THL T6s
recenze

THL T6s

Když si cena rozumí s výkonem
22

Pokud jste si dali za cíl nalézt levný a zároveň výkonný smartphone, pak pro vás máme možná horkého kandidáta na tento titul. Za 2 800 korun totiž nabídne THL 4jádrový procesor, 1 GB operační paměti a také čistý Android. Jenže výkon není všechno a chudší aplikační výbava a nepřesvědčivá baterie by mohly potencionálního zákazníka odradit. Jak se nám telefon líbil, se dozvíte v naší recenzi.

Oficiální snímky telefonu

THL si na českém trhu postupně buduje reputaci silného konkurenta známých společností, který si pro sebe snaží vyvlastnit zejména střední a nižší třídu. Právě druhá jmenovaná skupina je nově zastoupena modelem T6s, který s cenou 2 800 korun patří k tomu nejlevnějšímu na zasyceném mobilním trhu. Prorazit tak není jednoduché, ale model T6s má papírové předpoklady stát se jedním z bestsellerů. Již v minulosti jsme se ale přesvědčili, že papírové specifikace nejsou vždy směrodatným odkazem na kvalitu telefonu. To, jestli je T6s odlišné, prozradíme v této minirecenzi.

Obsah balení

  • telefon THL T6s
  • microUSB kabel
  • sluchátka
  • nabíječka
  • ochranná fólie na displej (předem nainstalovaná)
  • druhá ochranná fólie na displej
  • tvrdý průhledný kryt
Balení telefonu
Videopohled

Technické parametry THL T6S

Kompletní specifikace
Konstrukce143,9 × 71,6 × 8,2 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 15 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
Dostupnost, 3 599 Kč

Design a zpracování: ve své třídě nadstandard

THL T6s nabízí celoplastovou konstrukci. To ale ničemu nevadí a za cenu, za kterou telefon koupíte, je kvalita konstrukce až překvapivě dobrá a při prvním uchopení budete telefonu hádat vyšší cenovku. Ano, není to HTC, ale pocitově na tom telefon není vůbec špatně. 5palcový displej je pak hlavní příčinou větších rozměrů, které konkrétně činí 143,9 × 71,6 × 8,2 mm. Hmotnost je pak vyloženě příjemná a 131 gramů je velmi dobrá hodnota.

THL T6S

Jak již bylo zmíněno, přední straně dominuje velký 5palcový displej. Rámečky kolem něj nejsou ani velké, ani malé. Subjektivně jde o tolerovatelný střed a vzhledem k ceně by bylo nefér tvrdit, že konkurence dokáže udělat rámečky tenčí. Trojice kapacitních tlačítek pod displejem bohužel není osvětlená, což ztěžuje práci ve tmě, ale poskytují alespoň vibrační odezvu. Jejich rozložení je navíc starého formátu a levé tlačítko slouží jako tlačítko menu. Pro seznam nedávných aplikací musíte podržet prostřední tlačítko.

Přední část telefonu

Nad displejem najdeme kompletní senzorovou výbavu včetně senzoru okolního světla a senzoru přiblížení. Netradiční je také přítomnost notifikační diody, která vás červeným blikáním upozorní na nepřečtená upozornění. Její chování ale nijak nenastavíte. Nechybí zde ani přední fotoaparát s rozlišením 0,3 Mpx a také sluchátko pro hovory. Celá přední strana je navíc rovnou po vybalení krytá ochrannou fólii. Ta ale příliš kvalitní není a již po týdnu začala vykazovat stopy používání a jsou na ní vlasové škrábance.

THL T6S

Záda telefonu jsou z příjemně měkčeného a texturovaného materiálu, který zajišťuje perfektní úchop a jistotu při držení. Navíc je povrch matný a neulpívají na něm otisky. Snímač na zádech má rozlišení 5 Mpx a lehce vystupuje z konstrukce. Díky velikosti telefonu vám ale nebude při používání překážet a prstenec kolem čočky je vyvýšený, takže nedojde k rychlému poškrábání sklíčka. Perforace na spodku zad skrývá ještě hlasitý reproduktor.

Zadní strana telefonu

Zadní plastová skořepina je odnímatelná a lze se tak dostat k baterii, dvou slotům na SIM karty a microSD slotu. Kryt drží na místě pevně, ale ve spodní části povrzává. Baterie je nejenom vyměnitelná, ale je nutné ji vyjmout pro vložení obou SIM karet a paměťové karty. Telefon podporuje Dual SIM režim a lze tak provozovat dvě SIM karty ve stand-by režimu. Upozorním, že jeden slot je micro a druhý mini standardu.

Zadní kryt je odnímatelný

Boky T6s jsou designově pohledné a imitace kovového pásku je na první pohled velmi zajímavá. Při bližším zkoumání však zjistíme, že jde pouze o plastovou náhražku, v dané cenové kategorii bychom však ani nic jiného neočekávali. Funkčně zde máme zapínací tlačítko na pravé straně a kolébku hlasitosti na levé. Tlačítka však nejsou však příliš povedená a zasloužila by si vyšší zdvih pro lehčí stisknutí. Kromě tlačítek je zde také sluchátkový výstup a napájecí microUSB konektor s podporou USB On The Go na horní hraně.

Boky telefonu

Zvenčí působí model T6s nepochybně moderně a na dotek je telefon velmi příjemný. Kvalita konstrukce je pak netradičně vysoká a nebýt lehce povrzávající spodní hrany zadního krytu, označil bych jí za výbornou.

Displej: čím víc palců, tím víc smartphone

Před dvěma roky nemyslitelné a dnes již prakticky tradiční jev. Telefony z nižší třídy disponují displeji s velikými úhlopříčkami a THL T6s se tomuto trendu bohužel nevyhnulo. 5 palců je dnes sice již tradiční hodnota, ale stále jde o velký displej. Na ploše se rozprostírá rozlišení 854 × 480 pixelů a finální jemnost činí 196 bodů na palec. Panel na tom tak z pohledu jemnosti není vůbec dobře a pod hodnotu 220 bodů na palec by neměl jít ani low-end.

Pozorovací úhly mohly být lepší

Plusové body si telefon nepřipíše ani za použitou technologii displeje, kterou je TFT TN. Pozorovací úhly sice nejsou vyloženě špatné, ale za IPS panel bychom se nezlobili. Jas je nadprůměrný a není problém telefon používat i venku. S tím je spojená i přítomnost čidla pro automatickou regulaci jasu displeje, která není v této cenové kategorii typická. Nepříjemná je ale prodleva mezi zmáčknutím tlačítka pro zapnutí displeje a samotným rozsvícením panelu, což trvá přibližně vteřinu.

Zvuk: průměr ve všech ohledech

Zvuk rozhodně není hlavním prodejním tahákem telefonu, ale nesmíme ho opomenout. Zadní hlasitý reproduktor podává slušné výsledky při poloviční hlasitosti, ale při maximální hlasitosti dochází již k lehké distorzi. Samotná hlasitost pak také není nijak oslnivá, ale upozornění dokáže ohlásit výrazně, takže e-mail nebo hovor nezmeškáte.

THL T6S

Reproduktor pro hovory je na tom o něco lépe a protější stranu přednáší velmi čistě. Jeho hlasitost je také příkladná a ani při delším telefonování vás nebude tahat za uši. Výstup do sluchátek trpí klasicky plochým zvukem, který lze trochu poupravit díky ekvalizéru. Pokud sháníte hudební telefon, zde příliš nepochodíte. Přidaným bonusem je ale přítomnost FM rádia s RDS. Přibalená sluchátka nedoporučuji používat, v balení jsou jenom proto, aby se neřeklo.

Baterie: rozhodně nepotěší

Telefon je relativně velký, ale vešla se do něj baterie s podprůměrnou kapacitou 1 900 mAh. To je pro jednoduché vytížení dostatečná hodnota, ale při vyšší zátěži, kdy sledujete videa, hrajete hry a fotíte, procenta baterie mizí prakticky před očima. Bohužel není k dispozici ani žádný speciální úsporný režim, který by efektivitu zvýšil.

THL T6S

Průměrnou výdrž při zátěži potvrdilo i naše testování, při kterém jsme nechali telefon streamovat HD video přes Wi-Fi s jasem displeje na 50 % a se zapojenými sluchátky na 50% hlasitosti. Telefon vydržel běžet průměrných 334 minut, tedy 5 hodin a 34 minut. V této cenové kategorii jde o průměrný výsledek a na nějaké dlouhé hraní to opravdu není. Pokud hodláte telefon využívat velmi aktivně, doporučuji investici do powerbanky. Následně se ale telefon celkem rychle nabíjí – na 80 % se dostal po 111 minutách a plné nabití trvalo 158 minut. Stále je to však více, než čeho dosáhl konkurent v podobě Cube1 G503, který se samovolně vypnul po 3 hodinách a 32 minutách.

Hardware: herní stroj za pár korun

Nepřekvapivá je strategie THL snažit se apelovat na mladší generace jak designem, tak i výkonnostní složkou svých přístrojů. T6s není žádnou výjimkou a za svojí cenu nabízí hrubý výkon, na který jsme zvyklí ze střední třídy. Hlavní pohonnou jednotkou je čipset od MediaTeku, konkrétně MT6582, se 4jádrovým procesorem na frekvenci 1,3 GHz a grafickou kartou Mali-400MP. To dává modelu celkem obstojný hrubý výkon, který oceníte zejména u her a dalších náročnějších aplikací. Operační paměť o velikosti 1 GB je v dané třídě standardem a pro veškeré úkony bohatě dostačí. K dispozici vám bude běžně vysokých 500 až 600 megabajtů, což jsou velmi dobré hodnoty, díky kterým je překvapivě rychlý i multitasking. Interní paměť je také celkem štědrá a z originálních 8 GB máte pro své využití necelé 4 GB. Subjektivně jsem s výkonnostní stránkou telefonu žádné problémy neměl a na svojí cenu jsou výsledky dost slušné. MicroSD karty do velikosti 32GB pak dovolí instalaci aplikací a je tak možné si paměť snadno rozšířit.

Výsledky benchmarků

Telefon jsme prohnali také třemi benchmarky, a to AnTuTu, Vellamo a NenaMark 2. Z AnTuTu si telefon odnesl pěkné skóre, a to 19 094 bodů. Vellamo obsahuje tři testy – prohlížeč, multicore a metal. V prohlížeči telefon skóroval 1 690 bodů, v multicore testu 1 218 bodů a v metalu 584 bodů. To se projevuje i v praxi a na telefonu si slušně zahrajete například i hru Asphalt 8. Sice na s nízkými detaily, ale většinou běží hra plynule.

Fotoaparát: šedý low-end

Telefon nese na těle tradičně dva fotoaparáty. Na zádech telefonu máme k dispozici 5Mpx snímač s možností snímat v interpolovaném rozlišení až 13 Mpx. Přední kamerka má rozlišení 0,3 Mpx, ale stejně jako zadní fotoaparát, dokáže snímky interpolovat až na rozlišení 2 Mpx. Technická kvalita fotografií je pak na cenovou skupinu celkem obstojná. Za dobrého světla volí telefon správnou expozici, ale malý senzor s protisvětlem nebojuje příliš dobře. Trochu překvapivá je ostrost, která není vzhledem k rozlišení snímače špatná. Za šera však automatika volí delší časy závěrky a tím pádem dochází k rozmazání a šumu v obraze. Přisvětlovací dioda je spíše nutné zlo, ale pro vyfocení dokumentu nebo nějaké momentky postačí. Technickou kvalitu snímků můžete posoudit sami na následujících snímcích.

Testovací snímky

Prostředí fotoaparátu je totožné s tím, které najdete na čistém Androidu, tedy možnost fotit panorama, režim krásné tváře, krásná fotografie, nebo také HDR. V nastavení samotného snímání lze nastavit rozlišení, vyvážení bílé, nebo také hodnotu ISO.

Videokamera: pomalé FullHD

Telefon dokáže nahrát video ve FullHD rozlišení. V tomto případě jde spíše jenom o číslo a rozhodně by se nic nestalo, kdyby telefon natáčel v nižším rozlišení. Komprese je totiž znatelná a vysoké rozlišení tak ztrácí na významu. Obrazu chybí kontrast a sytost, ale není to nic, co by se nedalo opravit v editoru. Navíc je nahrávané ve formátu 3gp a nesmyslně nízkou rychlostí 9 snímků za vteřinu. Použitím paměťové karty to není, ostatní telefony s kartou problémy nemají a špatná snímkovací frekvence je na všech kvalitách videa stejná.

THL T6s – testovací video, 1080p

Konektivita: Dual SIM bez rychlých sítí

Nebyl by to čínský telefon, kdyby neměl k dispozici dva sloty na SIM karty. Pod zadním krytem tak nalezneme jeden slot pro micro SIM a jeden pro mini SIM kartu. Telefon podporuje režim Dual SIM stand-by a jste tak dostupní na obou kartách zároveň. Při vkládání „SIMek“ se pak nemusíte ohlížet na to, do jakého slotu dáváte jakou kartu, jelikož obě SIM karty podporují 3G sítě.

THL T6S

Telefon tak podporuje sítě GSM (pásma 850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz) a 3G (pouze pásma 850 / 2 100 MHz). Wi-Fi poté podporuje standardy 802.11b/g/n. Další bezdrátové přenosy uskutečníte pomocí Bluetooth, které je ve verzi 4.0 s plnou podporou A2DP. NFC bychom zde hledali marně, ale u takto levného telefonu to nevadí. Jako poslední ještě zmíním přítomnost GPS a A-GPS, které se postarají o navigování. Fixace je bezproblémová, a pokud máte GPS zapnutou neustále, nebudete mít s navigací problém. Pokud ale GPS zapínáte pouze při navigování, budete si muset několik vteřin počkat na nalezení polohy.

Systém: čistý Android 4.4.2

Stejně jako další výrobci, i THL zvolilo nejjednodušší cestu, která vede přes nealterovaný systém Android 4.4.2. THL tak odpadla starost s vlastní nadstavbou a my se můžeme těšit z prakticky čistého Androidu. To zajišťuje stabilitu všech aplikací, které tak nepadají kvůli špatně naprogramovanému prostředí.

Snímky systému

Pokud jste někdy čistý Android používali, tak budete s T6s jako doma. K dispozici není žádná nadstavba a budete se muset spokojit buď s nativním launcherem, nebo alternativou z Obchodu Play. Možnosti přizpůsobení nejsou nijak široké a dovolí vám tak možná přidat pár widgetů, změnit tapetu nebo změnit vyzvánění. To ale není na škodu a vy se tak nebudete muset učit s novým prostředím.

Snímky systému

THL udělalo dobře a použití čistého Androidu chválíme. Pohyb systémem je plynulý, aplikace nepadají a prostředí je přívětivé. Za dobu testování nedošlo ani k žádnému zamrznutí systému tak, jak se jednou přihodilo u dražšího THL 5000. Telefon je stabilní a rozhodně se nemusíte obávat toho, že by vám celé prostředí zamrzlo a vy jste museli vyndávat baterii pro restart celého přístroje.

Software: nuda na entou

V aplikační výbavě si moc libovat nebudete, THL totiž nepřibalilo žádné vyloženě zajímavé aplikace a naopak se jich spousty zbavilo. Od Googlu zde nalezneme pouze stálice v podobě Gmailu, YouTube, Map a Obchodu Play. Ostatní nativní Google aplikace si budete muset doinstalovat ručně. Díky přítomnosti Obchodu Play to ale není příliš velký problém.

Aplikační výbava

V základu ale najdeme standardní aplikace, jako je Galerie, kalkulačka, sada nástrojů pro SIM kartu nebo svítilnu a přehrávač videí. Základní funkcionalita tak byla zachována a po vybalení nebudete ochuzení o standardní výbavu, ale zajímavější aplikace si musíte doplnit sami. To na druhou stranu není na škodu a v interním úložišti není žádný nechtěný bloatware.

Zhodnocení: zaděláno na bestseller?

THL T6s se i přes svých několik nedostatků nedá nazvat jinak, než povedený telefon. Ve své cenové kategorii poráží konkurenci na spoustě frontách a mnohdy i rozdílem jedné třídy. Ano, velikost zařízení nebude patřit k plusům, ale pokud sháníte větší telefon za „pár kaček“, T6s by pro vás mohlo být ideální volbou, jelikož kromě chybějícího LTE a slabší baterie není moc důvodů, proč se poohlížet někde jinde.

THL T6S

Kromě slabší baterie a chybějících moderních sítí musím ještě zmínit povrzávající kryt na spodní hraně telefonu a nepříliš povedený displej. To jsou ale kompromisy, které se u low-endu jednoduše musí tolerovat. Dále zamrzí nepodsvětlená tlačítka pod displejem nebo nutnost vyndat baterii kvůli přístupu ke slotům na SIM karty a microSD slotu..

THL T6S

T6s ale bezesporu potěší milovníky hrubého výkonu a hráče, kteří mají omezený rozpočet. Za necelé 3 000 korun dostanete smartphone s výkonem mnohdy dvakrát tak drahých přístrojů a není problém si zahrát i náročné hry, jako je Asphalt 8. To všechno je zabaleno v líbivém kabátku s relativně pevnou konstrukcí a výborným úchopem. Dalším bonusem je celkem bohaté balení, ve kterém nalezneme i tvrdý průhledný kryt nebo náhradní fólii na displej.

Konkurence

Za téměř přímého konkurenta se nebojím označit Cube1 G503. Tento nováček na trhu mobilních telefonů sdílí prakticky veškerou výbavu a nabídne i stejně velký displej, ovšem s vyšším rozlišením. Na druhou stranu má THL T6s horší form faktor a ne každému se musí líbit. Cena Cube1 G503 je 3 000 korun, tedy o 200 korun vyšší, než u T6s.

Cube1 G503

Sony Xperia M je sice již staršího data vydání, ale stále jde o velmi povedenou stylovku pro nenáročného uživatele, který neplánuje hrát mnoho her a telefon má spíše jako módní doplněk a základní komunikátor. Cena Xperie M je sice vyšší, konkrétně kolem 3 500 korun, ale získáte telefon od renomovaného výrobce s dobrou podporou a kvalitním zpracováním.

Sony Xperia M

Asus ZenFone 4 pak nabídne rozhodně příjemnější uživatelskou zkušenost díky povedené nadstavbě Asus ZenUI, ale také i povedenému čipsetu od Intelu nebo lepšímu fotoaparátu. ZenFone je ale dražší a přijde vás na přibližně 3 500 korun.

Asus ZenFone 4

Nesmí chybět ani konkurence ze stáje Windows Phone, kterou je Nokia Lumia 530. Ta je jak kompaktnější a má lepší výdrž na baterii, tak nabídne i plynulejší prostředí, které je hlavním tahounem telefonů od Nokie, potažmo Microsoftu. Cena Lumia 530 je pak ještě nižší, než u T6s a pořídíte ji za přibližně 2 600 korun.

Nokia Lumia 530
thl-t6s
Klady
  • vzhled a design
  • bohaté balení
  • rychlý systém
  • překvapivě kvalitní konstrukce
  • poměr cena/výkon
Zápory
  • chybí LTE
  • špatný displej
  • větší rozměry
  • fotoaparáty
  • výdrž baterie v zátěži
Diskuze ke článku
Pro
Když přidáte pětikilo, tak můžete mít T6 Pro - 720p HD displej, osmijádrový procesor, Wifi display a 8 MPx kamera ;)
Jirka Bystre
Jirka Bystre
Mohl by jste do recenzí zařazovat také čitelnost na slunci apod. Není příjemné vytáhnout telefon a nevidět nic, kupodivu neste schopen ani pořádně vytočit číslo. :(((
Ash
Neuměl by někdo srovnat s Prestigio 5453? Je trochu menší, ale má vyšší rozlišení displeje a HW jinak podobný, jen si připlatit cca 4 stovky.
Lukáš
To jsou kousky, za ty peníze asi ano, ale jinak bych to nechtěl ani zadarmo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze