Nová Nokia E60: Malý pracant

Nokia představila novou modelovou řadu E-series, jejíž součástí budou pouze manažerské telefony určené pro práci a často bez multimediálních funkcí. Nokia E60 patří mezi ně a mimo jiné umí Wi-Fi, 3G, Bluetooth a pochlubit se také může špičkovým displejem.

Nejnenápadnější smartphone s nejnižším označením se na první pohled jeví jako obyčejný telefon. Rozměry 115 mm × 49 mm × 17 mm a hmotností 117 g se obyčejným „hloupým“ telefonům více než podobá. To je však velká mýlka, operační systém Symbian v nejnovější verzi 9.1 každého hned z omylu vyvede. I při tak kompaktních rozměrech nabídne model E60 špičkový displej s rozlišením 352 x 416 bodů a podporou 16 miliónů barev. Je tak ještě lepší než u Nokie N90.

Nokia E60 nemá fotoaparát, což jistě mnohé firmy i uživatelé přivítají. Zato však nabídne opravdu plnou výbavu v oblasti dat. V tradičních GSM sítích (900, 1800, 1900 MHz) je k dispozici GPRS i EDGE, obojí ve třídě 10. Dále se manažeři mohou těšit na rychlé datové přenosy v sítích 3. generace WCDMA (384 kb/s.). Připojení k počítači a jiným zařízením bude možné přes Bluetooth, USB 2.0 a ačkoliv jej Nokia u smartphonů dlouho ignorovala, také infraportem. Vrcholem datových možností je podpora Wi-Fi (IEEE 802.11g, 802.11e a 802.11i)i s podporou VoIP (Voice over internet protocol).

Vnitřní paměť je 30MB, kterou doplňují karty formátu RS-MMC (64MB v balení). Díky Symbianu si lze do telefonu nahrát množství aplikací, ale velké množství jich je již v základní výbavě. Například Zip-manažer, PDF prohlížeč nebo editor Office dokumentů mluví za vše. E60 umí i Push-to-talk a Nokia u ní zdůrazňuje možnost hlasového vytáčení a ovládání bez předchozího nahrání jmenovky. Po práci bude i zábava. Ve výbavě nechybí hry a integrovaný MP3/AAC přehrávač.

Baterie s kapacitou 970 mAh jež by měla zajistit zhruba 5 hodin hovoru a pohotovost kolem 7 dnů.

Také se vám Nokia E60 jeví jako ideální manažerský telefon bez zbytečností jako je fotoaparát a podobně? Potom se na něj můžete začít těšit a šetřit, protože na jaře 2006 se dostane na pulty obchodů. Cenu odhadujeme asi na 12-13 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze