Napka: elektronické kapesné pro moderní mládež
recenze

Napka: elektronické kapesné pro moderní mládež

5

Doba se sice změnila, ale kapesné svým dětem dává stále většina rodičů. A proč to neudělat trochu jednodušší a modernější? To si uvědomili také vývojáři Napky, která má nahradit klasickou formu kapesného v hotovosti. Aplikace umožní zasílat menší obnosy peněz z účtu na účet, ke kterému je navíc vázána i platební karta.

U Napky má svůj význam už samotný název. Ten by se dal rozdělit na dvě části, respektive na část „NA“ a „APKA“. Primární myšlenka byla taková, že aplikace umožní snadnou správu menších obnosů, typicky kapesného nebo drobných „dluhů“ mezi kamarády a přáteli. Rodiče mají přehled o tom, co jejich potomek dostane a kamarádi se snadno mohou zvát bez toho, aniž by u sebe měli potřebnou hotovost. A místo vrácení hotovosti může splátka proběhnout pomocí aplikace, ve které je dopředu určitá částka.

Napka

K aplikaci se váže také platební karta, která je určena jak pro bezhotovostní platby u obchodníků (bezkontaktní nebo klasické), tak i pro platby na internetu, což mladí jistě ocení. Pořízení Napky je otázkou okamžiku. Stačí koupit úvodní balíček (za který dostanete navíc 50 Kč na první platby) v celkové výši 150 Kč. Pokud si pořídíte karty rovnou dvě (například pro sebe a svého kamaráda), máte druhou kartu se slevou 100 Kč. Za úvodní balíček dvou karet tedy zaplatíte 200 Kč, což vychází na 100 Kč za jednu kartu. Když odečteme startovací bonus 50 Kč na každou aktivovanou kartu do začátku, vyjde jedna karta vlastně jen na 50 Kč včetně poštovného. Aplikace je dostupná zdarma, a to přes Obchod Play (Android 4.0 a vyšší) a nebo App Store (iOS 7 a vyšší). Uživatelé Windows Phone mají opět smůlu, na ně vývojáři nemysleli.

Objednáváme Napku

Objednání Napky je velmi jednoduché. Stačí zavítat na stránky aplikace, kde pod záložkou „Objednat“ vyplníte nezbytné informace a také počet objednávaných karet (1 = 150 Kč, 2 = 200 Kč). Poštovné a balené je aktuálně v akci, neplatíte za něj ani korunu. Zdarma je také možnost vyzvednout si karty na některé z poboček Úloženky. Za objednávku lze zaplatit jak hotově, tak také kartou.

  • 1 karta = 150 Kč + 0 Kč poštovné a balné (nebo zaslání na Úloženku) - startovací bonus 50 Kč = 100 Kč za kartu
  • 2 karty = 150 Kč + 150 Kč - 100 Kč sleva + 0 Kč poštovné a balné (nebo zaslání na Úloženku) = 100 Kč/kus - 50 Kč startovací bonus na každou kartu = 50 Kč/karta
  • 3 karty * = 150 Kč + 150 Kč - 100 Kč sleva + 150 Kč + 0 Kč poštovné a balné (nebo zaslání na Úloženku) = 116,7 Kč za kartu - 50 Kč startovací bonus = 66,7 Kč/karta

* třetí karta je opět za 150 Kč, čtvrtá/šestá/osmá opět za 50 Kč.

Během pár dní vám domů dorazí uvítací balíček, ve kterém naleznete jak postup aktivace, tak i vaši platební kartu, která se po instalaci aplikace přidruží k vašemu účtu a telefonnímu číslu. Nejedná se tedy o anonymní kartu, kterou je například BleskPeněženka, v případě zadání neplatných informací vás budou kontaktovat zástupci banky, která kartu vydává (v tomto případě ČSOB). Zadat správné telefonní číslo je jednou z hlavních podmínek aktivace, dorazí vám na něj ověřovací kód pro přidání kamarádů z vašeho seznamu kontaktů (na podobné bázi funguje například WhatsApp – aplikace sama pozná, kdo z vašich kontaktů Napku využívá). Důležité ovšem je, aby i protistrana měla uloženo vaše číslo ve svém adresáři.

Napka

I když karta od Napky má samozřejmě svoje číslo, není potřeba si ho pamatovat. Ani číslo svého účtu, to totiž zastupuje právě telefonní číslo, které je k dané kartě přidružené. Díky této cestě navíc neexistuje způsob, jak na jednu kartu registrovat vícero telefonních čísel a naopak. Velkou výhodou je také to, že peníze se v rámci aplikace převádějí okamžitě. Primárně je tedy potřeba kartu dobít (vysvětlení později) a pak už peníze posíláte stejně, jako třeba zprávy na Messengeru. Takže klidně i o půlnoci, o víkendech a nebo státních svátcích. I v tom tkví kouzlo celého řešení.

Aplikace

Aplikace samotná je alfou a omegou celého řešení. Nejenom že ukrývá vaše zůstatky, transakce a dobití, ale můžete skrze ni také komunikovat s vašimi přáteli, kteří aplikaci využívají také. Stačí tedy napsat někomu z vašich kamarádů, jestli vám nepůjčí. Peníze máte na účte okamžitě po odeslání a platební karta je tedy automaticky dobitá stejně, jako byste si nechali hotovost převést na účet. Akorát „o trochu rychleji“, samozřejmě. Vstup do aplikace je zabezpečen kódem, to proto, aby „kamarád“ nevybil peníze na svůj účet.

Uživatelské prostředí aplikace Napka

Celkově vzato je aplikace velmi přehledná. Po zadání PINu se dostanete na obrazovku s novinkami, kde vás Napka informuje o probíhajících akcích, případně zde máte vaše poslední nákupy a dobití (je zde uvedeno, jestli se jedná o nákup kartou, kde byl nákup uskutečněn, v jaký čas a za jakou sumu). Hned z úvodní obrazovky můžete požádat o peníze, případně peníze zaslat. Dobití Napky opět uskutečníte z úvodní obrazovky, stačí kliknout na pravou vrchní ikonu mincí se znamínkem +. Samotné dobití vás však odkáže na web aplikace. Aplikaci nechybí ani výsuvná lišta, ve které naleznete informace o dobit, přehlednou nápovědu s instruktážními fotkami, informace o aplikaci, případně možnost odhlášení.

Uživatelské prostředí aplikace Napka

Aby jsme aplikaci jen nechválili, zmíníme také její nedostatky. Například při žádosti o peníze chvíli nevidíte, jestli se žádost opravdu odeslala. Někdy je nutné chvíli počkat, někdy se žádost objeví až poté, co vám protistrana na vaši žádost odpoví. Tento neduh není nijak svázaný s využíváním aplikace přes Wi-Fi a nebo mobilní data, bohužel.

Bububu, ceník

Samozřejmě, nic není jen růžové a tak i Napka má ceník, který sice není dlouhý, ale hezké čtení to občas bohužel není. Pro co největší přehlednost si zpoplatněné služby uvedeme v následující tabulce.

Služba Cena služby
Využívání aplikace Napka 0 Kč
Platba kartou 0 Kč
Platba na internetu 0 Kč
Platba mezi uživateli 0 Kč
Dobití platební bránou 2 % z částky
Dobití z účtu 25 Kč/fix
Výběr z bankomatu ČSOB 20 Kč
Výběr u jiného bankomatu 30 Kč
Neaktivní karta (3 měsíce) 30 Kč/měsíčně
Možnost záporného zůstatku NE
Dotaz na zůstatek 0 Kč
Změna PIN v bankomatu 0 Kč
Opětovné vydání PIN 20 Kč
Výběr v zahraničí 25 Kč + 2,5 % z částky
Poplatek za identifikaci 99 Kč
Vybití prostředků 25 Kč
Výběr hotovosti u přepážky jiné banky 200 Kč

Poplatek, který zcela jistě platit budete, pokud budete chtít kartu využívat, je poplatek za dobití, respektive nabití peněžních prostředků. Pokud budete dobíjet kartou, což je nejrychlejší metoda, bude poplatek 2 %. Pokud převodem z účtu, poplatek je fixních 25 Kč. Záleží tedy, jak velký obnos financí převádíte. Výběr z bankomatu je logicky nejlevnější u té banky, která kartu vydává, v tomto případě ČSOB. Zde platíte 20 Kč, jinde o 10 Kč více. Neaktivní karta znamená, pokud během 3 měsíců neprovedete s kartou žádný úkon. V takovém případě se další měsíc strhne 30 Kč poplatek za neaktivní kartu, ovšem nemusíte mít obavu, do mínusu vás karta nepustí. Čili po dosažení nuly se poplatek neúčtuje.

Napka

Mezi dražší záležitosti pak patří výběr z bankomatu v zahraničí (25 Kč + 2,5 % z částky) a výběr hotovosti u přepážky jiné banky. V takovém případě zaplatíte rovných 200 Kč. 99 Kč zaplatíte v případě, že chcete zvýšit limity karty z 60 000 Kč na 60 0000 Kč ročně. V takovém případě je nutné identifikovat se na poště, kde právě zaplatíte poplatek 99 Kč. Poslední poplatek, který by vás mohl potkat je vybití prostředků. Pokud se rozhodnete s Napkou skoncovat, stačí zažádat o vybití zbylých peněz na účet a nebo složenkou do vašich rukou. V takovém případě je poplatek 25 Kč a je jedno, jaký způsob si vyberete.

Občasné akce

Napka má občasné akce, o kterých informuje právě skrze aplikaci. Aktuálně jde o dobití zdarma, respektive o odpuštění poplatku za dobití.

Dobíjíme

Jak dobít už víme, vybrat si můžeme převod nebo platbu platební bránou. Obě možnosti naleznete přímo na stránkách Napky, přes terminál můžete dobít minimálně 100 Kč. Stačí zadat telefonní číslo svázané s Napkou a sumu, pak už jen přepíšete potřebné údaje. Převod z účtu je pomalejší, trvá typicky 3 dny a poplatek je 25 Kč.

Napka

Závěr: rychle a moderně

Napka namířila správným směrem – na mladé lidi, kteří u sebe často nemají hotovost. Napka může posloužit i jako alternativa k běžnému účtu, jakožto „spořící prasátko“, například na vytoužený mobilní telefon, případně jinou věc. Velkou výhodou je platební karta, kterou společně s uvítacím balíčkem dostanete, stejně jako možnost platit kartou zdarma u obchodníků, kteří platbu kartou přijímají. Stejně jednoduchý je i nákup věcí přes internet, protože karta od Napky je klasickou platební kartou.

Pokud bychom se měli zaměřit na nevýhody, jsou to zcela jistě poplatky za dobití. 2 % není sice moc ze 100 Kč, ale z většího výdělku (například 10 000 Kč) se už jedná o celkem velkou sumu. V takovém případě se už vyplatí nechat si zaslat prostředky prostřednictvím převodu, protože zde je fixní poplatek 25 Kč. Další nevýhodou je trochu zdlouhavé načítání kontaktů, které aplikaci Napka využívají. Z vlastní zkušenosti můžeme říci, že vše rozhodně nefunguje tak rychle, jako například spárování kontaktů pomocí WhatsApp, ale to je pouze primární problém, který po prvním úspěšném přidání nečiní žádné problémy. Jako poslední nevýhodu, která ovšem nemusí nastat, je trvalá blokace karty v případě, že ji ztratíte. Zablokování lze řešit na infolince, ovšem pro opětovné využití Napky je nutné objednat kartu novou a peníze na ni přeposlat.

Stáhnout Napka

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

A na závěr jedno vtipné video. Kdo vyhraje? Napka nebo traceur?

Hodnocení
87%
Klady
  • cena startovacího balíčku při koupi 2 karet
  • rychlé nabití pomocí platební brány
  • občasné akce na dobití zdarma
  • platba u obchodníků a na internetu zdarma
  • přehledné prostředí aplikace
  • rychlá výměna peněz i o víkendech a svátcích
Zápory
  • poplatek za dobití, za výběr a za neaktivní kartu
  • nepodporuje Windows Phone
  • trvalá blokace při ztrátě karty
  • občasné pomalejší reakce aplikace
Diskuze ke článku
Ar
Nie... takto určite nie. Niekto musel vynaložiť strašne veľa námahy, aby vymyslel tento nezmysel. Keby sa dala aplikácia pripojiť k akejkoľvek platobnej karte, bez zainteresovania banky, bez poplatkov za dobíjanie... asi by na tom nikto nezarobil, ale to určite nezarobí ani teraz.
Vlastislav Došek
Vlastislav Došek
Já tedy spokojeně používám BleskPeněženku a nemůžu si stěžovat. Anonymní, akceptovaná všemi e-shopy (PayPal, Google Play ...), poplatek 25 Kč za dobití z účtu je tam sice taky, ale třeba za neaktivitu karty nejsem trestán. Navíc v případě nějakého úniku ze Spotify, Google Play, Sony SEN atd. mi tam nehrozí teoretické zneužití mé druhé karty na běžný účet. U Napky osobě proti BP nevidím žádnou výhodu.
xmen
Vyhazovani penez,radeji si udelam dalsi ucet u FIO banky kde je vse zdarma a kreditku dam diteti,pak si dam trvaly prikaz na zasilani penez na detsky ucet a mam vse zadarmo.Diky vypisum z uctu dite pod kontrolou kde utraci penize...To video je trapny drink za 500Kc LOLLLLLLL.
MichalX
No myslím, že díky snadnému skrytí identity to bude mnohem užitečnější služba pro podvodníky než pro slušné lidi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze