Acer Iconia A1-830
recenze

Acer Iconia A1-830

Vydařená kopie iPadu mini

V posledních dnech jsme pro vás v naší redakci testovali tablet Acer Iconia A1-830, který se netají tím, že v lecčem kopíruju iPad mini. Též vsází na hliníkové zpracování, nabízí kompaktní rozměry a poměr stran 4:3. Ve dvou zásadních věcech se však liší – běží na Androidu a je o poznání levnější.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský



a1-830-photo-gallery-01

Acer Iconia A1-830

Operační systém: Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej: 7,9" IPS displej, rozlišení 1 024 × 768 pixelů, 16 miliónů barev
Procesor: Intel Atom Z2560 1,6 GHz, GPU Power SGX 544MP
Paměť: 1 GB RAM, 16 GB interní paměti
Fotoaparát: zadní 5 Mpix, přední 2 Mpix
Bezdrátová komunikace: Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n
Konektory: 3,5mm Jack, microUSB port, slot na SD karty (max. 32 GB)
Senzory: G-senzor
Rozměry a hmotnost: 203 × 138,4 × 8,2 mm, 380 gramů
Baterie a výdrž: 4 000 mAh, cca 5 hodin při přehrávání 1080p videa
Cena a dostupnost: březen2014, cca 4 700 Kč

Obsah balení, konstrukce a vzhled, displej

Obsah balení

Krabice, ve které tablet přišel zabalený se od té loňské, ve které byl prodáván model Iconia A1-810, příliš neliší. Došlo jen k malým změnám a především je krabice trochu barevnější. Důležitější je přeci ale to, co se ukrývá uvnitř ní.

1

2

3

Obsah balení:

  • tablet
  • skládací nabíječka
  • manuál


Ano, žádné překvapení se nekonalo a uvnitř tabletu tak najdeme jen to nejnutnější. Sluchátka či obal je nadstandard, který Acer raději vynechal a investoval maximum do funkční výbavy. Proto jsme se podívali po oficiálním příslušenství – to je jak se patří poměrně drahé, originální pouzdro tak pořídíte cca za 500 Kč, většina zákazníků se tak pravděpodobně obrátí na ebay a podobně. Díky velmi kompaktním rozměrům je však potěšující, že můžete sáhnout i po pouzdrech pro iPad mini. Jedno takové (též z ebay) jsme měli k dispozici a tablet se do něj vešel, ač trošku natěsno, tak vešel.

Konstrukce a vzhled

Acer měl pravděpodobně jeden jasný cíl – tablet se měl co nejvíce podobat věhlasnému iPadu mini. To se společnosti poměrně podařilo, určitě mnohem více než u loňské generace zařízení. Tablet je sice o něco méně kompaktní (přesné rozměry činí 203 × 138,4 × 8,2 mm) a těžší (hmotnost 380 gramů), ovšem iPadu se pocitově skutečně blíží, i když vyšší hmotnost je poměrně poznat.

4

5

6

Porovnání s iPadem mini první generace

Potěší však to, že je tablet vyroben z hliníku, takže působí skutečně hodnotně a málokdo by tipoval, že se dá zakoupit už za částku o něco přesahující čtyři tisíce korun. Nejdříve se jako klasicky podíváme na jeho přední stranu. Tu samozřejmě z velké části zabírá displej, Aceru se i poměrně podařilo ztenčit rámečky kolem displeje, snad jen v horní a dolní části by mohly být tenčí. V dolní části se totiž nachází pouze stříbrné logo společnosti. V části horní pak čočka webkamery. Bohužel nám na přední straně chybí čidlo pro automatickou regulaci jasu dle okolních podmínek, která už chyběla u loňské generace, což je poměrně škoda.

7

8

Po přetočení tabletu o 180 stupňů si můžeme vidět stříbrná záda. Uprostřed nich se nachází logo Acer a kousek pod ním druhé logo „Intel inside“. Ještě pod ním jsou pak nezbytné informace o baterii a pod nimi hlasité stereo reproduktory. Zadní části není z jednoho kusu hliníku, neboť v horním prostoru je bílý plastový pruh, pod kterým se s největší pravděpodobností nachází anténa WiFi. V onom bílém pruhu pak najdeme ještě čočku fotoaparátu.

9

10

11

A na řadě jsou boky přístroje, které jsou lehce zakulaceny, aby e lépe držel. Začneme nejbohatší, tedy pravou stranou při poloze na výšku. Na ní se nachází nekrytý slot pro microSD karty a dva klasické ovladače. Jeden slouží pro regulaci hlasitosti, druhý pak pro vypnutí/zapnutí, probuzení/uspání tabletu. Obě tlačítka jsou z plastu, ale fungují správně a nevyklají se. Na horním boku pak nalezneme vstup pro 3,5mm jack konektor a vedle něj systémový microUSB port (jde přes něj tablet i nabídne) a to je vše. Ostatní strany jsou prázdné.

12

13

Celkově je konstrukce na vysoké úrovni, popravdě jsme byli až překvapení. Protože tablet nevrzal, nikde se neprohýbal a vše perfektně lícovalo. Zadní strana lehce nepříjemně zacvakala jen při skutečně silném prohnutí uprostřed, to se dá však vzhledem k tomu, že se nejedná o unibody konstrukci prominout. Od minulé generace, tedy modelu A1-810 udělal Acer velký kus práce a musíme jej pochválit.

Displej

Acer osadil tablet 7,9" displejem s rozlišením 1 024 × 768 pixelů a poměrem stran 4:3. Panel je typu IPS a je pravda, že oproti loňskému modelu ušel kus cesty tím správným směrem – pozorovací úhly na přímém slunečním svitu jsou solidní, i když maximální jas by možná mohl být vyšší. Oproti iPadu první generace tak tablet kvalitami displeje stále lehce ztrácí, ovšem rozdíl už není tak propastný jako u loňského modelu.

14

15

16

Výsledná jemnost displeje 162 PPI zní v dnešní době skutečně nezajímavě, ovšem nenáročného uživatele displej určitě neurazí, rovnat se s Retina či FullHD displeji však logicky nemůže. U loňského modelu jsme byli velice nespokojeni s oleofobní vrstvou, která je však nyní mnohem lepší. Ta je sice oproti dražším modelům stále horší, ovšem tablet se dá poměrně snadno vyleštit a rozhodně už na špinění netrpí tolik jako jeho předchůdce.


Výkon a výdrž, systém a aplikace, fotoaparát a webkamera, zvuk

Výkon a výdrž

Acer vsadil na dvoujádrový procesor od Intelu, konkrétně na Intel Atom Z2560 (Clover Trail+) o frekvenci 1,6 GHz, který podporuje technologii hyper-threading a rozšíření až na čtyři pracovní jádra. Procesor je vyroben starší 32nm technologií a doplňuje jej grafický akcelerátor PowerVR SGX544 a 1 GB paměti RAM, z něhož je uživateli dostupných cca 388 MB. Hardwarovou výbavu pak zakončuje 16GB úložiště dat, ze kterého je po prvním spuštění dostupných zhruba 11,34 GB.

17

18

19

Tablet jsme samozřejmě prověřili benchmark testy, ve kterých se mu dařilo poměrně obstojně. V AnTuTu totiž tablet získal solidních 18 585 bodů, čímž překonal například smartphony Samsung Galaxy S III či Google Nexus 4. V Quadrantu pak solidních 5 867 bodů, kde se mu dařilo především po stránce pamětí. V NenaMarku, který testuje grafický výkon, se podařilo tabletu dosáhnout na 59,9 FPS. To, že si tablet poradí i s hraním her, se nám poradilo následovně.

20

21

22

I přesto, že se v tabletu nachází „jen“ dvoujádrový procesor, poradí si i s hraním náročných her. Namátkou jsme vyzkoušeli Asphalt 8:Airbone, který běžel perfektně a to dokonce i s poměrně vysokými FPS. Jediné co nás zamrzelo, byla skutečnost, že hra několikrát nečekaně spadnula, to se naštěstí dělo výjimečně, ale dělo. Další na řadu přišel Dead Trigger, jenž běžel naprosto v klidu a to i při plných detailech. S jednoduchými hrami samozřejmě nebyl problém. Problém nebyl ani s kompatibilitou, které by se mohli někteří uživatelé vzhledem k procesoru od Intelu obávat. Všechny námi běžně využívané aplikace i hry však šly bez problémů nainstalovat.

23

24

A dostáváme se k výdrži – ta je možná největším kamenem úrazu. Výrobce model Iconia A1-830 osadil baterií o papírové kapacitě 4 000 mAh, což nepůsobí nijak impozantně a bohužel tomu odpovídají i reálné výsledky. Během našeho standardizovaného testu, kdy tablet streamuje 720p video přes Wi-Fi s jasem a z zvukem nastaveným na 50 % totiž zapnutý vydržel jen necelých 5 a půl hodiny. Při běžném používání je výdrž naštěstí o něco lepší – pokud na tabletu neustále prohlížíte web, sledujete videa z YouTube, čtete pdf soubory, vyřizujete emaily a pár minut si zahrajete i hry, se můžete dostat zhruba na 6 až 7hodinovou výdrž. Ani to samozřejmě není žádný šlágr, ovšem tablet bez úhony přečká celý pracovní den.

25

26

Díky menšímu akumulátoru je alespoň nabíjení poměrně rychlé. Konkrétně z nuly na 80% kapacitu se dostanete přibližně po 1 hodině a 45 minutách. Na zbylých 20 % si pak musíte vyčlenit přibližně ještě 57 minut. S nabíjením souvisí ještě jeden negativní jev, s originální nabíječkou nám fungoval tablet i při nabíjení správně, ovšem když jsme tablet zkoušeli nabíjet přes nabíječku od tabletofonu Galaxy Note II, měli jsme potíže s reakcemi dotykové vrstvy (samozřejmě jen do odpojení od nabíječky), tento problém se pak opakoval i s další neoriginální nabíječkou. Je však možné, že jsme měli pouze smůlu na kusy, se kterými se Iconii prostě nechtělo spolupracovat. Hlavní je však to, že s originální nabíječkou funguje přesně tak, jak má.

Systém a aplikace

Tablet po prvním zapnutí běží na základě operačního systému Android v postarší verzi 4.2.2 Jelly Bean, i když výrobce již přislíbil update na nejnovější 4.4 KitKat. To je lehce zarážející, neboť před rokem se stejnou verzí debutoval už předchůdce tohoto modelu. Aktualizace se ovšem prozatím nekoná, neboť nám tablet nehlásil přítomnost novější verze softwaru při prvním zapnutí a ani při následovném manuálním zjištění. Acer snad však své slovo splní a aktualizace v blízké době přinese.

27

28

29

Jinak se jedná o téměř čistý Android, Acer tak stejně jako v minulém roce vsází na čisté prostředí. Zcela tak upustil od nadstavby Ring, která sice nebyla nijak masivní, ovšem čistý Android lehce modifikovala. Všimnout si tedy můžete například dvou oddělených stavových lišt (levá klasicky s notifikacemi, pravá naopak s rychlými nastaveními.

30

31

Úvodní plochy jsou též klasické, je jich celkem 5 a nejde mezi nimi cyklicky přecházet (z první se nedostanete na poslední). Nechybí samozřejmě ani klasické menu, do kterého se dostává klasickým kruhovým tlačítkem na spodní liště. Menu je pak možné dělit na aplikace a widgety.

32

33

V aplikační výbavě tabletu pak najdeme i některé aplikace typické jen pro Acer. Do nich už podle názvu patří cloudové úložiště Acer Cloud, aplikace Dokumenty s možností editace souborů Microsoft Office (nutná však registraci přes Acer Cloud) nebo aplikace pro přehrávání videí. Mezi další předinstalované aplikace pak patří například TuneIn rádio, Skype, Kobo či 7Digital, Audible či průzkumník souborů Astro File Manager. K dispozici byla také aplikace Agoda, ovšem tu se nám nepodařilo ani zapnout, neboť neustále hlásila chybu.

34

35

S prostředím tabletu jsme tak byli poměrně spokojení. Animace byly plynulé, o něco pomalejší jsou snad jen přechody z menu na domovskou obrazovku, ovšem to se dá vzhledem k nižší ceně Aceru odpustit. Škoda, že už není k dispozici chytrá funkce Touch WakeUp, která umožňovala probudit tablet z režimu spánku pomocí přiložení pěti prstů na displej, případně přiložení obou palců na strany tabletů. Alarmující je ale především skutečnost, že Acer u novinky použil stejnou verzi operačního systému jako u rok starého kousku.

Fotoaparát a webkamera

Acer osadil tablet dvěma kamerami. Rozlišení té na zadní straně činí 5 Mpix a postrádá přisvětlovací LED diodu a funkci automatického ostření. Přední kamerka pak nabízí solidní rozlišení 2 Mpix. Ačkoli asi málokdo bude bezmála 8palcový tablet používat na focení, samozřejmě jsme otestovali i fotoaparát. Nejdříve se ale podíváme na uživatelské prostředí.

36

37

38

Prostředí samo o sobě je povedené a intuitivní. V levé části se nalézají tři tlačítka. První slouží pro změnu kamery (ze zadní na přední a naopak), druhé pro vypnutí zvuku u nahrávání videa a třetí pak pro hlubší nastavení. V něm pak můžete vybírat režimy snímání (normální či panorama), volit rozlišení (5Mpix, 3 Mpix), nastavovat expozici, vyvážení bílé a zapínat či vypínat samospoušť a mřížku pro focení. Nechybí ani možnost přidat údaje o místě, či nastavovat kvalitu videa a časového intervalu zachycování fotografií). Na pravé straně pak nalezneme tlačítka spouště fotoaparátu a videa. Fotografie lze navíc pořizovat i při nahrávání videí, což je zajisté užitečná funkce.

39

40

41

Co se týká kvality výsledných fotografií, spadají v dané cenové relaci do průměru. To znamená, že tablet jako fotoaparát poslouží skutečně v nejkrajnější nouzi. Výsledné fotografie v plné kvalitě si můžete prohlédnout po rozkliknutí níže.

42

43

44
45

46

47


Tablet si samozřejmě poradí i s nahráváním videa a to až ve FullHD kvalitě. Přibližně 30sekundový klip tak zabere zhruba 45 MB prostoru. Jak už jsme uvedli, při natáčení lze pořizovat i fotografie. Samotná kvalita videa je podobná jako u fotografií.

Zvuk

Zvukový projev obstarávají stereo reproduktory umístěné v dolní části zadní strany. S umístěním jsme poměrně spokojeni, neboť jsme tablet používali především na výšku. Pokud však tablet držíte na šířku, většinou oba reproduktory překryjete rukou. Samotná kvalita je vcelku solidní, navíc reproduktory hrají dostatečně nahlas, takže nemají problém ani s ozvučením menších místností. Samozřejmě ale ani zdaleka nenahradí domácí audio systém.

Na horní straně se pak nachází 3,5mm audio jack konektor, přes který můžete připojit sluchátka. Jeho zvukové podání je na dobré úrovni a navíc hraje dostatečně hlasitě. Umístění jacku na horní straně též kvitujeme, neboť v dolní části většinou spíše překáží.


Zhodnocení a konkurence

Zhodnocení

A jak na nás vlastně tablet působil jako celek? Můžeme konstatovat, že velmi dobře. Mezi hlavní klady tabletu patří bezesporu kvalitní konstrukce a kompaktní rozměry. Navíc mu nechybí výkon a oproti loňskému modelu se, ačkoli jsou papírové parametry stále stejné, zlepšil i displej a oleofobní vrstva, jež nás velmi trápila. Prostředí přístroje je plynulé a středně nároční uživatelé tak budou zajisté spokojeni.

14

8

4

Z prostředí, nebo lépe řečeno ze systému, jsme ale byli zároveň velmi zklamáni a to především kvůli tomu, že tablet stále běží na Androidu 4.2 Jelly Bean, který jsme viděli už před rokem u jeho předchůdce. Druhé výraznější negativum souvisí s výdrží na nabití – ta je totiž spíše podprůměrná. Pozitivně pak nemůžeme hodnotit ani vyšší hmotnost, která se zastavila na 380 gramech.

Jak už jsme uvedli, celkový dojem v nás ale tablet zanechal dobrý a nebojíme se jej doporučit. Vždyť sehnat za necelých 5 tisíc Kč tablet zpracovaný z precizních materiálů, s kvalitním displejem, který si poradí i s hraním náročných her, není vůbec jednoduché, ale Iconia A1-830 taková naštěstí je.

Konkurence

Pokud o Aceru Iconia A1-830 uvažujete, určitě stojí za to, podívat se i po konkurenci. Mezi tu patří například několikrát zmiňovaný Apple iPad mini první generace, který je však zhruba o 2 500 Kč dražší. Nabídne za to operační systém iOS, mnohem delší výdrž na nabití a kvalitnější konstrukci i lepší displej. Jako konkurenci lze považovat i loňský model Iconia A1-810, jenž koupíte přibližně o tisíc Kč levněji. Ve všech parametrech však za novinkou zaostává, tedy až na výdrž, která je u staršího modelu paradoxně lepší.

Opomenout nesmíme ani LG G Pad 8.3, který nabídne 8,3palcový displej, čtyřjádrový procesor Snapdragon 600 s vyšším výkonem a zaujme také nejnovějším Androidem a navíc i špičkovým FullHD displejem, vyjde pak zhruba o 1500 Kč dráž. Poslední tablet, ve kterém vidíme konkurenci je Prestigio Multipad 4 Diamond 7.85 – ten zaujme též kvalitním zpracováním, ovšem chybí mu GPS čip a i výkonnostně je na tom hůře. To však ospravedlňuje cena, která je zhruba o tisíc korun nižší.

Plusy Mínusy

+ kvalitní IPS panel

+ dostatečný výkon i pro hraní náročných 3D her            

+ kompaktní rozměry

+ kvalitní zpracování

+ plynulé prostředí           

+ slot na microSD karty

+ nabíjení skrz microUSB

+ GPS čip

- podprůměrná výdrž na nabití

- problémy při nabíjení s neoriginální nabíječkou                

- vyšší hmotnost

- starší verze operačního systému Android