Asus MeMO Pad FHD 10
recenze

Asus MeMO Pad FHD 10

Perfektní displej a Intel

Do naší redakce zavítal další velmi zajímavý tablet. Tím je Asus MeMO Pad 10 FHD s dvoujádrem od Intelu. To není ovšem jediná zajímavá věc, kterou hodlá zaujmout. Skvělá je totiž i jeho cena a špičkový Full HD IPS displej. Podívejte se s námi na to, jak uspěl v naší recenzi

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský


RECENZE: Asus MeMO Pad FHD 10 – krásný displej a procesor od Intelu

Předtím, než se pustíme do recenzování samotného tabletu si, jak je již zvykem, připomeneme jeho technické parametry.

1

Asus MeMO Pad FHD 10

Operační systém: Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej: 10,1" IPS Full HD displej, rozlišení 1 920× 1 200 pixelů
Procesor: Intel Atom Z2560 o taktu 1,6 GHz, dvě jádra (max. 4 pracovní vlákna) 
Paměť: 2 GB RAM, 32 GB interní paměti, podpora microSD karet
Fotoaparát: zadní 5 MPx (AF), přední 1,2 MPx
Bezdrátová komunikace: GPS, Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Konektory: 3,5mm Jack, microUSB port, microHDMI výstup, microSD slot
Senzory: G-senzor, digitální kompas, gyroskop, světelný senzor
Rozměry a hmotnost: 264,6 × 182,4 × 9,5 mm, 580 gramů
Baterie a výdrž: Li-Pol 6 760 mAh, cca 10 hodin
Cena a dostupnost: červenec 2013, 9 500 Kč


Jak sami vidíte, dnes máme tu čest se skutečně zajímavým tabletem, mezi jehož největší přednosti patří zmiňovaný displej a čipset od Intelu. Nyní už se ale vrhněme na samotnou recenzi.



Obsah balení, konstrukce a vzhled

Obsah balení

Tablet přišel zabalený v černé krabici o odpovídající velikosti. Na její přední straně je vypodoben samotný tablet a pod ním se nachází už jen logo společnosti.

2 3 4

Po otevření krabice spatříme samotný tablet, pod ním se nachází krátký manuál a skládací USB nabíječka.

Obsah balení:

  • tablet
  • skládací nabíječka
  • kabel USB-microUSB
  • krátký návod


Společně s tabletem přišel ještě speciální neoprénový obal, jenž je pro tablet speciálně uzpůsoben – po jeho odklopení se totiž tablet automaticky probudí z režimu spánku do zamykací obrazovky. Za toto příslušenství musíme Asus jednoznačně pochválit. Běžný zákazník jej však bohužel musí dokoupit zvlášť a to za cca 700 Kč. Základní balení je tak skutečně velmi základní a chybí jak sluchátka, tak i obal či další příslušenství. Ovšem vzhledem ke skvělému poměru cena/výkon je to od Asusu vcelku pochopitelný krok.


Konstrukce a vzhled

První co nás ihned po rozbalení tabletu poměrně šokovalo, byli rozměry přístroje. Tedy spíše než rozměry velmi tlusté rámečky, které lemují velmi povedený 10,1palcový Full HD displej. Jinak se jedná o vcelku standardní provedení a Asus nic převratného nevymýšlel – za zmínku možná stojí ještě netradičně umístěná webkamera, která se místo na středu nachází lehce doprava.

5 6

Tablet se „pyšní“ rozměry 182 x 265 x 9,5 mm a hmotností 580 gramů. Nejedná se tak o žádného drobečka, ovšem i přes velmi tlustý rámeček nejsou tyto parametry zas až tak špatné, spíše průměrné. Tablet je celkově vyroben z plastu a můžeme konstatovat, že konstrukce je naštěstí vcelku pevná a neprohýbá se či nevrže ani při sebekrkolomnější manipulaci.

Začněme tedy rovnou přední stranou. Ta krom kapacitní dotykové obrazovky o 10palcech nenabízí nic moc převratného. Jak už jsme zmínili při poloze na ležato je lehce od středu umístěna webkamera o rozlišení 1,2megapixelu, vlevo se nachází logo Asusu a nechybí ani čidlo pro automatickou regulaci jasu, které svým chováním občas překvapí. Asi nejvíce nás ale na přední straně obtěžovaly skutečně velmi tlusté rámečky. Displej přitom nabízí Full HD rozlišení (1 920 × 1 200 pixelů) a poměr stran 16:10, který je dobrý především pro sledování filmů či hraní her. Kvality displeje musíme skutečně vyzdvihnout, ani při sebevětším zkoumání displeje totiž není vidět rastr a například hraní náročných 3D titulů je skutečně krása. Displej je jednoduše obrovským lákadlem tohoto tabletu, a i v tom případě, že patříte mezi velmi náročné zákazníky, budete zajisté spokojeni. Jediné, co bychom ocenili je snad silnější jas.

7

Obraťme se o 180 stupňů. Na řadě jsou záda tabletu. Ty zdobí jakýsi pogumovaný materiál a tablet se tak i přes poměrně masivní rozměry celkem slušně drží. Přesně uprostřed zadní strany se nachází stříbrné logo společnosti Asus, kus nad ním čočka fotoaparátu bez přisvětlovací LED diody a asi každý tak vytuší, že fotografie nedosahují bůhvíjakých kvalit, o tom ale více v kapitole fotoaparát. Na zadní straně najdeme ještě hlasité stereoreproduktory, které hrají poměrně nahlas a bez ostychu ozvučí jakoukoliv menší místnosti – kvalita se ale samozřejmě nemůže rovnat se zařízeními pro to určenými.

8a 9 10


Na řadu přichází boky přístroje. Začněme pravou stranou (v poloze na šířku), ta ukrývá kolébkový ovladač hlasitosti a 3,5 mm audio jack pro připojení sluchátek. Když tablet zůstaneme držet v poloze na šířku, zapínáme jej na horním boku, kde se nachází právě tlačítko power, které jako klasicky slouží také pro uspání/probuzení přístroje z/do režimu spánku. Na levé straně pak najdeme standardní konektorovou výbavu, která čítá systémový microUSB port, microHDMI a dokonce i slot pro microSDHC karty, díky kterému lze jednoduše a levně rozšířit uživatelská paměť. Dolní strana zůstala zcela bez povšimnutí. V případě námi testovaného modelu chybí slot pro SIM kartu, který nabízí varianta s procesorem Qualcomm Snapdragon 800.

6 7


Celkově tak lze konstrukce, kterou tablet nabízí hodnotit veskrze pozitivně. Spokojeni jsme hlavně s konektorovou výbavou. Potěší slot pro microSD karty, systémový USB konektor i možnost napájení přes USB. Konstrukce se přitom nikde neprohýbá ani nevrže. Tablet se dobře drží, i když musíme přiznat, že při delším používání se poměrně pronese, což je ale u 10palcové úhlopříčky zcela normální. Lehce nevzhledně pak působí až nezvykle tlusté rámečky okolo displeje. Po stránce designu se tak tablet nemůže rovnat s téměř uměleckým dílem, jako je tablet Sony Xperia Z, ale působí spíše konzervativně. Hlavní je však to, že působí spolehlivě a při pokládání na stůl nemáte strach o to, že se rozbije.




Výkon a výdrž, systém a aplikace, fotoaparát a webkamera, zvuk

To, co se ukrývá uvnitř krabice, jaké nabízí tablet vlastně příslušenství a prohlídku samotného přístroje z venku už máme za sebou a nyní je čas na to podívat se, co se ukrývá uvnitř něj.


Výkon a výdrž

Asus nabízí MeMO Pad FHD 10 ve dvou variantách s odlišnými procesory. Only-Wi-Fi verzi, která se dostala do naší redakce, pohání dvoujádrový procesor (podporuje hyperthreading a rozšíření max. na 4 pracovní vlákna) Intel Atom Z2560 o taktu 1,6 GHz, 3G varianta je pak nabízena s pravděpodobně nejvýkonnějším procesorem současnosti – tedy Snapdragonem 800 od Qualcommu. Můžeme vás ujistit, že ani v jednom případě se nejedná o jakési ořezávátka, ovšem je nutné přiznat fakt, že řešení se Snapdragonem 800 je jednoznačně výkonnější, ale zpět k námi testovanému modelu. Ten vedle 32nm procesoru Atom od Intelu nabízí také 2 GB paměti RAM a grafický čip PowerVR SGX 544MP, který si, jak uvidíte, poradí i s nejvýkonnějšími hrami.

21 11 12


Procesor jsme samozřejmě podrobili naší oblíbené trojici benchmark testů, které otestují jak výpočetní, tak i grafický výkon zařízení. Jako první na řadu přišel AnTuTu benchmark. V něm se tablet zařadil přesně mezi loňský top smartphone Samsung Galaxy S III a oblíbený Nexus 4 a to konkrétně s výsledkem 17 332 bodů. V NenaMarku, který testuje grafiku s vyššími nároky a rozlišením zaznamenal výsledek 58,8 bodů, který znamená, že tablet zvládne zobrazit necelých 59 snímků za sekundu (FPS). Jako poslední na řadu jde Quadrant Standart Edition – v tom se tabletu podařilo získat pěkných 6 049 bodů. Dařilo se mu zejména po stránce výkonu CPU a paměti. Ostatní výsledky byly, dá se říci, v normě.

13 14 15

Zleva:AnTuTu, NenaMark 2 a Quadrant Standart Edition


Na tabletu jsme si také samozřejmě vyzkoušeli zahrát moderní hry. Jako vždy se dostalo na náš oblíbený Dead Trigger, ale zkusili jsme také novinku v podobě sportovního trháku FIFA 14 a závodní hry Real Racing 3. Hry jsme si pohodlně zahráli spíše na střední detaily, kdy nedocházelo ke zbytečnému sekání. Tablet byl navíc velmi stabilní, a jak jsme očekávali, tak k pádům systému nedocházelo. Pokud tak patříte mezi příležitostné hráče, budete spokojeni.

16 17 18


Výdrží nás MeMO Pad FHD 10 skutečně překvapil a to i přesto, že disponuje Li-Ion baterií o kapacitě 6 760 mAh. Kvůli žravému Full HD displeji jsme totiž čekali horší výdrž, ale opak je pravdou. V rámci výdrže se jedná o skutečně jedno z nejlepších zařízení, které při běžném používání, jako je brouzdání po internetu, sledování videí, čtení pdf dokumentů a občasné hraní méně náročných her, bez problémů vydrží 10 hodin. Při hraní náročných 3D titulů sice výdrž razantně klesá, ale to je stejné u všech přístrojů. Tablet jsme samozřejmě podrobili také testu výdrže při přehrávání Full HDp videa ve smyčce a zde nám skutečně vyrazil dech – při 50% jasu, zvuku na 50 % pouštěném do sluchátek a zapnuté Wi-Fi vydržel v plném nasazení skvělých 9 hodin a 44 minut. Spotřebu lze navíc regulovat v nastavení, kde Asus nabízí tři režimy: Zcela úsporný režim, optimalizovaný režim a přizpůsobený režim.

19 20

Systém a aplikace

Tablet hned po rozbalení z krabice běží pod taktovkou operačního systému Android 4.2.2 Jelly Bean, který Asus „lehce“ modifikoval, což poznáte zejména v notifikační liště, nastavení a v menu, kde se nachází poměrně dost předinstalovaných aplikací, které na čistém Androidu nenajdete, a které jsou mnohdy zbytečné. Za Android 4.2.2 ale rozhodně chválíme. Notifikační lišta pak nabízí oproti čistému Androidu mnohem více možností úprav bez nutnosti návštěvy nastavení. V liště tak můžete zapínat/vypínat Bluetooth, GPS, Wi-Fi, zvuk, regulovat hlasitost, jas či volit mezi jednotlivými režimy baterie.

22 23


Díky speciální nadstavbě můžete také regulovat počet ploch a to od jedné až do sedmi. Aplikace je také možné seskupovat do složek podle vašeho uvážení. Při podržení domácího tlačítka se pak otevřou dvě půlkruhové nabídky. Vnější půlkruh nabízí přístup do různých aplikací, včetně kalendáře, kalkulačky, poznámek SuperNote Lite, programu ASUS Studio a internetového prohlížeče. Aplikace, které chcete po provedení úkonu zobrazovat, ale můžete sami ovlivnit v nastavení. Vnitřní půlkruh pak nabízí přístup k Google Voice, Google Now a kreslící aplikaci.

24 25


Po vzoru Samsungu přichází i Asus s „plovoucími aplikacemi“. Ty jsou schopné pracovat i přes spuštění jiných aplikací a přibližují tak multitasking trochu blíže způsobu, na jaký jsme zvyklí z desktopových operačních systémů. Jak už jsme zmiňovali, Asus nabízí také celou plejádu speciálních aplikací, které jinde než na přístrojích od tchajwanské společnosti nenajdete. Mezi ně patří například velmi šikovný zápisník SuperNote Lite, 5 GB prostoru na cloudovém úložišti Asus webstorage či speciální aplikace pro ovládání zvuku AudioWizard.

26 27 28


Celkový výčet aplikací, které přidává Asus:

  • AudioWizard
  • ASUS webstorage
  • ASUS SuperNote Lite
  • ASUS App Locker
  • ASUS Art
  • ASUS App Backup
  • ASUS App Locker
  • ASUS Splendid
  • ASUS Story
  • ASUS To-Do


Nechybí samozřejmě ani klasická aplikační výbava, kterou známe i z jiných Android zařízení. Mezi ně patří například Gmail, Kalendář, emailový účet, Google+ a další. V tabletu byl předinstalován také internetový prohlížeč a Google Chrome. Oba si bravurou poradily s prohlížením webového obsahu, přičemž se stránky rychle a plynule načítaly.

29 30


Další aplikace jako zmiňovaný Kalendář či Gmail zůstaly podle zběžného prozkoumání ve stejném kabátku jako u ostatních zařízení.

31 32


Co do softwarové výbavy je tak Asus poměrně dost aktivní. O tom svědčí i výčet všech aplikací, které přidal. Pravda je ale taková, že nejméně polovinu z nich jsme nevyužili a přišli nám spíše zbytečné, i když to v tomto případě se jedná spíše o subjektivní hodnocení. Lehká grafická nadstavba však působí vcelku kompaktně a hodnotíme je i veskrze pozitivně.


Fotoaparát a webkamera

Jakožto zástupce vyšší střední třídy nabízí tablet jak přední webkameru, tak i zadní fotoaparát. Přední webkamera do vínku dostala snímač o rozlišení 1,2 Mpx a svou kvalitou se tak řadí do průměru. Kromě provozování videa zvládá i fotografovat a natáčet videa a to až při rozlišení 720p při 30 snímcích za vteřinu. Ovšem obstojně poslouží skutečně jen pro videohovory. Druhý fotoaparát, tedy primární, pak nabízí 5megapixelový čip bohužel bez přisvětlovací LED diody. Už z toho tak můžete vytušit, jakých kvalit fotografie asi dosahují - mezi tablety i přes průměrně specifikace patří spíše mezi lepší střed. Při horších světelných podmínkách se kvalita fotografií logicky velmi rychle zhoršuje. Posuďte sami.

36 37 38
41 39 40

Fotografie zachycené tabletem v originálním rozlišení 5Mpx

Fotoaparát nabízí celou řadu funkcí a nastavení. Můžete například volit velikost fotografie (5 megapixelů 2 592 × 1944 pixelů, 3 megapixely – 2 048 × 1 536 pixelů a 1,3 megapixelu – 1 280 × 960 pixelů) či vyvážení bílé nebo způsob ostření a ISO. I přes papírově horší parametry si tak můžete s fotoaparátem poměrně pohrát.

33 35 35

Prostředí fotoaparátu

Troufáme si však tvrdit, že ani profesionální fotograf s ním nedokáže nafotit snímky, které se hodí jinam než na Facebook či Instagram, ovšem víc po tabletu snad ani chtít nemůžeme. Poslouží tak spíše v případech nouze, kdy není po ruce fotoaparát nebo mobil či nafocení dokumentů.


Zvuk

Po zvukové stránce je na tom MeMO Pad FHD 10 velmi dobře. Disponuje totiž stereoreproduktory, které jsou ale bohužel umístěné na zadní straně a ne na předku, které vídáme například u vybraných tabletů Samsung. I přesto ale odvádí velmi solidní práci a vyloudit ze sebe dokážou skutečně hlasitý zvuk. Ten se sice svou kvalitou nemůže rovnat například s hudebním mistrem, který je telefon HTC One, ale malou místnost dokáže ozvučit až překvapivě dobře. Za to mimo jiné vděčí i technologii SonicMaster. Asus sice v základním balení nedodává žádná sluchátka, ovšem my jsme zkusili připojit jak klasická levná pecková sluchátka, tak i kvalitnější s konstrukcí přes uši od japonského Sony a v obou případech musíme tablet jedině pochválit. Do 3,5 mm jacku lze navíc zapojit i mikrofon.

7 28


Asus sis dal celkově na zvuku dost záležet. O tom svědčí nejen kvalita hardwaru, který za zvukem stojí, ale i software, který Asus připravil. Asi tím nejzásadnějším je AudioWizard, který nabízí například výběr z 6 režimů (Off, Hudba, film, záznam, hry a řeč), které automaticky nastaví všechny potřebné atributy tak, aby byly ideální k dané činosti.




Zhodnocení a závěr

Zhodnocení a závěr

Dnešní recenze je u konce. A co z ní vlastně vyplývá? MeMO Pad FHD 10 nezklamal papírové předpoklady a dokázal, že za danou cenu se jedná o skutečně skvělou volbu. Nemusíte se bát ani dvoujádrového procesoru od Intelu, který sice neláme rekordy, ale nádherně si poradí jak s plynulým vykreslováním všech animací, tak i s během náročných 3D titulů. Pokud tak hledáte tablet za cenu okolo 10 tisíc Kč, je MeMO Pad FHD 10 určitě skvělou volbou.

6 7


A jaké jsou největší klady tabletu? Tou úplně největší je bezesporu nádherný Full HD displej, 2 GB paměti RAM, skvělá výdrž na nabití, přítomnost slotu pro microSD karty a celkově velmi širokou konektivitu. Pozitivní je i přítomnost operačního systému Android v jedné z nejnovějších verzí – konkrétně 4.2.2 Jelly Bean.

A teď zápory – těch vlastně moc není. Kolem displeje by nemusel být tak velký rámeček i celkové rozměry by mohly být kompaktnější. Plastová konstrukce je sice pevná, ale hliník je hliník. Fotoaparát díky absenci LED diody podává velmi mizerné výkony za horších světelných podmínek. Na náš vkus byl tablet také až přeplněn aplikacemi, které jsme v praxi nevyužili. Chybí také podpora stále se rozmáhajícího standardu NFC.

Plusy Mínusy

+ perfektní Full HD IPS displej

+ až 10hodinová výdrž na nabití             

+ dostatečný výkon               

+ 2 GB paměti RAM

+ slot pro microSD karty

+ systémový port microUSB

+ Android 4.2.2 Jelly Bean

+ pevná konstrukce

+ výborná kvalita zvuku

- méně kompaktní rozměry

- konzervativní design

- široký rámeček kolem displeje            

- chybí LED diody u fotoaparátu

- nižší jas displeje

- až moc předinstalovaných aplikací

- absence NFC


Doufáme, že se vám naše recenze líbila a budeme rádi, když se s námi o vaše názory podělíte v diskuzi pod článkem.