Aiek X7
recenze

Aiek X7

Nejlevnější telefon na světě
14

Čas od času se nám do redakce dostane opravdová kuriozita, dnes testovaný Aiek X7 je jednou z nich. Telefon vyjde i s dopravou na 10 dolarů, čili necelých 250 Kč. Rázem se tak stává nejlevnějším telefonem na světě. I přes směšnou cenu se však zahanbit nenechal. Vše, co umí, umí dobře a jako záložní telefon se Aiek zkrátka povedl.

Malý barevný TFT displej, FM rádio, kalkulačka, budík, základní prohlížeč obrázků a slušná výdrž na jedno nabití. Tak by se v krátkosti dal charakterizovat běžný základní telefon s cenou okolo tisícikoruny. Představte si však, že tohle a ještě mnohé další se vešlo do těla s výškou necelých 10 centimetrů a s tloušťkou okolo 5 milimetrů, navíc za cenu okolo 250 Kč. Že nevěříte? Kuriózní Aiek X7 je důkazem.

Obsah balení: kabel musí stačit

Překvapením je bezesporu už balení telefonu. Malá papírová krabička je jen o málo větší než samotný telefon a kromě něj se v balení nachází jen USB kabel s microUSB koncovkou a stručný manuál. Pod tím si můžete představit malou kartičku v angličtině, která pomůže s instalací nanoSIM a microSD karty pod kryt baterie.

Napájecí adaptér přítomen není. Cenu telefonu by zbytečně navýšil a Aiek X7 navíc nabijete i z USB portu počítače.

Technické parametry Aiek X7

Kompletní specifikace
Konstrukce86 × 48 × 5,8 mm, 28 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 0,96" (128 × 64 px)
Fotoaparát
Chipset
PaměťRAM: 32 MB, vnitřní paměť: ?, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor320 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 220 Kč

Aiek X7 – videopohled

Design a konstrukce: telefonující kreditka

I když se Aiek X7 řadí do rodiny „Card Phone“, tedy do rodiny telefonů o velikosti běžné platební karty, mohl by se urazit. V jednom půdorysném rozměru je totiž ještě užší než běžná platební karta. Konkrétní rozměry činí 86 × 48 × 5,8 mm, i když na různých e-shopech dochází k mírným odlišnostem, především po stránce hloubky. Jednoznačně šokující je hmotnost necelých 30 gramů, což pasuje Aiek X7 mezi nejlehčí telefony vůbec. K dispozici máte hned několik barevných variant (černá, modrá, růžová, nebo stříbrná), k nám na test dorazila žlutá, která evokuje odolné smartphony CAT.

Zpracování je opravdu velice prosté, použité jsou ty nejlevnější plastové materiály a displej také kryje obyčejný plast – na sklo a další hodnotnější materiály rovnou zapomeňte. Ty by zbytečně navyšovaly cenu i hmotnost, což by bylo na škodu a málokterý zájemce by takové prvky u levného telefonu ocenil.

Jednoznačně šokující je hmotnost necelých 30 gramů.
Když už se bavíme o displeji, na úhlopříčce 0,96 palců se vyjímá rozlišení 128 × 64 pixelů. I když se může zdát, že hrubost bude připomínat struhadlo, opak je pravdou. Na takto malé úhlopříčce je poměrně jemné a nic více jsme si upřímně nemohli ani přát. Čitelnost díky použití kontrastních barev nečiní větší problémy. Po sejmutí zadního krytu nalezneme slot pro nanoSIM a také microSD kartu. Oba sloty se nachází nad sebou, nejdříve je nutné vložit SIM kartu do speciálního šuplíčku a až následně můžete vložit paměťovou microSD kartu. 64GB microSD kartu Aiek nerozpoznal, úspěšní jsme byli s 16GB.

Na těle nalezneme kromě microUSB také speciální přepínač, podobně jako na databankách a podobných zařízeních. Tímto přepínačem telefon zcela umrtvíte, a to tak, že není možné jej ani nabíjet. Tento režim se hodí především v případech, kdy chcete zcela utlumit veškeré funkce a maximalizovat tak samotnou výdrž baterie.

Líbilo se nám
  • subtilní rozměry
  • nízká hmotnost
Nelíbilo se nám
  • horší zpracování
  • laciné plasty
  • displej není nijak chráněn

Ovládání: na pohodlí zapomeňte

Ovládání zajišťuje alfanumerická hardwarová klávesnice. Ta je zapuštěná a krytá měkkým plastovým plátem bez jasného oddělení jednotlivých kláves, její používání tedy není nejsnazší a takové psaní SMS zprávy nepatří mezi nejpohodlnější úkony.

Zřejmě největší komplikaci představuje směrový kurzor určený pro pohyb v menu. Ten působí celistvě, přitom skrývá 5 samostatných tlačítek: šipku doleva, doprava, nahoru, dolů a také potvrzovací tlačítko. Během pár hodin si lze na tento způsob ovládání zvyknout, psaní nebo ovládání poslepu však nepřichází v úvahu.

Nelíbilo se nám
  • zapuštěná a jednolitá klávesnice
  • malý směrový ovladač se hůře používá

Doplňkové funkce: příjemné překvapení

I když Aiek X7 působí jako telefon, který zvládne tak maximálně telefonovat a poslat SMS zprávu, zvládne toho víc. Základ tvoří budík, respektive dva. Pro každý lze nastavit jinou melodii, čas odložení a také počet opakování. Budík funguje bez problémů a potěší i maximální hlasitost, která probudí i značně společensky unavené osoby.

K dispozici je i základní kalkulačka. Můžete sčítat, odečítat, dělit a násobit, tím to však končí. Na pokročilé matematické operace to tedy nebude, útratu v restauraci si však bez problémů spočítáte. Kalendář plní funkci přiřazení data ke dni v týdnu, na zapisování událostí tedy můžete rovnou zapomenout.

Mezi překvapivé funkce patří hudební přehrávač a přítomnost FM rádia. Rádio je nepoužitelné až do doby pořízení speciálního adaptéru, 3,5milimetrovým jack konektorem totiž Aiek nedisponuje. Do takto tenkého těla by se stejně nevešel. Hudební přehrávač zvládne opravdu jen základy, kvalita reprodukce je potom velmi podprůměrná. Občas hádáte, co vlastně za interpreta vůbec hraje, u takto levného telefonu jste však i v šoku, že vůbec hraje. Každá skladba však zní podstatně lépe než přednahrané vyzváněcí melodie od výrobce.

3,5mm jackem Aiek X7 nedisponuje.

Příjemným bonusem je i přisvětlovací LED dioda, která posvítí na klíčovou dírku, případně pomůže v temných místnostech bez zdroje světla. LED dioda je i přes opravdu extrémně malé rozměry poměrně výkonná a aktivovat ji lze jedním tlačítkem.

Líbilo se nám
  • množství doplňkových funkcí
  • podpora FM rádia
  • hudební přehrávač
  • podpora paměťových karet
Nelíbilo se nám
  • absence 3,5milimetrového jack konektoru
  • rádio nehraje bez sluchátek

Praxe: Funguje to vůbec?

Teorie nemusí v praxi vždy obstát. Lze Aiek vůbec reálně používat? Ano, lze, a to dokonce velmi dobře. Kvalita hovoru je dle očekávání průměrná, ale rozhodně ne tristní. Ani protistrana nepoznala, že komunikujeme z telefonu v hodnotě jednoho malého nákupu ve večerce. Hlasitost sluchátkového reproduktoru by mohla být o trochu vyšší, přesto se nám nestalo, že bychom protistranu neslyšeli vůbec. V případě nouze lze využít i možnosti hlasitého odposlechu.

Pokud bychom měli jmenovat nedostatek, prostředí komunikuje v několika jazycích včetně angličtiny, avšak na češtinu se nedostalo. Pro začínající uživatele by mohlo jít o problém, Aiek se však snaží pomoci poměrně výstižnými ikonkami.

Baterie s kapacitou 320 mAh vydrží až tři dny v plném nasazení, pokud budete Aiek šetřit, dostat se lze i na 5 až 7 dní na jedno nabití. Samotné nabití trvá necelou hodinu pomocí adaptéru do sítě, případně hodinu a půl skrze USB port počítače.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž na jedno nabití
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení
  • absence českého jazyka

Zhodnocení: šok střídá překvapení

Zcela upřímně, když Aiek X7 poprvé vybalíte, říkáte si, že tohle opravdu fungovat nebude. Chatrná konstrukce a použité materiály, přepínač ON/OFF jak na databance, miniaturní klávesy a zalepená baterie. Světě div se, vše funguje, a dokonce tak, že nám Aiek vyrazil dech. Za necelých 250 Kč se jedná o opravdový unikát.

Aiek X7

Telefon se skvěle hodí v takových případech, kdy si nemůžete nebo zkrátka jen nechcete vzít svůj primární telefon, typicky tedy na party do klubu, případně na delší vyjížďku do přírody. Ve všech těchto případech se jedná o skvělého pomocníka, který vás ušetří obav. Za směšnou cenu dostanete kus elektroniky, která vás v případě nouze nenechá na holičkách.

aiek-x7
Klady
  • cena, cena a ještě jednou cena
  • extrémně tenká konstrukce
  • hmotnost pod hranicí 30 gramů
  • výkonná přisvětlovací LED dioda
  • dlouhá výdrž na jedno nabití
  • podpora microSD karty
  • FM rádio i hudební přehrávač
Zápory
  • nepohodlná klávesnice
  • chatrné plastové provedení
  • obtížně snímatelný zadní kryt
  • absence Dual SIM
  • chybí počeštění
Diskuze ke článku
Martin Čihák
Martin Čihák
Přesně, jak říkal Vojta, napadlo i mě...náhradní telefon do auta. Bohatě stačí. Zajímavý nápad
tmaska
V ČR co jsem hledal od cca 500 - 600 kč., takže asi tak :)
Mara Studna
Mara Studna
Naprosto jednoduchá a ůčelná náhrada za případný rozbitý telefon-na nějž čekáte v servisu,ale i obecně-toto je Dobrá vychytávka
Jarek
Byl by případně odkaz kde se dá sehnat za 250 Kč? Díky za info.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze