Huawei MateBook X Pro
recenze

Huawei MateBook X Pro

Elegance na druhou

Nejlépe vybavená řada notebooků z portfolia čínského výrobce Huawei tradičně láká na špičkové komponenty ve skladném těle a výjimkou není ani nový MateBook X Pro. Čím mě během testování novinka zaujala a na koho cílí? To se dozvíte na řádcích níže.

Najít ve světě notebooků skutečně prémiové zařízení může být mnohem těžší, než je tomu v mobilní sféře. Nový Huawei MateBook X Pro je však přesně jedním z těch notebooků, které definici prémiovosti splňují beze zbytku. Hořčíkové šasi v podání s vysoce kvalitním displejem nebo pohodlná klávesnice, nic z toho mu není cizí, přestože nabídne i velmi kompaktní rozměry a nízkou hmotnost. Jak si vedl v redakčním testu?

Technické parametry Huawei MateBook X Pro (2022)

Kompletní specifikace
Konstrukce221 × 310 × 15,6 mm, 1 260 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 14,2" (3 120 × 2 080 px)
ChipsetCPU: 4×4,7 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory4× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémWindows 11
Akumulátor60 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
Dostupnostúnor 2022, 47 990 Kč

Obsah balení: včetně redukce

V balení se nachází kromě základních manuálů rovněž kompaktní 90W napájecí adaptér a samostatný kabel USB-C/USB-C o délce zhruba dva metry. Příjemný doplňkem je vzhledem ke konektorové výbavě novinky také krátká redukce z USB-C na USB-A.

Líbilo se nám
  • adaptér + samostatný USB-C/USB-C kabel
  • praktická redukce

Konstrukční zpracování: úchvatný na první dotyk

Huawei MateBook X Pro na test dorazil ve verzi Premium, která se pyšní šasi z hořčíkové slitiny, díky čemuž se hmotnost zastavila na 1,26 kg, zatímco klasické provedení z hliníku váží 1,38 kg. Jedná se tedy o celkem solidní rozdíl 120 gramů, které oceníte zejména při častějším přenášení, které je bezproblémové. Než hmotnost či kompaktní rozměry mě však mnohem více zaujala speciální povrchová úprava notebooku, která mi připomíná tzv. hedvábné sklo z některých smartphonů. Na dotyk je materiál velmi jemný (nikoliv však kluzký) a působí velmi prémiově. V tmavě modrém barevném provedení, které opticky rozbíjí pouze stříbrné logo výrobce, vypadá zařízení velmi elegantně.

Velká paráda na uživatele však čeká i po rozevření víka, což je mimochodem možné zvládnout komfortně jednou rukou bez toho, aniž by se nadzvedávala základna. Následně se před zraky rozprostře velká klávesnice se zdvihem tak akorát a tichým chodem, díky čemuž nebudete nikoho rušit, ani pokud byste se rozhodli pracovat ve stejném pokoji, kde spí například vaše drahá polovička. Možná jen trochu škoda pouze dvoustupňového podsvícení klávesnice, na které se mi však psalo velmi pohodlně a rozhodně oceňuji dostatečně velkou klávesu Enter na pravém boku.

V blízkosti klávesnice pak po stranách najdeme designové mřížky reproduktorů, vypínací tlačítko, které zároveň supluje také čtečku otisků prstů (velmi spolehlivou, nutno dodat) a opravdu velký touchpad, jenž se táhne až k hraně notebooku. Ovládání zařízení touchpadem je přitom velmi komfortní, prst po něm hezky klouže a díky velké ploše je i používání gest hračkou.

Líbilo se nám
  • hořčíkové šasi s netradiční povrchovou úpravou
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • nízká hmotnost 1,26 kg
  • pohodlně lze rozevřít jednou rukou

Displej: jemnost a tenké rámečky

Další specialitou nového MateBooku X Pro je zobrazovací panel, konkrétně 14,2" LTPS displej s maximální 90Hz obnovovací frekvencí a extrémně tenkými rámečky. Výrobcem uváděnému údaji o 92,5% poměru obrazovky k tělu není důvod vzhledem k minimálním rámečkům po všech stranách nevěřit a návrat k čemukoliv s rámečky tlustšími představuje opravdu propastný rozdíl. Navíc neschází ani dotyková vrstva či velmi jemné rozlišení 3 120 × 2 080 pixelů, což vyústí v jemnost 264 PPI, tedy u notebooků dost nadprůměrnou hodnotu.

Z čistě praktického hlediska pak musím pochválit také dostatečně vysoký maximální jas až 500 nitů, díky čemuž jsem mohl vcelku komfortně používat notebook i venku na terase za slunečného dne, kde se nevyhnu odleskům od okolních předmětů. Spolehlivě v tomto ohledu funguje také automatická regulace, škoda jen pouze 720p webkamerky, když už mají i podstatně levnější modely rozlišení 1080p. Na druhou stranu nejsou obvykle implementovány do tak tenkého rámečku jako ta v MateBooku X Pro.

Líbilo se nám
  • špičková jemnost
  • vysoký jas
  • 92,5% poměr displeje k tělu (velmi tenké rámečky)
Nelíbilo se nám
  • pouze 720p webkamera
  • v této ceně by potěšil OLED panel či technologie miniLED

Zvuk: k filmu i poslechu hudby

MateBook X Pro je vybaven celkem šesti hlasitými reproduktory, které umí vykouzlit vysoce kvalitní zvuk, ať už sedíte doma a počítač máte položený na stole, nebo vám leží na kolenou při rychlé kontrole poznámek někde v parku. Příjemným bonusem je pak velmi vysoká maximální hlasitost či přítomnost čtyř mikrofonů pro co nejlepší přenos zvuku. Na levém boku pak najdete i 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • šest reproduktorů s kvalitním zvukem
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: hodně výkonu v malém těle

Pokud očekáváte od kompaktního notebooku s Windows co nejlepší výkon, jste zde na správné adrese. Huawei MateBook X Pro je totiž osazen dvanáctou generací čipsetu Intel Core i7-1260P v kombinaci s grafickým čipem Iris Xe a 16GB RAM LPDDR5. Procesor má celkem 12 jader, z čehož je osm úsporných a zbylá čtyři pro co nejvyšší výkon. Maximální TDP procesoru pak činí až 64 W (typické 28 W) a o chlazení se starají dva větráčky se speciálním designem žraločích ploutví. Ani při vyšších okolních teplotách při již zmíněné práci na terase během dne a desítkách spuštěných záložek v internetovém prohlížeči, otevřených aplikacích MS Office a dalších, jsem se nesetkal s nijak hlasitým chlazením. MateBook X Pro v tomto ohledu funguje opravdu velmi dobře a obavy o dostatečné chlazení rozhodně mít nemusíte. Kapacita úložiště pak může činit 512 GB, případně až 1 TB pro opravdu náročné.

Líbilo se nám
  • vysoký výkon a velké úložiště
  • účinné chlazení
  • 16 GB RAM

Výdrž baterie: s přehledem

Integrovaná 60Wh baterie, což je mimochodem stejná kapacita jako u modelu D16, zvládne bez potíží zajistit až 10 hodin výdrže na nabití. Pokud tak hodláte převážně pracovat v kancelářských programech, vystačíte si s občasným nabíjením, které navíc poměrně i dost rychlé (zhruba 70 % za jednu hodinu), dodávaný adaptér s kabelem lze navíc využít i pro nabíjení smartphonů či jiného příslušenství.

Líbilo se nám
  • dostatečná výdrž
  • rychlé nabíjení

Software a konektivita: konektor pro každou příležitost

MateBook X Pro je vybaven hned dvěma konektory s podporou standardu Thunderbolt 4 (nalevo), nechybí však ani dvojice klasických USB-C napravo či 3,5mm jack. Pro případy, kdy je potřeba použít USB-A, je v balení dodávaná redukce.

Po stránce softwaru v zařízení najdeme Windows 11, a to naštěstí bez zbytečného bloatwaru, pouze s aplikací pro propojení s ostatními zařízeními Huawei. V rámci Super Device je pak možná propojit notebook se smartphonem či třeba chytrými hodinkami.

Líbilo se nám
  • kvalitní konektorová výbava
  • čistý systém bez bloatwaru

Zhodnocení

Huawei MateBook X Pro si výrobce cení na nemalých 47 990 Kč, což už je cena, za kterou si lze koupit třeba výkonnější konkurenci od Applu s proprietárními procesory. Ta vám však nenabídne tak zajímavé šasi jako MateBook X Pro (jemnost zpracování nelze popsat, je potřeba ji vyzkoušet) a navíc nemusí každému vyhovovat výřez v obrazovce. Novinku bych tak doporučil pro uživatele, kteří prahnou po opravdu stylovém zařízení s vysokým výkonem a krásným displejem, ačkoliv 90Hz obnovovací frekvence ani technologie LTPS k těm úplně nejlepším nepatří.

Konkurence

MacBook Pro 14" s čipsetem M1 nabídne ještě vyšší výkon procesoru a až 17 hodin přehrávání videa. Maximální jas 14,2" displeje s jemností 254 PPI navíc činí až 1 600 nitů, což je hodnota značně překonávající Matebook X Pro, nehledě na až 120Hz obnovovací frekvenci.

Apple MacBook Pro 14" (2021) 512 GB

Konstrukce31,3 × 22,1 × 1,6 mm, 1 600 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejMini LED, 14,2" (3 024 × 1 964 px)
ProcesorApple M1 Pro,
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (70 Wh)

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

huawei-matebook-x-pro-2022
Klady
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • hořčíkové šasi s netradiční povrchovou úpravou
  • velmi tenké rámečky
  • šest reproduktorů s kvalitním zvukem
  • vysoký výkon a účinné chlazení
  • dostatečná výdrž + rychlé nabíjení
  • kvalitní konektorová výbava
Zápory
  • v této ceně by potěšil OLED panel či technologie miniLED
  • pouze 720p webkamera
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze