GoClever Aries 785
recenze

GoClever Aries 785

Levný iPad mini s kompromisy

V uplynulých týdnech jsme pro vás testovali velmi zajímavý tablet – Aries 785 od GoCleveru je jedním z mnoha tabletů, které se snaží méně či více úspěšně napodobit věhlasný iPad mini. Papírově by měl tento model od GoCleveru patřit mezi ty úspěšnější, je tomu ale tak i ve skutečnosti?

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský



aries

GoClever Aries 785

Operační systém: Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej: 7,85" TFT IPS displej, rozlišení 1 024 × 768 pixelů, 16 miliónů barev
Procesor: MediaTek MT8389 1,2 GHz, 4 × ARM Cortex-A7, GPU PowerVR SGX544
Paměť: 1 GB RAM, 8 GB interní paměti (po zapnutí cca 5 GB), podpora microSD karet (max. 32 GB)  
Fotoaparát: zadní 2 Mpix, přední 0,3 Mix
Bezdrátová komunikace: GPS, Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, 3G modul
Konektory: 3,5mm Jack, microUSB port, microSD slot
Senzory: G-senzor, světelný senzor
Rozměry a hmotnost: 200 × 136 × 8 mm, 364 gramů
Baterie a výdrž: 4 000 mAh, necelých 7 hodin při přehrávání 720p videa
Cena a dostupnost: září 2013, 4 500 Kč

 

Obsah balení, konstrukce a vzhled, displej

Obsah balení

Jako klasicky začneme naší recenzi tím, že se podíváme na obsah prodejního balení. Zde můžeme směle prohlásit, že GoClever překonává věhlasný Apple, který k tabletům nadstandardní příslušenství nepřidává. Polská společnost je naopak poměrně štědrá – kromě tabletu, nabíječky a manuálu, tedy nezbytné výbavy, se v balení nachází i praktické pouzdro a dokonce i klasická pecková sluchátka.

1

3

2

Obsah balení:

  • tablet
  • skládací nabíječka
  • obal
  • sluchátka
  • OTG kabel
  • manuál


Ačkoli nedosahuje dodávané příslušenství bůhvíjakých kvalit, jsme rádi, že společnost na své zákazníky myslí a nenutí je ihned dokupovat další příslušenství. Obal je poměrně solidní, nechybí mu výřezy na reproduktory a tlačítka. Sluchátka také patří mezi to nejzákladnější, takže při dlouhodobém poslechu muziky zajisté raději sáhnete po vlastních, ovšem i tak si po stránce výbavy GoClever zaslouží palec nahoru.


Konstrukce a vzhled

Po prvním spatření tabletu a jeho „omakání“ jsme byli poměrně nadšeni – rámečky kolem displeje jsou tenké, displej vypadá solidně a zařízení je celkově velmi kompaktní. Pozitivní dojmy nám, co se konstrukce týká, bohužel dlouho nevydržely – stačilo otočit tablet na zadní stranu a zjistili jsme, že vše není tak růžové, jak by se na první pohled mohlo zdát – na zpracování zadní strany se negativně podepsala skutečnost, že tablet není vyroben z jednoho kusu materiálu, ale pospojován, zadní strana tak nedoléhá, což působí velmi, ale velmi nepříjemně, což pocítíte téměř při každém dotyku.

Když se na tablet podíváme jako na celek, činí jeho rozměry 200 × 136 × 8 mm, hmotnost pak 364 gramů, což je vzhledem k displeji o úhlopříčce 7,85" poměrně solidní hodnota. Přední strana je kromě zmiňovaného displeje vybavena ještě webkamerou o rozlišení 0,3 Mpix, čidlem pro regulaci jasu dle okolního osvětlení a reproduktorem – tablet je totiž krom jiného vybaven i 3G modulem a lze jej plnohodnotně využívat i jako telefon.

4

5


Nyní se podívejme na boky přístroje, začneme pravým, který je na výbavu nejbohatší. Nachází se na něm totiž klasické power on/off tlačítko a kolébkový regulátor hlasitosti, pod ním pak najdete jedno velmi netradiční tlačítko – to slouží pro návrat o jeden krok vzad. Dole se na pravém boku nachází ještě krytky pro SIM kartu a slot na microSD karty (max. 32 GB). Z krytky ani tlačítek jsme bohužel též neměli dobrý pocit, tlačítka se lehce „kinklají“, svou funkčnost však plní. Krytka se zase špatně upevňuje a vypadá, že po několika desítkách použití zcela jistě upadne.

6

7


Na dolní hraně tabletu se nachází pouze mikrofon, na horní straně pak nabíjecí microUSB konektor a 3,5mm jack, jehož umístění na horní stranu kvitujeme. Levá strana je pak zcela nevyužita.

8

Nyní už se dostáváme ke kontroverzní zadní straně. Na první pohled nevypadá špatně, ovšem po pár minutách v ruce si vyžádala naši zvýšenou pozornost a všimli jsme si nedoléhání hliníkové části k plastu (viz. obrázky). Těžko soudit, zda se jedná o vadu pouze našeho modelu či celé série, v uživatelských recenzích jsme podobné názory sice neobjevili, ovšem zadní straně bychom při koupi tabletu i tak věnovali zvýšenou pozornost. Záda přístroje jsou pak zkrášlena stříbrným názvem tabletu, fotoaparátem s 2Mpix čočkou, mřížkou „hlasitého“ reproduktoru a tlačítkem určeným pro manuální resetování přístroje.

9

10

11


Celkově tak pro nás byla konstrukce tabletu poměrně rozporuplná. Líbilo se nám především to, že se GoCleveru podařilo snížit hmotnost a minimalizovat rozměry – úzké rámečky vypadají vskutku dobře a půdornými rozměry se přístroj skutečně blíží k iPadu mini. Obrovským negativem je však nedoléhající zadní strana a trochu vachrlatá tlačítka – zpětně tak můžeme uvést, že celková kvalita konstrukce je místo, kde se asi nejvíce podepsala nižší cena přístroje. Chybí nám také HDMI výstup, o podpoře NFC si můžeme v dané cenové relaci jen zdát, což chápeme.


Displej

GoClever osadil tablet displejem, který alespoň papírové odpovídá první generaci iPadu mini. Jedná se tak o 7,85" IPS LCD panel s dnes už podprůměrným rozlišením 1 024 × 768 pixelů. Poměr stran 4:3 pak znamená, že se tablet hodí více pro čtení než pro hraní her či sledování videí.

12

13


Když se zaměříme na kvality displeje, můžeme upřímně uvést, že jas je v normě a displej je dobře čitelný i na přímém slunečním světle (tomu napomáhá i čidlo pro automatickou regulaci jasu). Horší jsou však pozorovací úhly, s čím se však se dá v dané cenové relaci počítat. Po přiblížení je  vidět rastr, což však není vzhledem k rozlišení žádné překvapení.

Pozitivně musíme hodnotit to, že se displej poměrně snadno čistí. GoClever bohužel neuvádí, zda je přístroj chráněn speciální ochrannou vrstvou typu Gorilla Glass či Dragon Trail a sami jsme displej raději nešetrnému zacházení nevystavovali, ovšem při běžném používání jsme jej nepoškodili – přehnaně opatrní proto být nemusíte.




Výkon a výdrž, systém a aplikace, fotoaparát a webkamera, zvuk


Výkon a výdrž

Před samotným testováním výkonu jsme se pomocí aplikace CPU-Z podívali na to, co se vlastně uvnitř tabletu skrývá. Potvrdili jsme si , že tablet skutečně pohání čtyřjádrový procesor MediaTek MT8389 (4 × ARM Cortex-A7) o taktu 1,2 GHz a k dispozici je 8 GB paměti pro uživatelova data (po prvním spuštění dostpných cca 5 GB). Procesoru napomáhá rovný 1 GB paměti RAM (po spuštění zbývá cca 829 MB) a grafický čip PowerVR SGX544 též se čtyřmi jádry – tedy pro low až mid-end tablety a telefony poměrně standardní výbava, proto nás nemile překvapilo sekající se prostředí, což je očividně vina špatné optimalizace, neboť jiné přístroje s obdobným hardware „šlapou“ dobře.

14

15

16


Na řadě jsou benchmark testy a naše oblíbená trojice AnTuTu, Quadrant a NenaMark – tentokrát jsme ji však  doplnili o 3DMark. V AnTuTu se přístroji podařilo získat přesně 13 249 bodů, což rozhodně není špatný výsledek a výkonově se tak přístroj řadí do střední třídy – jak můžete vidět, od Nexusu 4 nebyl rozhodně moc daleko. V Quadrantu se mu podařilo získat 4 154 bodů a zaostal tak i za starší Tegrou 3. Grafický čip v NenaMarku získal 50,6 FPS, což rozhodně není na čtyřjádro nic moc. Prohlédnout si můžete také výsledky v 3DMarku.

17

18

19
20

21

22


Asi největším (nebo lépe řečeno nejdůležitějším testem) výkonu je to, jak si tablet dokáže poradit s moderními hrami. Zde vás asi moc nepotěšíme. Jako první jsme vyzkoušeli nainstalovat Dead Trigger 2, který jsme nainstalovali, spustili, ale hra se bohužel nenačetla a to ani po několika pokusech. U závodního trháku Real Racing 3 už to bylo lepší – hru jsme nainstalovali a dokonce i úspěšně spustili – přitom jsme si zajezdili, i když ne zcela plynule. Poslední FIFA 14 běžela dle očekávání solidně. Z toho plyne, že tablet klidně poslouží i na hraní her, ovšem spíše méně náročných titulů – nejnovější hry od Gameloftu na něm rozhodně hrát nedoporučujeme.

23

24

Nezapomněli jsme ani na testy výdrže baterie. Ve standardizovaném testu, kdy tablet přehrával streamované 720p video s jasem a zvukem nastaveným na 50 % – zvuk byl přitom pouštěn do sluchátek, vydržel přesně 6 hodin a 54 minut, což pro nás bylo milé překvapení. Při klasickém používání, kdy jsme přes den četli emaily, prohlíželi webové stránky, pouštěli videa na YouTube a četli dokumenty, se výdrž pohybovala okolo 8 hodin, při používání datové SIM karty se pak výdrž zkrátí cca o 1 až 2 hodiny, i tak však v otázce výdrže na nabití musíme GoClever jednoznačně pochválit. Nabíjení z 0 na 80 % přitom trvalo cca 1 hodinu a 50 minut, dalších zbylých 20 %  zabralo zhruba další hodinu, bohužel zde zlobil ukazatel stavu, takže chvíli po připojení na nabíječku tablet hlásil hodnotu okolo 50 %, která vydržela nejméně další hodinu – to nás však příliš nemrzelo.

25

26

Screen výdrže při standardizovaném testu


Systém a aplikace

Už po prvním zapnutí tabletu je jasné, že GoClever nic moc složitého nevymýšlel, za což jej rozhodně chválíme. Škoda jen, že už při prvním spuštění vidíme lehké záseky a neplynulosti, které vás budou provázat nejen při prvním zapnutí, ale nastálo – naštěstí se nejedná o nic dramatického a nenáročný uživatel určitě nebude konsternován. Jako systém přitom slouží Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. Lehké změny si však můžete všimnout na dolní liště, kde se nachází oproti čistému Androidu ještě dvě tlačítka navíc – tři tečky na levé straně slouží pro vyvolání systémových nastavení u aktuálně spuštěných aplikací a tlačítko vpravo pro zachycení obrazovky.

27

28


Zajímavé je i to, že GoClever do tabletu předinstaloval poměrně velké množství aplikací – většina je jich bohužel k našemu údivu v polštině, ty se zaměřují především na dětské zákazníky. Jedná se například omalovánky a různé dětské hry, mezi tyto aplikace patří Aksjomat, Pluszaki a další. Detailně se jimi zabývat nemá vzhledem k tomu, že v nich nejde nastavit český jazyk a spolehnout se musíme pouze na polštinu, nemá cenu.

29

30


Za zmínku určitě stojí i to, že se v tabletu nachází aplikace pro telefonování (ano, z tabletu můžete klasicky volat, posílat SMS i MMS), stačí vložit klasickou SIM kartu. Další výbava je standardní, nechybí předinstalované Angry Birds, Gmail účet, Hangouts a další běžné aplikace. Zařízení je samozřejmě kompatibilní s obchodem Google Play, takže můžete stahovat libovolně aplikace. Potěší pak Kingsoft Office v plné verzi, který umožňuje vytvářet a upravovat Office dokumenty.

31

33

32


K dispozici je také po vzoru výrobců, jako je Samsung i vlastní obchod s názvem Games – jak jste zajisté odtušili, najdete v něm pouze hry, lépe řečeno pár her, cca 20, které jsou určené opět hlavně pro dětské publikum, co nás však zklamalo, byla skutečnost, že hry byly placené, což nás velmi zarazilo.

34

35


Fotoaparát a webkamera

Na zadní straně tabletu se nachází kamera o papírově velmi bídném rozlišení 2 Mpix, není navíc vybavena přisvětlovací LED diodou ani funkcí automatického ostření, poslouží proto spíše pro nejnutnější zachycení novinek, ovšem na focení je fotoaparát, případně telefon, takže se až tak moc neděje a na papírové předpoklady to není zas až tak hrozné – posuďte sami.

img_20140227_153224

img_20140227_153856

img_20140227_154005


Podívejme se i na prostředí fotoaparátu, v tom je možné nastavit poměrně hodně parametrů od možnosti zobrazování údajů o GPS poloze, nastavení expozice, různých barevných efektů, scénického režimu i vyvážení bílé.

36

37

39


Zadní kamera samozřejmě zvládá natáčet i video, konkrétně v rozlišení 1 280 × 720 pixelů a to ve formátu 3gp, přičemž nás kvalita videozáznamu poměrně pozitivně překvapila. Na přední straně se pak nachází ještě přední webkamera o rozlišení 0,3 Mpix – ta též zvládá natáčet videa a pořizovat fotografie.


Zvuk

Zvuk obstarává reproduktor na zadní straně, který je bohužel velmi tichý. Pokud si chcete poslechnout hudbu, určitě budete mít hlasitost nastavenou na 100 % a pravděpodobně ani tak nebudete spokojení – tedy alespoň my jsme nebyli. Regulace hlasitosti přitom probíhá klasicky buďto softfwarově nebo pomocí klasického kolébkového ovladače.

Lepší už je to s hlasitostí po připojení sluchátek – ta je standardní. Potěší také to, že je 3,5mm jack umístěn v horní části tabletu, takže vás nebude tlačit, pokud jej budeme mít například o sebe opřený. V podání tohoto tabletu pak nechybí ani ekvalizér s možností nastavení – volit můžete zvýraznění basů, 3D efekty a další. Vybrat si můžete také nastavení pro různé žánry hudby (vážná, Jazz, Rock, Pop a další).



Zhodnocení a závěr, konkurence

Tablet GoClever Aries 785 se docela povedl – za slušnou cenu nabízí parametry, které bychom nečekali, v našich očích však tablet srazila prachmizerná konstrukce, jež je snad (i vzhledem k uživatelským recenzím) vadou našeho konkrétního kusu. Když zůstaneme u negativ, musíme zmínit překvapivě neplynulý systém, nepotěšil nás ani zbytečný „balast“ v softwarové výbavě a to především vzhledem k tomu, že byl v polském jazyce – všímat si ho však naštěstí nemusíte.

12

10

2


Kladů má tablet celou řadu – začít můžeme hned bohatým příslušenstvím, které čítá základní sluchátka a dokonce i obal. Potěší také integrovaný 3G modul s telefonními funkcemi či kompaktní rozměry a nízká hmotnost. Potěšina nás i výdrž, která při běžném používání činí až k 8 hodin, což je o poznání více než deklaruje sama společnost na oficiální stránkách (udává 5hodinovou výdrž).

A jaká se nabízí konkurence? Napadá nás například Colorovo CityTab 7 Lite, ten sice nabízí 7palcovou úhlopříčku, ovšem též zvládá telefonní funkce a jeho cena je zhruba o 1 500 Kč nižší, odpovídá tomu však i nižší výkon přístroje. Pomyslnou konkurencí by mohl být i Prestigio MultiPad 3G Note – ten je ovšem o poznání dražší a pokud se podíváme na parametry, tak i horší. Konkurencí je pak i Acer Iconia Tab A1-811 (recenze verze A1-810 bez 3G modulu zde), který také nabízí velmi dobý výkon, ovšem je více než o 1 000 Kč drazší, přičemž nabízí téměř stejnou hardwarovou výbavu. GoClever Aries 785 je tak poměrně dobrou volbou a přístrojem s nadstandarním poměrem cena/výkon, ovšem doporučujeme si dát pozor na kvalitu konstrukce – když se vám podaří narazit na správný kus, dostanete zajímavý tablet s kompromisy, které nebudou méně až středně náročné uživatele příliš omezovat.

Plusy Mínusy

+ Android 4.2 Jelly Bean

+ dobrá výdrž na nabití

+ solidní IPS displej

+ kompaktní rozměry a nízká hmotnost          

+ telefonní funkce

+ GPS, Bluetooth, WiFi, 3G

+ bohaté základní příslušenství

+ nízká cena

- nekvalitní konstrukce

- ne zcela plynulé prostředí                           

- polské aplikace

- absence HDMI

- méně hlasitý reproduktor