Asus MeMo Pad Smart
recenze

Asus MeMo Pad Smart

Úspěšný sok čínských tabletů?

Těsně před konferencí společnosti Asus jsme pro vás připravili recenzi zařízení, k jehož představení mělo původně dojít až na zmiňované konferenci v rámci MWC 2013. Samozřejmě mluvíme o cenově přátelském tabletu ASUS MEMO Pad Smart.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský


RECENZE: ASUS MEMO Pad Smart – úspěšný sok čínských tabletů?

Předtím, než se pustíme do recenzování samotného tabletu, si jak je již zvykem, připomeneme jeho technické specifikace.

asus-memo-pad-smart

ASUS MEMO Pad Smart

Operační systém: Android 4.1.1 Jelly Bean
Displej: 10.1″ TFT IPS (1 280 × 800 pixelů)
Procesor: nVidia Tegra 3 (1,2 GHz) - 4 jádra
Paměť: 1 GB RAM, 16 GB interní paměť, microSD do 32 GB
Fotoaparát: zadní 5 MPx, přední 1,2 MPx
Bezdrátová komunikace: GPS, Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Konektory: 3,5mm Jack, micro-USB port, micro-HDMI port, microSD slot
Senzory: Accelerometer, gyro, compas
Rozměry a hmotnost: 263 x 180 x 10,5 mm, 580 gramů
Baterie a výdrž: Li-Ion 5 070 mAh, cca 8,5 hodin

 

Obsah balení

Co se obsahu a vzhledu balení jako celku týká, se Asus nijak zvlášť nevytáhl. Popravdě mě design eko krabice, ve které MemoPad přišel zabalený, velmi zklamal. O haló efektu, který se dostaví například při samotném spatření krabice od jakéhokoliv výrobku společnosti Apple či mnohých ostatních, se nemůžeme vůbec bavit. Asus se v tomto směru jednoduše vydal cestou „šetření přírody“, o tom svědčí, jak už použité materiály krabice, tak i její vzhled a zejména na zadní straně přítomný popisek upozorňující na skutečnost, že máme tu čest s ekologicky šetrným balením. Už zmiňovaný haló efekt se tak při spatření krabice nekoná, ale i přesto lze tchajwanskou společnost pochválit alespoň za jakýsi vstřícný krok vůči Matce Přírodě.

1 2 3

Jak už jsme na počátku zmiňovali, i obsah balení de facto ničím nezaujme. Krom tabletu samotného se v krabici ukrývá už jen průhledný obal z plastových materiálů na ochranu tabletu při převozu, velmi stručný manuál, záruční list, klasický USB kabel a skládací nabíječka. Obsah i design balení, je tak poměrně ošizen, ovšem v úvahu musíme vzít hlavně fakt, že máme tu čest s dobře vybaveným tabletem za cenu cca 7 500 Kč. Ihned po jeho rozbalení nám může být jasné, kde Asus ušetřil.

 

Konstrukce a vzhled

O podobnosti 10-palcového MemoPadu Smart s jeho „předchůdcem“ Transformer Padem TF300T, se toho už nemálo napsalo a nezbývá než tyto prozatím klepy potvrdit. Ačkoliv jsem s tabletem Transformer Pad TF300T, neměl moc času na sblížení se, je už i z renderů jasné, že tablety se v mnohém neliší a jejich podobnost je někdy skoro až šokující. Konstrukce tabletu je řešena tvrzeným plasem a i tak se dá jeho kvalita označit za dostačující. Během 14-denního testování jsem se nesetkal s výraznějšími problémy ohledně těla tabletu. Vrzání či nepříjemných zvuků se u MemoPadu Smart bát určitě nemusíte. Co mě velmi překvapilo, bylo z mého pohledu chaotické umístění fyzických ovládacích prvků na těle zařízení. Za celé testování, během kterého jsem tablet používal jako primární, jsem nebyl schopen si navyknout právě na netypické umístění kolébkového ovladače hlasitosti a power tlačítka pro vypínání/zapínání zařízení.

4 5

Tablet dorostl do rozměrů 263 x 180 x 10,5 mm a váhy 580 gramů. Nejedná se tak o jeden z nejtenčích ani nejlehčích tabletů na trhu, ale i tak se dají tyto parametry označit za příjemné či komfortní. MemoPad Smart se podle popisku nacházejícím se na boční straně krabice vyrábí hned ve třech barevných provedeních: modrá, bílá a růžová. U testovaného modelu se jedná o modrou variantu.

7 6

Přední strana je velmi jednoduše vyvedena. Vlastně ji zkrášluje jen v levém horním rohu umístěné logo Asus, přední 1,2-MPx webkamera a senzor pro automatickou regulaci jasu. Černý rámeček okolo dotykové plochy je na můj vkus lehce širší, než by se mohlo očekávat, ale naštěstí nijak neomezuje funkčnost ani estetiku celého zařízení.

4 8 9

Podle umístění ovládacích prvků, o kterém jsem se již jednou zmiňoval, je vidět, že tvůrci tabletu zamýšleli jeho využívání zejména ve vertikální poloze a to z toho důvodu, že při využívání tabletu v poloze horizontální, tedy například při čtení knih, je tlačítko ovládání hlasitosti umístěno v dolním pravém rohu, což alespoň na mě nepůsobilo nijak zvlášť ergonometricky. Dále se už na bocích přístroje nachází jen micro-USB port, micro-HDMI port, slot pro microSD karty a 3,5 mm jack pro poslech hudby. Zadní strana se nese také v klasickém duchu. Krom čočky 5 MPx fotoaparátu a loga Asus, se na nich nachází už pouze dvojice stereo reproduktorů pro kvalitní zprostředkování zvukových výlevů zařízení.

10 11

 

Systém a aplikace

Operačním systémem, který zaštiťuje veškerou činnost tabletu, není nikdo jiný než Android ve verzi 4.1.1 Jelly Bean mírně upravený výrobcem, tedy společností Asus. Systém v této verzi, jak jistě sami víte, poskytuje uživatelům dostatečný komfort a to hlavně, co se plynulosti a rychlosti celého systému týká. „Želé bonbónky“ jsou, dá se říci, prvním Android systémem, který právě svou plynulostí popřípadě rychlostí a přívětivostí systému dokáže rovnocenně soupeřit s konkurenčním iOSem. Skvělá je i stabilita systému, během celého testování jsem se ani jednou nesetkal s nevynuceným restartem či zamrznutím systému. Zlepšení oproti starším verzím je doopravdy markantní.

12 13

Jak to tak bývá, i MeMoPad Smart má v základu přeinstalovanou určitou softwarovou výbavu v podobě aplikací, jako je například GMail, Email, Kalendář, Chrome, Mapy, YouTube či Správce souborů. O většině aplikací asi nemá cenu se podrobněji rozepisovat, neboť jejich vzhled ani funkčnost se od stejných programů na jiných zařízeních/verzích operačního systému v ničem zásadním neliší. V základní nabídce tabletu je k dispozici i poměrně široká škála widgetů od počasí až po přehrávač hudby.

14 15 16

Za zmínku snad stojí předinstalovaný prohlížeč Chrome, který nabízí doopravdy kvalitní služby a konzumace webového obsahu je díky jeho vyváženosti tak i na tabletu skutečným zážitkem. Asus nabízí také po vzoru ostatních společností speciální aplikace, které v jiných tabletech, než v těch s nálepkou společnosti Asus pravděpodobně nenajdete. Jmenovat můžeme například Asus Studio, Rodičovský zámek, App Locker, Super Note Lite či My Bit Cast.

17 18 19

Domnívám se, že aplikační výbava, kterou nabízí MeMoPad je už sama o sobě celkem dostačující. Výrobce samozřejmě nemůže od prvního zapnutí v základu vyhovět rozmanitým potřebám uživatelů a není se čemu divit. V obchodě Google Play se v dnešní době nachází už stovky tisíc aplikací a je na každém, aby si vyhledal ty, které mu budou vyhovovat nejvíce. Jak už bylo několikrát řečeno, Asus nabízí už od prvního zapnutí tabletu dostatečný „arzenál“ aplikací a v tomto směru nelze společnost nepochválit.

 

Displej, fotoaparát a zvuk

10,1-palcový IPS displej o rozlišení 1 280 x 800 pixelů s poměrem stran 16:10 – to je to, co nejlevnější 10-palcový tablet v portfoliu tchajwanského Asusu nabízí. Na dnešní dobu vcelku standardní výbava. Ano, nejedná se tu o Full HD rozlišení 1 920 x 1 200 nebo jemu podobné, ale i tak dokáže Asus vyhovět, podle mého názoru, i náročnějším zákazníkům. Využitá IPS technologie zaručuje kvalitní pozorovací úhly i slušnou čitelnost na slunci.

20 21 22

Tablet je vybaven i čidlem automatické regulace jasu, které svou práci zvládá na rozdíl od několika tabletů, které jsem testoval dříve, s bravurou. Problém se nevyskytoval ani při automatickém otáčení displeje, se kterým se podle ohlasů na několika fórech setkali někteří nešťastníci. Tablet se nevyhnul ani obligátnímu testu na multitouch, ve kterém se jen potvrdilo, že doopravdy zvládá současný dotek všech 10 prstů.

23

Fotoaparát není bezesporu tou nejvyužívanější funkcí tabletu. Tuto větu opakujeme téměř v každé naší recenzi a je potřeba si ji osvěžit znovu. MeMoPad je sice vybaven dvojicí kamer. Přední 1,2 Mpx a zadní 5 MPx. Přední webcam je samozřejmě určena zejména pro uskutečňovaní videohovorů a tak naprosto dostačující. Zadní kamera je na tom už o něco hůře. Je sice vybavena 5 MPx čipem  s automatickým ostřením, ovšem chybí ji blesk. Výsledné fotografie proto nedosahují top kvalit a určeny jsou doopravdy jen pro chvíle krajní nouze. Na výsledné fotografie se podívejte raději sami.

24 25 26
27 28 29

Jak už bylo v naší recenzi řečeno, tablet je vybaven dvojící stereo reproduktorů klasicky umístěných na bocích zadní strany, které mají na starost zvukovou reprodukci multimediálního obsahu. Musím přiznat, že osobně nepatřím mezi extrémně náročné posluchače hudby a možná i proto jsem byl s celkovým zvukovým projevem tabletu spokojený. Samozřejmě se nejedná o špičku v této oblasti, ale středně náročné posluchače dokážou hlasité reproduktory uspokojit. I přesto se přikláním spíše k trendu, který nastolil Samsung, mluvím samozřejmě o umístění reproduktorů na přední straně, které je z mého hlediska jak praktičtější tak celkově užitečnější. K dispozici je v těle tabletu samozřejmě také 3,5 mm Jack pro sluchátka, který fungovat přesně tak jak má a po připojení kvalitnějších sluchátek byl zážitek z poslechu hudby logicky na vyšší úrovni, než při její reprodukci z hlasitých reproduktorů. Na škodu tak ohledně zvuku, zůstává jen skutečnost, že výrobce nepřidal do balení byť sebeobyčejnější sluchátka.


Výkon, výdrž a konektivita

Výkon 10-palcového MeMo Padu obstarává dobře známý procesor nVidia Tegra 3 T30L se čtyřmi jádry o taktu 1,2 GHz a pátým extra úsporným jádrem. Asi každý si tak dokáže představit, že tablet na dnešní dobu nabízí nadstandardní výkon, který budete mít velmi často vůbec problém využít. Grafickou stránku výkonu má na starost také grafický čip od nVidie, konkrétně GeForce ULP s 12 jádry.

30 31 32

Výsledky tabletu v testech NenaMark 2, Quadrant a AnTuTu

Tablet se nezapotil ani při zapnutí graficky náročnějších her, jako je například post apokalyptická střílečka Dead Trigger od českého studia Madfinger Games či 3D hra Glowball, která je vhodnou ukázkou toho, co čtyřjádrové procesory nVidia Tegra 3 umí. Po jejím zapnutí jsme byli svědky kvalitního grafického podání, zprostředkovaném procesorem Tegra 3, jenž se postaral i o prémiové grafické prvky, o které jsou obohaceny pouze tablety s procesory Tegra 3.

33 34 35

Ohledně výkonu zařízení je dobré připomenout také, že je tablet vybaven operační pamětí o velikosti 1 GB RAM a 16 GB SSD, z nichž je po prvním spuštění tabletu k dispozici zhruba 11 GB. Interní paměť je však dále rozšiřitelná pomocí microSD karet. Právě na problém se čtením microSD karet si stěžovalo několik uživatelů v diskuzi pod představením tabletu, proto jsme v tabletu vyzkoušeli celkem tři karty: A-DATA 32 GB Class 10, Kingston 16 GB Class 10 a Kingston 4 GB Class 6 a ani s jednou z karet neměl tablet problém a to ani při manipulaci s multimediálním obsahem v přeinstalovaném správci souborů.

36 37

Výdrž baterie – to je vždy jeden z hlavních atributů tabletu, podle nichž zákazník vybírá ten či onen tablet. MeMo Pad Smart je vybaven integrovaným akumulátorem o solidní kapacitě 5 070 mAh, která by podle slibů výrobce měla přístroj udržet  v chodu na cca 8,5 hodin kombinovaného využití. Výrobci poměrně často ve spojení s výdrží baterie mlží, ovšem tentokrát tomu tak není. Tablet neměl při běžné práci problém s tím vydržet na jedno nabití až 9 hodin, což považujeme za velmi solidní údaj. Během oněch 9 hodin byl tablet neustále připojen k Wi-Fi a používán k prohlížení webu, sledování videí, instalaci aplikací či střídmému hraní her.

38 39 40

Vůbec špatně si tablet nevedl ani v našem standardizovaném testu výdrže baterie, kdy ve smyčce pustíme Full HD video 1080p s jasem nastaveným na 50% a zapnutou Wi-Fi. K přehrávání jsme nepoužili přeinstalovaný přehrávač, nýbrž komunitou oblíbený MX Player. V této disciplíně se tabletu podařilo na živu udržet 6 hodin a 21 minut.

41 39 42

Ani doba nabíjení není žádným propadákem. Tablet sice nepatří mezi naprosto nejrychleji se dobíjená zařízení, ale ani na opačná pól tabulky. Pokud tablet totálně vybijete, bude jeho nabití na 90% trvat zhruba 2 a půl hodiny. Nabití akumulátoru do plné kapacity bude trvat ještě přibližně o hodinu déle, tedy 3 a půl hodiny. Asi se všichni shodneme na tom, že v tomto ohledu patří MeMo Pad do horní části pomyslné tabulky nejrychleji nabíjených zařízení.

Jak už je zvykem, i MeMo Pad je vybaven nezbytním standardem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n a Bluetooth 3.0. Zaměřili jsme se samozřejmě hlavně na testování Wi-Fi, která velmi mile překvapila ať už ohledně její stability či signálu. Během 14-denního testování jsme nenarazili de facto na žádný problém a to i přesto, že jsme se za tuto dobu připojovali na několik různých Wi-Fi bodů a tablet neměl problém ani s tetherignem mobilního internetu z telefonu značky Samsung. Pro lepší ilustraci jsme Wi-Fi signál zachytili programem Wifi Analyzer, jehož hlavním úkolem je analyzování dostupných sítí v okolí.

43 44 45

V tabletu se nachází i GPS čip, o který je valná většina levných čínských tabletů ochuzena. GPS jsme samozřejmě také prověřili a to ve dvojici programů GPS test a GPS status, které odhalili jak rychle vestavěná GPS fixuje jednotlivé satelity.

47 48 49

Konektivita nejlevnějšího 10-palcového tabletu od společnosti Asus, je skutečně jeho velkou předností. Na těle tabletu totiž nechybí ani slot pro microSD karty, micro-HDMI a micro-USB porty. Při spárování tabletu s PC se tablet v počítači tváří jako externí úložiště dat a s daty lze stejně jednoduše manipulovat.

50 51

 

Závěr a hodnocení

Blíží se závěr naší recenze a je tak třeba shrnout to, k čemu jsme během našeho testování dospěli. Je to ale poměrně jednoduché. Za cenu 7 500 Kč, za kterou se Asus MeMo Pad Smart prodává ve většině známějších tuzemských obchodů, se jedná o velmi kvalitní přístroj a to zejména v poměru cena/výkon. Ještě před několika málo měsíci by bylo naprosto nemyslitelné sehnat podobně vybavený tablet s úhlopříčkou 10 palců, Tegrou 3 a zárukou světoznámé společnosti, ovšem Asus nyní tuto skutečnost změnil.

Pokud se máme ohlédnout po negativech či kompromisech, které tablet obsahuje, můžeme zmínit jen několik málo věcí. Jako první mě napadá chudší balení a nulové příslušenství, horší fotoaparát, lehce tlustší tělo (10,5 mm), absence krycího skla Gorilla Glass, ale hlavně nevhodně rozmístěná tlačítka ovládání, i když možná toto rozpoložení může některým zákazníkům vyhovovat.

Závěr je tedy vskutku jednoduchý. Pokud hledáte vysoce výkonné zařízení, které se nezalekne ani těch nejmodernějších her a nechcete zabrousit do záludných čínských vod, Asus MeMo Pad Smart se nabízí jako ideální kandidát ke koupi. S čistým svědomím mohu prohlásit, že bych sám při výběru 10-palcového tabletu ve svém výběru zohlednil i MeMo Pad Smart.

plusy mínusy

+ Nízká cena

+ Čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 3

+ Android 4.1.1 Jelly Bean

+ Záruka kvalitní společnosti Asus

+ Solidní výdrž baterie

+ Skvělá konektivita (GPS, slot pro microSD karty, atd.)

+ Stereo reproduktory

+ Široká softwarová výbava

- Absence Gorilla Glass

- Horší fotoaparát

- Chudé základní balení

- Nevhodně umístěné prvky ovládání

- Tlustší tělo (10,5 mm)