Motorola One naživo: novinka s výřezem, která dostane Android Q

aktualizováno o videopohled
6
Motorola One naživo: novinka s výřezem, která dostane Android Q
  • Střední třída od Motoroly doznala změn s novým modelem One
  • Nabízí 5,9palcový HD+ displej, procesor Snapdragon 625 nebo 64GB interní paměť
  • Výrobce oznámil tříletou podporu
  • Na českém trhu se objeví v říjnu za 7 599 Kč

Lenovo na veletrhu IFA ukázalo i novinku z oblasti mobilních telefonů – Motorolu One, která načíná zřejmě zcela novou kapitolu smartphonů Lenova. Liší se nejen změnou názvu, ale také displejem, ve kterém se objevuje „notch“. Má 5,9palcovou úhlopříčku a bohužel nepříliš vysoké HD+ rozlišení. Na malých ikonkách už je rastr poznat i pouhým okem. Díky zaoblení telefon alespoň příjemně padne do ruky. Dobře jsou rozmístěna boční tlačítka i čtečka otisků prstů, která je na zadní straně a je do ni zakomponováno logo Motoroly.

Motorola One má notch a Android one na palubě: živě z Berlína (IFA 2018)

Čínský výrobce celkově šetřil, což dokazuje například konstrukce. Ta působí neuvěřitelně lacině. Lesklé plastové materiály po bocích i skleněná záda se navíc velice rychle upatlají. Nijak zásadně si telefon reputaci nevylepší ani procesorem. Snapdragon 625 rozhodně nepatří mezi nejnovější kousky. Situaci alespoň z části zachraňuje 4GB operační paměť a 64GB úložiště, které je rozšiřitelné paměťovou kartou.

Velkou výhodou ale bude softwarová podpora, neboť je telefon zařazen do programu Android One. V tuto chvíli je v něm nainstalován Android 8.1 Oreo se srpnovou bezpečnostní aktualizací, avšak již brzy se můžete těšit na Android 9.0. Pie. Lenovo navíc oznámilo, že podpora potrvá po dobu tří let a zmínila i aktualizaci na budoucí Android Q. Prostředí na první pohled působí přehledně a vskutku plynule. Tak by to mělo vypadat.

Zadní strana je domovem duálního fotoaparátu se 13 megapixely a možností tvorby bokeh efektu. Čelní kamerka nacházející se ve výřezu má 8 megapixelů. Ve výbavě dále nechybí LTE, NFC nebo USB-C. Baterie nabízí kapacitu 3 000 mAh.

Výrobce již oznámil cenu a dostupnost pro český trh. S novou Motorolou One se setkáme v říjnu za 7 599 Kč. Cena je to s ohledem na výbavu vcelku ambiciózní, ale o úspěchu rozhodnou prodeje.

Technické parametry Motorola One

Kompletní specifikace
Konstrukce150 × 72 × 8 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5,9" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostříjen 2018, 5 990 Kč
Diskuze ke článku
Mi
Zbohem má milovaná motorolo :D
Grom51
To už raději fakt tu Nokii
Andrej
Motorola naskočila na vlnu displejov s notchom, takže už vyzerá ako všetky ostatné čínske šunty za pár drobných. Ale ku tejto príležitosti (hoci to možno nikoho nezaujíma), chcem napísať svoj názor na dizajn súčasných smartphonov (česť výnimkám).
Apple sa minulý rok odhodlalo urobiť dôležitý krok pre fanúšikov značky (nie som jedným z nich) a ako sa ukázalo, nakoniec ten krok ovplyvnil aj všetkých ostatných (podľa mňa v tom najnegatívnejšom slova zmysle). Predstavilo iPhone X, ktorý vďaka svojmu dômyselnému dizajnu pôsobí dojmom, akoby nemal rámiky (kto držal desinu v ruke, vie, že rámiky tvorí zaoblené sklo, ktoré nadväzuje na zvyšok konštrukcie, takže skutočne telefón pôsobí bezrámikovo). A keďže potrebovali niekde napchať modul pre FaceID, prednú kameru a reproduktor, rozhodli sa použiť dnes známy Notch. Ale nepoužili len náhodný geometrický tvar výrezu, Apple je tak posadnuté dizajnom svojich produktov, že podobne ako uhly hrán na MacBookoch, aj Notch na iPhone X má presný tvar (kto neverí, nájdite si iPhone X notch geometry), aby nebol až tak hnusný (ako je teraz u mnohých výrobcov).
Ak niekto dočítal až sem, tak prídu argumenty: "Ale Apple neprišiel prvý s výrezom!" Áno, Essential Phone bol predstavený tesne pred iPhonom, lenže aký bol úspech toho zariadenia? V dobe, keď bol len predstavený (nie keď sa začal predávať), tak už niekoľko mesiacov prebiehala výroba iPhonu X. Výrez v Essential Phone navyše nemal význam - miesta na kameru bolo v dolnej časti viac ako dosť. Takže argument, že výrezy nie sú skopírované od Apple jednoducho neobstoja. Výrobcovia bez hanby kopírujú aj ďalšie prvky X-ka ako umiestnenie a tvar kamery. Pozrite sa ako krásne dokáže zadnú kameru zapracovať Sony alebo Samsung, ale ostatní jednoducho kopírujú hnusný (ale v iPhone X účelný) vertikálny dizajn dvoch šošoviek v ľavom hornom rohu.
Tie výrezy od ostatných výrobcov majú ale ešte dva problémy. Prvým z nich je, že Android na to nie je dizajnovo pripravený. Pozrite sa, ako je Notch implementovaný do iOS a ako do Androidu. Veď pre Notch na iPhone sa špeciálne dizajnujú celé aplikácie, nehovoriac o častiach systému. Spodné ikony na domácej obrazovke ako aj ich orámovanie presne lícuje s dolnou časťou zariadenia.
Posledný argument odporcov Apple: "Ale iPhone je príliš drahý, ostatní výrobcovia dokážu predávať smartphony s tými istými parametrami omnoho lacnejšie." Nevšimli ste si na tých kópiách X-ka tú ohavnú bradu, do ktorej by sa bez problémov vošiel celý modul predného fotoaparátu? Majú ho všetky nevydarené kopírky - tie s IPS panelmi aj AMOLED-om. Objasnil to (teraz si nie som úplne istý, či to bola tá značka) hovorca ASUS-u. Všetky displeje majú napájací kábel, ktorý je pevný, a preto musí mať displej s Notchom aj spodnú bradu (tá mimochodom rozbíja bezel-less ideu). Apple ale vyvinul a objednal špeciálne displeje, ktoré majú ten flexkábel ohybný, preto má X-ko DOTERAZ ako jediné rovnomerne tenké rámiky okolo celej plochy a nemá žiadnu otrasnú bradu. To sa ale odrazilo aj na výrobných nákladoch, preto sa X-ko muselo predávať draho (nehovoriac o dvoj-úrovňovej doske a ďalších špecialitách). Jediné smartphony na svete, ktoré majú AMOLED panel okrem Apple s týmito vlastnosťami sú Oppo Find X (700+ bez DPH) a Vivo Nex (700+ bez DPH). Aj napriek tomu ale flexkábel nedokázali ohnúť úplne kolmo do tela zariadenia, takže nejaká rušivá brada tam stále je. Tieto kúsky majú Android, takže opäť celkom neladí k dizajnu, nemajú FaceID a majú pochybnú konštrukciu narozdiel od Stainless Steel šasi (nehrdzavejúca oceľ) iPhonu X. Tieto prednosti dorovnávajú cenový rozdiel v prospech Apple.
Takže POINTA toho, čo som sa snažil povedať: Nekupujte odporné čínske kópie iPhone X, ale radšej siahnite po výborných modeloch (napr. Sony a Samsung, Xiaomi Mix), ktoré si idú vlastnou cestou bez zbytočných výrezov a s nadčasovými technológiami.
A ak už chcete tento dizajn, tak choďte do jediného originálu - iPhone X alebo počkajte dva týždne na nový dostupný 6,1" iPhone, prípadne nové iPhony XS. Za tie peniaze to možno niekomu nestojí, ale určite nestojí za to podporovať výrobcov vezúcich sa na vlne Notch, ktorí sa snažia svoje nepodarky nanútiť zákazníkom.
Eedx
Mobil s prumernym HW a slabym HD rozlisenim a reknou si za nej 7.600? To se vic vyplati Redmi Note 5, který ma o něco vykonnejsi HW a přitom stoji o 2k min. Snad jenom ze nemá USB-C a ty caste aktualizace Androidu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze