Nová Nokia 7.1 přináší vylepšený displej, procesor i fotoaparát. Bude to stačit?

aktualizováno o fotografie a video z místa
Nová Nokia 7.1 přináší vylepšený displej, procesor i fotoaparát. Bude to stačit?
  • HMD Global oznámilo Nokii 7.1, která nabízí lepší displej a výkonnější procesor
  • Vylepšením prošel také fotoaparát, který nabídne rozlišení 12 a 5 megapixelů
  • Nový displej s technologií PureDisplay má přinést podstatně vylepšený obraz
  • Oznámena byla rovněž dvoje bezdrátová sluchátka

Nokia začala prezentaci trochu suše uvedením informací o rozšíření spolupráce s různými evropskými operátory a zdůraznila, že se bude i nadále soustředit na to, aby byly smartphony osazeny čistým Androidem pro Nokii typickým. CPO HMD Global, Juho Sarvikas, na pódiu uvedl tři věci, které odlišují Nokie od ostatních smartphonů.

Nokia 7.1 – první pohled

Podle jeho slov se jedná o skvělý design, uživatelský zážitek a čistý Android, díky kterému jsou smartphony vždy bezpečné. Rovněž byl dán příslib aktualizace Nokií šesté a osmé řady v říjnu a listopadu.

Nokia 7.1

Nová Nokia 7.1 byla oznámena ve videu, kde byl hodně kladen důraz také na novou optiku Zeiss. Fotoaparát nabídne vylepšený bokeh efekt, HDR video, Google Asistenta nebo již známé bothies (kombinace fotografie ze zadního a předního fotoaparátu). Nová Nokia 7.1 bude mít hliníkové tělo (série 6 000) a bude představena ve dvou barevných variantách. Tmavě modré s názvem Midnight Blue a bílo-šedém odstínu, který se nazývá Gloss Steel.

Nokia 7.1

Nová Zeiss optika je osazena duálním senzorem. Hlavní fotoaparát nabídne rozlišení 12 megapixelů s velikostí pixelů 1,28 µm. Působivý bokeh efekt má zajistit sekundární senzor s rozlišením 5 megapixelů. Hlavní kamera by měla rovněž nabízet pokročilou detekci obličeje a vylepšený autofocus. Technologie HDR, o které se během prezentace mluvilo jako o „True to life HDR“, se postará o ještě ostřejší a lépe vypadající snímky. Kromě vylepšeného fotoaparátu jsme se dočkali oznámení o live streamingu. Nově lze aplikovat masky a 3D filtry v reálném čase. Tím se dostáváme k bothie, oblíbené funkci smartphonů Nokia, která byla během prezentace rovněž několikrát zmíněna, ale žádné (r)evoluce se zde pravděpodobně nedočkáme.

Nokia 7.1 se hezky leskne

Výrazným zlepšením měl projít i displej, který má nyní nabídnout podstatně lepší divácký zážitek. Jedná se o 5,84palcový Full HD+ zobrazovač s podporou technologie PureDisplay, která byla vyvíjena ve spolupráci se společností Pixelworks spolupracující s významnými výrobci televizorů. Displej má nabídnout HDR s dynamickým rozsahem 1 000 000:1. Zároveň bude schopný se automaticky přizpůsobit prostředí, ve kterém se uživatel nachází. Pomocí dedikovaného 16bitového procesoru dokáže smartphone zpracovat SDR video a proměnit ho v HDR. Zlepšena by měla být rovněž čitelnost na slunci.

Nokia 7.1

Volba procesoru padla na Snapdragon 636. Oproti Snapdragonu 630, který byl použit u Nokie 7, má dojít k 40% zvýšení výkonu. Důležitým faktorem bylo rovněž zajištění nízké energetické spotřeby. Podle Sarvikase by měla nová Nokia zazářit ve spotřebě energie při sledování videa, ale vše potvrdí až testy. Rychlé nabíjení se navíc postará o dobití až 50 % baterie během 30 minut skrze USB-C. Nová Nokie bude mít Android 9 Pie, o kterém promluvil i Richard Turner z Googlu. Ten zmínil již známé funkce nového Androidu, jako je adaptivní baterie, adaptivní jas a takzvaný „digital wellbeing“, který systém umožní. Potenciální zákazníky jistě potěší tříletá podpora s každoměsíčními aktualizacemi. Společnost s novou Nokií 7.1 bude pravděpodobně hodně cílit i na firemní klientelu. Smartphone je totiž opatřen nálepkou Android Enterprise Recommended, která představuje jakési osvědčení od samotného Googlu o vhodnosti smartphonu pro firemní využití.

Nokia 7.1

Poslední minuty prezentace byly věnovány novému příslušenství. Představeny byly dvě nové varianty bezdrátových sluchátek. Nejprve Sarvikas vytáhl válcovité pouzdro a nabíječku v jednom, ve kterém jsou uložena sluchátka True Wireless Earbuds. Každé ze sluchátek váží pouhých 5 gramů a mají zajistit křišťálově čistý poslech hudby a dobře slyšitelné telefonní hovory. Počítáme-li baterii v pouzdře, vydrží sluchátka hrát 16 hodin a potěší také odolnost vůči potu nebo postříkání vodou. Jako druhá byla oznámena Pro Wireless Earphones, která na baterii vydrží hrát až 8 hodin. Zajímavou funkcí je možnost ukončit (a začít) telefonní hovory spojením sluchátek k sobě.

Nokia 7.1

Nakonec byla oznámena dostupnost smartphonu generální ředitelkou pro Irsko a Spojené království. Sarah prozradila, že předobjednávky startují již zítřejším dnem (tedy již 5. října 2018) a Nokia má pro evropské zákazníky malý dárek v podobě bezdrátových sluchátek, která se smartphonem dostanou. Cena začíná na 299 euro a vyšplhá se až na 349 euro. Můžeme tedy počítat s cenou 8 až 9 tisíc korun. Ve Spojeném království budou sluchátka dostupná již 17. října 2018.

Technické parametry Nokia 7.1 4+64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce149,7 × 71,2 × 8 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 636, CPU: 4×1,8 GHz + 4×1,76 GHz, GPU: Adreno 509
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 060 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 9 000 Kč
Diskuze ke článku
Tomáš Karola
Tomáš Karola
Spodní brada je dost velká, tak proč je čtečka vzadu? A co je s Nokii 6.1plus? O té už se nemluví?
Pesedm
Jo bude to stačit.
Nokia má našlápnuto velmi dobře :)
Jiří
Snapdragonem 636 to pěkně zazdili. Už i Nokia 7 Plus má SD660, o dost větší baterku a teď je u O2 v extra výhodách za 7000.
Martin
Předchůdce je Nokia 7, která měla Snapdragon 630.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze