Omrkli jsme Canyon Barberry SW-79. Mají smysl chytré hodinky za 1 400 Kč?

3
Omrkli jsme Canyon Barberry SW-79. Mají smysl chytré hodinky za 1 400 Kč?
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Do redakce dorazily chytré hodinky Canyon za 1 400 Kč
  • Zaujmou tepovým senzorem i pulzním oxymetrem

Často testujeme nejprémiovější chytré hodinky různých značek, co když vám ale rozpočet nedovoluje takto drahé chytré hodinky pořídit? Není třeba zoufat, chytré hodinky koupíte už za pár stokorun. Mezi ty vůbec nejlevnější patří Canyon SW-79, které za zhruba 1 400 Kč nabídnou poměrně zajímavé funkce. Osobně jsem byl zvědav, zda vůbec dávají smysl, protože stojí zhruba jako sportovní řemínek pro moje Apple Watch 7. A právě zvědavost mě přinutila si hodinky trochu proklepnout.

Jak asi tušíte, zmínka o Apple Watch nepadla jen tak. Na první pohled totiž hodinky Apple Watch připomínají, nejsou totiž kulaté, ale hranaté právě jako Apple Watch. Osobně je to pro mě v pořádku, kdyby se mi hranaté tvary nelíbily, tak si Apple Watch nepořizuji. Konstrukce je z větší části plastová, keramiku budete na těle hledat marně, ovšem obvod pouzdra je kovový, což mě příjemně překvapilo. S kvalitou konstrukce jsem spokojen, je pevná a věřím, že by přežila i menší pád. O trochu méně jistý si jsem s displejem, po kterém sice prst klouže doslova jedna báseň, ovšem nejde o certifikované odolné sklo, proto bych doporučil pořídit ochrannou fólii.

Canyon Barberry SW-79

Řemínek je gumový, což není ostuda, je jemný a žádná alergická reakce se neobjevila za celou dobu testování. Možná vám to přijde jako samozřejmost, ovšem ti, kteří už na rukou měli různé čínské pokusy z různých on-line tržnic, ví, že i takové problémy mohou nastat. Pásek, stejně jako bočnice hodinek, je modrý, což je varianta vhodná jak pro pány, tak pro dámy. V nabídce je i růžová a černá varianta, ta působí asi nejvíce umírněně. Rozměry pouzdra činí 44,4 × 36 × 9,2 mm, hodinky tedy nejsou ani nijak zvlášť tlusté, hmotnost 47 gramů je také více než příjemná.

Canyon Life

TFT displej má úhlopříčku 1,7", rozlišení činí 240 × 280 pixelů. Displej má vcelku široké rámečky, konkrétně u spodní hrany. A ano, rastr je již viditelnější, pro náročné zákazníky již bude displej nedostatečně jemný. Když si však připomeneme cenu, není zobrazovač vůbec špatný. Potěší dobrá čitelnost na přímém slunci. Jas lze nastavovat plynulým posuvníkem, podobně jako například u iPhonů. Nabídka tapet není nejbohatší, skrze aplikaci Canyon Life si však můžete stáhnout další. Aplikace je dostupná pro iOS i Android.

Výkon zajištuje základní procesor Goodix GR5515, nechybí podpora Bluetooth. Výkonnostně nejde o žádnou střelu, ovšem pohyb v menu rozhodně není tak zasekaný, jak jsem čekal. Animace jsou vcelku plynulé, pokud se bude jednat o vaše první hodinky, nebudete zklamáni. Samozřejmě je nejde srovnávat s 8× dražšími modely, navíc i u těch občas s nějakým zaškobrtnutím musíte počítat. Menu si můžete zobrazit jako klasický seznam, případně v podobě plástve, zde je inspirace watchOS více než zřejmá. Osobně mi přijde vtipné, že právě v rozložení plástve jsou animace svižnější než u klasického seznamu. Hodinky umí zrcadlit notifikace z většiny aplikací, bohužel na ně ale nelze nijak reagovat. Pro pohyb v menu lze využít buď dotykový displej, nebo otočnou korunku. Ta sice není tak plynulá jako u Apple Watch (je totiž plně mechanická), ale funguje.

Pohybovat se v menu můžete i za pomocí otočné korunky.

Z funkcí zmíníme senzor tepu a v nabídce dokonce nechybí oxymetr, tedy měření okysličení krve. Výrobce se touto funkcí nechlubí, protože nejde o certifikovaný zdravotnický prostředek, my jsme výsledky srovnávali s výsledky Apple Watch 7 a překvapivě se téměř nelišily. Hodinky dokáží monitorovat i různé sportovní aktivity, i když výčet není tak bohatý jako u konkurence. Monitorovat můžete chůzi, běh, cyklistiku, skákání přes švihadlo, jógu, fitness, eliptický trenažér a volný pohyb.

Provedli jsme i pár měření, respektive srovnání s Apple Watch. U tepu ukazovaly hodinky Canyon v průměru o jeden tep za minutu méně, u pulzního oxymetru docházelo ke shodě ve většině měření jak ve srovnání s Apple Watch, tak také s jednoduchým pulzním oxymetrem, který jsme měli k dispozici. Konkrétně výsledky okysličení krve překvapily, nečekal jsem, že výsledky budou zcela srovnatelné s Apple Watch. U kroků byl rozdíl znatelnější, smartwatch Canyon většinou přidávaly zhruba 50 kroků na každých 1 000 kroků. Zatímco Apple Watch ukazovaly po kratší procházce 3 024 kroků, Canyon 3 209.

Canyon Barberry SW-79

Canyon SW-79 jsou za cenu okolo 1 400 Kč vcelku rozumnou volbou pro ty, kteří s chytrými hodinkami začínají. Spolehnout se můžete na vcelku přesné měření tepové frekvence a okysličení krve, krokoměr k vám bude o trochu štědřejší než v případě Apple Watch. Co se týká systému, je spíše základní, tapetu si můžete vybrat jen z malé nabídky. Notifikace se vám zobrazí, ovšem nijak na ně nezareagujete. Pokud vám omezení nevadí, možná půjde o zajímavé první hodinky, ať už pro vás, nebo pro vaši ratolest.

Technické parametry Canyon Barberry SW-79

Kompletní specifikace
Konstrukce44,4 × 36 × 9,2 mm, 47 g, odolnost: IP67
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejTFT IPS, 1,7" (240 × 280 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.1, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor? mAh, nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2022, 1 399 Kč
Diskuze ke článku
O. D.
O. D.
Hodinky hezké, možná bych si je koupil ale zjistil jsem že už nikdy nechci hodinky s TFT LCD displayem :D
Jak jednou okusíš OLED nebo AMOLED už nikdy nechceš jinej!! :D
Porydge Covername
Porydge Covername
Ten spodní rámeček je ale macatej.😈😏
Milan Votruba
Milan Votruba
Sháním nějaké které by uměli přehrávat yout.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze