Neomezená data za 199 korun? Ne, bohužel jen další podvod

Neomezená data za 199 korun? Ne, bohužel jen další podvod
Fotografie: Fabian Albert, unsplash.com
  • Někteří lidé dostávají SMS s nabídkou výhodného tarifu
  • Snaha jej zakoupit však vede pouze k vyzrazení citlivých informací

Takzvaný „phishing“ je dobře známá taktika podvodníků, kteří se snaží získat neoprávněný přístup k nejrůznějším účtům. Obvyklý postup může být přes e-mail, který vás varuje před problémy s vaším bankovním účtem a vyžaduje okamžité přihlášení. Nabízený odkaz však vede na stránky podvodníka. Vedle bankovnictví jsou pod útokem také samotné e-maily a jiné digitální služby.

Jak upozorňuje sdružení CSIRT.CZ, v bezpečí nejsou ani naše uživatelské účty u mobilních operátorů. Zachyceny byly podvodné SMS, které slibují na české poměry opravdu zajímavou nabídku: neomezený tarif s 5G za pouhých 199 korun měsíčně. Odkaz vede na falešné stránky, které svým designem připomínají Vodafone a jméno tohoto operátora zneužívají.

Podvod
Podvodnou stránku už dnes podle špatné češtiny nepoznáte...

Podvodníci sázejí na dvě věci. V první řadě je to práce s malým displejem telefonu, kde máte menší šanci si všimnout nejrůznějších rozdílů, hlavně pak jiné adresy celého webu. Dalším typickým rysem phishingových kampaní je snaha dostat oběti pod časový tlak – o to se zde stará časomíra oznamující vypršení této údajné nabídky. Snaha koupit si takto výhodný tarif však vede k údajnému přihlášení k bankovním účtům. Nejlepší a nejjistější řešení je na takové nabídky zkrátka nereagovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze