Podrobné první dojmy ze Sony Xperia Z1

74

Sony Xperia Z1 přináší mnoho superlativů a výčet těch nejlepších technologií z takřka všech odvětví výrobce Sony. Jak si povede 20,7megapixelový fotoaparát, zlepšily se jeho schopnosti oproti Xperii Z? Přinese vylepšení displeje Triluminos také očekávaný výsledek? A co ohromný výkon? Na to vše se podíváme už v našich prvních dojmech.

Sony Xperia Z1 z mého pohledu patří mezi nejzajímavější zařízení posledních let. V jejím těle totiž najdeme ty nejnovější technologie, nejmodernější výbavu a mnoho dalšího. Když jej srovnám s předchůdcem Xperia Z, lehce inovovaný vzhled působí dospělejším a podstatně vyzrálejším dojmem. Xperia Z1 je hodně stylové a elegantní zařízení a může za to zejména nová hliníková konstrukce, která příjemně chladí a dodává telefonu hodnotný vzhled. Celkový pocit je lepší, než u starší Xperie Z, která byla rovněž co se týče konstrukce výborná. Hliníkový rám se neprohýbá, je pevný. Hmotnost sice vzrostla na 170 gramů, ale to jen dotváří pocit, že v ruce držíme produkt, který je zhotovený z ušlechtilých materiálů, nikoliv plastů. I tak je to ale docela hodně a raději bychom viděli hmotnost kolem 150 gramů.

Sony Xperia Z1 - oficiální fotografie

Sony Xperia Z1 – videopohled

Jsem rád, že výrobce neupustil od zvýšené odolnosti. Vzhledem ke stupni krytí IP55/58 by tak zařízení mělo bez úhony přežít v hloubce jednoho metru po dobu třicet minut. Provedení krytek je identické jako u Xperie Z, změnil se pouze jejich vzhled. Jsou totiž elegantnější. V diskuzích u Zetka jsem četl názory, že po čase "zpuchří" a mají tendence se samy otevírat. Nic takového zatím nepozoruji, ale na jakékoliv verdikty je brzy.

Je těžší 170 gramů, ale má zaoblenější hrany a drží se tak lépe

Na zadní straně je opět sklo, za jehož výrobou stojí neznámý výrobce. Na přední straně předkládám, že by se mělo nacházet ochranné sklo Corning Gorilla Glass 3. Jak zadní, tak i přední strana jsou chráněné tovární ochrannou fólií. Bohužel zadní strana je opět velmi náchylná k ulpívání otisků prstů, nečistot a mastnot. Po několika vteřinách používání tak ukazatel stylovosti vzhledem k znečištěnému povrchu poklesne o polovinu a vám nezbude nic jiného, než se stát leštícím otrokem. Celé konstrukční zpracování je ale naprosto prvotřídní, a i kdybych se sebevíc snažil, nenajdu na něm žádná slabá místa nebo skulinky ve zpracování.

Hliníkový kovový rám přispěl k vyšší eleganci přístroje

Novinkou je tentokrát odhalený 3,5 mm hudební jack konektor, který není nijak chráněný proti vniknutí kapaliny, ale i tak je voděodolný. Další změnou je přestěhování notifikační LED diody, nově ji najdeme ve sluchátku. U Zetka byla poměrně nevýrazná, tentokrát je její výkon o poznání silnější a už se tak nestane, že byste ji přehlédli. Na levém boku je přepracovaný nabíjecí dokovací konektor, a na pravé straně, jak se patří u fotomobilu, nechybí dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Je titěrná, ale pohodlně se ovládá. Jedna z velkých nevýhod modelu Xperia Z tak byla odstraněna a je vidět, že Sony uživatelům naslouchá.

Sony patří mezi výrobce, kteří se nejvíce vyžívají v používání marketingových označení a lákadel. Samotný přepracovaný displej nabídne hned dvě nová označení. Softwarové vylepšení Bravia Engine 2 bylo nahrazeno označením X-Reality pro vylepšení kvality zobrazení v obrázcích a fotkách. Dalším vylepšením je Triluminos, které by mělo přinést věrnější a přirozenější podání barev displeje. Úhlopříčka displeje 5 palců nebyla oproti Xperii Z zvětšena, a to je dobře. Rozlišení je taktéž stejné, tedy FullHD 1920 x 1080 bodů.

Sony Xperia Z1 se do prodeje dostane hned se 4 typy displejů od různých výrobců (AH-IPS od JDI, VA TFT od JDI, VA TFT od Sharpu, S-PLS od Samsungu) a záleží na regionu a poté náhodě, který si zrovna vyberete. Jak si vede displej v námi testovaném zařízení? Rozdíl oproti první generaci Xperie Z je nasnadě. Zlepšila se sytost barev i pozorovací úhly, přijde mi jasnější a podstatně lépe čitelný na přímém slunci. Nicméně na konkurenci stále ztrácí, na rozdíl od předchůdce už ale jen mírně.

Ty největší změny nastaly také v oblasti výdrže a výkonu. Předchůdce měl baterii s kapacitou 2330 mAh a výdrž Xperie Z byla jednou z největších slabin jinak povedeného přístroje. Sony neponechalo nic náhodě a kapacita baterie byla zvýšena opravdu markantně, rovnou na 3000 mAh. Proto je telefon o něco tlustší a určitě je to i jeden z důvodů vyšší hmotnosti. Výdrž je lepší, ale ne nijak zásadně. I tak mám prozatím problém s tím, aby mi zařízení vydrželo celý den. V reálném použití se výdrž prodloužila asi o 2 - 3 hodiny při stejném používání jako u Zetka. Uvidíme po dalších cyklech, možná se výdrž bude dále zlepšovat.

Dalším bodem, o kterém je radost psát, je výkon. Telefon může výkonem konkurovat kdejakému notebooku či stolnímu PC z před několika let. Tím "Herkulem" je nejnovější a nejmodernější čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 (MSM8974) vyrobený 28 nm technologií s grafikou Adreno 330. A nakonec je tu i operační paměť RAM s kapacitou dostatečných 2 GB.

Zařízení jsme obdrželi s předinstalovaným Androidem 4.2.2, a byla mi nabídnuta aktualizace na verzi 518, ovšem se stejnou verzí systému. Podle dostupných informací by měla být v příštích dnech uvolněna aktualizace na Android 4.3, se kterým by také Xperia Z1 měla koncem září vstoupit v ČR do prodeje.

Benchmark testy zleva - Quadrant, SmartBench 2012, AnTuTu, Linpack single/double

Android 4.2 v kombinaci s nejvýkonnějšími střevy by měl přinést ohromný výkon. Mohu říct, že systém je zcela perfektně vyladěný a u žádného jiného zařízení jsem nezaznamenal tak rychlé a svižné reakce. Vše je prováděno ihned a výraz "prodleva" toto zařízení nezná. Sony tak odvedlo perfektní práci i na poli optimalizace.

Co multimediální oblast? Už Xperia Z nastolila ohledně hudebního výstupu laťku na pomyslný vrchol. U Z1 byla laťka posunuta pravděpodobně na nejvyšší možné místo. I bez ekvalizéru je zvuk brilantní a mohu jej bez obav srovnat s nejlepší špičkou, kterou jsou iPhone 5 nebo Galaxy S4.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

S velkými obavami jsem přistupoval k fotoaparátu, který v posledních letech nebyl silnou stránkou telefonů Sony. Nejsem zastáncem velkého rozlišení obecně a k hodnotě 20,7 megapixelů jsem tak přistupoval s nedůvěrou. Výrobce ale minulé neúspěchy hodil za hlavu, začal od základů a vše přepracoval. Prvně použil špičkový a technologicky vyspělý širokoúhlý 27 mm objektiv GLens s vynikající světelností f/2.0, dále sáhl po novém obrazovém procesoru BIONZ a tím nejdůležitějším je čip o velikosti 1/2.3“ s technologií Exmor RS pro lepší výsledky v noci a zhoršených světelných podmínek. Díky vysokému rozlišení nabízí Sony Xperia Z1 bezztrátový digitální zoom, který propaguje slovy " Clear image zoom ".

Prostředí fotoaparátu a videokamery

Při nahrávání videí narazíme na další technologii převzatou ze světa videokamer. S technologií SteadyShot by měla být roztřesená či neostrá videa minulostí i přesto, že Xperia Z1 postrádá optickou stabilizaci obrazu, jako někteří konkurenti (například Nokia Lumia 1020 nebo HTC One) Škoda jen, že rozlišení nahrávaných videí je "pouze" FullHD, některé novinky s tímto čipsetem dokážou nahrávat až 4K video.

Focení s bleskem - je velmi výkonný a efektivně osvětlí scénu i ve vzdálenosti tří metrů

Zcela nové je i prostředí fotoaparátu. Líbí se mi, je jednodušší a působí moderně. Základním rozcestníkem jsou volby režimu ve spodní části, kde se nachází volby pro superior režim a manuální režim. Na hlavní obrazovce jsou rychle přístupné volby pro expozici a vyvážení bílé. Hlouběji v nastavení pak najdeme volby citlivosti, zaostřovacích režimů, rozlišení atd.

Za zhoršených světelných podmínek výrazně narůstá šum, přesto jsou detaily i ostrost snímků nadstandardní

Fotoaparát má velmi rychlou spoušť fotoaparátu, bez větších obtíží se tak dají pořídit snímky rychle pohybujících se objektů. Když je zamračeno či jsou noční podmínky, zjistil jsem, jak moc důležitá je softwarová stabilizace. Bez její pomoci jsou i za denního světla snímky neostré a rozmazané.

I snímky v interiéru nejsou špatné, opět mne překvapila dobrá úroveň detailů

Jsou to dlouhé roky, kdy jsme v recenzích zařízení Sony uvedli, že snímky jsou špičkové či dokonce nejlepší v dané kategorii. Jak všichni zasvěcení i nezasvěcení ví, Sony své snímky degraduje přehnanou kompresí a tím pádem i menší úrovni detailů a vyšším šumem. Tady nás čeká změna k lepšímu. Obrazová kvalita snímků je lepší, než u Xperie Z, v některých ohledech i výrazně. Má to i mnohé ale.

Nejdříve budu pozitivní. Ostrost i úroveň detailů je mnohem lepší, než u Xperie Z, protože podobná kvalita, ostrost i detaily odpovídají mnohým velmi kvalitním kompaktním fotoaparátům. Jenže ostrost snímků není stejná po celé ploše, ve středu jsou snímky nejkvalitnější a na bocích jsou detaily už dost špatné. Zjišťujeme, zda je to vada jen našeho kusu nebo běžný jev. Po přiblížení si lze stále všimnout poměrně velké komprese. Kvalita fotografií by se měla ale s příchodem Androidu 4.3 dle slov výrobce výrazně zlepšit a s finálními soudy si tedy počkejme na update.

Noční snímky jsou perfektní, to samé platí i pro makro. Poslední snímek je z přední kamery, je celkem dobrá.

Potěší kvalita snímků pořízených v interiéru či v noci. Šum je sice značný, ale přesto si snímek udržuje detaily i pěknou ostrost. Výborně si telefon vede i u makro snímků, umí udělat krásný bokeh a rozmazat pozadí. Vyzkoušel jsem i údajný bezztrátový digitální zoom, který ale zatím nijak zázračně nefunguje a kvalita snímků po zazoomování rapidně klesá.

Velkolepá slova zazní i na adresu nahrávaných videí. Během pořizování videí jsem zkoušel rychlé pohyby a zvuk ani obraz nebyly trhané, dokonce obraz nebyl roztřesený. Kvalita nahrávaného videa má kvalitní zvuk a detaily jsou výborné. Mezi mobilními telefony nemá Z1 konkurenci, možná jen v podobě Lumie 1020 či 925.

Nakonec přejdu do oblasti dat. Zetko mělo výrazný problém s citlivostí Wi-Fi. Výkon Wi-Fi vysílače a jeho dosah se významně zlepšil. Kde Zetko mělo jednu čárku, má Z1 tři čárky. Pro prohlížení internetu je připraven Chrome, který je zcela příkladně vyladěný, rychlý a při práci s ním nemohu nic namítat.

S našimi prvními dojmy jsme u konce. Novinka mě více než mile překvapila a po dlouhé době si říkám, že testuji zařízení u kterého mi prozatím nic nevadí, které nemá žádné závažné nedostatky a které je pro zbytek letošního roku zatím mým jasným favoritem. Fotografie zatím nejsou takové, jaké jsme si představovali, ale očekávaný update by to mohl změnit a na finální verdikt je tedy zatím brzy. Telefon nyní podrobně testujeme a v průběhu následujících dnů určitě přijdeme na řadu dalších zajímavostí, plusů, ale určitě také některých negativ. Pokládejte nám dotazy ohledně Xperie Z1 pod článkem, pište nám tipy, co otestovat.

Rád bych poděkoval čtenáři Garfieldovi za tip ohledně použitých typů displejů.

Technické parametry Sony Xperia Z1

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 74 × 8,5 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2013,
Diskuze ke článku
tooks
krasne nam to zacalo sony chrlit jeden za druhym uz ako samsung...uz sa v tom clovek ani nevyzna..nevadi hlavne aby toho bolo co najviac aby to bolo velke a malo to android..to je cesta..
Jettero
Hmm,.. koupil jsem Xperii Ultra, ještě ji nemám a už lituju....
Ami
Úžasná recenze jako vždy.:)
Jen bych se rád zeptal, jakou jste měli verzi FW v telefonu? Vím, že je pro XZ1 certifikování taktéž více FW (tím narážím především na video, kde nešel spustit AR efekt, což v jiných videích šlo)... Bude velmi zajímavé sledovat, jak Sony veškeré ty FW sjednotí či s jakým FW vyjde na světlo světa...
Konečně ovšem pořádný Sony telefon... :)
Tamarev
Patlá alá kachna.. aneb x druhů displeje v jednom telefonu. Sony make.believe

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze