Otestovali jsme fotoaparát vlajkové lodi Sony Xperia 1. Výsledky překvapily

46
Otestovali jsme fotoaparát vlajkové lodi Sony Xperia 1. Výsledky překvapily
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Fotoaparátu se třemi objektivy o shodném rozlišení 12 megapixelů nechybí dvojnásobný teleobjektiv ani ultraširokoúhlý senzor
  • Sony Xperia 1 si vypůjčila několik pokročilých technologií od profesionálních fotoaparátů z řady Alpha

Špičková Xperia 1 je vůbec prvním smartphonem z portfolia Sony, který výrobce osadil hned trojitým fotoaparátem. Telefonu nechybí populární širokoúhlý snímač, dvojnásobný teleobjektiv s optickou stabilizací a pochopitelně ani hlavní senzor, jenž se pochlubí skvělou světelností f/1.6 a podporou OIS. Velikou novinkou je pak použití obrazového procesoru BIONZ X, který využívá technologie fotoaparátů Sony Alpha a s tím spojeného ostření Eye AF. Díky tomu dokáže fotoaparát zaměřit oko snímaného uživatele a sledovat jej, nejprve však smartphone rozpozná obličej a až poté se zaměří na oči.

Standardní senzor Širokoúhlý snímač Dvojnásobný teleobjektiv
Světelnost objektivu f/1.6 f/2.4 f/2.4
Velikost snímače 1/2,6" 1/3,4" 1/3,4"
Stabilizace optická bez stabilizace optická
Rozteč pixelů 1,4 μm 1,0 μm 1,0 μm
Rozlišení 12 Mpx 12 Mpx 12 Mpx
Rozsah objektivu 78 ° 130 ° 45 °

Další vychytávkou je schopnost telefonu pořídit v takzvaném „burst“ módu až deset snímků za sekundu se zapnutým AF (autofocus) i AE (automatické nastavení expozice), díky čemuž vypadají takto vyfocené snímky velmi dobře. Jak novinka fotí se koneckonců můžete přesvědčit sami na následujících ukázkách.

Ukázka standardní fotografie, dvojnásobného optického zoomu a širokoúhlého režimu

Pro lepší představu, jak fungují rozdílné snímače jsme pro vás rovněž připravili porovnání výsledků fotoaparátů ze stejného místa. Přepínání mezi režimy probíhá naštěstí jednoduše pomocí dedikovaného tlačítka, které se nachází kousek nad spodním rámečkem, za což Sony chválíme. Milovníci širokoúhlých fotografií také jistě ocení možnost korekce efektu rybího oka (na úkor kvality) nebo si vyfocený širokoúhlý záběr ponechat v původní kvalitě, ale s typickými zaoblenými rohy, které jsou viditelné zejména na záběrech budov. Ukázky níže byly foceny se zapnutou korekcí.

Diskuze ke článku
Dragereker
Server GSMarena bol z foťáku na 1tke dosť prekvapený...Hlavne nočné fotografie kde xperie stále strácali sú už konečne na rovnakej, keď nie lepšej úrovni ako konkurencia...
Tom
Je zajímavé že má Xperia 1 fotí líp než tyhle fotky .záleží kolik dostali od huhlaveje. Že by záměr ? a to to jsem měl do teď samsungy včetně note 9 od S4 .
Petr Zatloukal (Dragis)
Petr Zatloukal (Dragis)
Xperia 1 se mi líbí ale chci se zeptat kdy vyjde recenze?
Milan
Moc hezké, konečně je vidět posun ..... Na DXOMARK údajně bude mít jedno z nej hodnocení.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze