Asphalt Street Storm
recenze

Asphalt Street Storm

Troufalý vyzyvatel
2

O závodní hry není na telefonech nouze. Jednou z největších značek je pak Asphalt, která ale ještě v jedné kategorii chyběla. Drag racing je především o precizním startování a řazení. Na své si tu přijdou i fanoušci tuningu a vylepšování vozů. Tento subžánr však už svého krále má. Uvidíme, zda se Asphaltu podaří CSR sesadit.

Asphalt Street Storm – videorecenze

Už si ani nepamatuji, kdy jsem se na nový díl ze série Asphalt skutečně těšil. Airborne se dodnes drží na špici a těží z free-to-play modelu maximum. Od té doby jsme se dočkali akorát spin-offů, ale opravdové pokračování není k nalezení. V tomto čekání nám nepomůže ani novinka Street Storm, která je pouze další odbočkou. Tentokrát se zaměří na závodní subžánr „drag racing“.

Držet rytmus

Zásadní nevýhodou Asphalt Street Storm je načasování, neboť přichází ve chvíli, kdy je tento žánr na telefonech bezpečně etablovaný s desítkami titulům, kterým kraluje série CSR. Co bylo záměrem Gameloftu? Rychle se přiživit na popularitě žánru, nebo naopak snaha rozčeřit stojaté hladiny oleje? To se ukáže, až hru blíže prozkoumáme.

Nebude ale trvat dlouho a uvědomíte si, že příliš nového titul od Gameloftu nepřináší. Základ hratelnosti je téměř identický s CSR a podobnými hrami. Oproti běžným závodům se nestaráte o zatáčení, trať, předjíždění a podobné zbytečnosti. Vaší jedinou starostí je správně odstartovat a během závodu včas řadit. K tomu vám pomáhá ukazatel – za naprostou přesnost získáte body navíc. O vítězi závodu ale většinou rozhodují zakoupená vylepšení.

Liší se vůbec?

Můžeme se tedy ptát, v čem se Asphalt od konkurence odlišuje. Na první pohled byste to asi nepoznali. Jednak je to jasný důraz na hru více hráčů, ale i v hratelnosti najdeme drobné odchylky. Tou první je sám start závodu. Nestojíte přímo na startovní čáře a po odstartování auto samo nevyjede. Jednak musíte držet motor na ideálních otáčkách, ale zároveň se snažíte ve správný moment vyjet. Špatný odhad může znamenat okamžitou diskvalifikaci.

Jde o změnu drobnou, která vás v prvních kolech bude spíše trápit, ale později se v multiplayeru ukáže jako zásadní. Zkušenější hráči tak získají lehkou výhodu nad nováčky. Druhou změnou jsou závody čtyř aut najednou. Vizuálně to funguje parádně, ale smysl to příliš nemá. Na vaší straně závod probíhá stále stejně (sledujete ukazatele a včas ťukáte na tlačítka) a sehnat další tři závodníky online může chvíli trvat.

Free-to-wait

Tento žánr se bravurně hodí do kategorie free-to-play. Zásadnější než zkušenosti nebo dovednosti jsou totiž zakoupená vylepšení. A že tu Gameloft nešetří! Na výběr dostanete z deseti kategorií, ve kterých můžete investovat do desítek různých dílů. To samozřejmě stojí hodně času a zároveň virtuálních peněz, které ovšem získáte až po zaplacení těch skutečných. Druhé vylepšení jednoho dílu v nejslabší kategorii aut může trvat hodinu a dovedete si představit, že později to bude jen a jen horší.

Pokud chcete vyhrávat v kampani nebo online kláních, musíte držet krok, což znamená investovat všechny peníze do součástek a trpělivě počkat na jejich instalaci. To není otázkou strategie nebo šikovnosti, ale čirá nutnost, která vás má přimět k utrácení. Za zmínku stojí kosmetické úpravy vašich aut, neboť teprve ty jsou skutečně důležité a zajímavé. Obzvlášť když si uvědomíte, že právě to vaši protivníci uvidí ještě předtím, než se s vámi rozhodnou závodit.

Závěr

Proti grafice nebo efektním animacím nemohu říci křivého slova. Snad jen… auta bez řidičů působí trochu směšně. Zásadní ovšem je, že nový díl Asphalt vstupuje na obsazenou půdu, ve která nemá co říci a krále z trůnu v žádném případě nesesadí. A ani se o to příliš nesnaží, neboť jediné inovace působí natolik nepřesvědčivě, až si budete říkat, že jsou zde vlastně jen kvůli nutnosti alespoň trochu inovovat. A to je dost málo.

Stáhnout Asphalt Street Storm

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Hodnocení
60%
Klady
  • inovativní start závodu
  • slušná grafika
  • zaměření na online závody
Zápory
  • minimum inovací
  • přebujelý free-to-play model
Diskuze ke článku
fry
street storm je totálna hovadina, po piatich minútach som to odinštaloval. podobne zdegradovali najnovšou verziou aj asphalt xtreme.
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
Nejlepší díl byl Asphalt 8. Žádný pay-to-win, žádná omezení, dal se hrát pořád. Grafika pořád není tak špatná, takže se dá hrát i teď.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze