pro ty co jezdí do zahrničí pár krát do roka je to taky super, protože vše je zdarma. Já navíc používám revolut i v ČR jelikož si nabiji kartu třeba jen 5000kč a nemusím mít strach že mi někdo sebere moji primární kartu v obchodě (kterou mám už jistou dobu doma) na které mám mnohem více...A když potrebuju víc nez 5000kč tak během pár vteřin mám na kartě zkrz aplikaci v telefonu znovu nabito... Navíc vyberu si z kterého koli bankomatu a to do hidnoty 4500Kč za měsíc.

Za mě nejlepší věc co se v oblasti bankovnictví z posledních 10 let udělo.
Perr
Je to Google Pay, ne Google play ???? Jinak super článek, Revolut je fajn věc.
Ondra
Naposledy upraveno: 29. 3. 2019 08:42
Revolut je super. I bez fyzické karty je díky té virtuální možné platit mobilem přes Google Pay. Mám Premium účet a naprostá spokojenost. Díky němu můžu nasdílet odkaz, díky kterému získáte fyzickou kartu domů zdarma.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze