Pestrobarevný Apple iPhone 11 je tady. Stane se nejoblíbenějším?

32
Pestrobarevný Apple iPhone 11 je tady. Stane se nejoblíbenějším?
  • Největší novinku představuje 12megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát
  • Displej má 6,1 palce a velmi nevzhledný výřez
  • Oslnivý bude výkon díky novému procesoru Apple A13 Bionic
  • Důraz je kladen na kvalitní 4K videa a rovněž zpomalená videa

Apple právě představil nový iPhone 11. Na úvod je potřeba si ujasnit, co je zač. iPhone 11 je přímým nástupcem iPhonu Xr, který je mimochodem v současnosti vůbec nejpopulárnější. Od novinky se tak bude očekávat obdobný úspěch. Poznávacím znamením, že jde o nejlevnější z nových iPhonů, může být široká paleta nabízených barevných variant. Nechybí černá, bílá, oranžová či zelená. Dostáváme se k první změně, která se týká konstrukce, respektive zpracování. iPhone 11 se chlubí zvýšenou odolností se stupněm krytí IP68, což znamená, že vydrží v hloubce 2 metry pod vodou po dobu 30 minut. Předchozí iPhone Xr měl jen IP67.

Apple iPhone 11

Čelní strana příliš inovací nenabízí. Máme zde 6,1palcový IPS displej s nízkým rozlišením. Co je však ještě horší, je nevzhledný výřez v horní části, který se Apple neobtěžoval jakkoliv vyřešit a výrazně začíná zaostávat za veškerou konkurencí. Americký výrobce sice výřez obhajuje přítomností pokročilé funkce Face ID pro rozpoznání obličeje, avšak doba pokročila a uživatelé spíše hledí na displej s co nejmenšími rámečky.

Apple iPhone 11

Zajímavěji se jeví zadní strana. Možná vás vyděsí především mohutný modul fotoaparátů, ale ten vypadá proti dražšímu iPhonu 11 Pro ještě docela dobře. Nemůžeme vám zatajit další novinku, která se týká loga výrobce, kterým je samozřejmě nakousnuté jablko. Logo se nově přesunulo o několik milimetrů níže, a je tak přesně uprostřed zadní strany.

Nyní k fotoaparátům. iPhone 11 má na zadní straně duální snímač. Oba fotoaparáty disponují 12 megapixely. Hlavní fotoaparát je „klasický“ a má světelnost f/1.8 + optickou stabilizaci obrazu. Druhá kamerka je ultraširokoúhlá se světelností f/2.4 a záběrem 120 °. Možná jste někde zaznamenali, že by iPhone 11 měl mít optický zoom. Nebyl by to ale Apple, aby vše nezamotal. Výrobce totiž tentokrát myslí tzv. „Zoom Out“, tedy v podstatě dvojnásobné oddálení scény pomocí ultraširokoúhlého snímače.

Apple iPhone 11

Důraz Apple tentokrát klade na záznam videa. Ten bude umožněn ve 4K rozlišení se 60 snímky za vteřinu. Samozřejmostí budou zpomalená videa. Zde se nám nabízí krásný oslí můstek k čelní kamerce, která prošla zlepšením. Rozlišení narostlo se 7 na 12 megapixelů, přičemž i čelní kamerka zvládá 4K videa se 60 snímky za vteřinu a zpomalená videa. Apple zákazníky láká na „slofies“, tedy selfies v podobě zpomalených videí.

Vesměs lze říci, že u iPhonu 11 Apple na každém kroku nesmyslně šetří. Jediné místo, kde to neplatí, je procesor. Nasazen je nejnovější Apple A13 Bionic, který by měl zastínit například i Snapdragon 855 od Qualcommu. Kapacita baterie činí 3 110 mAh, což je o 168 mAh „více“ než u iPhonu Xr. Samotný Apple „šokoval“ oznámením, že ve srovnání s iPhonem Xr bude výdrž novinky o celou hodinu delší!

Apple iPhone 11

Apple iPhone 11 bude dostupný v šesti barevných variantách. Základní 64 GB verze se bude prodávat za 20 990 Kč. Za 128GB verzi dáte 22 490 Kč a vrcholná 256GB varianta vyjde na 25 590 Kč. Meziročně tak Apple zlevnil o více než tisíc korun ve srovnání s modelem Xr. Předobjednávky pro české zákazníky začnou 13. září ve 14:00 hodin, samotný prodej bude zahájen 20. září.

Technické parametry Apple iPhone 11 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce150,9 × 75,7 × 8,3 mm, 194 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 792 × 828 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 13
Akumulátor3 110 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostzáří 2019,
Diskuze ke článku
Viktor
Pan Pavlíček by se měl jít léčit na nervy a tento útočný článek je přinejmenším trapný.

Za mě povedený telefon, který proti předchůdci přináší příjemné vylepšení (+ meziroční zlevnění) a pro běžného uživatele nabízí vše, co potřebuje. Upřímně nechápu ty narážky na displej - je to jen telefon, špičkový displej (HDR, vysoké rozlišení, gamut,..) chci v počítači, na kterém pracuji, ale v telefonu mi to je úplně jedno, stejně jako výřez a rámečky, které tady vzbuzují takové emoce.

Naštěstí si každý můžeme vybrat a komu je tento telefon trnem v oku, může sáhnout po konkurenci.
XYZ
Apple by se měl chytit za nos, nabízet dnes za 21 tisíc pouze HD displej, 64 GB paměti bez SD karet? 3 GB RAM už optimalizace taky nezachrání. Jo je to sice iPhone, takže to funguje po vybalení z krabice a je to propojené, věřím že i fotky a videa budou dobrá. Ale kromě toho, že zaostává parametrově, tak je ošklivý design. Kde jsou skvosty jako iPhone 4S nebo Mackbook Air? A ten vyšší model se třemi foťáky je taky pěkná zrůdička.
Pavel
11 PRO jsou otřesné telefony, které vlastně nenabízí nic kromě příšerně řešeného zadního modulu fotoaparátu. Jediné plus je základ v podobě 128GB. U 11 chválím nižší cenu. Ovšem kdokoli kdo má X nebo XR nemá důvod kupovat si 11. ZOOM vlastně neexistuje, jak jsem pochopil, umožňuje pouze oddálení scény, nikoli její přiblížení. Výkon je nesmyslné hodnotit, pokud dosahuje takových hodnot jako zde. Naopak se mi nelíbí, že tu není 128GB verze, což buď nutí zákazníka jít do verze PRO, nebo si koupit XR. O nic tak strašně zásadního totiž nebudou ošizeni. Přední slow selfie je vhodné jen tak pro instagramery a podobnou verbež, takže pro běžného uživatele nesmysl. Výřez mi nevadí, ale je to otázka vkusu. Pro mě jako pro uživatele XR je to zpráva, že jsem si koupil správně a nemusím minimálně další rok upgradovat na novější model. A pokud bych si kupoval iPhone teprve teď, tuplem bych si koupil XR.
Me
Telefon nabídne celodenní výdrž =-O
Ne ne xD
Posledních pár let mám dojem že Apple vážně zkouší na co všechno lidi skočí :P

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze