Acer Iconia Tab A1
recenze

Acer Iconia Tab A1

Levný konkurent iPadu mini?

Acer Iconia Tab A1 je levný 8palcový tablet, který na český trh dorazil v průběhu června. Má tato novinka na to, aby atakovala ty nejvyšší pozice nebo se zařadí mezi masu nevýrazných tabletů s Androidem? Na to se podíváme v dnešní recenzi našeho sesterského webu tabletnet.cz

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský



RECENZE: Acer Iconia Tab A1 – levná náhrada iPadu mini?

Předtím, než se pustíme do recenzování samotného tabletu, si jak je již zvykem, připomeneme jeho technické specifikace.

1

Acer Iconia Tab A1

Operační systém: Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej: 7,9" IPS displej, rozlišení 1 024 × 768 pixelů
Procesor: MediaTek 8125T o taktu 1,2 GHz, 4 × Cortex-A7
Paměť: 1 GB RAM, 16 GB interní paměť, microSDXC do 64 GB
Fotoaparát: 5 MPx, přední 0,3 Mpx
Bezdrátová komunikace: A-GPS, Glonass, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n
Konektory: 3,5mm Jack, microUSB port, microHDMI výstup, microSD slot
Senzory: Accelerometer, digitální kompas
Rozměry a hmotnost: 209 × 146 × 11,1 mm, 410 gramů
Baterie a výdrž: Li-ion 4 960 mAh, cca 8 hodin
Cena a dostupnost: červen 2013, 5 000 Kč

Jak můžete sami vidět, máme se v dnešní recenzi na co těšit. Okouzlující poměr cena/výkon - to je to, co většina zákazníků očekává od tohoto tabletu. Podaří se mu přesvědčit i nás? Nezdržujme a pusťme se do samotné recenze.


Obsah balení, konstrukce a vzhled

Obsah balení

Acer vsadil na poměrně kompaktní balení s motivem dřeva, i když ne tak vyvedeným jako u balení smartphonu Samsung Galaxy S4. Na přední straně krabice se tak nachází pouze obrázek tabletu. Zadní stranu zkrášlují specifikace produktu.

2 3 4

Během testování se nám bohužel "povedlo" ztratit originální adaptér, proto na obrázku nahrazen jiným

Po otevření a vybalení krabice zjistíme, že vlastně nic převratného nenabízí. Kromě 5,35 V/2A nabíječky, USB kabelu, krátkému návodu a mezinárodní záruky se v balení nic dalšího nenalézá. Samotný tablet byl alespoň zabalen v ochranném plastovém obalu. Je vidět, že Acer pro stlačení ceny co nejníže, šetřil i na obsahu balení. Ocenili bychom například miniHDMI redukci, obal či sluchátka. Ale za danou cenu už nejspíše požadujeme přespříliš.

Obsah balení:

  • tablet
  • skládací nabíječka
  • kabel USB-microUSB
  • krátký návod


I přes méně kompaktní rozměry je už na první pohled poznat, že Acer hledal inspiraci u oblíbeného Apple iPadu mini. Ztrácí na něj však, byť pevným, ovšem i tak plastovým tělem a celkově rozměrnější konstrukcí (208,7 x 145,7 x 11,1 cm) i vyšší váhou, která činí 410 gramů. To je na 8palcové zařízení vcelku dost a oproti konkurenci trpí přibližně 100gramovou nadváhou.


Konstrukce a vzhled

Pokud víte, že máte co dočinění s Android tabletem, určitě vás do očí praští nestandardní poměr stran, který 7,9palcový (rozlišení 1024 x 768 pixelů) IPS displej nabízí. Ano, právě zde se Acer asi nejvíce inspiroval Applem a na Android tablet jako vůbec první známější výrobce přinesl poměr stran 4:3. Pokud jste až doteď požadovali operační systém Android a displej s poměrem stran 4:3, museli jste sáhnout po tabletech z Číny. Díky IPS technologii je displej pěkně čitelný, i když oproti špičkovým tabletům vcelku ztrácí. Jeho pravděpodobně největším mínusem je ale absence odolného krycího skla s oleofóbní vrstvou. Displej se velmi rychle zašpiní a špatně se čistí. Na přední straně se kromě displeje nachází už jen čočka 0,3megapixelové kamery nevalných kvalit.

5 6 7


Zadní strana přístroje nabízí bílou barvu a plastovou konstrukci. Ta je dostatečně pevná a nevrže ani se neprohýbá. Za to musíme Acer jednoznačně pochválit, neboť velké množství "plasťáků" trpí právě tímto neduhem. Přesně uprostřed se nachází stříbrné logo Acer, dole pak monoreproduktor, který ani při maximálním nastavení hlasitosti zvuku nehraje zrovna nahlas. Levý horní roh zabírá čočka 5megapixelového fotoaparátu, která je kompletně zapuštěna v těle přístroje a nehrozí tak poškrábání fotoaparátu. Ten bohužel nenabízí přisvěltovací LED diodu ani autofokus.

Iconia Tab A1 je na tablet od Aceru vybaven až překvapivě kvalitním displejem, tedy pokud mluvíme o zobrazovací technologii IPS, která nás překvapila, ale se stejným panelem iPadu mini se ani tak nedá srovnávat. Rozlišení 1024 x 768 pixelů už nepatří mezi to lepší a při přiblížení k displeji je celkem viditelný rastr. Jeho další parametry jsou následující: úhlopříčka 7,9palce, hustota 162 ppi a 10bodový multitouch. Díky In-Plane Switching (IPS) displeji si ale můžeme užívat solidních pozorovacích úhlů i čitelnosti. Svítivostí ovšem displej nenadchne, což se negativně podepisuje na čitelnosti na přímém slunečním svitu.

8 9


Ovládání je přizpůsobeno ovládání ve vertikální poloze. Proto je většina ovládacích prvků umístěna na pravém boku přístroje. Ten tak nabízí kolébkový ovladač hlasitost a slot pro microSDHC/XC karty (max. 64 GB), který není bohužel chráněn krytkou a musíte, zejména při regulaci hlasitosti, dávat pozor na to, abyste paměťovou kartu nevycvakli. Úplně v dolní části pravé strany se nachází ještě  miniHDMI výstup pro propojení například s televizí.

10a 11


Horní bok přístroje ve vertikální poloze zdobí pouze power tlačítko pro vypínání/zapínání tabletu, případně uspání. Jak jste si mohli také všimnout, tablet po celém obvodu lemuje stříbrný rámeček, který rádoby evokuje hodnotnější materiály. Na dolní straně se nalézá už pouze systémový konektor typu microUSB, který slouží pro nabíjení a propojení s PC a 3,5 mm jack pro připojení sluchátek, který je ovšem poměrně nešikovně zapuštěn v těle přístroje a jeho připojení je lehce problematické Levá strana tabletu je naprosto nevyužitá.

Celkově lze konstrukce a zpracování tabletu hodnotit kladně. Nejhorší je ale absence odolného krycího skla a oleofóbní vrstvy. Displej se skutečně ihned zamaže a až nepochopitelně špatně se čistí. Tablet je také těžký (410 gramů) a proti konkurenci i tlustý (11,1 mm). Dále chybí čidlo pro automatickou regulaci jasu. Samotné zpracování je ale na solidní úrovni.



Výkon a výdrž, systém a aplikace, fotoaparát

Prohlídku krabice, příslušenství a samotného tabletu už máme za sebou a nyní jdeme na to, co se skrývá uvnitř přístroje.


Výkon a výdrž

cpuz1 cpuz2 cpuz3

Jak můžete vidět, uvnitř tabletu se ukrývá poměrně solidní hardware. Z něj musíme vyzdvihnout například čtyřjádrový procesor MediaTek 8125T o taktu 1,2 GHz, grafický čip PowerVR SGX544MP2 či 1 GB paměti RAM. Za 4000 Kč (8 GB varianta) téměř nedostižná výbava. Nyní si jí pojďme otestovat v benchmarcích a několika hrách.

antutu nenamark2 qadrant

Zleva: AnTuTu, NenaMark 2 a Quadrant Standart Edition

Začneme rovnou AnTuTu, ve kterém tablet dosáhl na slušných 12 662 bodů. To je hodnota, která jej výkonově řadí na úroveň loňské Tegry 3, což na tablet za 5 000 Kč není vůbec špatné. Jak můžete sami vidět, tablet jen velmi těsně zaostal za tabletem Nexus 7 (2012). Špatně si nevedl tablet ani v Quadrantu. V tom dosáhl na 3 999 bodů.  Exceloval zejména zápisu a čtení dat. Naopak hůře na tom byl výkon samotného CPU. Ostatní parametry byly vzhledem k dosaženému výsledku v normě. Pro otestování grafického výkonu jsme vybrali známý benchmark test NenaMark 2. Ten oproti NenaMarku v první, testuje grafiku s vyššími nároky a rozlišením. Výsledky následně zobrazuje ve snímcích za sekundu. Zde Iconia A1 dosáhl na 51,2 FPS. Zde výkonem neoslňoval, ovšem o to, že byste si nezahráli výkonnější hry, strach určitě mít nemusíte.

deadtrigger gta virtualtennis

Zleva: Dead Trigger, GTA III a Virtual Tennis

Díky solidnímu výkonu si na tabletu zahrajete i většinu těch nejnovějších her. Zkusili jsme si zahrát například hry ze série GTA, Virtual Tennis či dokonce válečný trhák Modern Warfare, se kterým měl ovšem tablet velké problémy a hra se bohužel velmi sekala. V 99 % případů však na potíže s hrami nenarazíte.

screenshot_2013-08-25-12-22-08

Výdrž tabletu je skutečně velmi dobrá. I při intenzivním používání budete tablet nabíjet sotva 2krát až 3krát do týdne. 8 hodin výdrže při používání se zapnutou Wi-Fi, jasem na 100 % a prohlížením webu, sledováním videí či čtením, není v podání tohoto tabletu nic neobvyklého. V našem testu výdrže baterie – jas na 50 %, přehráváná 1080p videa ve smyčce se sluchátky a zvukem na 50 % dosáhl tablet hodnoty 6 hodin a 28 minut bez nutnosti připojení k zásuvce. Tablet tak sice svou výdrží patří do lepšího průměru, ale horší je to s indikací stavu baterie. Ta totiž dlouho (až několik hodin) hlásí 100% či 90% nabití a následně se vybije během několika pouhých minut na úplnou nulu viz. screenshot výše.


Systém a aplikace

Aceru se povedlo do Iconia Tabu A1 dostat v době spuštění nejaktuálnější verzi operačního systému Android 4.2.2 Jelly Bean. Za to jej musíme jednoznačně pochválit. K našemu překvapení, ale nepřidal systému vlastní grafickou nadstavbu Ring.

uvod1 uvod

Jedná se tak o vcelku čistý Android. Jednu příjemnou vychytávku si ale Acer připravil  – funkce Touch WakeUp umožňuje probudit tablet z režimu spánku pomocí přiložení pěti prstů na displej, případně přiložení obou palců na strany tabletů. Funkce je skutečně velmi užitečná a po krátké chvíli jsme si ji velmi oblíbili.

touchmewakeup1 touchmewakeup2


Mezi předinstalovanými aplikacemi samozřejmě nechyběl obyčejný internetový prohlížeč ani Google Chrome, který jsme po čas testování používali. Musíme konstatovat, že jsme s ním neměli sebemenší problémy a rychle načítal i složitější stránky. Nesekal se a nedělal ani žádnou jinou neplechu. Prohlížení webu na displeji s poměrem stran 4:3 je navíc velmi příjemné a celkově lepší než na tabletech s poměrem stran 16:9, respektive 16:10.

screenshot_2013-08-24-18-13-28 screenshot_2013-08-24-18-13-55

Zleva: Google Chrome a nativní prohlížeč

Jak můžete vidět, i kalendář je v nezměněné podobě oproti čistému Androidu. Za to můžeme Acer jedině pochválit. Po zapnutí kalendáře je automaticky zobrazen týdenní náhled, k dispozici je však i denní a měsíční zobrazení i agenda. Zobrazit pohromadě můžete také kalendáře z více účtů.  

screenshot_2013-08-24-17-39-32 screenshot_2013-08-24-17-39-42 screenshot_2013-08-24-17-39-32

Ve výbavě tabletu nechybí klasické aplikace, které jsme zvyklí používat ze všech Android tabletů. Obávat se tak nemusíte absence Gmailu, emailového klienta či klasického kalendáře. Acer navíc přidává řadu vlastních aplikací, které ale naštěstí až na antivirus McAfee Security příliš neobtěžují. Mezi aplikace, které nejsou nainstalovány ve všech tabletech, pak patří: 7Digital, Accu Weather, Acer Cloud, ASTRO File Manager  či Tuneld Radio, díky kterému si můžete při připojení k internetu vychutnat i poslech rádií a další.

screenshot_2013-08-24-17-25-34 screenshot_2013-08-24-17-25-38 screenshot_2013-08-24-17-25-45


Fotoaparát

Jak můžete sami vidět, snímky pořízení zadním fotoaparátem o rozlišení 5megapixelů nedosahují zrovna vysokých kvalit. Za to může i absence přisvětlovací LED diody a samoostření. Tablet si mimo jiné poradí i s nahráváním videa o rozlišení 1280 x 720 pixelů při 30 snímcích za sekundu. K dispozici je i poměrně velké množství nastavení a různých scén. Kvalita výsledných fotografií je ale i přesto mizivá. Ani přední kamera svými kvalitami neoslní – nabízí totiž pouhých 0,3megapixelu a řadí se tím mezi nejhorší přístroje v kategorii.

2013-08-248.17.47 2013-08-248.18.07 2013-08-2418.18.43

Zhodnocení a závěr

Dostali jsme se do úplného finále. Závěrem můžeme říci, že se jedná o velmi povedený tablet, který se bohužel nevyvaroval drobným chybám. To je však vzhledem k velmi nízké ceně mezi 4 až 5 tisíci Kč zcela pochopitelné. Výhody určitě převažují nevýhody a pro toho, kdo hledá levný tablet s velmi solidním výkonem a poměrem stran 4:3, bude Acer Iconia A1 určitě tou správnou volbou.

5 6 7

Mezi největší výhody tabletu lze zařadit právě „lepší“ poměr stran 4:3 i vcelku kvalitní technologii displeje IPS. Solidní výkon, který poskytuje procesor od tchajwanského MediaTeku. Potěší i přítomnost čistého Androidu v jedné z nejaktuálnějších verzí 4.2.2 Jelly Bean či velmi solidní výdrž na nabití, slot pro microSD karty a systémový konektor microUSB. V neposlední řadě také velmi nízká cena. V tomto ohledu hledá Iconia A1 protivníka jen velmi těžko.

Mezi nevýhody musíme zařadit rychle se špinící displej, který bohužel nechrání krycí sklo ani oleofóbní vrstva. Tablet nepatří také mezi nejlehčí a nejtenčí kousky – s váhou přes 400 gramů a tloušťkou přes 1 cm určitě nikoho nijak extra neoslní. To samé se dá říci i o plastové konstrukci. Nepříjemná je i indikace stavu baterie, která dlouho hlásí hodnotu v rámci několika málo procent a následně se tablet zcela vybije.

Plusy Mínusy

+ nízká cena

+ Android 4.2.2 Jelly Bean

+ funkce TouchMeWakeUp                  

+ čtyřjádrový procesor

+ GPS, Bluetooth

+ velmi dobrá výdrž

+ slot na microSDXC karty

+ IPS displej

+ nabíjení přes microUSB

+ miniHDMI výstup

- plastová konstrukce

- vyšší tloušťka i váha

- klamavý indikátor stavu baterie               

- rychle se zašpiní

- horší čitelnost displeje na slunci

- displej nechrání ochranné sklo

- reproduktory hrají méně hlasitě

- nevhodně umístěný 3,5mm jack

- horší fotoaparát a webkamera

- absence NFC

Suma sumárum můžeme 7,9palcový Iconia A1 vřele doporučit. Pokud se smíříte s o něco málo kompaktnějšími rozměry a váhou a pochybným indikátorem stavu baterie, může být skutečně vytouženým kouskem ve skvělém poměru cena/výkon.