Nokia E60: rozený manažer
recenze

Nokia E60: rozený manažer

Výborně vybavený smartphone z nové řady telefonů určených zejména pro práci nemá fotoaparát. Zato však nabídne elegantní vzhled, velkou paměť, špičkový displej a plnou konektivitu v podobě Bluetooth, sítí 3.generace i Wi-fi. Nechybí ani prohlížeč a editor dokumentů Word, Excel a Powerpoint. Bude splňovat náročné požadavky manažerů ? Vymění své 6310i za tohoto nového pracanta?

Model E60 je ryze pracovní telefon. Nokia vše podřídila ergonomii a kvalitní kancelářské výbavě. Někoho může zarazit absence fotoaparátu, ale to je přesně to, po čem firemní klientela touží. Některé velké společnosti kvůli obavám z úniku dat dokonce zakázali svým zaměstnancům mobilní telefony s fotoaparátem. Z čeho si pak vybírat, když většina nových, dobře vybavených telefonů, fotoaparát má. Mezi světlé vyjímky patří z vlastní stáje Nokia 9300i, Sony Ericsson pak nabízí model M600i s dotykovým ovládáním. Proto Nokia přišla s pracovní řadou E-series, kde vládnou pracovní funkce, ergonomie a data nad multimédii a zábavou. Pojďme si představit jednoho z jejích zástůpců, model E60.

TIP! Přečtěte si také preview Nová Nokia E60: Malý pracant

Technické parametry

Cena 12 000 Kč
Rozměry 115 × 49 × 17 mm
Hmotnost117 gramů
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 2100 MHz
Displej352 x 416 pixelů, TFT, 16 milionů barev
Paměť60 MB + paměťové karty micro-SD
Organizační funkceOrganizér, úkoly, poznámky, editor dokumentů Word, Excel a Powepoint, PDF prohlížeč, ZIP manažer, bezdrátové prezentace, bezdrátový tisk
Multimédia64-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, video/audio streaming, JAVA 2.0, Symbian 9.1
Fotoaparátnení
PřipojeníUSB 2.0, Infraport, Bluetooth, GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (384 kbps)
VýdržLi-Pol 970 mAh, až 200 hodin pohotovost, až 380 minut hovoru

Design a konstrukce – Reprezentativní manažer

Nokia E60 působí již od pohledu solidním dojmem. Stříbrný a černý plast obohacený na přední i bočních stranách imitací chromu působí elegantně a reprezentativně. Od manažerského telefonu snad ani nic jiného očekávat nelze. Designové a konstrukční výstřelky je to poslední, co by si firemní klientela přála. Konstrukčně klasický mobil svými rozměry 115 × 49 × 17 mm připomíná legendární 6310i, která byla a dodnes je jedním z nejpoužívanšjších manažerských telefonů. Hmotnost novinky činící 117 gramů se může zdát vysoká, při potežkání v ruce už nikoliv.

Přísně hranatý tvar s plochou zadní stranou oproštěnou od čočky fotoaparátu leží na stole naprosto stabilně. Rozměrnou klávesnici a stejně velký displej obklopuje široký pás imitace chromu, který působí hodnotným dojmem, ale nepraktické je jeho kamarádství s otisky prstů. Na přední straně si lze všimnout designové asymetrie. Zatímco na levé straně končí chromový pás kousek od displeje i klávesnice, na straně pravé je protažen až do boku. Asymetrii můžeme pozorovat i na zadní straně, kde je na stejnou stranu protažen i kryt baterie. Li-ion baterie s kapacitou 970 mAh je pro provoz mobilního telefonu s takovou funkční výbavou málo. I když s telefonem nebudete nic moc dělat a omezíte se na pár minut hovoru, několik emailů a zpráv, poputuje večer do nabíječky. Při intenzivním využívání všech organizačních a datových funkcí (kromě Wi-fi) není žádný problém telefon vybít během několika hodin. V případě přihlášení do sítě GSM samozřejmě o něco déle. Zadní stranu pokrývá hodnotně působící stříbrný plast, který na první pohled vypadá spíše jako leštěný hliník. Vzhledem k absenci fotoaparátu je nejvýraznějším prvkem zadní části malé logo výrobce.

Na levém boku se nachází řada ovládacích prvků. Předně to jsou klávesy pro regulaci hlasitosti, které na dosavadních chytrých telefonech citelně chyběly. Pod nimi se nachází klávesa hlasových funkcí, která při krátkém stisku spustí nahrávání nové hlasové poznámky, při podržení pak případně aktivuje hlasové vytáčení. Ve spodní části levého boku pak nalezneme infraport. Pravá strana pak skrývá výstup reproduktorů a také slot pro paměťové karty RS-DV-MMC.

Vypínací tlačítko na horní straně telefonu nepřekvapí. O dlouhém vývoji tohoto telefonu svědčí kromě staršího typu paměťových karet a baterie také původní konektor nabíječky se širokou zdířkou umístěný tradičně vespod. Vedle něj pak nechybí datový konektor Pop-port.

Displej a klávesnice – Manažeři dostanou špičku

Bezpochyby největší devizou "E60ky" je použitý displej, na kterém se Nokia rozhodla vůbec nešetřit. Displej je samozřejmě typu TFT, na ploše o rozměrech 35 × 41 mm má rozlišení 352 x 416 bodů, přičemž dokáže zobrazit až 16 milionů barev. Při porovnávání vypadá vedle něj každý jiný displej mdlý a hrubý. Vynikající podání barev, okem téměř nerozlišitelné jednotlivé body a v neposlední řadě také dobrá čitelnost na slunci zaručují displeji místo na úplné špičce.

Klávesnici také není téměř co vytknout. Alfanumerická i fukční část je dostatečně rozměrná pro pohodlné psaní. Musím přiznat, že tak velké klávesy jsem u mobilů klasické konstrukce již dlouho neviděl. Pro manažery je to však další z důležitých faktorů při rozhodování. Stisk kláves je jistý a tichý, zvyknout si je ale třeba na poněkud tužší nastavení celé klávesnice, což ale po pár hodinách již nebudete vnímat. Hlavním ovládacím prvkem je joystick, který je díky pogumovanému povrchu a lehkému chodu velmi dobře použitelný. Jas displeje a podsvětlení klávesnice se přizpůsobují intenzitě okolního světla díky čidlu nad displejem.

Menu a ovládání – Symbian v nové verzi šitý pro manažery

Nokia E60 dostala do vínku i přes svůj patrně dlouhý vývoj novou verzi operačního systému Symbian 9.1 Series 60 3rd edition, na který ještě nejsou překompilovány téměř žádné aplikace. Každým dnem se však objevují nové a nové a jejich současý nedostatek je pouze dočasný. Pro uživatele podstatné změny jsem již popsal v recenzi hudební Nokie 3250, která je prvním telefonem s touto verzí OS. Po jeho tradičně dlouhém úvodním náběhu se opět zobrazí aktivní pohotovostní režim. Nechybí zde nadcházející události v kalendáři, nesplněné úkoly a případně také informace o přehrávané skladbě. Šestice zástupců nejčastěji používaných funkcí je samozřejmě nastavitelná, stejně tak jako funkce dvojice kontextových kláves. Díky jemnému displeji je veškerá grafika pastvou pro oči.


Pohotovostní režim a hlavní menu, i v režimu zobrazení na šířku.

Klávesa pro vstup do hlavního menu (případně přepínání mezi aplikacemi) je prakticky umístěna hned pod joystickem. Hlavní menu má standardně 3x4 ikony, zobrazit si jej můžete také ve zřídka používané formě seznamu. Samozřejmostí je přesun položek a vytváření nových složek. Pohyb v menu je na smartphony opravdu velmi svižný, subjektivně rychlejší než například na multimediální kolegyni N80, nebo 3250. V telefonu je nahráno pouze jedno barevné schéma, které je však přehledné a celkem povedené. Pro novou verzi OS však další témata ke stažení zatím příliš nejsou.I když je výbava telefonu bohatá, lze ji bezplatně (pouze za poplatek za datové přenosy) rozšířit pomocí aplikace Katalog například o Zip manažer, prohlížeč dokumentů PDF, hry a také o zkušební verze celé řady aplikací.


Přepínání aktivních aplikací - Správce souborů - Aplikace Hlasová pomoc.

Kromě hlasového ovládání jednotlivých klíčových funkcí se v telefonu nachází také praktická aplikace s názvem „Hlasová pomoc“ . Jejím spuštěním se zobrazí zjednodušená nabídka telefonu s nejdůležitějšími fukcemi pro volání, správu telefonního seznamu, protokolu hovorů apod. Každou položku v menu telefon nahlas přečte, a to včetně vytáčení čísla, nebo kontextových nabídek. Základní funkce tak lze ovládat v podstatě poslepu, bez dívání se na displej. To se může hodit nejenom v autě. Zvláštní funkcí je otočení displeje. Aplikace po spuštění otočí orientaci zobrazení na šířku a běží na pozadí, kde čeká na povel k otočení zpět. Zobrazení na šířku se hodí při prohlížení dokumentů, fotografií i při procházení webu.

Telefonování a telefonní seznam – Manařerská Óda na radost

Tradičně propracovaný seznam využívá sdílenou paměť telefonu, ke každému jménu lze zadat až 40 různých položek, jejichž množství je opět omezeno pouze volnou sdílenou pamětí. Vyhledávání probíhá podle více písmen. Telefon se automaticky naučí rozpoznávat kterékoli jméno ze seznamu a poté jej lze bez učení hlasově vytočit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy bezchybně. Nechybí Push-to-talk a díky sítím 3.generace také videohovory, které jsou ale kvůli absenci kamerky nad displejem pouze jednostranné. Uvidíte video druhého účastníka, který od vás bude na oplátku přijímat pouze přednastavený statický obrázek. U manažerského telefonu musí být synchronizace s počítačem i serverem bezchybná, což zde také platí.

Telefon kromě 64-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá na hovory upozornit i hudbou ve formátu MP3, AAC a WAV. Reproduktor se svou kvalitou řadí k průměru. Jeho hlasitost je sice nadprůměrná, zvuk ale ničím nevybočuje z masy mobilních repráčků. Zvuk při telefonování je však kvalitní, nelze k němu mít žádné výhrady.

Zprávy – Posílejme krátké SMS a dlouhé emaily

Podoba nabídky zpráv nedoznala od přechozí verze Symbianu žádných změn. Při psaní SMS zpráv se slovníkem T9 se opět české znaky neořežou a délka zprávy se tak zkrátí na třetinu. V menu je sice volba, která zamezí odesílání znaků s háčky a čárkami, na výslednou zprávu však - stejně jako u testované Nokie 3250 - nastavení nemá vliv. Editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen, psaní všech typů zpráv i práce s nimi je rychlá. Díky vyššímu rozlišení displeje se ovšem seznam zpráv v jednotlivých složkách zpodrobnil. Na jednu obrazovku se tak vejde až 10 zpráv s více detaily, což práci také urychlí. p>

Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i automatická aktualizace v minimálním intervalu 30 minut (u IMAP4 pouhých 5 minut). Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi samozřejmě v telefonu dále pracovat. Díky podpoře sítí 3.generace a Wi-fi je práce s emaily včetně příloh příjemně rychlá.

Organizační a datové funkce – WEB + 3G + Wi-Fi = manažerova láska

Nyní se dostáváme k jádru pudla, tedy k tomu nejdůležitějšímu, co dělá manažerský telefon manažerským. Bez okolků mohu prohlásit, že Nokia E60 splnila očekávání a jako pracovní nástroj slouží velmi dobře. Nechybí propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem, možností zadat opakované i vícedenní události. V nové verzi operačního systému jsou do rozhraní kalendáře šikovně zakomponovány i úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o nadcházejících událostech a úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů. Hodiny sice ukazují čas i ve zvolených světových městech, opakovaný budík zde, stejně jako u jiných chytrých Nokií, chybí. Diktafon je opět omezen na nahrávání pouze po dobu jedné minuty. Ve výbavě také chybí stopky a odpočítávací měřič. Jistě namítnete, že se během několika minut dají příslušné aplikace nainstalovat; to je ale Nokia opravdu nemohla předinstalovat v základní výbavě? Další organizační výbavou jsou poznámky, kalkulačka a konvertor jednotek.

Jako skutečně kompletní můžeme zhodnotit datovou výbavu telefonu. Ze spojení na krátkou vzdálenost je zastoupen Bluetooth 2.0 a dokonce i Nokií často opomíjený infraport. USB připojení je možné buď ve standardním režimu, nebo v módu USB 2.0, kdy se paměťová karta nahlásí jako disková jednotka. Interní paměť telefonu o velikosti 65MB takto bohužel dostupná není. K dispozici je ještě jeden speciální režim připojení USB kabelem, a sice IP passtrough. Tento mód můžete použít k procházení webu nebo ke vzdálené synchronizaci stejně jako jakýkoli jiný přístupový bod k internetu, pokud není k dispozici jiná síť (například Wi-Fi, 3G a podobně).

Stejně bohatá je i nabídka síťových služeb. Kromě klasického GPRS a EDGE (oboje třídy 10) je k dispozici také připojení pomocí sítě 3.generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kbps. V mém případě se rychlost downloadu většinou usadila na 40-45 kB/s (320-360 kbps), což je celkem slušná hodnota. Pro vysokorychlostní připojení je však mnohem vhodnější Wi-Fi. Při spuštění aplikace vyžadující přístup k síti může telefon automaticky vyhledat dostupné sítě, nebo je můžete nechat hledat v nastaveném intervalu na pozadí. Přímo v pohotovostním režimu se ukáže ikonka v případě dostupné sítě. To samozřejmě výrazně zvyšuje již tak vysokou spotřebu. I když je pochopitelné, že citlivost na Wi-Fi signál nebude taková, jako u notebooků, mile mě překvapila. Telefon našel vždy všechny silné sítě a i při hledání těch slabších byl vcelku úspěšný. V případě zabezpečeného přístupu lze bez problémů zadat WEP klíč a pokračovat.

Od rychlých dat je to již pouze krok k webovému prohlížeči. O jeho kvalitách jsem se již zmiňoval v recenzi Nokie 3250, proto jsem se rozhodl část textu použít i zde. Prohlížeč v nové verzi Symbianu se - co do rychlosti a pohodlnosti - řadí na úplnou špičku prohlížečů, které můžeme v dnešních telefonech nalézt. Prohlížeč s označením S60 OSS Browser využívá technologie prohlížečů Safari (také se prohlížeč na webu tak identifikuje) a linuxového Konqueroru. Prohlížeč řeší všechny problémy mobilního surfování ke vší spokojenosti. Je opravdu rychlý. Načítání a procházení plnohodnotných internetových stránek je také naprosto plynulé. K procházení slouží joystickem ovládaná myš na displeji. Při srolování k některému z okrajů se stránka začne plynule posouvat, přitom se v rohu objeví malý náhled napovídající, kde na stránce se uživatel nachází. Efektně a prakticky je řešena historie otevřených stránek při stisknutí klávesy zpět. Zobrazí se karusel poskládaný z náhledů navštívených stránek. Stačí vybrat ten správný a kliknout. Díky jemnému displeji je prohlížení i plnohodnotných stránek pohodlné, na jednu obrazovku se bez rollování vejde vždy velká část stránky. Při připojení přes 3G nebo Wi-Fi jsou reakce rychlé a telefon si stránky poskládá velmi rychle, na nic nemusíte čekat (jako například u komunikátorů 9300/9500). Součástí prohlížeče je i RSS čtečka. Celý prohlížeč je však velkým žroutem baterie i paměti. Při prohlížení velkých webových stránek telefon automaticky zavře některé nepoužívané aplikace v pozadí, aby ušetřil paměť. Přijímat emaily, poslouchat hudební přehrávač a surfovat na webu zároveň však bez problémů lze. Kromě webového prohlížeče je v telefonu přítomen i wapový prohlížeč, který není ničím jiným, než starým webovým prohlížečem ze starších smartphonů.

Kancelářské a speciální funkce – specialitky pro práci

Speciální kapitolou jsou kancelářské funkce. Zatímco většina telefonů končí u prohlížeče office, případně PDF dokumentů, Nokia E60 jde dál. Kromě toho nabízí práci se zip soubory, bezdrátový tisk, bezdrátovou prezentaci, export displeje přes Bluetooth a také jednoduché aplikace spolupracující s připojeným GPS modulem. Nejedná se sice o navigaci s mapovými podklady, z bodu A do bodu B, ale podle zadaných souřadnic dovést dokáže. Navíc ukazuje délku cesty, je možné si přidávat oblíbené body využitelné v pozdější navigaci apod.

Kapitolou samou pro sebe je editor dokumentů aplikací Word (.doc), Excel (.xls) a Power Point (.ppt). V telefonu lze samozřejmě i vytvářet nové soubory výše zmíněných přípon. Nejvíce použitelný je editor Word dokumentů, který bezchybně zobrazuje většinu stránek i s jednoduchou grafikou, tabulkami a hypertextovými odkazy. Se stejnými položkami lze v editrou také pracovat a přidávat je. Lze měnit styl, řez i barvu písma a pozadí. Podporovány jsou také hlavičky, které lze rovněž editovat. K dsipozici je i přímo volba pro tisk, nechybí ani celkový náhled na dokument. V editoru jsem také díky kvalitnímu slovníku T9 a pohodlné klávesnici napsal část recenze.

Naopak editor Excel dokumentů bude sloužit spíše pouze jako prohlížeč, maximálně k drobným kontrolám a úpravám tabulek. Správně se zobrazily všechny tabulky, které jsme testovali, a to včetně grafů, vzorců apod. Složitou tabulku o velikost 2MB s cenami telefonů T-Mobilu s mnoha stránkami, množstvím grafiky ale telefon otevíral téměř minutu, nakonce však korektně a úspěšně. Táž editace není příliš komfortní. Editor samotný poskytuje překvapivě mnoho možností, včetně tvorby grafů, vzorců, změny velikosti buněk, ukotvení příček a dalších funkcí. Bohužel se vše ovládá přes kontextové menu, včetně obyčejné počáteční editace hodnot v řádku.

Editor prezentací Powerpoint je naopak celkem intuitivní. Prostředí při vytváření nové prezentace je velice podobné tomu, které známe ze stolních počítačů. Nechybí možnost vkládat tvary, tabulky, komentáře a samozřejmě text. Na druhou stranu chybí možnost přidávat mezi snímky přechody a práce s barvami je také velmi omezená. Opět ale platí, že jednoduchou prezentaci poměrně pohodlně vytvoříte.

Zábava a multimédia – manažeři na ně nemají nárok??

Ačkoli bývá tato kapitola u ostatních smartphonů jedna z nejdelších, u modelu E60 to bude přesně naopak. Veškeré multimediální vyžití spočívá v hudebním přehrávači a Galerii souborů. Těm ještě sekunduje přehrávač flash souborů. Již zmíněný hudební přehrávač je podobný tomu, který byl použit v Nokii 3250. Skladby mohou být rozděleny podle ID3tagů, přímo v telefonu lze vytvářet seznamy skladeb, nechybí ani ekvalizér. Oproti již zmíněné hudební 3250ce zmizely zvukové efekty, jinak je vše při starém. K E60ce dostanete v krabici přibaleno pouze handsfree s jedním sluchátkem. Fotoaparát je Nokii E60 cizí, nenajdeme jej ani na zadní, ani na přední straně. Několikrát jsem při zajímavé situaci instinktivně sáhnul do kapsy pro telefon, až poté jsme si uvědomil, že nemám čím fotit. Nokia ale snad ví, co dělá, a nepochybuji, že mnoho lidí považuje fotoaparát za opravdu zbytečnou funkci navíc.

Obrázky, videa a další multimédia lze spravovat v Galerii. Vnitřní paměť telefonu má, jak jsem již zmínil, hodnotu 65MB, přičemž ji není problém rozšířit o bohužel trochu nestandardní paměťové karty RS-DV-MMC. Tento typ používá například dvojice telefonů 6680/6681. Musíme zmínit, že ačkoli si manažeři zřejmě na zábavu nepotrpí, v telefonu se přesto nachází jedna Symbian hra, a to sice graficky zdařilý Golf. Díky podpoře Javy 2.0 a Symbianu lze samozřejmě další hry a aplikace dohrát. Výkonnostní testy rychlosti Javy dopadly i přes velký a a jemný displej celkem dobře.

Závěr a hodnocení

Zaměření Nokie E60 na práci je patrné na mnoha místech. Ať už je to reprezentativní vzhled, výbornou klávesnici a špičkový displej, nebo funkční výbavu, které dominuje editor Office dokumentů, síť 3.generace a Wi-Fi. Nokia E60 je manažer každým coulem a umocňuje to ještě absencí téměř všech multimediálních funkcí. Beze zbytku splnila vše, co jsem od manažerského telefonu očekával. Poskytuje plnou konektivitu, bezproblémovou organizaci času, synchronizaci i práci s emaily včetně příloh. Vytknul bych snad jen o něco větší rozměry a špatnou výdrž baterie. Ani cena není přehnaná, v době recenze se pohybovala kolem 12 000 korun, což není za mobil této výbavy vůbec špatné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze