Deiland
recenze

Deiland

Malý princ jako survival
2

Žil na své planetce, bojoval s baobaby a staral se o růži. Stačilo posouvat židlí a mohl východ Slunce pozorovat třeba celý den. I vy můžete mít vlastní planetku, o kterou se budete starat. Díky této hře obydlíte Deiland, který po nějaké době zušlechtíte. Ale není to místo úplně bezpečné, každou noc totiž přicházejí monstra.

Asi vás to nepřekvapí, ale opravdu mám rád Malého prince. A to z mnoha důvodů. Hlavně pro jeho skvělou výpravnost, poselství a naivitu. Nakonec ale i pro hrozně roztomilé vidění světa. Když jsem viděl obrázky z dnes recenzované hry, tak jsem si ihned vzpomněl, jak Princ na své planetce bojoval s baobaby a staral se o svou růži. No a tak jsem se i já začal start o planetku se jménem Deiland.

Deiland – videorecenze

Přežití

Každá planeta ukrývá zázračný krystal, který dokáže probudit magické schopnosti. Vy jste jedním z princů, kteří ho mají objevit. A zrovna vy jste dostali tu nejmenší planetu ze všech – Deiland. Ale úplně titěrná také není, přesto ji oběhnete za krátkou chvilku. Zpočátku je vaše planeta téměř úplně holá – až na stan a nějaké kamení. To se však rychle změní, protože ji začnete zabydlovat, opečovávat a vytvoříte na ní příjemné místo k žití.

To co se na první pohled jeví jak milá hříčka k relaxování, je ve skutečnosti survival, kde skutečně budete bojovat o přežití. Problém je, že každou noc přicházejí příšery, které musíte porazit, jinak se nebudete moci posunout dál. Ty sice porazíte, ale přijdete u toho o životy, které pak budete znovu nabírat poměrně těžko. A zatímco byste se rádi věnovali pěstování a získávání materiálů, tak polovinu svého času budete investovat do snahy nabrat zpět zdraví.

Nic není hned

Z běžného pohledu je pochopitelné, že každá práce chvíli trvá. Ve hrách je na tom založen obchodní model. Pokud chcete pokácet strom, vytěžit kamení, zasít, či udělat cokoliv jiného, tak si počkáte. Vždy alespoň tak půl minuty. To můžete zrychlit dvěma způsoby – buď zaplacením krystalu pro okamžité dokončení akce, nebo provedením mikrotransakce, která čekací časy zruší – tím ze hry uděláte poměrně plnohodnotnou hru. Ale bude vás to stát 160 Kč.

Během tohoto čekání nemůžete dělat nic jiného a často se mi stalo, že jsem prošvihl sebrání nějakého plodu, na který jsem čekal, ale nechtěl jsem rušit aktuální práci. Jinak je ale systém zábavný. Třeba si u obchodníka koupíte jednu mrkev a pak si ji pěstováním namnožíte. Stejně tak to platí o všem ostatním. Z jednoho žaludu si nakonec vypěstujete celý dubový sad. Zasadíte keře, postavíte ohniště, zoráte políčka a vylovíte pár ryb.

Planeta

Nezapomeňte, že obýváte celou planetu. Hra má trochu problém s efekty při otáčení, protože mraky prochází planetou a nehýbou se s celkem. To má ale výhodu při dešti, který vám čekání urychlí – musíte planetu natočit tak, aby déšť dopadal na vámi vybrané plochy. Samo otáčení ale moc pohodlné není, protože je pohyb příliš citlivý. Obecně ovládání není tak dobré, protože postava nesbírá věci sama, a když vám spadnou pod strom, tak je jen tak neseberete.

Deiland

Je tam toho mnohem víc. Postupně získáváte další recepty, stavby můžete vylepšovat a chybějící materiály si můžete koupit u obchodníků, kteří čas od času na vaši planetu zavítají. Inspirace Malým Princem je moc milá, graficky je hra příjemná a nebýt lehce nemotorného ovládání, tak by mohlo jít o skvělý zážitek. Ty čekací časy jsou taky problém – ty delší se dají u free-to-play hry pochopit. Ale ty krátké jsou ve výsledku těžko pochopitelné, protože vás po drobných kouscích paralyzují a jedno herní posezení nesmírně natáhnou.

Závěr

Deiland je na první pohled milá a relaxační hra. Ve skutečnosti ale není tak jednoduchá a kvůli krátkému času mezi útoky monster se budete muset rozhodovat na co čas máte a na co ne. Ovládání mohlo být pohodlnější a určitě si hra mohla poradit bez neustálého čekání na dokončení úplně každé akce. Nabízí ale spoustu možností a starat se o svou planetu jako Malý princ je fajn zážitek. Kromě hezké grafiky obsahuje také řadu prima nápadů.

Stáhnout Deiland

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
70%
Klady
  • příjemné prostředí
  • spousta obsahu
  • inspirace Malým Princem
Zápory
  • ovládání
  • čekání na dokončení akcí