Parametry 10jádrového procesoru MediaTek MT6797 kompletně odhaleny

Tchajwanská společnost MediaTek, která se zabývá především výrobou procesorů pro mobilní telefony a tablety, dnes pořádala tiskovou konferenci, na které seznámila partnery a novináře s technickými parametry nejnovějšího čipsetu MT6797.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský


O procesoru MT6797 jste u nás již četli, tehdy se ale ještě skrýval pod přezdívkou Helio X20.Tento SoC nabídne následující sestavu jader: 4× ARM Cortex-A53 o taktu 1,4 GHz, 4× ARM Cortex-A57 na taktu 2,0 GHz a × ARM Cortex-A72 s taktem až 2,5 GHz. Soc, který má být vyroben postarší 20nm technologií, dále nabízí grafický čip ARM Mali-T880 MP4 taktovaný na 770 MHz, jenž si poradí s přehráváním 2K a dokonce i 4K videí maximálně při 30 snímcích za sekundu. Maximální podporované rozlišení přístrojů, které budou SoC používat je pak 2 560 × 1 600 pixelů, což znamená, že by se dal využít i v letošních nejvybavenějších tabletech a telefonech.

mediatek-mt6290-4g-lte

SoC podporuje také snímače s rozlišením až 25 Mpx a technologii Native3D 2.0, které umožňuje pořizovat třídimenzionální fotografie. Velkým nedostatkem je už na první pohled podpora pomalejších pamětí. Zatímco Samsung a Qualcomm už umožňuje využívat paměti LPDDR4 RAM o taktu až 1600 MHz, u procesoru MT6797 se uživatel musí spokojit se starší pamětí LPDDR3 RAM na taktu 933 MHz. Oproti Qualcommu, jenž podporuje až LTE modul Cat 9, je nevýhodou i Cat 6.

Jak se tedy zdá podle papírových specifikací, ani nejnovější čipset od MediaTeku nezamíří do vlajkových lodí. Jeho využití bychom viděli spíše ve vyšší střední třídě, kam přinese nadstandardní výkon za cenu jistých ústupků v aspektech pomalejší paměti a LTE. Za zmínku rozhodně nakonec stojí i to, že do výroby se dostane během léta. V prvních přístrojích bychom se ho tak mohli dočkat ještě tento rok. 

Zdroj: PhoneArena, GizChina