Nokia koupila nový OS Smarterphone pro své low-endy

Finský gigant Nokia v tichosti koupil nový operační systém s názvem Smarterphone. Ten možná bude nasazovat do svých nejlevnějších modelů s cenovkou v řádu několik desítek dolarů. Odejde snad po letech na zasloužený odpočinek notoricky známé prostředí Series 40? A na co se u nového operačního systému můžeme těšit?

Hloupá zařízení s nejnižší cenovkou se možná brzy dočkají zásadního "omlazení" v podobě operačního systému, cíleného na low-endová zařízení. Společnost Kvaleberg stojící za operacním systémem Smarterphone 3.0 tento systém uváděla pod označením Mirimia. Nokia jej změnila na Smarterphone 3.0 a důvod je zcela prostý. Chce tím říct, že tento systém nabídne chytré a ucelené řešení pro mobilní telefony.

Tip: přečtěte si také článek - Nokia v krizi? Odvracejí se od ní už i Finští zákazníci

Smarterphone 3.0

Smarterphone 3.0 se bude vyznačovat nízkými hardwarovými nároky a snadnou adaptabilitou pro různorodý hardware. Vývojáři se zaměřili i na jednoduché, přesto moderní uživatelské rozhraní a multi-tasking. Mezi hlavní aplikace a poznávací znamení tohoto systému budou patřit:

  • sociální sítě
  • vkládání textu (rozpoznávání znaků, inteligentní slovník)
  • moderní internetový prohlížeč
  • pokročilý telefonní seznam se synchronizací
  • podpora témat prostředí telefonu
  • prohlížeč obrázků s přepínáním náhledů
  • hudební přehrávač a přehrávač videí
  • komunikace zahrnující textové, multimediální zprávy MMS a e-maily
  • nativní podpora JavaME aplikací a her
  • podpora dotykových a kapacitních displejů
  • podpora Bluetooth a bezdrátových sítí Wi-Fi
  • kalendář a úkolovník
  • počasí v tuzemsku i zahraničí
  • převodník měn a jednotek s automatickou aktualizací

Smarterphone 3.0

Screenshoty z prostředí OS Smarterphone 3.0

Smarterphone obsahuje celou škálu aplikací, které užívají Smarterphone Framework komponenty. Všechny aplikace jsou vyvíjeny podle schématu "model-view-controller (MWC)". To znamená, že aplikace a jejich data nezasahují do uživatelského prostředí, ale drží se vlastního schématu. Toto řešení je zde proto, že v současnosti i jednoduché procesy mohou způsobit velké a především nechtěné změny hluboko v prostředí operačního systému.

Framework OS Smarterphone 3.0

Screenshoty prostředí systému

Hudební přehrávač podporuje coverart alb, pracuje s playlisty. Nechybí široká kompatibilita zvukových formátů typu mp3, wma, aac, mpg, mp4.

Prostředí hudebního přehrávače

FM rádio umožňuje ukládat oblíbené stanice, zároveň podporuje RDS, čili vyobrazí název aktuálně přehrávané stanice či hudebního songu.

Prostředí FM rádia

Tools nebo-li nástroje zahrnují velké množství aplikací jako konvertor měn a jednotek, správce souborů, poznámky, úkolovník, budík, odpočítávání času, synchronizaci, správce paměti, stopky, výpis hovorů a zvukové profily.

Odpočítávání času, mezinárodní počasí a Světový čas

Jak se Vám nový operační systém líbí? Co říkáte na jeho prostředí, funkčnost? Změnili byste něco? Diskutujte s námi v diskuzi pod článkem.

Zdroje: news.cnet.com, mynokiablog.com, smarterphone.com, esato.com, phonemantra.com

Diskuze ke článku
noname
vyrovna se to symbianu anna nebo belle ? děkuji
Kafe
Takový Android lite, ale za ty peníze je to zlatý : ))
Mellow
No ty vejirky jsou divne.. ale jinak kdyz si Nokia pohraje s UI ve stylu Belle (nebo se budou snazit priblizit vzhledove WP7?) mohlo by to vypadat k svetu..
Naecken
Dobře zpracovaný článek, ale ten systém nevypadá tak dobře ovladatelně jako současné Touch and Type modely. Je to takový mix starého prostředí z hloupých LG a Samsungů. Pokud by se ho Nokia ujmula a skloubila vzhled a ovládání s S40, tak by z toho mohl být zajímavý systém.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze