Podívejte se, jak dopadl černobílý fotoduel Xiaomi Mi 9T vs. Nokia 9 PureView

Podívejte se, jak dopadl černobílý fotoduel Xiaomi Mi 9T vs. Nokia 9 PureView
  • U Xiaomi dochází pouze k softwarové úpravě, zatímco Nokia disponuje dvěma dedikovanými černobílými snímači
  • Fotografie si můžete na konci článku prohlédnout v plném rozlišení

V dnešním fotoduelu jsme se netradičně rozhodli porovnat monochromatické (černobílé) snímky, a to mezi nedávno recenzovaným Xiaomi Mi 9T s nevšední vyjíždějící kamerkou a Nokií 9 PureView s neméně extravagantní pěticí snímačů na zadní straně.

Standardní senzor Dvojnásobný teleobjektiv Širokoúhlý snímač Standardní senzor Nokie 9 (5×)
Světelnost objektivu f/1.75 f/2.4 f/2.4 f/1.82
Velikost snímače 1/2" 1/4" 1/3" 1/2,9"
Ohnisková délka 26 mm 53 mm 12 mm 28 mm
Rozteč pixelů 0,8 μm 1,12 μm 1,12 μm 1,25 μm
Rozlišení 48 Mpx 8 Mpx 13 Mpx 12 Mpx

Hned na začátek se sluší upozornit, že tento duel není zcela fér vůči Xiaomi, které nedisponuje žádným dedikovaným monochromatickým senzorem, kdežto Nokia má hned dva. Smartphonů s černobílým snímačem již na druhou stranu v dnešní době na trhu příliš mnoho nenajdeme s výjimkou několika málo telefonů, jako je například Huawei P20 (Pro). Na následujících snímcích se tak můžete přesvědčit, jestli přítomnost monochromatických snímačů poskytuje Nokii při focení černobílých snímků výhodu, nebo srovnatelnou práci odvede běžný software v Xiaomi.

Srovnávané fotografie byly pořízeny vždy ze stejného místa se zapnutým černobílým režimem. První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) patří Xiaomi Mi 9T, druhý Nokii 9 PureView (posuvník umístěn vlevo).

Ukázkové snímky v původním rozlišení

Testovací snímky byly pořízeny ve stejnou chvíli s automatickým nastavením. Prohlédnout si je můžete v plné kvalitě rovněž v galerii níže (pro přiblížení stačí kliknout na ikonku lupy).

Xiaomi Mi 9T
Nokia 9 PureView
Diskuze ke článku
Lukáš
Nokia má fotky příliš tmavé. Xiaomi je tam velmi přirozené. Nechápu jak to lidi nemohou vidět a tvrdit, že nokia v těchto fotkách vyhrála. Myslím, že vám jde jen o značku ( o tu "vaši nokii") ale navrch huj a vespod fuj :)
Marek
Slušné od obou, ale pro mne kvarteto nejlépe fotících telefonu to zvládnou ještě o kus lépe. (S10+,p30pro, mi9, OP7pro), ovšem za mnohem vyšší ceny.
Jawe
Za mě v tomto ????% Nokia! Jsem velkým fanouškem Nokie, a také mám radši když to jde bez softwarových úprav, přesto že dnes se upravuje skoro vše. Zlaté časy kdy se fotilo na film!
Wolf
Mi9t zlý dynamický rozsah, jasnejšie objekty sú prepálené. Ale zasa tá cena.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze