První dojmy z Alcatel OneTouch Pop 7 a Pop 8

10

Do redakce se nám dostaly hned dva kompaktní tablety, které jsme si již krátce vyzkoušeli v Las Vegas na CES 2014. Alcatel OneTouch přichází do České republiky s modely Pop 7 a Pop 8. Pouze den po zahájení prodeje v tuzemsku vám přinášíme první dojmy z těchto zařízení, navíc doplněné o dva videopohledy.

Oba tablety se chlubí cenovou dostupností, možností 3G modulu a kompaktními rozměry. Na první pohled se jeví jako dobrý parťáci na cesty. Zda tomu skutečně tak bude, to se pokusíme zjistit již před samotnou recenzí.

Alcatel OneTouch Pop 8

Větší z obou modelů nabídne, jak již z názvu patrné, 8palcový IPS displej s rozlišením 1 280 × 800 pixelů. Jemnost displeje 189 ppi rozhodně není špičková a rastr vás nejednou překvapí. Celkový dojem se snaží vylepšit IPS displej, ovšem ani ten svými pozorovacími úhly a podáním barev rozlišení nenahradí.

Alcatel OneTouch Pop 8 – videopohled

Technické parametry Alcatel OneTouch Pop 8

Kompletní specifikace
Konstrukce209 × 123 × 7,9 mm, 325 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 1 900 × 1 080 px, 21 FPS
ChipsetARM Cortex-A7, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor4 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:05 hodin
Dostupnostúnor 2014, 4 680 Kč

Tělo s rozměry 209 × 123 × 7,9 mm a hmotností 325 gramů je lehčí, než u iPadu mini Retina, celkové zpracování lesklým a levným plastem již tomuto high-endu konkurovat nemůže. Vzhled zachraňuje bílá barva a především barevné kryty, které dodává Alcatel OneTouch v balení zdarma. Tablet se díky zakulaceným rohům dobře drží, majitelé větších rukou to zvládnou dokonce i jednou.

Alcatel OneTouch Pop 8 není ani s čtyřjádrovým procesorem na architektuře ARM Cortex-A7 a 1 GB RAM žádný rychlík, ale v konečném důsledku to není na škodu. Alcatel OneTouch preferuje stabilitu nad rychlostí a to je nám sympatické. I když již během prvních dnů testu tablet zaváhal a restartoval se, po zbytek používání běží bez chybičky.

Jak jsme již u mnoha levnějších tabletů zvyklí, fotoaparát je zde spíše do počtu. Stejně tomu je i v případě Alcatelu OT Pop 8. Prostředí nenabídne žádnou zajímavou funkci, ostatně vzhledem k rozlišení se není čemu divit. Otázkou zůstává, zda by nebylo lepší ušetřit a fotoaparát vynechat.

Fotoaparát nechme fotoaparátem a zaměřme se na funkce, kvůli kterým si Alcatel OneTouch Pop 8 koupit. Rozhodně sem patří 3G modul a GPS. Pop 8 se s touto specifikací stává skvělým společníkem na cesty, neztratí se a rozhodně nezaváhá. Celková citlivost 3G modulu, GPS i Wi-Fi je na dobré úrovni a Pop 8 v této oblasti pracuje na jedničku. Je nutné si uvědomit, že se pohybujeme v nižší cenové kategorie, znamená to absenci LTE, případně i NFC.

Alcatel OneTouch Pop 8 na první pohled zaujme pouze výměnnými kryty. Žádný „wow“ efekt se nekonal. Na druhou stranu si nemůžeme příliš stěžovat, Pop 8 odvádí svoji práci dobře a na cesty se zdá být vhodným společníkem. Již nyní se Alcatel OneTouch Pop 8 prodává za cenu 4 680 Kč a to výhradně u O2.

Alcatel OneTouch Pop 7

Jak již název napovídá, menší bráška nabídne 7palcový displej a je tak o jeden palec menší, než Pop 8. Menší displej znamená ještě kompaktnější rozměry a především nižší cenu. Alcatel OT se snažil i do Pop 7 dostat maximum a nedělat kompromisy, jak se mu to povedlo? To odhalí naše první dojmy.

Alcatel OneTouch Pop 7 – rychlý videopohled

Technické parametry Alcatel OneTouch Pop 7

Kompletní specifikace
Konstrukce192 × 113 × 8,9 mm, 285 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 1 280 × 720 px
ChipsetARM Cortex-A7, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 240 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
Dostupnostúnor 2013, 3 600 Kč

7palcový tablet s GPS a 3G modulem za rozumnou cenu. To bylo cílem Alcatelu OneTouch a my již nyní, dle prvních dojmů musíme uznat, že se to celkem povedlo.

Levná zařízení dělají kompromisy a jedním z nich je hned přední strana, kde najdeme 7palcový IPS panel s rozlišením 1 024 × 600 pixelů. Jemnost 170 ppi rozhodně nenadchne, navíc ani podání barev není jako v případě většího Pop 8. Šedá barva přechází do bílé a mimo rastru se na displeji často dočkáme i „přepalů“. Pokud nejste na displej extra citliví, zřejmě si po pár hodinách zvyknete.

Rozměry 192 × 113 × 8,9 mm a hmotnost 285 gramů dělá z Pop 7 skvělého společníka na cesty. Nejen tam můžete tablet, stejně jako v podání Pop 8, chránit ochranným a optimisticky barevným obalem.

V zařízení se nyní nachází pouze dvoujádrový procesor na architektuře ARM Cortex-A7, také s frekvencí 1,3 GHz a 1 GB RAM. Rozdíl na chodu prostředí nepoznáte a vše je konstantě pomalé. I zde si zahrajete 3D hry, ale vzhledem k nižšímu výkonu a méně kvalitnímu displeji se jedná spíše o zahnání nudy. K pravému hráčskému požitku má Alcatel OT Pop 7 daleko.

I zde najdeme 2Mpx fotoaparát. Absence touchfocus, autofocus dělá své, společně s nízkým rozlišením je výsledek na velmi nízké úrovni a fotoaparát je v mnoha ohledech téměř nepoužitelný.

Alcatel OneTouch Pop 7 je aktuálně výhradně nabízen u O2 za cenu 3 600 korun. Za tyto peníze dostanete 7palcové zařízení s výborně citlivou konektivitou v podobě Wi-Fi, 3G i GPS. Pop 7 se tím rozhodně hodí na cesty, svými rozměry a funkčností konkuruje i navigacím. Otázkou zůstává jediné, vyhovuje vám takto malý tablet?

Diskuze ke článku
mar
Za tu cenu bych ty parametry prekousl, pokud by neexistovala moznost hot spotu v telefonu. Pouzivam to u sveho tabletu(a pokud nepouzivate navigaci tak modul v tabletu nepotrebujete)a bohate to staci. Co je nevetsi prusvih , je pamet kolik Vam asi zustane volnych. Vsadim, ze ani do cisteho tabletu nedostanete napr modern combat 4,real racing a dalsi. Takze muzete napsat podpora 3d her, , ,ale ty kvalitni akcni a sportovni ne.Takza zustanou logicke hopsacky.Na to ale staci tablety za 2000 Kc.
Ladislav “AirBerlin” Šmrha
Když to má 3G modul,to znamená,že si z toho tabletu napíšu sms a zavolám,nebo je to jen omezené na 3G internet?
Xaver
to redakce: Muzete dat opovedi v nasledujici plnotucne recenzi na tyto otazky:
ma FM radio? Hlasitost zvuku ve srovnani s hlasitym Asus Fonepad 7 a slabym Acerem A1-810? USB OTG umi NTFS tj. pripojit usb HDD (napajene 23OV zdrojem ne z usb) nebo aspon USB Flash s NTFS nebo jen FAT32 prip exFAT? pres USB OTG umi nabijet mobil? Ochranny kryt (na celni sklo) je pripnut magnetem? Je Display viditelny na slunku? Kvalita wifi - vypadky na primo a pres zed?
Dik moc za odpovedi
Xaver
to redakce: tipy na recenze - Lenovo Ideatab A8-50 3G (jiz se prodava), HP Slate 7 Voicetab 6103en, Huawei Mediapad X1, Huawei Mediapad M1
zajimali by me i informace+cena zda budou v CZ i verse s 4G coz napr. by Alcatel One Touch pop 8 mel byt

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze