Mobilní aplikace eKonto od Raiffeisenbank nabízí unikátní funkce

Raiffeisenbank dnes pod názvem Mobilní eKonto spouští svou aplikaci pro chytré telefony dostupnou pro osobní i podnikatelské účty. Aplikace přináší na trh řadu ojedinělých služeb: možnost platby prostřednictvím naskenování QR kódu, vyhledávání nejlepší ceny či možnosti vyřízení úvěru přes mobil. Podporuje dokonce i NFC.

Aplikaci můžete stahovat na telefony s operačními iOS a Android. V případě Androidu potřebujete mít na telefonu minimálně verzi 2.2 Froyo či novější. K dispozici bude velmi brzy rovněž verze pro tablety. „Chtěli jsme využít rychlého rozvoje chytrých telefonů, proto naše aplikace nabízí ojedinělé služby, které dosud v České republice neexistují. Zároveň jsme se zaměřili na vysokou bezpečnost a intuitivnost ovládání,“ uvedl projektový manažer Raiffeisenbank Aleš Dynda. Zjišťovali jsme také plány banky na uvedení aplikace pro další zařízení, přičemž v plánu jsou všechny platformy, jakmile se rozšíří. Zatímco BlackBerry v plánu již není, Windows 8 a Windows Phone 8 jsou možnými kandidáty.

Stažení aplikace z Google Play

Snadná cesta k pobočce či bankomatu

Verze pro Android vám v telefonu zabere zhruba 3 MB. Po nainstalování už můžete začít prozkoumávat prostředí. Úvodní obrazovka se dělí na tři záložky. První nazvaná Banka vás vždy přenese k vašemu účtu. Ten si můžete nově založit či aktivovat pro mobilní aplikaci. K dispozici je také demo s video návody. Aktivace probíhá ve spolupráci s vaší internetovou samoobsluhou. Ve druhé záložce jsou k dispozici vaše zprávy. Třetí záložka nabízí ostatní funkce. Nachází se v ní například mapa s pobočkami a bankomaty. Zajímavostí je, že vidíte i bankomaty konkurenčních bank. Nechybí kurzovní lístek či nezbytné kontakty.

Úvodní stránka aplikace

Najdete zde však i funkcí hledání nejlepší ceny. „V obchodě vyfotíte telefonem čárový kód a aplikace vyhledá, kde nejlevněji je možné dané zboží koupit,“ uvedl produktový manažer Vratislav Kříž s tím, že tato služba je prostřednictvím aplikace dostupná i pro ty, kteří nemají účet v Raiffeisenbank. Banka spolupracuje s blíže neuvedeným srovnávačem cen (Heureka.cz nebo obdobný). Stejně tak aplikace nabídne geolokační vyhledání nejbližších obchodů, u kterých lze využít slevový program Sphere, který je součástí kreditních karet Raiffeisenbank. „Při přípravě aplikace jsme se řídili tím, že chceme klientům šetřit čas a peníze, proto nabízíme tyto dvě ojedinělé funkčnosti,“ vysvětlil Vratislav Kříž.

Půjčte si přes mobil

Aplikace se však neomezuje jen na základní funkce platby a kontroly účtu. Jako jediná z bankovních aplikací v České republice umí aktivně poskytovat úvěry. „Klient uvidí ve svém mobilním bankovnictví nabídku předschváleného úvěru, tu jen potvrdí a během několika minut jsou mu peníze připsány na účet,“ potvrdil Vratislav Kříž. Žádat lze o spotřebitelské úvěry, kontokorenty i kreditní karty.

Přes aplikaci si snadno půjčíte

Uživatelé Mobilního eKonta budou moci využít řadu další speciálních funkcí, na které jsou zvyklí z internetového bankovnictví: např. využití multiměnového účtu, zamykání platební karty či zadávání expresních plateb. Uživatelé, kteří dosud nemají účet v Raiffeisenbank, si o něj mohou prostřednictvím aplikace zažádat a využít založení účtu na dálku bez nutnosti navštívení pobočky.

Čtené QR kódů i podpora NFC

Mobilní eKonto je průkopníkem v oblasti plateb pomocí tzv. QR kódů. „Jsme rádi, že jsme výraznou měrou přispěli k vyvinutí tohoto způsobu plateb a že Česká bankovní asociace přijala řešení za svůj standard. Nyní stačí jen vyfotit QR kód například na faktuře, mobilní aplikace sama předvyplní platební příkaz, ten jednoduše potvrdíte PIN kódem - a platba je provedena,“ vysvětlil Aleš Dynda unikátnost této funkčnosti. Od dnešního dne mohou majitelé Mobilního eKonta prostřednictvím QR platby zaplatit na více než tisícovce eshopů, které umožňují platby přes platební tlačítko Raiffeisenbank ePlatby, kde bude nyní nově zobrazený i platební QR kód. „Zároveň vyjednáváme s velkými výstavci faktur i dodavateli účetních programů tak, aby se na jejich fakturách začaly QR kódy objevovat již na počátku příštího roku,“ dodal. Na tiskové konferenci jsme vyzkoušeli rychle zaplatit fakturu za služby O2, které na faktury kódy ve standardním formátu QR platby přidává. V příštím roce se zřejmě přidají i Vodafone a T-Mobile.

Jako první mobilní aplikace v ČR dále Mobilní eKonto umožňuje jednoduché placení pomocí nastupující technologie NFC. Funkčnost je nyní dostupná na zařízeních s operačním systémem Android, které technologii NFC podporují. „Stačí jen přiložit dva mobilní telefony k sobě a platba je připravena k doplnění a odeslání,“ popsal princip fungování Aleš Dynda. Stačí sdílet údaje o platbě a po přiložení druhého telefonu se automaticky spustí aplikace a dojde k automatickému vyplnění údajů. Poslání platby je tak otázkou vteřin.

Prostředí: jednoduché, plynulé a bezpečné

„Velkou pozornost jsme věnovali i bezpečnosti aplikace, díky unikátnímu zabezpečení účtu umíme dosáhnout robustní dvoufaktorové kontroly identity klienta a ochránit ho tak před oběma největšími hrozbami, tedy útokem prostřednictvím zablokování účtu či neautorizovaným přístupem na účet. Přitom nemusíme klienta nutit zapamatovat si složité heslo, stačí číselný PIN,“ dodal bezpečnostní expert Raiffeisenbank Tomáš Rosa.

Aplikace je velmi intuitivní a jednoduchá na ovládání. „Řídili jsme se především tím, jak se klienti chovají při přihlášení do internetového bankovnictví. Drtivá většina z nich chce nejdříve ověřit zůstatek na účtu a poté se podívat na přehled plateb, případně platbu zadat. Tomu odpovídá i vzhled naší aplikace – klienti po přihlášení nejdříve vidí zůstatek na účtu a následuje přehled plateb,“ dodal Vratislav Kříž.

Aplikaci jsme v redakci vyzkoušeli na telefonu Sony Xperia S, Samsung Galaxy S III a Apple iPhone 4S a její běh je ukázkově plynulý, všechna ovládací tlačítka dostatečně velká a ovládání bezproblémové. Kromě jediného pádu aplikace nemáme co vytknout.

Diskuze ke článku
radek
Tuto ap. používám na Nexus7 a vše je supr.
Lukas
akorat nemuzu nikde najit tu moznost vyfotit QR kod... poradi nekdo pls?
darebak
spis premyslim nad tim, jak to ten nestastnik myslel s tim nfc. proc dva telefony? na co dva telefony? jak s tim zaplatim na terminalu?
OL
PlatbU na terminál Raiffeisen bank neumí, pouze přes sticker... nálepku na telefon

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze