Huawei TalkBand B1
recenze

Huawei TalkBand B1

Dvě zařízení za cenu jednoho
8

Wearables si získávají stále větší popularitu a na trhu se objevují další a další zařízení. K tomu, aby zaujaly zákazníka, proto potřebují něco, co je odliší od konkurence. Huawei TalkBand B1 nabízí handsfree sluchátko a USB nabíjecí konektor v pásku. Jak si vedl v našem testu?

Huawei se až dosud wearables nevěnoval. Nezačal s chytrými hodinkami, ale vybral si pro svůj start v tomto segmentu něco menšího a jednoduššího. Huawei TalkBand B1 dorazil do redakce v poměrně velké průhledné krabičce. Kromě samotného náramku se v ní nic nenacházelo. Pouze na papírovém stojanu je vyobrazený jednoduchý návod. Náramek je však natolik jednoduchý, že ani víc nepotřebujete. Veškeré nastavování beztak probíhá v obslužné aplikaci.

Huawei TalkBand B1

Technické parametry Huawei TalkBand B1

Kompletní specifikace
Konstrukce247,5 × 19,3 × 14,6 mm, 26,2 g, konstrukce: ?, odolnost: IP57
DisplejPOLED, 1,4" (? × ? px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémproprietální
Akumulátor90 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2014, ?

Design a konstrukce: troufne si i do sprchy

Náramek má rozměry 247,5 × 19,3 × 14,6 milimetrů a jeho hmotnost činí 26,2 gramů, z čehož 16,8 gramů připadá na silikonový náramek a 9,4 gramů na samotný obdélníkový blok trackeru se 1,4palcovým POLED displejem, který výrazně vystupuje nad pásek.

Silikonový náramek je k dispozici v pestrých barvách – červené, žluté, modré, bílé a konzervativnější černé a šedé, kterou jsme měli k dispozici my. Na pásku jsou dvě tlačítka. Na horní straně je malé tlačítko, které rozsvěcí displej a přepíná mezi režimy zobrazení. Nejedná se však o tlačítko, jako takové, ale v podstatě jde o výstupek, přes který se tiskne tlačítko na samotném bloku trackeru. Na boku je pak velké tlačítko, které ho uvolní z náramku.

Náramek je silikonový a kombinuje tvrdý vršek s měkkými postranicemi. Uvnitř je prohlubeň pro sluchátko a pět hrotů nabíjení. Na jednom konci je pod krytkou USB konektor, takže se při dobíjení na rozdíl od konkurence obejde bez dobíjecí kolébky i kabelu. Stačí, když ho zasunete do USB konektoru a nabíjíte. Na druhém pásku je kovová spona se dvěma hroty, které zapadnou do otvorů v pásku. Zapnutý pásek pevně drží a neměl bych obavy, že se samovolně rozepne a pásek někde ztratíte.

Tělo trackeru je na zadní straně prohnuté. Na jednom konci je otvor mikrofonu a na druhém vystupuje výstupek sluchátka s měkkým silikonovým poutkem, aby lépe sedělo v uchu.

Celkově je dílenské zpracování náramku na velmi dobré úrovni a i vizuálně je náramek subjektivně povedený a neudělá vám ostudu. Zapomenout přitom nesmíme na to, že ho výrobce vybavil stupněm krytí IP57, takže je odolný proti vniknutí jakéhokoli prachu a proti tryskající vodě. Na plavání to tedy není, ale déšť i sprchu by měl přežít bez problémů.

Senzory a konektivita: pouze akcelometr, ale i NFC

Ze senzorů nabízí TalkBand B1 pouze akcelometr, který na základě pohybu počítá kroky a měří aktivitu během spánku. Na další senzory však musíte zapomenout, proto náramek nenabízí tolik funkcí jako pokročilejší konkurence.

Pro připojení ke smartphonu používá starší Bluetooth 3.0. To sice není tak energeticky úsporné jako novější Bluetooth 4.0, ale podporuje mnohem širší spektrum výrobků. Minimální požadavky jsou Android 4.0 a vyšší nebo iOS 5 a novější. Když se vzdálíte od spárovaného telefonu, tak se spojení přeruší a po opětovném přiblížení se automaticky obnoví. Pro rychlejší spárování je zde přitom přítomna i technologie NFC.

Baterie a výdrž: nabíjení jednou týdně

Náramek napájí baterie s kapacitou 900 mAh, což by mělo papírově, pokud ho používáte pouze jako krokoměr s odpojeným Bluetooth vydržet až 14 dní provozu. V případě, že ho používáte připojený ke smartphonu a i jako handsfree měl by vydržet 6 dní, To by přibližně odpovídalo i naším zkušenostem.

V průměru jsem nabíjel po pěti až šesti dnech. Nabíjení přitom, jak již bylo řečeno, probíhá přes vestavěný USB konektor. Po připojení k počítači trvalo plné nabití zhruba tři hodiny. V případě, že jsem ho připojil přes kabel k nabíječce mobilního telefonu, bylo to rychlejší a nabil za přibližně dvě hodiny.

Zobrazení: čtyři obrazovky informací

TalkBand B1 nabízí čtyři režimy zobrazení, mezi kterými se přepíná postupným stiskem horního tlačítka, kterým se displej také rozsvěcí. Displej je přitom monochromatický a s výjimkou prudkého slunce dobře čitelný.

Huawei TalkBand B1

První a zároveň domácí obrazovkou jsou hodiny, spolu, s kterými se zobrazuje i ukazatel baterie a připojení k Bluetooth. Na druhé obrazovce se zobrazuje počet kroků. Jako krokoměr mi nicméně tento náramek přijde vcelku nepřesný. Některé kroky vůbec nezapočítá. V jiných případech stačí některé pohyby ruky například při mávání, aby kroky naskakovaly po desítkách.

Na třetí obrazovce se zobrazují spálené kalorie, které jsou vypočítány na základě počtu kroků a údaje o sobě, které vyplníte v aplikaci. Poslední obrazovka pak ukazuje dobu spánku, která mi na rozdíl od krokoměru přišla vcelku přesná.

Funkce handsfree: čistý zvuk

Zabudovat handsfree do fitness náramku je skvělý nápad. Handsfree tak máte neustále po ruce, respektive na ruce. Když někdo volá, rotuje jeho jméno na displeji, v případě, že ho máte v kontaktech, nebo se zobrazí alespoň telefonní číslo. Náramek vás na příchozí hovor upozorní i vibracemi, takže se nemusíte obávat, že byste jej zmeškali.

Stisknutím tlačítka vyskočí blok trackeru z náramku. Hovor pak přijmete stiskem tlačítka na horní straně. Díky svým rozměrům a mírnému zaoblení dobře padne k tváři. Jen jeho nasazení, aby sluchátko dobře sedělo v uchu, je trochu obtížné a obával bych se jeho ztráty. Největší výtka však směřuje na to, že je použitelné pouze v pravém uchu. Kdybyste si ho chtěli dát do levého, tak ho budete mít opačně a ani nebude držet.

Co se týče kvality přenášeného zvuku, tak zde nebyly žádné výhrady ani na jedné straně spojení. Přenášený hlas z mikrofonu je čistý a bez jakéhokoli zkresleni. To samé platí i pro zvuk ze sluchátka.

Aplikace: statistiky a nastavení

Pro správu náramku, veškeré nastavení a zobrazení statistik slouží aplikace Huawei TalkBand, která je k dispozici pro Android a iOS. Naměřené údaje se mezi náramkem a aplikací synchronizují v případě, že je náramek právě propojen se smartphonem, automaticky při otevření aplikace nebo to můžete udělat ručně tahem prstu shora dolů.

Domácí obrazovka je rozdělena na dvě poloviny. U obou je v horní části kruh, kde jsou dnešní naměřené údaje. Vlevo z krokoměru, vpravo spánek. Pod nimi jsou pak rozepsány podrobnosti jako vzdálenost, strávená doba pohybem a spálené kalorie a na druhé straně doba hlubokého spánku, lehkého spánku a jak dlouho jste bděli. Kliknutím na libovolný kruh se dostanete do podrobnějších statistik s grafy, kde si můžete přepnout i kolik jste toho nachodili a naspali za týden nebo za měsíc.

Do nastavení se dostanete tlačítkem s ozubeným kolem na úvodní obrazovce. Nastavíte zde osobní informace – pohlaví, datum narození, výška a hmotnost, které slouží k výpočtu délky kroku a spálených kalorií.

V další položce si můžete nastavit svůj denní cíl. Aplikace přitom doporučuje alespoň 10 000 kroků a 1 000 kCal. Na dosažení cíle budete náramkem upozorněni vibracemi a animací s ohňostrojem.

Další zajímavou funkcí, kterou si můžete nastavit, je „připomínač“ aktivity. Pokud se po nastavenou dobu nebudete hýbat. Náramek vás upozorní, abyste si zacvičili. Nastavit je přitom možné nejen délka intervalu, ale i hodiny a dny, ve kterých chcete být upozorňováni.

Poslední funkcí, kterou je možné nastavit, je chytrý budík, který pracuje se sledováním spánku a vzbudí vás v nejvhodnějším okamžiku. Nastavíte si čas a délku časového okna, během něhož vás může vzbudit. Samozřejmě nechybí ani možnost omezit buzení pouze na konkrétní dny, aby vás nechal o víkendu přispat.

Úplně dole je pak v nastavení položka About, kde můžete aktualizovat nejen aplikaci ve smartphonu, ale i samotný firmware náramku. Možnosti exportu do jiných aplikací, cloudu nebo webová verze bohužel chybí.

Závěr: Přes vyšší cenu se vyplatí

Nápad spojit fitness náramek s handsfree byl od Huawei skvělý tah a za to zaslouží pochvalu. Máte tak handsfree neustále na ruce a nemusíte sluchátko tahat po kapsách. Jako bonus pak máte všechny fitness funkce. Oceňuji i přítomnost NFC a propracovaný systém nabíjení, kdy se obejdete bez nabíječky, a solidní výdrž. Další předností je i odolnost IP57.

Vytkl bych naopak to, že disponuje pouze akcelometrem a s tím spojený méně přesný krokoměr, který má problémy se správným měřením a počet kroků je tak nutné brát s rezervou. Zamrzí méně čitelný displej na prudkém slunci a také, že handsfree sluchátko je pouze pro pravé ucho. Vytkl bych i to, že není možné naměřené údaje nijak vyexportovat například pro použití v dalších fitness aplikacích nebo pro jejich zálohování.

Huawei TalkBand B1

Přesto považují Huawei TalkBand B1 za povedený fitness náramek, který v konkurenci bezesporu obstojí a své uživatele si najde. Sice je poměrně drahý. Na českém trhu se prodává za 3 790 Kč, ale je nutno brát v potaz, že vlastně máte dvě zařízení – fitness náramek a handsfree za cenu jednoho.

Konkurence

Chytrých náramků je na trhu celá řada. Nejbližším konkurentem pro Huawei je však pravděpodobně Sony SmartBand Talk SWR30, který rovněž nefunguje jako fitness tracker, ale má zabudovaný i mikrofon a reproduktor, takže ho je možné použít jako handsfree. V tomto případě se však nejedná o vyjímatelné sluchátko a jako handsfree funguje celý náramek. SmartBand Talk SWR30 je rovněž odolný vůči vodě a prachu se stupněm krytí IP68, což je více než u Huawei. Je však také dražší a jeho cena se pohybuje kolem čtyři a půl tisíce korun.

Z dalších náramků vybavených displejem můžeme zmínit například Garmin Vivofit, který se prodává za zhruba dva a půl tisíce korun. Má barevný displej a na baterii v plnohodnotném režimu dokáže fungovat až celý rok. Navíc je vodotěsný a je možné ho používat až do hloubky 50 metrů. Může spolupracovat s ANT+ snímačem srdečního tepu a naměřené údaje jsou dostupné i přes webové rozhraní.

Garmin Vivofit

Zajímavý fitness náramek Razer Nabu dokáže kromě měření fitness funkcí upozorňovat i na příchozí hovory, SMS, emaily, notifikace ze sociálních sítí. Pomocí proprietární komunikační technologie Pulse dokáže detekovat i další náramky Nabu ve vaší blízkosti a upozornit vás na ně. Razor Nabu se prodává za 2 899 Kč.

huawei-talkband-b1
Klady
  • spojení krokoměru a handsfree
  • nabíjení přes pásek
  • solidní výdrž
  • odolnost proti prachu a vodě
  • NFC
Zápory
  • méně přesný krokoměr
  • nemožnost exportu dat
  • horší čitelnost displeje na prudkém světle
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Notwist
A kde se dá koupit Razer Nabu?
mental.disease
Garmin Vivofit:
"Navíc je vodotěsný a je možné ho používat až do hloubky 50 metrů."

Vodeodolnosť 50M/ 5ATM/ 5BAR rozhodne neznamená, že sa zariadenie môže používať do hlbky 50 metrov. Maximálne tak sprchovať, mierne ponoriť v stojatej vode do 0,5m. Dokonca sa neodporúča s takými (napr. hodinkami) ani plávať.

Inak by ma zaujímalo, či ten náramok vibruje pri strate signálu s mobilom, alebo či sa dá z náramku mobil "prezvoniť"?
mental.disease
Inak mate chybku v tabulke. Akumulátor má 90mAh, ne 900mAh. To by sa tam jednak nevešlo a výdrž by bola kludne aj 2 mesiace ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze