Huawei Ascend G630
recenze

Huawei Ascend G630

Vlk v rouše beránčím
27

Střední třída je napresovaná velkým počtem výborných telefonů za přijatelnou cenovku. Huawei Ascend G630 apeluje hlavně na ty zájemce, kteří hledají telefon s velkým displejem, dobrou baterií a příjemným prostředím. A i když je konkurence velmi zdravásilná, Ascend G630 si stojí vede navýsost dobře a určitě by tento čínský počin neměl chybět ve vašem užším výběru.

Úvod

Oficiální snímky telefonu

Huawei Ascend G630 má na papíře velké ambice. Tento model byl představen společně s Ascendem G6 a Ascendem G750 a jedná se o střední model z této trojice, i když s Ascend G6 sdílí prakticky stejnou výbavu, tak G630 je o něco málo větší. Získá si vás tento nový čínský přírůstek do rodiny střední třídy, nebo se ponoří do moře ostatních telefonů a už nikdy nevyplave?

Huawei Ascend G630 – videopohled

Technické parametry Huawei Ascend G630

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 71,7 × 7,8 mm, 165 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8212, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:53 hodin
Dostupnostkvěten 2014, 5 200 Kč

Srovnání s kolegy Ascend G750 a Ascend G6, kteří byli představeni ve stejný čas, jako G630

Huawei Ascend G6 Huawei Ascend G630 Huawei Ascend G750
rozměry 130 × 65 × 7,5 mm 143 × 71,7 × 7,8 mm 149 × 77 × 9 mm
hmotnost 115 g 165 g 160 g
integrovaná paměť 4 GB 4 GB 8 GB
RAM 1 GB 1 GB 2 GB
procesor 4×1,2 GHz 4×1,2 GHz 8×1,7 GHz
úhlopříčka displeje 4,5" 5" 5,5"
zadní fotoaparát 8 Mpx (3 264 × 2 448 px) 8 Mpx (3 264 × 2 448 px) 13 Mpx (4 160 × 3 120 px)
akumulátor Li-Pol (2 000 mAh) Li-Ion (2 000 mAh) Li-Pol (3 000 mAh)
orientační cena 5 600 Kč 4 700 Kč 8 000 Kč

Balení

Balení telefonu

Ascend G630 balením rozhodně nepřekvapí. Jedna se totiž o standard svojí třídy a těžko bychom zde hledali například NFC tagy nebo fólii na displej. Balení je vyvedeno v klasickém duchu, tedy bílá krabička a barevný potisk, což vám také dech nevyrazí.

Obsah balení

  • telefon Huawei Ascend G630
  • nabíječka
  • USB kabel
  • sluchátka
  • uživatelská příručka

Design a zpracování: čínská preciznost

G630 k nám přichází z Číny, tedy ze země, ze které jsme zvyklí kupovat iPhony 7 a Samsungy Galaxy S8 již dnes. Pokud bychom však z telefonu sundali loga Huawei a dali vám ho osahat, těžko byste hádali, že pochází právě z Číny. Střídmý design, který je zaměřený hlavně na funkčnost a rozměry 143 × 71,7 × 7,8 mm jsou rozhodně z těch lepších hodnot, na které jsme zvyklí u telefonů s displejem o úhlopříčce pět palců. To vám však bude dělat problémy při ovládání jednou rukou, jelikož 5 palců je již celkem hodně.

Huawei Ascend G630

Čelní strana G630ky je velmi jednoduchá a jde v duchu všech ostatních telefonů, které se nesnaží ohromit svým rozložením prvků. Hlavní prim zde hraje velmi pěkný 5" IPS displej s HD rozlišením, který je lemován rozumně širokými rámečky a vyvýšenými okraji, které ochrání displej před poškrábáním na rovné ploše.

Čelní strana telefonu

Pod ním se leskne trojice pěkně vypadajících kapacitních tlačítek, ale bohužel, nejsou podsvícená a tak bude je používání za šera noční můrou. Nad displejem si domovinu místo našel reproduktor pro hovory, logo výrobce a všechny senzory, tedy přiblížení, okolního světla a dokonce i notifikační LED dioda. Výčet prvků na přední straně uzavírá průměrný 1,3 Mpx fotoaparát.

Huawei Ascend G630

Po otočení telefonu se nám ukáže jednoduchost G630ky. Jednolitá plastová plocha, která je však vyvedena z jednoho odlitku a mezi zády a boky tak není ostrá hrana. Samotný zadní plast má měkčenou úpravu a rozhodně patří mezi ty nejpříjemnější, které kdy budete v ruce držet. Na samotném vrchu zad se usídlil slušně fotící 8Mpx fotoaparát s LED přisvětlením, uprostřed logo výrobce a vespod ještě hlasitý reproduktor.

Záda telefonu

S takovouto konstrukcí byste nečekali, že půjde zadní kryt sundat, ale o to je příjemnější překvapení, když zjistíte, že to jde. Ono milé překvapení končí, jakmile si uvědomíte, že baterii si nevyměníte. Je totiž napevno přišroubovaná a máte tak pouze přístup ke slotu na micro SIM kartu a slot pro microSD kartu do velikosti 32 GB. Baterie se svými 2 000 mAh nemá nijak oslnivou kapacitu, což se ale na výdrži telefonu neprojevilo nijak negativně. Na zadním krytu nalezneme ještě NFC anténu.

Huawei Ascend G630

Pravý bok telefonu přinese vystřízlivění v podobě dvou tlačítek nad sebou, což je, z osobní zkušenosti, asi nejhorší možnost, jak tlačítka umístit. Jsou zde nad sebou totiž tlačítka zapínání a kolébka hlasitosti. Mezi samotnými tlačítky je minimum prostoru a pocitově jsou prakticky stejná a přehmaty tak budou jsou na denním pořádku. Nevidím důvod, proč by Huawei nemohlo přesunout kolébku hlasitosti na levou stranu, která je takto prázdná. Jinak ale boky nabídnou pouze 3,5 mm jack konektor nahoře a microUSB konektor na spodní straně.

Boky telefonu

V ruce vám telefon bude dělat radost a jeho zpracování jde příkladem. S odnímatelným zadním krytem byste pravděpodobně očekávali povrzávání, nebo nedoléhání, ale Huawei si dalo záležet a nebudete muset poslouchat skřípaví orchestr. Linky telefonu sice nezaujmou žádnou extravagantností, ale jednoduchost je v tomto případě klíč a plastová konstrukce telefonu sluší. G630 si tedy za zpracování a design zaslouží palec nahoru, jelikož náš Huawei příjemně překvapilo.

Displej: radost pohledět

Huawei vytasilo jeden z největších kalibrů a do G630ky namontovalo velmi pěkný IPS displej s úhlopříčkou pět palců, HD rozlišením a dokonce i automatickou regulací jasu. Ani jedna z těchto tří hlavních vlastností určitě není standardem v tomto cenovém spektru a displej je tak jednou z ozdob tohoto telefonu.

Displej telefonu

Pět palců je sice pro některé až moc velká plocha, ale pokud se přes tuto úhlopříčku dokážete přenést, tak vás displej odmění opravdu velmi dobrými vlastnostmi. IPS panel zajišťuje slušné pozorovací úhly z prakticky jakéhokoliv pohledu a telefon si tak při sledování videa můžete opřít například o knížku a na kvalitě videa nijak razantně neztratíte. HD rozlišení je v této kategorii stále nadprůměr a jemnost je tak plně dostačující. Automatická regulace jasu funguje bez problémů, ale na přímém slunci si raději najděte stinné místo, jas je totiž pouze lehce nadprůměrný.

Zvuk: slušný nadprůměr

Reproduktor rozhodně patří do lepšího průměru svojí kategorie. Nečekejte samozřejmě žádné HTC One se stereo reproduktory, ale kvalitou určitě G630 uspokojí středně náročné posluchače. Hlasitost sice není nijak extrémně vysoká, ale na osobní použití bez problému postačí. Při vysokých hlasitostech ani nedochází k distorzi a reproduktor tak poslouží velmi dobře.

Huawei Ascend G630

Reproduktor pro hovory má sice kvalitní zvuk, ale jeho hlasitost je příliš nízká a budete s ní tak nejspíše bojovat v rušných prostorech.

Baterie a výdrž: dva dny bez potíží

Dříve zmíněná kapacita baterie 2 000 mAh se může zdát v dnešní době úsměvná, ale díky dobré optimalizaci a nenáročnému hardwaru se není problém dostat se při méně náročném využití až na dvoudenní výdrž. Není na tom sice tak dobře jak LG L90, ale rozhodně jde o příjemný nadprůměr.

Huawei Ascend G630

Baterie je tak velkou zbraní G630ky a rozhodně vám udělá radost, když se vám po dlouhém dni na displeji bude stále ukazovat mezi 60 až 70 % baterky. Na druhou stranu začne baterie rychle ubývat při náročných úkolech, jako jsou hry, nebo navigace, to je ale normální u všech telefonů. V našem standardizovaném redakčním testu, kdy telefon streamuje HD video přes Wi-Fi s 50% jasem a přibalenými sluchátky na 50 % hlasitosti se telefon dostal na velmi hezkých 421 minut a následné nabití trvalo 110 minut na 80 % kapacity a 173 minut na 100 % kapacity.

Hardware: dobrý základ

Huawei i do tohoto telefonu nasadilo celkem slušný čipset Snapdragon 200, který obsahuje 4jádrový procesor na frekvenci 1,2 GHz a grafický akcelerátor Adreno 302. Toto duo je velmi známé a často vídané napříč celým spektrem telefonů. Systém se vám rozhodně sekat nebude, a ani náročnější aplikace nebudou svěcenou vodou G630ky. 1 GB RAM je možná až příliš málu a telefonu by více slušelo 1,5 GB. Multitasking takto trochu trpí a občas si pár vteřin počkáte, jelikož pro vlastní použití máte k dispozici běžně kolem pouhých 200 až 300 MB, což není mnoho.

Snímky z AnTuTu

Integrovaná paměť Ascendu G630 činí 4 GB, za což by si Huawei zasloužilo pohlavek. Po prvním zapnutí budete mít k dispozici něco přes 800 MB a na vaše data tak zbývá velmi málo prostoru. Huawei si navíc dovolilo předinstalovat některé hry, aplikace a nástroje, které z omezeného prostoru akorát ukrajují cenné megabajty. Celkově je tak telefon výkonnostně vyvážen a v AnTuTu si připsal 16 075 bodů. Nebudete tak mít problémy ani s hrami, jako je Hungry Shark Evolution nebo například Angry Birds Star Wars.

Uživatelské prostředí a nastavení: Emotion UI a jednoduchý režim

Huawei patří mezi ty výrobce, kterým se podařilo operační systém důsledně odladit. Na G630 je sice Android ve verzi 4.3, to ale ničemu nevadí a telefon ve vás rozhodně nebude evokovat pocit neaktuálního softwaru. Uživatelské prostředí je zkrášleno nadstavbou Emotion UI Lite 2.0, která není nijak graficky náročná a poradí si s ní tak i levnější telefony.

Huawei Ascend G630

Odemykací obrazovka vám nabídne všechno důležité, co budete potřebovat. Dočtete se zde tedy informace o čase, notifikacích a můžete použít spouštěč aplikací, který vám může spustit 3 přednastavené aplikace tažením doleva, nahoru, nebo doprava. Tažením dolů telefon odemknete.

Odemykací obrazovka

Samotné prostředí Emotion UI Lite 2.0 vás určitě nenechá dumat nad tím, jak se co ovládá a jak se kam dostanete. Stejně jako například v MIUI nebo iOS, tak ani zde nemáme dostupný seznam aplikací, které se vám tak automaticky řadí na plochu a po čase tak může dojít k chaosu v podobě několika stránek s aplikacemi, které ani moc nepoužíváte.

Emotion UI 2.0 Lite

Vysouvací lišta je velmi jednoduchá a přímočará. Kromě hodin, tlačítka nastavení a lišty s rychlými přepínači bychom zde hledali něco jiného jenom marně. Což není na škodu, alespoň zde máte dost prostoru pro vaše notifikace a informace z běžících aplikací. Nastavení telefonu je potom rozděleno do dvou kategorií, a to Obecné a Vše. V záložce obecné najdeme důležité prvky, jako je například Wi-Fi, Bluetooth nebo například jas displeje. Záložka Vše vám dá již klasický seznam možností tak, jak je známe z ostatních Androidů.

Vysouvací lišta

Uživatelské prostředí existuje v Emotion UI Lite 2.0 ve dvou podobách. Ta druhá, nazvaná Jednoduchá, se vyznačuje zjednodušeným prostředím, které potěší zejména milovníky minimalismu, nebo méně technicky zdatné jedince. Přesto se dá jednoduchá verze Emotion launcheru používat na klasickou denní práci. V této odlehčené verzi se vám také lehce pozmění odemykací obrazovka, která bude mít pouze dvě možnosti, a to buď tažením doleva zapnout fotoaparát, nebo doprava pro odemčení telefonu na domácí obrazovku.

Jednoduché prostředí

Jinak nabídne prostředí klasické možnosti nastavení, jako je počet ploch, tapeta, obrázek zamykací obrazovky, nebo také zvukové profily. Překvapí to, že v základu nemá G630 nastavenou haptickou odezvu tlačítek a musíte se k ní pracně proklikat přes nastavení zvuku.

Fotoaparát: ostré, ale vybledlé

Již klasicky je i na Huawei Ascend G630 přítomá dvojice fotoaparátů. Ten přední dostal rozlišení 1,3 Mpx a rozhodně vás kvalitou neohromí, jedná se o průměr ve své kategorii. Zadní fotoaparát je na tom lépe a 8 Mpx čip nabídne překvapivé množství detailů i za špatných světelných podmínek, ve kterých si G630ka vede velmi dobře a fotky nejsou přešuměné. Co ale fotkám chybí je kontrast, sytost a živost barev. Snímky tak vypadají, jako kdyby se jednalo o neupravené RAW soubory. Na druhou stranu je to dobře a můžete si tak s fotkami lépe vyhrát v editorech fotografií. Samozřejmostí je přítomnost LED přisvětlení u zadního fotoaparát a automatické ostření.

Snímky z telefonu

Prostředí fotoaparátu je jednoduché, ale přesto vám nabídne alespoň základní úpravy obrazu, jako je například hodnota ISO nebo vyvážení bílé. Navíc si zde můžete změnit přednastavený barevný profil a můžete si tak přidat na sytosti barev nebo změnit kontrast. Ze speciálních režimů vás uvítá „Inteligentní snímek“, který automaticky vybírá nejvhodnější nastavení, staré známé HDR, Panorama nebo různé barevné efekty v podobě černobílé, sépiového odstínu či efekt posterizace.

Prostředí fotoaparátu

Videokamera: nadprůměrné HD

Možná vás zamrzí schopnost nenatáčet FullHD videa, jelikož telefon si poradí „pouze“ s natáčením v HD kvalitě, to ale není vůbec na škodu. Spíše naopak, telefon produkuje nadprůměrné, až výborné, video s dobrými barvami a příkladnou ostrostí. Barvy jsou věrohodné a nedochází ani k vinětací, ani ke slévání detailů. Ve své, i vyšší, kategorii tak telefon obstál s videem na výbornou.

Huawei Ascend G630 – testovací video, 720p

Telefonní funkce: staří známí

Telefonní funkce jsou u telefonů s Androidem prakticky stejné. Nejinak tomu je i u Ascendu G630, který nepřekvapí ničím zvláštním. K dispozici máte klasický seznam kontaktů, které si můžete synchronizovat skrze sociální sítě nebo váš Google účet. Zavoláte si potom díky trochu nepřehledné aplikaci pro hovory, ale nejedná se o žádný zásadní nedostatek, který by vám kazil požitek z používání telefonu.

Telefon

Zprávy a e-mail: vlastní zprávy, e-mail a známý Gmail

Pro využívání zpráv máte, jak je ostatně zvykem poslední doby, možnost používat dva klienty. První je nativní klient od Huawei, který vypadá přesně tak, jak byste čekali – jednoduchý design, žádné pokročilé funkce a spolehlivost. Na druhou stranu je v telefonu přítomné také Hangouts, které nejspíše znáte z jiných Android telefonů a budete s ním sžiti. Je tak na vás, který klient budete preferovat, ale oba vám poslouží stejně dobře.

Zprávy

E-mail vyřídíte také pomocí dvou standardních klientů. Prvním je e-mail klient od Huawei, který, stejně jako zprávy, nabídne hlavně základní funkce a jednoduchý design. Pokud však máte svojí primární schránku na Gmailu, nejspíše sáhnete po aplikaci Gmail, která je stále aktualizována, vylepšovaná a hlavně nabízí push notifikace.

Organizační funkce: obstojný základ

G630 nabídne trochu lepší průměr, co se organizačních schopností týče. Máme zde samozřejmě kalendář, který se dá synchronizovat s Exchange nebo Google účtem. Dále zde máme jednoduchého správce souborů, poznámkový bloček a záznam zvuku. Samozřejmě si můžete nastavit různé profily telefonu například pro práci, školu nebo domácí použití a rychle se mezi nimi přepínat.

Organizace

Konektivita, internet: bohužel, bez LTE

Jako čert kříže se nejspíše bojí výrobci implementace LTE do všech svých telefonů. Nejinak je tomu u G630ky, jelikož sítě 4. generace nejsou přítomné ani zde. Telefon nemá ani dva sloty na SIM kartu a pomyslně má tak nejslabší výbavu, co se mobilního internetu a mobilních sítí týče. Samozřejmě je zde podpora 2G (900/1800/1900 MHz) a 3G (850/900/1900/2100 MHz) sítí.

Prohlížeč Chrome

Bezdrátová konektivita obsahuje ještě Wi-Fi, NFC Bluetooth a FM rádio. Wi-Fi podporuje standardy 802.11 a/b/g/n a Bluetooth je ve verzi 4.0. NFC vám dovolí rychlé spárování například se sluchátky, nebo chytrými hodinkami. Z tohoto pohledu tak telefonu nic nechybí a určitě potěší přítomnost NFC.

Stejně jako u organizačních funkcí, tak i zde máte k prohlížení internetu dvě možnosti. První je integrovaný Android prohlížeč, druhou Chrome od Googlu. Oba svojí práci odvádí dobře, ale díky lepší synchronizaci nejspíše stejně skončíte u Chromu.

GPS: dobrá fixace a Google Mapy

Ascend G630 si vysloužil kompletní sestavu prvků, které potřebujete pro navigaci. Výbava tedy čítá jak GPS a GLONASS, tak i A-GPS a elektronický kompas. Fixace je rychlá a telefon si signál pevně drží a neztrácí ho. K navigaci poslouží mapové podklady v podobě Google Map a ty vás také budou navigovat, takže telefon nedostal žádné nadstandardní mapové podklady například od TomTomu nebo Garminu.

Google Mapy

Zhodnocení: výborně vybalancovaný smartphone

Cena kolem 4 700 Kč je pro tento telefon velmi dobře nasazená a Huawei se podařilo vytvořit velmi zajímavý kousek s nízkou cenovkou. Ať už se jedná o slušný výkon, tak i kvalitní zpracování nás příjemně překvapilo a Huawei si tak určitě zaslouží velkou pochvalu.

Huawei Ascend G630

Negativ na telefonu moc není, ale pokud žijete v lidnatější oblasti s lepším mobilním pokrytím, bude vám chybět 4G. Stejně tak se moc nepovedla jak přední, tak i boční tlačítka. Ta přední nejsou podsvícená a haptická odezva je celkem slabá. Ta boční jsou příliš blízko u sebe a budete se tudíž velmi často přehmatávat. Velmi špatně je na tom také interní úložiště, které se svými přibližně 800 volnými megabajty po vybalení rozhodně nenabídne ideální kapacitu pro vaše data a aplikace. Naštěstí je zde alespoň slot na microSD kartu.

Huawei Ascend G630

Ascend G630 tak skóruje na hodně frontách a rozhodně byste ho neměli přehlížet jenom proto, že se jedná o čínský telefon. Kvalita je srovnatelná, možná i vyšší, s telefony od korejských výrobců a rozhodně vám ostudu neudělá. Dobrá výdrž na baterii, ostrý fotoaparát a příjemné prostředí jsou tři hlavní zbraně tohoto telefonu, ale rozhodně se nenechá zahanbit ani na ostatních frontách. Huawei Ascend G630 by tak neměl chybět ve vašem užším výběru.

Konkurence: je z čeho vybírat

Na konkurenci narazíme už ve vlastní stáji, kde se nabízí Huawei Ascend G6, což je prakticky G630 v kompaktnějším těle. Celkem zvláštní je vyšší průměrná cena G6, která je přibližně o 600 korun vyšší a rozhodovat tak bude hlavně velikosti zařízení.

Oficiální snímky Ascendu G6

LG L90 si nás získalo svojí úctyhodnou výdrží na baterii a výbornou optimalizací. Cenový rozdíl není tak markantní a prim budou hrát nejspíše sympatie ke značce a velikosti telefonu, protože L90 je výrazně lehčí a menší.

Snímky telefonu LG L90

Vodafone Smart 4 Power je sice cenově níže, to ale neznamená, že nemá co nabídnout. Stejná velikost displeje a dost podobný hardware, u Smartu navíc podpořený LTE a velkou baterií, která je na tom velmi podobně jako ta u G630ky.

Oficiální snímky Vodafonu Smart 4 Power

Výkonnější a zároveň kompaktnější variantou je například Xiaomi Redmi 1S, které stojí téměř stejně, co Ascend G630.

Oficiální snímky Xiaomi Redmi 1S

Za Windows Phone bude bojovat hlavně Nokia Lumia 635, která je kompaktnější, lehčí a má o trochu nižší výkon na papíře, ale nabídne LTE a svižné prostředí Windows Phonu.

Oficiální snímky Lumie 635
huawei-ascend-g630
Klady
  • fotoaparát
  • baterie
  • prostředí Emotion UI
  • automatický regulace jasu
  • výkonný hardware
  • výborný displej
Zápory
  • velmi malá vnitřní paměť
  • pro někoho příliš velký displej
  • multitasking občas pokulhává
  • nevyměnitelná baterie
  • špatná tlačítka pod displejem
Diskuze ke článku
Jaroslav
Nebýt té tragicky malé paměti, tak o něm uvažuji.
lte
Další shitovina bez LTE? Před těmito mobily je třeba lidi varovat, ne jim dělat reklamu!
Jerez
"vlk v rouše beránčím" - to je novinářskej kýč jako prase, chlapi, došla vám fantazie?
Zog
Bez rootu a linkování na pomalé sd naprosto nepoužitelné. To už si rovnou člověk může koupit Xiaomi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze